Ale jaja !!!!!

Wór bez dna, czyli wszystko co nie pasowałoby powyżej
ODPOWIEDZ
Felix1988

Re: Ale jaja !!!!!

Post autor: Felix1988 »

Obywatel pisze:
wczoraj, 16:31
Kasety po prostu w dzisiejszym świecie nie mają się czym bronić poza sentymentem.
Słuchałeś oczywiście współczesnych edycji kasetowych, dopracowanych i brzmieniowo, i edytorsko? :) Mam współczesne wydania tych samych tytułów na LP, CD i MC, gdzie ta ostatnia "gada" według mnie najlepiej, w sensie analogowym. Nie przesadzałbym też z tym powrotem, bo powtórzę, że kasety były z prawdziwymi maniakami/kolekcjonerami cały czas, zapomniała o nich masowa publiczność. Do tego demówki, bootlegi, inne rarytasy - taśma nie zginie, spokojna głowa, potwierdzają to ceny takich perełek w obiegu wtórnym. Poza tym jaki to powrót, jak coś wychodzi w limicie 100 kopii, albo i mniejszym? :lol:
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Post autor: Obywatel »

M_alice pisze:
wczoraj, 18:26
Są tony materiału, który nigdy nie ukazał się na żadnym innym nośniku. Nagrania z koncertów, klubów, konkursów, festiwali itd. Nie wspominając o bootlegach i o tym, co ludzie sobie sami w domach (i nie tylko) nagrywali. Owszem, większość z tego to produkty niszowe, których się zwyczajnie nie opłaca wydawać. Z moich własnych zbiorów, tak dla przykładu: Wójtowicz, Kelus, Krzysztoń, koncerty z Famy. A kto to kupuje, kolekcjonerzy. Można zbierać znaczki, można i kasety. Patrząc po ogłoszeniach i dyskusjach na Fejsie dużo ludzi poszukuje polskich kaset z lat 80-tych. Głównie metalu i muzyki elektronicznej. Na przykład nagrań Bilińskiego z koncertów w Parku i Hybrydach.
Czyli nostalgia. Sam również mam sentyment do tego nośnika - nadal mam w domu trzy magnetofony i furę kaset. Do 2008 roku używałem ich regularnie.

Mi chodziło o wskrzeszanie tego nośnika tak jak winyla - czyli nagrywanie nowych kaset - rzecz zupełnie pozbawiona sensu, a pompowana. Niemrawo ale jednak.
Felix1988 pisze:
wczoraj, 19:37
Słuchałeś oczywiście współczesnych edycji kasetowych, dopracowanych i brzmieniowo, i edytorsko? :) Mam współczesne wydania tych samych tytułów na LP, CD i MC, gdzie ta ostatnia "gada" według mnie najlepiej, w sensie analogowym.
No pewnie że słuchałem nowych kaset i takich bardzo dobrze nagranych, nie współczesnych ale z lat '90 - czyli z najlepszych czasów tego nośnika. Czasami opadała kopara, tak dobrze brzmiały, ale do CD nie miały podjazdu. To jest fizycznie niemożliwe, żeby taśma magnetofonowa w kasecie przebiła CD czy winyl.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Felix1988

Post autor: Felix1988 »

Obywatel pisze:
wczoraj, 19:54
No pewnie że słuchałem nowych kaset i takich bardzo dobrze nagranych, nie współczesnych ale z lat '90 - czyli z najlepszych czasów tego nośnika. Czasami opadała kopara, tak dobrze brzmiały, ale do CD nie miały podjazdu. To jest fizycznie niemożliwe, żeby taśma magnetofonowa w kasecie przebiła CD czy winyl.
Lata 90. były może najlepszymi czasami dla kaset w sensie (jeszcze) występującej masowości/popularności tego nośnika, ale z jakością było naprawdę różnie, szczególnie w przypadku polskich licencji - miałem okazje porównywania tych samych albumów na kasetach z Anglii i Polski, sorry, różnice były słyszalne. Nowe taśmy, szczególnie te z niemieckich wytwórni, to teraz naprawdę konkret. Pamiętam też, że w latach 90. robiliśmy z kumplami tak: kaseta metalowa, dobry sprzęt i porównania w "ślepym teście": CD i kopia z tego samego CD na kasecie. Bywało naprawdę zaskakująco, mało kto obstawiał, że CD to CD :) Tak więc to jest całkowicie subiektywne. Poza tym jakie wskrzeszanie? Powtarzam po raz kolejny, że płyty winylowe i kasety były wydawane cały czas: w 1994, 1999, 2002, etc., tyle, że nie na taką skalę jak kiedyś. Po roku 2010 stały się znowu modne, stąd hype, większe zainteresowanie i typy "słuchające winyli", wydawanych w "tekturowych pudełkach", etc., etc :lol:
Awatar użytkownika
Cracker

Post autor: Cracker »

Obywatel pisze:
15 wrz 2026, 22:20
Michal35 pisze:
15 wrz 2026, 20:36
Kaseta niby: "pozwalają słuchać albumów w spokojniejszy, mniej przypadkowy sposób" :lol:
W ogóle dla mnie ten rzekomy renesans kaset jest tak dęty że głowa boli. One nie mają żadnych zalet poza nostalgią.
Owszem mają.
Można je odtwarzać w starych, klasycznych autach oryginalnie wyposażonych w odtwarzacze kaset. :mrgreen:
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
Awatar użytkownika
daru0105

Post autor: daru0105 »

Cracker pisze:
wczoraj, 22:40
Obywatel pisze:
Michal35 pisze:
Kaseta niby: "pozwalają słuchać albumów w spokojniejszy, mniej przypadkowy sposób" :lol:
W ogóle dla mnie ten rzekomy renesans kaset jest tak dęty że głowa boli. One nie mają żadnych zalet poza nostalgią.
Owszem mają.
Można je odtwarzać w starych, klasycznych autach oryginalnie wyposażonych w odtwarzacze kaset. :mrgreen:
Mam takie radio ze starej Hondy, Świetny pomysł na odsłuch kaset :)
Micro Seiki DD-8, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Post autor: Obywatel »

Cracker pisze:
wczoraj, 22:40
Obywatel pisze:
Michal35 pisze:
Owszem mają.
Dokładnie wtedy przestałem używać regularnie kaset - kiedy sprzedałem auto wyposażone w kaseciaka :P
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
ODPOWIEDZ