Latro pisze: ↑16 mar 2023, 19:19
bms01pl pisze: ↑16 mar 2023, 11:16
. cofamy się w sferze mentalnej do czasów, kiedy w instytucjach publicznych obok Bieruta czy Gomułki wisiał Stalin
Np taka Teresa Trzaskowska TW Justyna matka Rafała donosiła na muzyków jazzowych
Jerzego Matuszkiewicza, Leopolda Tyrmanda i Romana Waschki.
Jej teść to pułkownik LWP, teściowa kapitan UB
A taki "postępowy" i "nowoczesny" był ten wasz Rafał
serio chcemy strzępić ryje na temat zmarłych? no to jedziemy...
pana Romana znałem osobiście. będąc studentem dorabiałem np. jako sekretarz jednego z warszawskich klubów Rotary (tak, teraz oczekuję, że zwyzywasz mnie Latro od masonów

). jego członkiem był m.in. pan Waschko. towarzystwo generalnie mówiło sobie po imieniu, więc i mi zalecili, żebym się do nich po imieniu zwracał, ale jakoś mi nie pasowało mówić per Stasiu do byłego prezydenta m.st. Warszawy Stanisława Wyganowskiego albo per Romku do Romana Waschko... no ale mniejsza z tym... w każdym razie, drogi Latro, Roman Waschko sam był UBckim agentem pseudo Adam. i to on donosił na Trzaskowskich (ale też na Tyrmanda), a nie Trzaskowska na niego (chociaż może też, nie studiowałem biografii tej pani). sprawa wyszła kilka lat po jego śmierci. pisał o tym m.in. Krystian Brodacki, również spora figura w krajowym jazzie, który miał dostęp do akt Waschki zgromadzonych w IPNie.
ale to nie jest ważne Latro, ważne, że kontynuujesz i wspierasz mocno zakorzenioną w środowisku, z którym sympatyzujesz, parszywą wolę rozliczania po swojemu historii i obarczania dzieci winami rodziców. dziadek w Wehrmachcie, matka w UB ehhh. skoro tak, to zapewne zastanawiałeś się, jak skromy Rajmund Kaczyński, AKowiec, powstaniec, wszedł w posiadanie domu na Żoliborzu? zapewne zgłębiłeś, w jaki sposób Twój wódz, mimo uwalenia polskiego i angielskiego, jednak dostał promocję do klasy maturalnej? kto się za nim wstawił i nie mogąc nic wskórać w Lelewelu przeniósł głąba do innej szkoły?
żenujące...