Ekspres do kawy

Wór bez dna, czyli wszystko co nie pasowałoby powyżej
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Re: Ekspres do kawy

Post autor: Mawis »

Twonk pisze:
31 sty 2026, 20:14
Chyba nie pomogłem bo tego modelu już od dawna nie produkują...
Ale można kupić używkę, to tez jakieś rozwiązanie ;)
JVC QL-A7 DL-103S JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
Robert_p
Gramofon: Pionieer pl-30 II

Post autor: Robert_p »

DeLonghi Primadonna class. Mam ja i syn ok. 6 lat.
Działa bezproblemowo. Duży wybór kaw dla każdego coś się wybierze. Mocna, słaba, biała itp,itd i co ważne jest gorąca a słyszałem, że nie zawsze jest to normą.
Kosztował ok.4,5k ale widzę że jest jakaś mega promocja na stronie Delonhlghi i kosztuje 2699.
Pioneer PL-30L II, Telefunken S-800, Rotel 1592MK2, Onkyo Integra A8300, HD990, B&W 703 s3, Infinity Kappa 70
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Jak kogoś interesują bardziej tradycyjne rozwiązania, a niekoniecznie chce się pchać w kolbowy to rozważcie przelewowy.

W zeszłym roku postawiłem na Moccamaster Select i to jest już inna "czarna", choć są oczywiście i droższe/lepsze (tu należałoby powiedzieć "bardziej smart").

Z ekspresami automatycznymi jest pewien kłopot o którym wspomniał Mawis - jak nie czyścisz regularnie to w praktyce pijesz kawę z pleśnią (mniejszą lub większą). Na zdrowie :D To czy działa 10 czy 30 lat to akurat pal licho z tej perspektywy. Marka tutaj nie ma jakiegoś specjalnego znaczenia choć oczywiście są solidniejsze i mniej solidne (części plastikowe vs metal, ceny i dostępność, trudność w serwisowaniu).

Najwięcej plusów ma klasyczna kolba, ale to już trzeba mieć na nią miejsce i czas. Reszta to walka kompromisów.

Normalnie jak z winylami :morda: Też czarne :D
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Dario Antonio
Gramofon: Akai AP-100c

Post autor: Dario Antonio »

Kawa to podstawa.
Osobiście nigdy bym nie kupił automatu. 8-) Masz dostęp do dobrego ziarna, to dobry młyn potrzebny. Jak pijesz kawę czarną 150-200 ml to drip, przelew, Bialetti. Jak espresso to tylko kolba. :!:
Przerobiłem wszystkie metody i ze 20 :think: , może więcej ekspresów (w żyłach kawa) i wiem, że jak coś jest uniwersalne to słaby z tego pożytek. ;)
Ale jak już się upierasz przy auto to: Melitta Latticia OT F30 i dalej nie szukaj. ;) Magnifica S była nie do zaj...ia, ale już nie kupisz, może w outlecie.
A tak ogólnie Saeco kiedyś były dobre, teraz to Philips ;)
Najbardziej boję się whisky, bo po niej, nie boję się niczego . 8-)
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

trafalgar pisze:
31 sty 2026, 17:31
Hejka .

Jeśli są tu smakosze kawy, którzy maja już jakieś doświadczenie w obcowaniu z ekspresami do kawy (nie kolbowy i nie na kapsułki) ,to proszę o plecenia dobrego urządzenia w okolicach 2k.
Ja parę lat temu kupiłem Saeco Picobaristo, teraz już nie produkowany, ale są jego następcy. To jedna rodzina z Philipsem. Są praktycznie niezniszczalne. Ani wlanie wody do młynka, ani pół roku bez żadnego czyszczenia nie było w stanie go wykończyć. Do chwili obecnej są bezproblemowo wszelkie części dostępne.
Dodatkowo nie jest upierdliwy jeśli chodzi o płukanie i przygotowanie kawy. Zrobi wszystko - od espresso, do latte, pojemnik na mleko odłączany.
Jakość kawy - bez zarzutu, regulowana grubość przemiału i czas lania wody. Do codziennej kawy, dla rodziny - bezkonkurencyjny. Owszem, Krups ma opcję kontynuacji parzenia kawy jak się woda skończy, ale razem z Delongi i ich rodzinami są delikatniejsze, mniej ustandaryzowane jeśli chodzi o części i dłużej się płuczą, zalewają itp. A kawa nie lepsza.
Serwis banalny - wyjmujesz blok i wrzucasz do wody. Odkamienianie również. Nie blokuje się po skończeniu filtra.
Nie słuchaj pierdół - że jak kawa to tylko z kolby i młynka za 1 k pln. Mam kolbę Hibrew H13 i porządny młynek (snobizm i gadżeciarstwo), kawę też potrafię sprowadzić, opanowałem parzenie na tyle, żeby wiedzieć, co od czego zależy i eksperymentować.
Mimo to, na co dzień używam automatu i dobranej smakowo kawy.
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

dale pisze:
01 lut 2026, 08:56
Hibrew H13
Generalnie kolba jest do robienia epresso i kaw na niej opartych. Do dużego kubka czarnej kawy średnio się nadaje. Do tego lepsze pewnie będą wspomniane przelewy albo np aeropress.
Bez urazy ale wymieniona kolba to taki gramofon Hyundai.
Tak czy siak podstawa dobrej kawy to dobre/świeże ziarenka i przyzwoity młynek. W dużych sklepach kawa to najczęściej "spalonka" i stojąca na półce już z rok.
Czas m coś się trafia co jest przyzwoite i ma dęte palenia wypisana na paczce ale rzadko.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
Mawis

Dario Antonio pisze:
01 lut 2026, 00:53
Magnifica S była nie do zaj...ia, ale już nie kupisz
No jak nie...https://www.mediaexpert.pl/agd-male/eks ... 13EALw_wcB
Chyba ze chodzi o inny model...🤔
JVC QL-A7 DL-103S JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Wojtek pisze:
31 sty 2026, 23:55
Z ekspresami automatycznymi jest pewien kłopot o którym wspomniał Mawis
Eeee-tam, Mejwi wymyślił coś "po swojemu" :D . Klimatu Owczarni bez wodki nie rozbierjosz :) Meijwi co Wy tam Q macie z tą pleśnią?? :doh:
Automaty mają autowejście w tryb czyszczenia, który uniemożliwia zrobienie kawy. Można go wyłączyć przez ESC, przez reset ekspresu, nie.

No i mamy jeszcze aeropresy, przelewy typu V60 czy French kafe. Bialetti to espresso po włosku, pyszne i nudne na dłuższy czas.
Skoro Traf ma palarnię w okolicy to warto próbować metod alternatywnych parzenia kawy.
Kolba to zupełnie coś innego niż kawiarka typu włoskiego "Bialetti".
Generalnie automat to szybko i dobrze. Kolba to wolniej i bardzo dobrze. Kawiarka, świetna forma wyjazdowa itp... do domu też, ale warto dodać, że gdy się przypali to ma to zdecydowany wpływ na nieusuwalny smak i jest do wyrzucenia (tanio, więc też no problem). Ogólnie drodzy bialetnicy, świat kawy stoi otworem i jest jeszcze sporo do odkrycia :)
Awatar użytkownika
Bacek

darkman pisze:
01 lut 2026, 10:16
Meijwi
darkman pisze:
Meijwi co Wy tam Q macie z tą pleśnią??
Automaty mają autowejście w tryb czyszczenia, który uniemożliwia zrobienie kawy. Można go wyłączyć przez ESC, przez reset ekspresu, nie.
Oj ile je widziałem automatów z własnym ekosystemem. Niestety też czasem zdarzało mi się z nich pić kawę.
Przepłukanie w trybie automatycznym tylko częściowo oczyszcza. Bardziej z kamienia niż z olejów i życia biologicznego Bez rozłożenia fizycznego dokładnie nie da się wyczyścić.

Swojego czasu przyszedł do mnie znajomy który miał drogi automat do zabudowy. Pytał co kupić nowego bo z tego kawa jest paskudna. Wyszło że od nowości (trzy lata) nie czyścił go inaczej jak automatycznymi programami. Po rozłożeniu i solidnym przeczyszczeniu wyszło że paskudny posmak zniknął i ekspres służy nadal.

W kolbie czyszczenie jest łatwiejsze bo w zasadzie to co może pleśnieć jest właśnie w kolbie, więc w dostępnym miejscu. W automatach wszystko kisi się w środku.
Awatar użytkownika
Mawis

Bacek pisze:
01 lut 2026, 11:09
darkman pisze:
Meijwi
darkman pisze:
Meijwi co Wy tam Q macie z tą pleśnią??
Oj ile je widziałem automatów z własnym ekosystemem. Niestety też czasem zdarzało mi się z nich pić kawę.
Przepłukanie w trybie automatycznym tylko częściowo oczyszcza. Bardziej z kamienia niż z olejów i życia biologicznego Bez rozłożenia fizycznego dokładnie nie da się wyczyścić.

Swojego czasu przyszedł do mnie znajomy który miał drogi automat do zabudowy. Pytał co kupić nowego bo z tego kawa jest paskudna. Wyszło że od nowości (trzy lata) nie czyścił go inaczej jak automatycznymi programami. Po rozłożeniu i solidnym przeczyszczeniu wyszło że paskudny posmak zniknął i ekspres służy nadal.

W kolbie czyszczenie jest łatwiejsze bo w zasadzie to co może pleśnieć jest właśnie w kolbie, więc w dostępnym miejscu. W automatach wszystko kisi się w środku.
Dokładnie tak jest, czyszczenie automatu to wlasciwie tylko odkamienianie. Zeby usunac syf i szlam kawowy trzeba rozebrac albo do serwisu. Akurat w moim syf sie zbiera przy wylewce ktora warto rozebrac/rozkręcic i wymyc. Do tego warto wymienic i nasmarowac oringi silikonowe w zaparzaczu przy okazji go tez rozkladając i wyczyscic. Sitko zaparzacza gwarantuje jest czarne od spodu :D
Także Dark, w Owczarni piją co piją ale na pewno bez pleśni 8-)

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
Dario Antonio
Gramofon: Akai AP-100c

Post autor: Dario Antonio »

Mawis pisze:
01 lut 2026, 10:13
No jak nie
No tak, końcówka się uchowała. ;)
Niby na kolbę trzeba miejsce i czas, ale nawet mała kolba i dobry młyn=b. dobre espresso.
Automat, to też nie do końca szybko. Masz ochotę na kawkę, włączasz , a tu komunikat "brak wody", nalejesz, następny "opróżnij pojemnik na fusy", masz wyczyszczone, to "dosyp kawy", wreszcie podkładasz kubek i wyświetla"tryb automatycznego czyszczenia" :lol:
Ale wracając do automatu to posłuchaj tego gościa: https://www.youtube.com/watch?v=qvACMJTMnTc
Najbardziej boję się whisky, bo po niej, nie boję się niczego . 8-)
Awatar użytkownika
Mawis

Dario Antonio pisze:
01 lut 2026, 12:09
Ale wracając do automatu to posłuchaj tego gościa:
Ja wlasnie u niego znalazlem serwis mojego modelu i po filmiku sobie sam przeserwisowałem :) Także tez polecam ;)

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
Bacek

Ekspresy automatyczne to jak dla mnie fajne rozwiązanie dla biura. Gdzie faktycznie ktoś systematycznie to czyści (o ile czyści) i jakiś ruch w interesie jest. Przy czym tam faktycznie mnie często zdarzały się kumulacje jakie Wojtek opisuje. Oczywiście przy większym ruchu czasem trafiają się ekspresy podpięte do wody, kanalizacji i z dużym zasobnikiem na kawę ale nawet w dużych biurach to jest rzadkość.

Do domu na 1-3 kawy dziennie to więcej potem czyszczenia jest niż wygody no chyba że godzimy się na wzbogacanie flory jelitowej. Wbrew pozorom, espresso czy americano (z użyciem czajnika jako rozcieńczacza) w kolbie robi się dość szybko. Pozostaje jeszcze kwestia nagrzania ekspresu ale powiedzmy w udawanych kolbach działa to tak samo szybko jak w automatach.
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Denon DP-1300M

Post autor: pavlos »

Mam ekspres kolbowy (podstawowy Krups sprzed 20 lat), robi pyszne espresso, mam i porządny młynek żarnowy (też Krups), ale nie ma z rana jak duży kubek ...zalewajki. Możecie się śmiać, ale tak już mam i o gustach nie dyskutujemy. :D

Automatu nie kupię za żadne skarby. Widzę w pracy jak to działa. Ile produkuje syfu dokoła, odkamienianie, mycie to mordęga. Oczami wyobraźni widzę bujające w nim bogate życie wewnętrzne w czasie wyjazdu na urlop. Nie. To jak że sprzątaniem gówien po psie. Psy kocham, ale cudze. Swojego nie mam.

Przelew testowaliśmy, ale nie przyjął się w domu.

Finalnie potwierdzam, że kluczem do sukcesu z kawą są ziarenka. Odpowiedni surowiec, właściwe wypalenie i konsumpcja do miesiąca po wypaleniu. Potem robi się z tego zwietrzały żużel.
Od roku mam stałą palarnię, zakupy przez alle. Pijemy w domu dużo kawy, średnio 2 kilo na 5 tygodni.
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Denon DP-1300M

Post autor: pavlos »

A! Kubek w moim avatarze to właśnie mój ukochany kubek do kawy! Pojemność około 600 ml 8-)
ODPOWIEDZ