Ostatnio oglądałem...

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Ostatnio oglądałem...

Post autor: Wojtek »

Inaczej - gdyby to był serial produkcji np. koreański to byłaby to wierna adaptacja książki i miałaby koniec w tym samym miejscu co książka.

Hollywood natomiast zawsze podchodzi do tematu jak do napompowanej krowy którą trzeba wydoić do sucha, nawet jeśli to końcowe mleko już zbytnio nie ma wartości odżywczych i jest godne porzygu.

Można wymieniać wiele przykładów siłowo przeciąganych seriali czy serii filmowych tylko dlatego że jeszcze jest jakaś popularność, a nie dlatego że scenariusz czy ekipa realizacyjna są na to gotowi.

Sam serial dla mnie był wciągający tak do końca 4. sezonu. Poprzedni 5. był już dość ciężki i brew się podnosiła na niektóre akcje.
Ale ostatni sezon 6. to już jazda bez trzymanki i piszemy historię na kolanie, a sam scenariusz zrobił się turbo przewidywalny.
Zona zrobiła sobie z tego grę jakoś od połowy sezonu przewidując zakończenie odcinka po 5 minutach oglądania - i trafiała :morda:
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Arkadyo

Post autor: Arkadyo »

To prawda. Wiele seriali, choć były planowane na krótsze wątki, jak zażarły oglądalnością, to postanowiono wyżymać je do sucha, nawet jak wątki i postacie robiły się zupełnie debilne. Ojcem założycielem zjawiska był chyba serial "the lost", gdzie w pewnym momencie nonsensy zaczęły przyrastać w tempie geometrycznym aby tylko utrzymać trupa przy życiu.
Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
Ja błądzę gdzieś po środku...
Awatar użytkownika
daru0105

Post autor: daru0105 »

Arkadyo pisze:
27 maja 2025, 09:15
Wojtek pisze:
26 maja 2025, 18:27
Męczymy ostatni sezon "Podręcznej"

Boże jak oni to zjebali. Tak naciągane, tak dziurawe, takie bezsensowne, postacie zachowują się jak nie one w ogóle.

Męczymy się bo jednak ciekawi jak zakończą ten 6-ty sezon. Został nam ostatni odcinek, który dopiero ma się ukazać.

Typowy przykład na siłę przeciąganej historii, tak jak to było z The Walking Dead chociażby.
Ja nie dałem rady dotrwać do końca pierwszego sezonu ale kątem oka patrzyłem jak żona męczyła go dalej. Nie rozumiem skąd tak wysokie oceny na sieci. Pomysł jest ok i początkowo zaciekawia jednak szybko wyłazi główna wada - "umowny zachód" nie potrafi robić filmów o totalitaryzmach. Nie ma co się spodziewać choćby namiastki Orwella. Może socjologia nie kwiczy jak w "Człowieku z wysokiego zamku" ale... No nie dla mnie.
Tak jak pisał R. Kapuściński - dla wprawnego oka wystarczy jeden rzut na ulicę i jej mieszkańców żeby wiedzieć, że z władzą jest coś nie tak.
Totalitarna patologia władzy odbija się na każdym aspekcie życia szarego człowieka a w zasadzie koncentruje się głównie na nim i każdy jego aspekt stara się regulować lub na niego wpływać w pożądanym dla siebie kierunku. I wcale nie chodzi tu o bezpośrednią przemoc fizyczną nastającą wprost na zdrowie bądź życie - niestety zachód potrafi sobie wyobrazić i zrozumieć tylko to. Cała reszta mu umyka. Ale może i dobrze. Z drugiej strony, zrobienie tego zbyt dobrze mogłoby zbyt wielu się nie spodobać, bo za bardzo przypominałoby naszą rzeczywistość :)
Jedyny serial, który miał więcej niż 5 sezonów i mi się podobał do samego końca to Gra o Tron i Ranczo :0
Thorens TD160B MkII, Jelco 750D, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

No co Ty Daru, Klanu nie oglądasz? :doh:
Myszor pisze:
27 maja 2025, 08:54
W USA był już 6 sezon tylko u nas się obcyndalają.
Jest i dobra wiadomość. Wczoraj zupełnie przypadkiem trafiłem na 1/18 odc serii 7 - platforma AXN. Każdy wtorek g. 22. Przy okazji sprawdziłem i wychodzi na to, że dawali 6 sezon - choć pewnosci nie mam, bo w ubiegłym tygodniu byli dopiero gdzieś w 2-ce dając po dwa odcinki.
Arkadyo

Post autor: Arkadyo »

Obejrzałem Mickey 17 na MAX. Liczyłem na jakieś ciupkę lepsze SF a dostałem crapa. Jak dla mnie zmarnowany potencjał. Zaczyna się nawet dobrze i temat "filozoficznie ciekawy", fajne zdjęcia ale z każdym kolejnym kadrem film wędruje w kierunku kompletnej qpy. Miało chyba być nowomodnie lewicowo a wyszło... Serial "1670" przy tym to ideologiczny majstersztyk.
Żadnej subtelności, przekaz jak z tvp za czasów pisu.
Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
Ja błądzę gdzieś po środku...
Awatar użytkownika
StarRock

Post autor: StarRock »

Gwoli prawdy jeszcze nie oglądałem, ale jest w fazie realizacji na podstawie scenariusza Andrzeja Dudy.
Tytuł "Stu Czterdziestu Dżentelmenów".
Skoro były - Siedmiu Wspaniałych, czy Trzystu Spartan dobrze dorzucić swoją cegiełkę do arcydzieł światowej kinematografii.
Czekam niecierpliwie. ;)
Awatar użytkownika
daru0105

Post autor: daru0105 »

StarRock pisze:
30 maja 2025, 11:23
Gwoli prawdy jeszcze nie oglądałem, ale jest w fazie realizacji na podstawie scenariusza Andrzeja Dudy.
Tytuł "Stu Czterdziestu Dżentelmenów".
Skoro były - Siedmiu Wspaniałych, czy Trzystu Spartan dobrze dorzucić swoją cegiełkę do arcydzieł światowej kinematografii.
Czekam niecierpliwie. ;)
Zdecydowanie polecam do kolekcji Parszywa dwunastka
Thorens TD160B MkII, Jelco 750D, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
Awatar użytkownika
Myszor
Gramofon: PD-300

Post autor: Myszor »

Na Amazona wskoczyło "Konklawe" w abonamencie.
Znakomite kino.
Załączniki
klawe.jpg
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
ODPOWIEDZ