Ujednolicenie maksymalnej głośności płyt

Żeby nie było za cicho
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Re: Ujednolicenie maksymalnej głośności płyt

Post autor: Bacek »

pavlos pisze:
22 gru 2024, 17:11
Zatem - ŻADEN preamp gramofonowy nie będzie odpowiedzią na główne pytanie, bo - przynajmniej
Z i danej strony tak ale taka sytuacja jest mocno nieprawidłowa i nie tak brzmi dźwięk z winyla. A z drugiej strony nie wiadomo czy po dodaniu pre problem nie będzie mniej uciążliwy.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Thorens TD-160 MK-II

Post autor: pavlos »

winylowy_luke pisze:
22 gru 2024, 17:42
Dopóki autor się nie wypowie czy ma wkładkę piezo czy po prostu nie wie, że preamp phono jest potrzebny do prawidłowego odtwarzania winyli dalsze dyskusje nie mają imo sensu.
Mają. Jeśli zrozumiemy, że nie o korekcję RIAA tutaj chodzi.

Załóżmy, że nie chodzi o gramofon, a np. o odtwarzacz CD. Różne płyty CD, a nawet różne wydania tej samego albumu, mają różny poziom głośności.

Pytanie autora brzmiałoby analogicznie: Jakie urządzenie wpięte pomiędzy CD a wzmacniacz byście autorowi wątku polecili, które automatycznie wyrówna poziom głośności płyt nagranych z różną głośnością?

Podałem trop, tj. urządzenia w studiach - nagraniowych i radiowych - i na estradach, które coś takiego robią. Wyszukałem w necie. Czy ktoś miał z tym styczność i mógłby koledze coś polecić?
dale pisze:
22 gru 2024, 18:34
Skoro tak twierdzisz, to chyba faktycznie tak jest. Wygląda że tkwiłem w błędzie, pozostaje mi tylko czytać i uczyć się z pokorą, co też uczynię. Przynajmniej w realiach tego wątku.
Skutecznie zachwiałeś moją pewnością. Sformułowanie, że "żaden" zmieniam zatem na "nie znam takiego" przedwzmacniacza gramofonowego, który miałby jednocześnie moduł automatycznego wyrównania poziomu głośności.
Widzisz jakieś biznesowy powód, żeby coś takiego wyprodukować? Rynek zbytu? Np. segment restauracji odtwarzających muzykę z winyli, gdzie d-j nie ma już czasu na ręczne dostrojenie głośności płyt nagranych z różnym poziomem?
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Nie sadzę żeby limiter dał sobie radę z sygnałem 4mV prosto z wkładki. Żeby móc stosować sprawdzone gdzie indziej rozwiązania trzeba im zapewnić odpowiednie warunkach do działania.

W samochodzie który zgubił silnik bez sensu jest doradzanie jak upgreadować skrzynię biegów.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
furgon

Post autor: furgon »

Tak czytam i już zastanawiałem się nad algorytmem ujednolicania i.... Znalazłem rozwiązanie. Kup szafę grającą :D
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60

Post autor: darkman »

winylowy_luke pisze:
22 gru 2024, 17:42
Dopóki autor się nie wypowie czy ma wkładkę piezo czy po prostu nie wie, że preamp phono jest potrzebny do prawidłowego odtwarzania winyli dalsze dyskusje nie mają imo sensu.
Dokładnie tak. Moim też. Zresztą to urządzenie wyrównujące poszukiwane przez pytającego nazywa się wejście Phono, po prostu.
Ale i tak wpadnę jutro z popkornem o ile gość jeszcze wpadnie.
Awatar użytkownika
pavlos

darkman pisze:
22 gru 2024, 20:57
to urządzenie wyrównujące poszukiwane przez pytającego nazywa się wejście Phono
Czy możesz w prostych słowach przybliżyć w jaki sposób wejście Phono zrównuje poziomy głośności płyt nagranych z różną głośnością?
Awatar użytkownika
darkman

Czemó
Otwierasz knajpę? :D
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

pavlos pisze:
22 gru 2024, 21:48
darkman pisze:
22 gru 2024, 20:57
to urządzenie wyrównujące poszukiwane przez pytającego nazywa się wejście Phono
Czy możesz w prostych słowach przybliżyć w jaki sposób wejście Phono zrównuje poziomy głośności płyt nagranych z różną głośnością?
Miałem nie pisać w wątku, ale, niech tam, święta idą, nie można trzymać ludzi w niepewności... :)
Jako że nauczycielem jestem kiepskim, odsyłam od źródeł, na wstępie poczytaj o korekcji RIAA i innych, zwróć uwagę na zależność pomiędzy siłą sygnału (głośnością) a jego jakością i wpływem na zapis na płycie. Potem, zwróć uwagę na to, co to jest "głośność", jaki parametr sygnału ją najbardziej charakteryzuje. A na koniec porównaj poziom sygnału z wkładki, do sygnału na wejściu aux we wzmacniaczu.
Zupełnie poza konkursem podam tylko, że waxwing - wcześniej wspomniany przeze mnie ma cyfrową, wewnętrzną regulację głośności.

Zaś, jeśli byś chciał otwierać jednak knajpę, to zwróć uwagę na to jakie utwory i na jakich zasadach można odtwarzać publicznie w celach zarobkowych. Bo niestety do tego zalicza się muzyka w restauracji.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator

Post autor: Wojtek »

Zapytałem znajomego co zawodowo nagłaśnia realizacje live na koncertach i w telewizji.

Potrzebujesz kompresora z limiterem. Ustawiasz swoisty min-max i masz wyrównany poziom.

Przykładowe urządzonko godne polecenia - dbx 266XS
https://www.thomann.pl/dbx_266_xs.htm

Niestety tego typu patent wiąże się często z pewnymi ograniczeniami jak straty na dynamice czy (siłą rzeczy) zwiększoną kompresją na wyjściu, ale to raczej jest akceptowalny kompromis biorąc pod uwagę że nagłaśniamy bar :)
Awatar użytkownika
pavlos

Szefie, dzięki, miód na moje serce... Rozumiesz!... :dance:
Toż to samo napisałem jakieś 14 postów wyżej: viewtopic.php?p=484573#p484573
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator

Post autor: Wojtek »

Wszystko się zgadza, ale chciałem zasięgnąć języka czy jeszcze są jakieś inne rozwiązania, a mimo wszystko też wyskoczyć z jakimś konkretem.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
darkman

Chłopaki gość od restauracji czy tam kawiarni chyba robi Sylwka, bo się nie logował od 21 grudnia. Zwłaszcza gdy przeczytał informację o ZAIKS'ach etc. :D