Połączenie pre - wzmacniacz - jakie wejście?

Żeby nie było za cicho
Awatar użytkownika
kriss
Posty: 1213
Rejestracja: 05 paź 2017, 17:58
Gramofon: Sony PS-X50

Re: Połączenie pre - wzmacniacz - jakie wejście?

Post autor: kriss » 24 kwie 2020, 14:15

Kabel to kabel, kupujesz go na metry i tniesz na odpowiednią długość. Wątpię żeby ktoś sprzedawał kolumny razem z kablami , chyba że będą to kolumny w których kable są zamocowane na stałe w odbudowie. W większości przypadków w głośnikach są zaciski aby wpiąć gołe przewody. Cantony o których piszesz mają takie zaciski.
Sony PS-X50| Kenwood KA 7100 | Akai AT 2400 | ATL HD310i
Garażowo: Telefunken RR200 | Canton Quinto 510

bettylou
Posty: 62
Rejestracja: 26 lut 2019, 09:59
Gramofon: Akai AP001

Re: Połączenie pre - wzmacniacz - jakie wejście?

Post autor: bettylou » 24 kwie 2020, 14:27

mrcnoos pisze:
24 kwie 2020, 14:04
A co masz a drugiej strony przewodu z mini jackiem? Może lepiej ocalić przewód i kupić nowy do głośników?
Cantony mają prawdopodobnie zaciski. Wzmacniacz też ma zaciski. Potrzebujesz kabli z gołymi końcówkami do kolumn i wzmaka.
Tak, chyba lepiej będzie ocalić przewód i kupić kabel na metry na allegro. @kriss już pomógł z tym w wiadomości prywatnej. ;)

Awatar użytkownika
mrcnoos
Posty: 2023
Rejestracja: 26 gru 2018, 08:40
Gramofon: Micro Seiki DD-8
Lokalizacja: pomorskie

Re: Połączenie pre - wzmacniacz - jakie wejście?

Post autor: mrcnoos » 24 kwie 2020, 14:43

Allegro może być drogie dla 5 metrów przewodu.
Podejdź do najbliższego sklepu elektrycznego i zapytaj o przewód plecionkę do głośników.

Awatar użytkownika
kriss
Posty: 1213
Rejestracja: 05 paź 2017, 17:58
Gramofon: Sony PS-X50

Re: Połączenie pre - wzmacniacz - jakie wejście?

Post autor: kriss » 24 kwie 2020, 14:50

Dokładnie jak masz lokalnie takie sklepy to tak będzie najszybciej. Link z allegro był tylko przykładem o jakie przewody chodzi.
Sony PS-X50| Kenwood KA 7100 | Akai AT 2400 | ATL HD310i
Garażowo: Telefunken RR200 | Canton Quinto 510

bettylou
Posty: 62
Rejestracja: 26 lut 2019, 09:59
Gramofon: Akai AP001

Re: Połączenie pre - wzmacniacz - jakie wejście?

Post autor: bettylou » 25 kwie 2020, 21:48

kriss pisze:
24 kwie 2020, 14:50
Dokładnie jak masz lokalnie takie sklepy to tak będzie najszybciej. Link z allegro był tylko przykładem o jakie przewody chodzi.
Mam to szczęście, że mieszkam obok giełdy elektronicznej Wolumen, także.. tylko przyjdą kolumny i wybiorę się do sklepu.
Bardzo dziękuję wszystkim forumowiczom za pomoc! <3

grzehu82
Posty: 1077
Rejestracja: 27 wrz 2016, 18:42
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Połączenie pre - wzmacniacz - jakie wejście?

Post autor: grzehu82 » 26 kwie 2020, 10:43

Tylko kup kable miedziane OFC np. 1,5mm, a nie kable CCA.

bettylou
Posty: 62
Rejestracja: 26 lut 2019, 09:59
Gramofon: Akai AP001

Re: Połączenie pre - wzmacniacz - jakie wejście?

Post autor: bettylou » 26 kwie 2020, 15:25

grzehu82 pisze:
26 kwie 2020, 10:43
Tylko kup kable miedziane OFC np. 1,5mm, a nie kable CCA.
Zapisana nazwa! a tak spytam, jaka jest różnica? Chcę wiedzieć na przyszłość ;)

grzehu82
Posty: 1077
Rejestracja: 27 wrz 2016, 18:42
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Połączenie pre - wzmacniacz - jakie wejście?

Post autor: grzehu82 » 26 kwie 2020, 18:21

Cu OFC są nieco droższe ale jest to "czysta miedź" a nie miedziowane aluminium, które szybko śniedzieje i gorzej przewodzi.

bettylou
Posty: 62
Rejestracja: 26 lut 2019, 09:59
Gramofon: Akai AP001

Re: Połączenie pre - wzmacniacz - jakie wejście?

Post autor: bettylou » 30 kwie 2020, 19:12

dziękuję za odpowiedź!

rolnik
Posty: 95
Rejestracja: 23 lut 2020, 22:56
Gramofon: Technics SL-5

Re: Połączenie pre - wzmacniacz - jakie wejście?

Post autor: rolnik » 08 kwie 2021, 08:55

Witajcie,
kupiłem sobie dodatkowy preamp do porównania z obecnym i po połączeniu gra tylko jeden kanał. Sprawdzałem kilka razy sposób podłączenia i jest identyczny jak z dotychczasowym preampem (ktory oczywiście gra ok)... Taką samą sytuację mam kiedy podłaczam stary amplituner jako preampa - też gra jeden kanał. W czym może być problem lub co robię nie tak?

Awatar użytkownika
Jaculek
Posty: 812
Rejestracja: 27 cze 2012, 08:57
Gramofon: Dual 704, 721
Lokalizacja: Świętochłowice

Re: Połączenie pre - wzmacniacz - jakie wejście?

Post autor: Jaculek » 08 kwie 2021, 10:07

Uściślijmy:
gramofon ze wzmacniaczem łączysz tak:
gramofon - kabel_A - PRE_1 - kabel_B - wejście (AUX)
i wszystko gra
Wymieniasz PRE_1 na PRE_2 albo wzmacniacz, reszta pozostaje bez zmian (kable, wejście) i jeden kanał przestaje grać?
Analogowo Dual 704 & 721 + Shure V15III & Shure M75 & Dual M20E >PreamP DIY> Arcam FMJ A18 > Monitor Audio BX5/Beyerdynamic DT 880
Cyfrowo Arcam FMJ CD17 & Yamaha WXAD-10 reszta jw.

rolnik
Posty: 95
Rejestracja: 23 lut 2020, 22:56
Gramofon: Technics SL-5

Re: Połączenie pre - wzmacniacz - jakie wejście?

Post autor: rolnik » 08 kwie 2021, 10:43

Sprawdziłem ponownie - dokładnie tak jak piszesz.

Awatar użytkownika
Jaculek
Posty: 812
Rejestracja: 27 cze 2012, 08:57
Gramofon: Dual 704, 721
Lokalizacja: Świętochłowice

Re: Połączenie pre - wzmacniacz - jakie wejście?

Post autor: Jaculek » 08 kwie 2021, 10:50

Brzmi jak jakieś czary :think:
Zrób tak:
Na wejściu do pre zamień kanały, Czy kanały grający/nie grający zamieniły się miejscami?
Wróć na wejściu do pre do stanu początkowego i powtórz zamianę na wyjściu. Czy kanały grający/nie grający zamieniły się miejscami?
Analogowo Dual 704 & 721 + Shure V15III & Shure M75 & Dual M20E >PreamP DIY> Arcam FMJ A18 > Monitor Audio BX5/Beyerdynamic DT 880
Cyfrowo Arcam FMJ CD17 & Yamaha WXAD-10 reszta jw.

rolnik
Posty: 95
Rejestracja: 23 lut 2020, 22:56
Gramofon: Technics SL-5

Re: Połączenie pre - wzmacniacz - jakie wejście?

Post autor: rolnik » 08 kwie 2021, 11:13

OK. Zmierzę się z tym po robocie. Dziękuję.

rolnik
Posty: 95
Rejestracja: 23 lut 2020, 22:56
Gramofon: Technics SL-5

Re: Połączenie pre - wzmacniacz - jakie wejście?

Post autor: rolnik » 08 kwie 2021, 19:10

Na wejściu do pre2 zamieniłem kable i grają oba kanały :o :doh:

W tej samej konfiguracji pre1 gra jakby przytłumiony...

Nie wiem o co chodzi ale już nie wnikam :D

Wielkie dzięki!