Polityka

Wór bez dna, czyli wszystko co nie pasowałoby powyżej
Zablokowany
Awatar użytkownika
Szelak
Gramofon: Adam GS424/Lenco L75

Re: Polityka

Post autor: Szelak »

No i co z tego? W wyborach na niego nie zagłosuję.
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

Szelak pisze:
02 cze 2023, 16:41
Rewolucjoniści francuscy w imię swojej postępowości zamienili w pył region Wandei, który opowiedział się za Bogiem.
To była dopiero rzeź katolików.
Ale masz rację, bez sensu ta dyskusja.
Rewolucjoniści francuscy to pikuś wobec wojen krzyzowych, inkwizycji, palenia na stosie, nawracania Indian i wojen religijnych...W tej samej Francji , król powiedzial Paryż wart jest mszy i wyrżnal hugenotów. Wiec daruj sobie jednorazowe porownania a spójrz na całość.
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
----------------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
kinky
Gramofon: Philips 5877

Post autor: kinky »

Szelak pisze:
02 cze 2023, 17:14
na niego nie zagłosuję
Jak bierzesz sobie żonę, nawet najukochańszą i najlepszą na świecie to niestety razem z rodziną, teściową i szwagrem naziolem
;)
Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
Awatar użytkownika
Szelak

Poczytaj sobie jaką jesień średniowiecza zrobiono katolikom w Meksyku i to już w czasach nowożytnych.
Dobra, nie ma się co licytować. Dla pocieszenia, dziś Kościół Katolicki jest najbardziej dyskryminowaną religią na świecie, i ginie najwięcej ich misjonarzy. Drugie pocieszenie, to takie, że powoli się zwija i wkrótce chrześcijaństwo przejdzie do katakumb, a na ziemi zatriumfują postępowe prądy.
Awatar użytkownika
Szelak

kinky pisze:
02 cze 2023, 18:29
Szelak pisze:
02 cze 2023, 17:14
na niego nie zagłosuję
Jak bierzesz sobie żonę, nawet najukochańszą i najlepszą na świecie to niestety razem z rodziną, teściową i szwagrem naziolem
;)
Może ty tak masz, ja nie żyję z taką rodziną na co dzień ;-)
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

kinky pisze:
02 cze 2023, 11:42
Maćku, bardziej mnie martwi przekaz, który poszedł w świat i reakcje Europy, Stanów Zjednoczonych i wszystkich mediów światowych na to co zrobił Duda i robi Kaczyński.
Serio mam gdzieś tego Marciniaka, gdybyście o tym tutaj nie napisali to nawet bym nie wiedział że taka rzecz się wydarzyła, nie wszyscy żyją piłką nożną ;)
Ale... Zawłaszcz mi państwo, ogranicz wolność i demokrację, spoko, nic nie zrobię, ale zabierz mi w sobotni wieczór meczyk, piwko i chipsy, a wyjdę na ulicę... ;)
No właśnie, to niestety nasze społeczeństwo. Jeszcze nie dostrzega efektów socjalu i powszechnego rozdawnictwa, ale one dosięgną każdego...
Wojtek pisze:
02 cze 2023, 12:04
Co do lewaków - mam wrażenie ze wg niektórych byli agenci SB/UB pozyskali od ruskich sekret nieśmiertelności i będą sterowali państwem z tylnego siedzenia jeszcze przez co najmniej 5 dekad :morda:
Bo jest to fajny argument dla pisiorów i katoli. U reszty, tej bardziej świadomej, wywołuje jedynie uśmiech politowania...
Awatar użytkownika
dale

Szelak pisze:
Rewolucjoniści francuscy w imię swojej postępowości zamienili w pył region Wandei, który opowiedział się za Bogiem.
Nie za Bogiem, a za kościołem, doczytaj dokładnie. Konkretnie z wątków okołoreligijnych to chodziło o wymianę księży na takich, którzy wyznawali poglądy rewolucyjne.
Samo powstanie było w kierunku rojalistycznym, zaś bezpośrednim powodem była mobilizacja - pobór chłopów na wiosnę, kiedy to potrzebni byli w polu, żeby rodziny nie wymierały z głodu w ciągu roku.
Ale patrząc na twój pogląd na politykę, nie spodziewam się żebyś to wiedział czy rozumiał. No ale w sumie takie powielanie argumentów czy pisanie bez zgłębienia samodzielnego tematu jest bardzo popularne w środowiskach prawicowych, zdarza się że nawet najwyżsi urzędnicy państwowi coś podpiszą, bez czytania... podsunęli, dali długopis...
Awatar użytkownika
Szelak

dale pisze:
02 cze 2023, 19:05
kinky pisze:
02 cze 2023, 11:42
Maćku, bardziej mnie martwi przekaz, który poszedł w świat i reakcje Europy, Stanów Zjednoczonych i wszystkich mediów światowych na to co zrobił Duda i robi Kaczyński.
Serio mam gdzieś tego Marciniaka, gdybyście o tym tutaj nie napisali to nawet bym nie wiedział że taka rzecz się wydarzyła, nie wszyscy żyją piłką nożną ;)
Ale... Zawłaszcz mi państwo, ogranicz wolność i demokrację, spoko, nic nie zrobię, ale zabierz mi w sobotni wieczór meczyk, piwko i chipsy, a wyjdę na ulicę... ;)
No właśnie, to niestety nasze społeczeństwo. Jeszcze nie dostrzega efektów socjalu i powszechnego rozdawnictwa, ale one dosięgną każdego...
Wojtek pisze:
02 cze 2023, 12:04
Co do lewaków - mam wrażenie ze wg niektórych byli agenci SB/UB pozyskali od ruskich sekret nieśmiertelności i będą sterowali państwem z tylnego siedzenia jeszcze przez co najmniej 5 dekad :morda:
Bo jest to fajny argument dla pisiorów i katoli. U reszty, tej bardziej świadomej, wywołuje jedynie uśmiech politowania...
Socjal to u nas jest bardzo mały akurat. Porównałbyś sobie to co jest w Polsce z zachodnimi państwami to byś się zdziwił jaki tam jest socjal.

Nikt nie jest taki głupi, by twierdzić, że ktoś posiadł sekret nieśmiertelności. Mówimy raczej o pomiotach agentów SB i UB. Poza tym, to ty myślisz, że nie ma w Polsce tajnych agentów ruskich?
Awatar użytkownika
Szelak

dale pisze:
02 cze 2023, 19:07
Szelak pisze:
Nie za Bogiem, a za kościołem, doczytaj dokładnie. Konkretnie z wątków okołoreligijnych to chodziło o wymianę księży na takich, którzy wyznawali poglądy rewolucyjne.
Samo powstanie było w kierunku rojalistycznym, zaś bezpośrednim powodem była mobilizacja - pobór chłopów na wiosnę, kiedy to potrzebni byli w polu, żeby rodziny nie wymierały z głodu w ciągu roku.
Ale patrząc na twój pogląd na politykę, nie spodziewam się żebyś to wiedział czy rozumiał. No ale w sumie takie powielanie argumentów czy pisanie bez zgłębienia samodzielnego tematu jest bardzo popularne w środowiskach prawicowych, zdarza się że nawet najwyżsi urzędnicy państwowi coś podpiszą, bez czytania... podsunęli, dali długopis...
Bardzo dobrze wiem jaki był problem powstania w Wandei. Sam napisałeś, że jednym z powodów była wymiana księży na tych którzy zaprzedali się władzy rewolucyjnej. Nie bądź taki hoop do przodu. Ty masz za to taki pogląd na politykę, że wszystko najlepiej rozumiesz i wiesz. Nie usprawiedliwiaj zbrodni francuskiej na własnym narodzie. Zbrodni, z której bolszewicka Rosja czerpała pełnymi garściami.
Awatar użytkownika
Mawis

Szelak pisze:
02 cze 2023, 19:36
dale pisze:
Szelak pisze:
Bardzo dobrze wiem jaki był problem powstania w Wandei. Sam napisałeś, że jednym z powodów była wymiana księży na tych którzy zaprzedali się władzy rewolucyjnej. Nie bądź taki hoop do przodu. Ty masz za to taki pogląd na politykę, że wszystko najlepiej rozumiesz i wiesz. Nie usprawiedliwiaj zbrodni francuskiej na własnym narodzie. Zbrodni, z której bolszewicka Rosja czerpała pełnymi garściami.
Ale widzicie różnicę? Wyznawali poglądy rewolucyjne versus zaprzedali się władzy rewolucyjnej.
Niby nic a jednak...
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Mawis pisze:
02 cze 2023, 17:53
Szelak pisze: ↑
dzisiaj, 16:41
To była dopiero rzeź katolików.
Ale masz rację, bez sensu ta dyskusja.

Rewolucjoniści francuscy to pikuś wobec wojen krzyzowych, inkwizycji, palenia na stosie, nawracania Indian i wojen religijnych...W tej samej Francji , król powiedzial Paryż wart jest mszy i wyrżnal hugenotów. Wiec daruj sobie jednorazowe porownania a spójrz na całość.

Tak z lotu ptaka tylko, ale Wandei to do dziś prowincja o silnych tendencjach rojalistycznych.
Sam pobór był jedynie zapalnikiem, a wojna wandejska tak czy siak wybuchłaby pod egidą szlachty.
Ale..
widzę, że Marek już to napisał :)
dale pisze:
Samo powstanie było w kierunku rojalistycznym, zaś bezpośrednim powodem była mobilizacja
No właśnie.
Wątek religijny miał drugorzędne znaczenie dla samej 'kontrrewolucji'. Rzecz jasna dla części uczestników miał cechy obligatoryjne. Natomiast sama socjotechnika porywania dla realizacji celów mas to inna bajka. Cele zaś stanowią tu sedno.
kukiz 30 pisze:
02 cze 2023, 16:01
a tak się zastanawiam czy ten rezydent Polski wogole coś czyta przed podpisaniem.
Paweł, a po co? Ma od tego ludzi. A to jest układ po prostu w czystej formie. On tylko pyta czy układ zawarty i tyle. Sam wie z dobrodziejstwa wykształcenia, że to wbrew legislacji. No cóż jest komicznie, a miało być tylko śmiesznie.

Swoją drogą jedno jest pewne. Czarnkowi żaden układ nie jest pisany. Wczorajsza wypowiedź prof. Antoniego Dudka była miażdżąca w tej materii.
Awatar użytkownika
dale

Szelak pisze:
Bardzo dobrze wiem jaki był problem powstania w Wandei.
Albo skłamałeś że "dobrze wiesz" o co poszło, albo skłamałeś świadomie podając przyczyny powstania. W każdym wypadku rysuje to ciebie jako mało poważnego rozmówcę.
Szelak pisze:
Nie usprawiedliwiaj zbrodni francuskiej na własnym narodzie
I do tego nie potrafisz czytać ze zrozumieniem - gdzie napisałem że usprawiedliwiam? Jedynie wyjaśniam. Ogółowi. Bo ty nie przyjmujesz niewygodnych faktów do wiadomości.
Szelak pisze:
Zbrodni, z której bolszewicka Rosja czerpała pełnymi garściami.
Myślę że oni nie potrzebowali znikąd czerpać, rewolucjoniści wszelkie braki nadrabiali entuzjazmem...
Szelak pisze:
02 cze 2023, 19:23
Socjal to u nas jest bardzo mały akurat. Porównałbyś sobie to co jest w Polsce z zachodnimi państwami to byś się zdziwił jaki tam jest socjal.
Kolejna bzdura - na to zjawisko trzeba patrzeć przez pryzmat siły nabywczej, budżetu i deficytu państwa oraz źródeł finansowania tegoż socjalu.
Awatar użytkownika
Mawis

kinky pisze:
01 cze 2023, 15:29
www.lukoil.hu

Kliknijcie sobie (bezpieczna witryna) i niech mi ktoś znający się na informatyce, web developerce wytłumaczy :D
Gdzieś wyczytałem, że to się stało "Po tajnym odkupieniu stacji benzynowych na Węgrzech od Putina, Obajtek musi zmienić kolory Orlenu żeby sie z Łukoilem nie kojarzyły."

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
kinky
Gramofon: Philips 5877

Post autor: kinky »

Mawis pisze:
03 cze 2023, 00:15
Łukoilem
Nie wiem :think: gdzieś mi mignęło info, że tuż przed przejęciem przez Orlen stacji niby MOL, MOL przejął je od Lukoilu. Szczegółów nie znam, pewno coś wypłynie. Szemrany deal :roll:
Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
Awatar użytkownika
Peter007
Gramofon: Dual 721

Post autor: Peter007 »

Zablokowany