Polityka
- Szelak
- Gramofon: Adam GS424/Lenco L75
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Re: Polityka
Rewolucjoniści francuscy to pikuś wobec wojen krzyzowych, inkwizycji, palenia na stosie, nawracania Indian i wojen religijnych...W tej samej Francji , król powiedzial Paryż wart jest mszy i wyrżnal hugenotów. Wiec daruj sobie jednorazowe porownania a spójrz na całość.
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
----------------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- kinky
- Gramofon: Philips 5877
Jak bierzesz sobie żonę, nawet najukochańszą i najlepszą na świecie to niestety razem z rodziną, teściową i szwagrem naziolem

Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
- Szelak
Poczytaj sobie jaką jesień średniowiecza zrobiono katolikom w Meksyku i to już w czasach nowożytnych.
Dobra, nie ma się co licytować. Dla pocieszenia, dziś Kościół Katolicki jest najbardziej dyskryminowaną religią na świecie, i ginie najwięcej ich misjonarzy. Drugie pocieszenie, to takie, że powoli się zwija i wkrótce chrześcijaństwo przejdzie do katakumb, a na ziemi zatriumfują postępowe prądy.
Dobra, nie ma się co licytować. Dla pocieszenia, dziś Kościół Katolicki jest najbardziej dyskryminowaną religią na świecie, i ginie najwięcej ich misjonarzy. Drugie pocieszenie, to takie, że powoli się zwija i wkrótce chrześcijaństwo przejdzie do katakumb, a na ziemi zatriumfują postępowe prądy.
- Szelak
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
No właśnie, to niestety nasze społeczeństwo. Jeszcze nie dostrzega efektów socjalu i powszechnego rozdawnictwa, ale one dosięgną każdego...kinky pisze: ↑02 cze 2023, 11:42Maćku, bardziej mnie martwi przekaz, który poszedł w świat i reakcje Europy, Stanów Zjednoczonych i wszystkich mediów światowych na to co zrobił Duda i robi Kaczyński.
Serio mam gdzieś tego Marciniaka, gdybyście o tym tutaj nie napisali to nawet bym nie wiedział że taka rzecz się wydarzyła, nie wszyscy żyją piłką nożną
Ale... Zawłaszcz mi państwo, ogranicz wolność i demokrację, spoko, nic nie zrobię, ale zabierz mi w sobotni wieczór meczyk, piwko i chipsy, a wyjdę na ulicę...
Bo jest to fajny argument dla pisiorów i katoli. U reszty, tej bardziej świadomej, wywołuje jedynie uśmiech politowania...
- dale
Nie za Bogiem, a za kościołem, doczytaj dokładnie. Konkretnie z wątków okołoreligijnych to chodziło o wymianę księży na takich, którzy wyznawali poglądy rewolucyjne.
Samo powstanie było w kierunku rojalistycznym, zaś bezpośrednim powodem była mobilizacja - pobór chłopów na wiosnę, kiedy to potrzebni byli w polu, żeby rodziny nie wymierały z głodu w ciągu roku.
Ale patrząc na twój pogląd na politykę, nie spodziewam się żebyś to wiedział czy rozumiał. No ale w sumie takie powielanie argumentów czy pisanie bez zgłębienia samodzielnego tematu jest bardzo popularne w środowiskach prawicowych, zdarza się że nawet najwyżsi urzędnicy państwowi coś podpiszą, bez czytania... podsunęli, dali długopis...
- Szelak
Socjal to u nas jest bardzo mały akurat. Porównałbyś sobie to co jest w Polsce z zachodnimi państwami to byś się zdziwił jaki tam jest socjal.dale pisze: ↑02 cze 2023, 19:05No właśnie, to niestety nasze społeczeństwo. Jeszcze nie dostrzega efektów socjalu i powszechnego rozdawnictwa, ale one dosięgną każdego...kinky pisze: ↑02 cze 2023, 11:42Maćku, bardziej mnie martwi przekaz, który poszedł w świat i reakcje Europy, Stanów Zjednoczonych i wszystkich mediów światowych na to co zrobił Duda i robi Kaczyński.
Serio mam gdzieś tego Marciniaka, gdybyście o tym tutaj nie napisali to nawet bym nie wiedział że taka rzecz się wydarzyła, nie wszyscy żyją piłką nożną
Ale... Zawłaszcz mi państwo, ogranicz wolność i demokrację, spoko, nic nie zrobię, ale zabierz mi w sobotni wieczór meczyk, piwko i chipsy, a wyjdę na ulicę...Bo jest to fajny argument dla pisiorów i katoli. U reszty, tej bardziej świadomej, wywołuje jedynie uśmiech politowania...
Nikt nie jest taki głupi, by twierdzić, że ktoś posiadł sekret nieśmiertelności. Mówimy raczej o pomiotach agentów SB i UB. Poza tym, to ty myślisz, że nie ma w Polsce tajnych agentów ruskich?
- Szelak
Bardzo dobrze wiem jaki był problem powstania w Wandei. Sam napisałeś, że jednym z powodów była wymiana księży na tych którzy zaprzedali się władzy rewolucyjnej. Nie bądź taki hoop do przodu. Ty masz za to taki pogląd na politykę, że wszystko najlepiej rozumiesz i wiesz. Nie usprawiedliwiaj zbrodni francuskiej na własnym narodzie. Zbrodni, z której bolszewicka Rosja czerpała pełnymi garściami.dale pisze: ↑02 cze 2023, 19:07Nie za Bogiem, a za kościołem, doczytaj dokładnie. Konkretnie z wątków okołoreligijnych to chodziło o wymianę księży na takich, którzy wyznawali poglądy rewolucyjne.
Samo powstanie było w kierunku rojalistycznym, zaś bezpośrednim powodem była mobilizacja - pobór chłopów na wiosnę, kiedy to potrzebni byli w polu, żeby rodziny nie wymierały z głodu w ciągu roku.
Ale patrząc na twój pogląd na politykę, nie spodziewam się żebyś to wiedział czy rozumiał. No ale w sumie takie powielanie argumentów czy pisanie bez zgłębienia samodzielnego tematu jest bardzo popularne w środowiskach prawicowych, zdarza się że nawet najwyżsi urzędnicy państwowi coś podpiszą, bez czytania... podsunęli, dali długopis...
- Mawis
Ale widzicie różnicę? Wyznawali poglądy rewolucyjne versus zaprzedali się władzy rewolucyjnej.Szelak pisze: ↑02 cze 2023, 19:36Bardzo dobrze wiem jaki był problem powstania w Wandei. Sam napisałeś, że jednym z powodów była wymiana księży na tych którzy zaprzedali się władzy rewolucyjnej. Nie bądź taki hoop do przodu. Ty masz za to taki pogląd na politykę, że wszystko najlepiej rozumiesz i wiesz. Nie usprawiedliwiaj zbrodni francuskiej na własnym narodzie. Zbrodni, z której bolszewicka Rosja czerpała pełnymi garściami.dale pisze: ↑02 cze 2023, 19:07Nie za Bogiem, a za kościołem, doczytaj dokładnie. Konkretnie z wątków okołoreligijnych to chodziło o wymianę księży na takich, którzy wyznawali poglądy rewolucyjne.
Niby nic a jednak...
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Mawis pisze: ↑02 cze 2023, 17:53Szelak pisze: ↑
dzisiaj, 16:41
Rewolucjoniści francuscy w imię swojej postępowości zamienili w pył region Wandei, który opowiedział się za Bogiem.
To była dopiero rzeź katolików.
Ale masz rację, bez sensu ta dyskusja.
Rewolucjoniści francuscy to pikuś wobec wojen krzyzowych, inkwizycji, palenia na stosie, nawracania Indian i wojen religijnych...W tej samej Francji , król powiedzial Paryż wart jest mszy i wyrżnal hugenotów. Wiec daruj sobie jednorazowe porownania a spójrz na całość.
Tak z lotu ptaka tylko, ale Wandei to do dziś prowincja o silnych tendencjach rojalistycznych.
Sam pobór był jedynie zapalnikiem, a wojna wandejska tak czy siak wybuchłaby pod egidą szlachty.
Ale..
widzę, że Marek już to napisał

No właśnie.
Wątek religijny miał drugorzędne znaczenie dla samej 'kontrrewolucji'. Rzecz jasna dla części uczestników miał cechy obligatoryjne. Natomiast sama socjotechnika porywania dla realizacji celów mas to inna bajka. Cele zaś stanowią tu sedno.
Paweł, a po co? Ma od tego ludzi. A to jest układ po prostu w czystej formie. On tylko pyta czy układ zawarty i tyle. Sam wie z dobrodziejstwa wykształcenia, że to wbrew legislacji. No cóż jest komicznie, a miało być tylko śmiesznie.
Swoją drogą jedno jest pewne. Czarnkowi żaden układ nie jest pisany. Wczorajsza wypowiedź prof. Antoniego Dudka była miażdżąca w tej materii.
- dale
Albo skłamałeś że "dobrze wiesz" o co poszło, albo skłamałeś świadomie podając przyczyny powstania. W każdym wypadku rysuje to ciebie jako mało poważnego rozmówcę.
I do tego nie potrafisz czytać ze zrozumieniem - gdzie napisałem że usprawiedliwiam? Jedynie wyjaśniam. Ogółowi. Bo ty nie przyjmujesz niewygodnych faktów do wiadomości.
Myślę że oni nie potrzebowali znikąd czerpać, rewolucjoniści wszelkie braki nadrabiali entuzjazmem...
Kolejna bzdura - na to zjawisko trzeba patrzeć przez pryzmat siły nabywczej, budżetu i deficytu państwa oraz źródeł finansowania tegoż socjalu.
- Mawis
Gdzieś wyczytałem, że to się stało "Po tajnym odkupieniu stacji benzynowych na Węgrzech od Putina, Obajtek musi zmienić kolory Orlenu żeby sie z Łukoilem nie kojarzyły."kinky pisze: ↑01 cze 2023, 15:29www.lukoil.hu
Kliknijcie sobie (bezpieczna witryna) i niech mi ktoś znający się na informatyce, web developerce wytłumaczy![]()
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- kinky
- Gramofon: Philips 5877
Nie wiem