Schiit Mani vs Preamp D by Jaculek

Żeby nie było za cicho
zic10

Schiit Mani vs Preamp D by Jaculek

Post autor: zic10 »

Do porównania stanęły: mój preamp Schiit Mani v1.0 oraz PreamP D na tranzystorach z pasywną korekcją RIAA kolegi Jaculka.

PreamP D kolegi Jaculka umożliwia dowolne kształtowanie charakterystyki dźwięku. Pozwala utemperować zbyt ostre wkładki oraz ustawić dźwięk pod swoje upodobania.
Faktem jest że Preamp D pod względem praktycznym ze swoimi możliwościami ustawień zjada Mańka na dzień dobry to Schiit Mani broni się tym, że przy ustawieniach standardowych potrafi zagrać równie dobrze jak PreamP D. Dysponując odrobiną czasu postanowiłem dokonać małego porównania obu sprzętów tak na szybko przy pomocy jednej tylko wkładki, której głównie używam. Bez zbędnych opisów przedstawiam wyniki, które zinterpretujcie sami :)

Wkładka MM AT150MLX obciążenie 47k wg. Instrukcji, igła VMN40 szlif Microline. VTF 2.0g - bo najczęściej używana obecnie.
Ustawienia Schiit Mani zgodnie z powyższymi zaleceniami dla wkładki:
Obciążenie: 47k, pojemność: N/A, Gain: 42dB

Ustawienia PraamP D - najbliższe ustawienie odpowiadające zalecanemu 47k to:
Obciążenie: 45,6k, pojemność: 47pF, Gain: 40dB

Pojemność kabli sygnałowych ok 30pF
Gramofon: Technics SL-1600MK2

Próbka 1
https://youtu.be/Yu1ppdIECPE

Próbka 2
https://youtu.be/4rPEG1STPs4

Próbka 3
https://youtu.be/WrbNG6q6xyk

Próbka 4
https://youtu.be/EFB32yhInXg

Pozdrawiam wszystkich
Technics SL-1610MK2, SL-1600MK2, SL-Q33, Shiit Mani, Denon DL-103, DL-160, AT440MLb, AT33ML, Signet TK7E, AT-VM95SH, Ortofon Concorde 30, AT-71, AKAI GX-635D, Denon PMA-1500R, Marantz PM7200, Jamo d590
Awatar użytkownika
pawelgrab

Re: Schiit Mani vs Preamp D by Jaculek

Post autor: pawelgrab »

Podziwiam Kolegę za ciężką i fajną pracę ale jako posiadacz schiit mani napiszę tak:

brak jest ram testowych - nie wiadomo o co chodzi czy o przedział cenowy, czy ...... :think:

- nie jest to do końca trafione porównanie (przynajmniej na tym forum) i raczej nic nie wnosi - chyba, że odświeża temat , iż można zrobić dobre komercyjne budżetowe pre typu schiit I, a w cenie w jakiej obecnie się spotyka używki wręcz rewelacyjne i pożądane, które nie jest już produkowane więc nie ma co do tego wracać ew. schiit II to tak. Na forum powstało co najmniej kilkadziesiąt wątków o tym pudełeczku, kilkaset a może kilka tysięcy postów i kilka wyczerpujących testów w tym obszernych Darkowo- Markowych :D,

- natomiast "jaculkowe" urządzenia w tym PreamP MM/MC by Jaculek to nie są urządzenia komercyjne "dla mas" i nie jest to ta sama półka jakościowo - cenowa - tylko "manufaktura domowa" powstała dzięki bardzo zdolnemu forumowiczowi, podparta jego nieocenioną wiedzą dla nielicznej grupy osób a co najważniejsze nie nastawiona na zysk - więc hobbistycznie niejako :D. Zresztą nie od dziś wiadomo , że pudełka wydry, jaculka, martynki, ahaji i wielu innych konstruktorów z forum w ostatecznych wersjach mają konkurować i robią to doskonale z hiendowymi tworami firm branży audio zrzeszonych w korporacjach z dziesiątkami inżynierów i produktami z wysokiej i najwyższej półki cenowej ;)

pozdrawiam
luxman pd282 , schiit mani , kenwood ka-405 , kt-413 , kx-550 , harman kardon cd hd3700 , onkyo sc-60 mk II
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60

Post autor: darkman »

pawelgrab pisze:
20 sty 2025, 09:01
brak jest ram testowych - nie wiadomo o co chodzi
Tak właśnie. Brakuje podsumowania i wniosków. Poza tym "porównanie" powinno zawierać tezę "ze względu na co " zestawiamy urządzenia.
Możliwości w obu zakresach MM/MC (Dyskretniok w zestawie z HeadamP - bo opcja dla to MC), jakość, szerokość spectrum dopasowania. Brzmienie i zestaw tor+wkładka/ki/, kolumny.
Rzecz jasna dzięki za dobre chęci, pytam jedynie jaka jest idea? Bo nie została opisana :)
Zasadniczo dla mnie Maniek to świetny zestaw do kieszeni bojówek i bdb chodzący gadget audio zresztą w świetnej cenie.
PreamP D to po prostu inna bajka i nie da się go porównać w no cóż, uproszczonych warunkach.
zic10

Post autor: zic10 »

Nie słyszałem nigdy Preampa D dlatego to porównanie. Nie czytałem też recenzji jak wypada w porównaniu do Schiit Mani. Co więcej nie spotkałem porównania tych dwóch sprzętów w takiej formie dlatego powstał ten post. Być może bez sensowny nic nie wnoszący ale dla mnie usłyszeć różnice byłoby kluczowe w podjęciu decyzji czy takie urządzenie zakupić pomimo braku czasu na zabawę i żonglowanie wkładkami. Na pomiarach sprzętu i ich interpretacjach się nie znam. Uważam, że usłyszeć na własne uszy to więcej niż najlepsza recenzja napisana słowami. Pierwszy wniosek jaki się nasunął to, że przy fabrycznych ustawieniach którymi dysponuje Schiit Mani - 47k urządzenia zagrały podobnie. Dlatego Preamp D polecałbym tym co mają w swojej kolekcji dużą ilość różnorakich wkładek, których brzmienie można różnorako kształtować i mają z tego powodu frajdę. Kolejny wniosek jest taki, że dla mnie zwykłego zjadacza chleba na ten moment i moje potrzeby Maniek jednak w zupełności wystarczy.
Dziękuję za Wasze opinie.
darkman pisze:
20 sty 2025, 09:13
Dyskretniok w zestawie z HeadamP
No właśnie. Obsługa wkładek MC to kolejny wydatek na SUT'a albo Headamp'a. Cena dla mnie zbyt duża żeby zobaczyć czy coś lepiej zagra. To taki jakby nałóg, wciąga mocno i łatwo utracić w pewnym momencie nad tym wszystkim kontrolę...
Technics SL-1610MK2, SL-1600MK2, SL-Q33, Shiit Mani, Denon DL-103, DL-160, AT440MLb, AT33ML, Signet TK7E, AT-VM95SH, Ortofon Concorde 30, AT-71, AKAI GX-635D, Denon PMA-1500R, Marantz PM7200, Jamo d590
Awatar użytkownika
pablos
Gramofon: Technics SL-100c

Post autor: pablos »

Niestety test został troszkę uproszczony, a największe zalety pre Jaculka nie zostały dopuszczone do głosu, czyli mnogość ustawień. Trzeba tutaj zaznaczyć, że wiele wkładek a w szczególności tak zwane vintage, dobrze się czują w nastawach innych niż 47k . Nawet teraz z ciekawości sprawdziłem historię zapisów dla kilkunastu wkładek to ustawienie wahają się od 30k do 80k czy to 100k, co powodowało znacząco zmianę i dopasowanie wkładki pod swoje ucho/tor.
Jak do tego się wrzuci jeszcze jakiś SUT z nastawami to zabawa z MC jest na całego :D - ale trzeba mieć czas na to i fun , a pre Jaculka odwdzięczy się świetnym graniem - bo to bardzo dobrze grające pre... , a nie miało okazji pokazać na co je stać

Ps. Wg mojej subiektywnej oceny odsłuchując te kawałki to pre Jaculka zagrało lepiej...
Technics SL-100C, Focal Aria 936, ASR Emitter 1 plus, PreAmp by Jaculek, Cambridge Audio Azur 840C
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Thorens TD-160 MK-II

Post autor: pavlos »

zic10 pisze:
20 sty 2025, 00:09
Do porównania stanęły: mój preamp Schiit Mani v1.0 oraz PreamP D
Wielkie dzięki! Ciekawy post.
YT jest akurat dość podłym medium kompresując strumienie i sporo uśredniając delikatności.
Ale jednoczesna wizualizacja pozwoliła wyczulić słuch na momenty przełączeń.
W gołym pliku audio (WAV, FLAC) byłaby potrzebny opis, a najlepiej plik .cue informujący o tym co gra w danym ułamku sekundy.

Subiektywnie:
- różnice subtelne, ale do wychwycenia w takim bezpośrednim zestawieniu A/B
- różnice konsekwentnie te same w utworach o tak różnym charakterze
- shiit odrobinkę jaśniejszy z mniejszą dynamiką
- PreamP szczyptę ciemniejszy, ale gęściejszy, z większą plastyką

Nie znając cen i typów produktów oraz słuchając "w ciemno" - wybrałbym PreampP dając sobie szanse na godziny relaksu pełne muzykalności.
Ale obydwa brzmienia były dla mnie w pełni akceptowalne.