Słuchałeś oczywiście współczesnych edycji kasetowych, dopracowanych i brzmieniowo, i edytorsko?
Ale jaja !!!!!
-
Felix1988
Re: Ale jaja !!!!!
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Czyli nostalgia. Sam również mam sentyment do tego nośnika - nadal mam w domu trzy magnetofony i furę kaset. Do 2008 roku używałem ich regularnie.M_alice pisze: ↑wczoraj, 18:26Są tony materiału, który nigdy nie ukazał się na żadnym innym nośniku. Nagrania z koncertów, klubów, konkursów, festiwali itd. Nie wspominając o bootlegach i o tym, co ludzie sobie sami w domach (i nie tylko) nagrywali. Owszem, większość z tego to produkty niszowe, których się zwyczajnie nie opłaca wydawać. Z moich własnych zbiorów, tak dla przykładu: Wójtowicz, Kelus, Krzysztoń, koncerty z Famy. A kto to kupuje, kolekcjonerzy. Można zbierać znaczki, można i kasety. Patrząc po ogłoszeniach i dyskusjach na Fejsie dużo ludzi poszukuje polskich kaset z lat 80-tych. Głównie metalu i muzyki elektronicznej. Na przykład nagrań Bilińskiego z koncertów w Parku i Hybrydach.
Mi chodziło o wskrzeszanie tego nośnika tak jak winyla - czyli nagrywanie nowych kaset - rzecz zupełnie pozbawiona sensu, a pompowana. Niemrawo ale jednak.
No pewnie że słuchałem nowych kaset i takich bardzo dobrze nagranych, nie współczesnych ale z lat '90 - czyli z najlepszych czasów tego nośnika. Czasami opadała kopara, tak dobrze brzmiały, ale do CD nie miały podjazdu. To jest fizycznie niemożliwe, żeby taśma magnetofonowa w kasecie przebiła CD czy winyl.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
-
Felix1988
Lata 90. były może najlepszymi czasami dla kaset w sensie (jeszcze) występującej masowości/popularności tego nośnika, ale z jakością było naprawdę różnie, szczególnie w przypadku polskich licencji - miałem okazje porównywania tych samych albumów na kasetach z Anglii i Polski, sorry, różnice były słyszalne. Nowe taśmy, szczególnie te z niemieckich wytwórni, to teraz naprawdę konkret. Pamiętam też, że w latach 90. robiliśmy z kumplami tak: kaseta metalowa, dobry sprzęt i porównania w "ślepym teście": CD i kopia z tego samego CD na kasecie. Bywało naprawdę zaskakująco, mało kto obstawiał, że CD to CDObywatel pisze: ↑wczoraj, 19:54No pewnie że słuchałem nowych kaset i takich bardzo dobrze nagranych, nie współczesnych ale z lat '90 - czyli z najlepszych czasów tego nośnika. Czasami opadała kopara, tak dobrze brzmiały, ale do CD nie miały podjazdu. To jest fizycznie niemożliwe, żeby taśma magnetofonowa w kasecie przebiła CD czy winyl.
- Cracker
Owszem mają.
Można je odtwarzać w starych, klasycznych autach oryginalnie wyposażonych w odtwarzacze kaset.
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
- daru0105
Mam takie radio ze starej Hondy, Świetny pomysł na odsłuch kaset
Micro Seiki DD-8, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Dokładnie wtedy przestałem używać regularnie kaset - kiedy sprzedałem auto wyposażone w kaseciaka
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3