Audio Technica AT-6006 Safety Raiser
... czyli druga winda do gramofonu, idealnie spisująca się przy podnoszeniu ramienia, gdy igła dojdzie do końca płyty. Mam ją zamontowaną w swoim Micro Seiki DD-40 i spełnia swoje zadanie znakomicie. Właściwie można wyregulować w niej wszystko, co potrzebne, czyli:
- zamontować w odpowiednim miejscu na plincie
- wyregulować wysokość początkową windy
- wyregulować kąt zadziałania dźwigni zwalniającej mechanizm podnoszenia (z żółtą kuleczką)
- wyłączyć funkcji podnoszenie przez ustawienie drugiej dźwigni (z czerwoną kuleczką) w innym miejscu.
Bardzo łatwa obsługa. Wszystko reguluje się jednym wkrętakiem lub dwoma palcami kręcąc „ząbkowanym” pokrętłem. W praktyce reguluje się windę raz. Potem tylko słucha się muzyki. Bardzo precyzyjne działanie, płynność ruchu windy.
Przy gramofonie można wręcz uciąć drzemkę i szlifu igły szlag nie trafi.
Audio Technica AT-6006a Safety Raiser
-
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Life is too short for boring HiFi..."
-
- Gramofon: Kenwood L-07D
Re: Audio Technica AT-6006a Safety Raiser
Jest kilka tego typu projektów. Niestety z tych które widziałem do Technicsa 12x0 żaden nie wejdzie. Może ktoś z was widział coś co by się nadało?
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
-
- Administrator
Bacek:
Szczerze mówiąc nie widzę sensu w posiadaniu SL-12x0 jeśli nie chcesz mieć gramofonu manualnego, skoro istnieją modele praktycznie z tymi samymi bebechami + automatyka ramienia. I to taniej
Nie spotkałem się z sensownym projektem auto-stopu do SL-12x0. Za to przy bardziej high-endowych modelach (w sumie to napędach z wymiennym ramieniem) już jak najbardziej da się takie coś zaadaptować.
Szczerze mówiąc nie widzę sensu w posiadaniu SL-12x0 jeśli nie chcesz mieć gramofonu manualnego, skoro istnieją modele praktycznie z tymi samymi bebechami + automatyka ramienia. I to taniej
Nie spotkałem się z sensownym projektem auto-stopu do SL-12x0. Za to przy bardziej high-endowych modelach (w sumie to napędach z wymiennym ramieniem) już jak najbardziej da się takie coś zaadaptować.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268
-
- Gramofon: Kenwood L-07D
Re: Audio Technica AT-6006a Safety Raiser
Nie to że miał bym sobie żyły wypruwać z powodu braku czegoś takiego. Jak słucham gramofonu to go po prostu słucham i nie robię nic innego. Co prawda raz na jakieś 100 przypadków taki dodatek był by przydatny ale straszliwego Ciśnienia nie mam. Identycznej konstrukcji z automatyką u Technicsa nie ma (z taką samą plintą). Najbliższy był by pewnie 1610 MK2 ale i tak 1210 bardziej mi się podoba.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.