Pro-Ject Phono BOX DS2

Żeby nie było za cicho
Awatar użytkownika
sk-victor
Gramofon: Technics SL-1500C

Pro-Ject Phono BOX DS2

Post autor: sk-victor »

Panowie powiedzcie mi czy ten pre jest warty rozważenia? Cena niewielka, możliwości wydają się natomiast duże. Tylko jak z dźwiękiem? Czy ktoś go testował z czymś może porównywał, bądź posiada i używa? Fotka z neta
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60

Re: Pro-Ject Phono BOX DS2

Post autor: darkman »

Wkładkę/i/ trzeba brać pod uwagę.
Jak pod Twoją Yamahę i 1500C, to nie warty rozważenia. Da zadowolenie tylko na chwilę jako nowy gadget, a potem wracamy do tematu. Odpuść.
Awatar użytkownika
sk-victor

darkman pisze:
17 lis 2024, 08:11
Wkładkę/i/ trzeba brać pod uwagę.
Jak pod Twoją Yamahę i 1500C, to nie warty rozważenia. Da zadowolenie tylko na chwilę jako nowy gadget, a potem wracamy do tematu. Odpuść.
Ale proszę rozwiń bo nie wiem co do końca masz na myśli? W sensie, że to żaden postęp bo Pro-Ject kiepski, czy że reszta sprzętu zbyt "słaba"? Dodam dla innych, że sprzęt to Yamaha A-S1200, Technics SL-1500C, Goldring1012GX, Elac FS247.3
Awatar użytkownika
darkman

sk-victor pisze:
17 lis 2024, 10:13
żaden postęp bo Pro-Ject kiepski
Tak właśnie, kiepski w tym przedziale.
Awatar użytkownika
sk-victor

darkman pisze:
17 lis 2024, 11:07
A co byś polecił? Czytałem cokolwiek o IFI AUDIO Zen Phono 3. Ale czytanie "recenzji" mija się z celem. Wszystko jest najlepsze w swoim przedziale i może konkurować z dwu(trzy(cztero))-krotnie droższymi ;) Taki recenzencki standard. Czy IFI też głowy sobie nie zawracać?
Awatar użytkownika
Jozi
Gramofon: Sony PS-X60

Post autor: Jozi »

sk-victor pisze:
17 lis 2024, 12:40
darkman pisze:
17 lis 2024, 11:07
A co byś polecił? Czytałem cokolwiek o IFI AUDIO Zen Phono 3. Ale czytanie "recenzji" mija się z celem. Wszystko jest najlepsze w swoim przedziale i może konkurować z dwu(trzy(cztero))-krotnie droższymi ;) Taki recenzencki standard. Czy IFI też głowy sobie nie zawracać?
Do Twojego zestawu to minimum albo iskra albo od @Jaculka i to MM/MC.Ja mam A S701 i MM od @Jaculka a TY chcesz do toru z AS 1200 taki badziew wstawić?@Darkman ma pełna rację.
[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-analog]
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
Awatar użytkownika
sk-victor

Jozi pisze:
17 lis 2024, 13:23
a TY chcesz do toru z AS 1200 taki badziew wstawić?@Darkman ma pełna rację.
Chcę? Jakbym chciał to bym kupił i nie pytał. Nie mam w tym doświadczenia. Zawsze grałem na preampie zintegrowanym lub własnoręcznie zrobionym. Kiedyś też chwilę używałem podstawowego CA 540P. Pro-Ject Phono BOX DS2 patrząc na budowę i możliwości dopasowania wydawał mi się godnym uwagi. Ale nie chcę absolutnie kupować nic co mi się tylko wydaje ;) Dlatego pytam bardziej doświadczonych.
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Thorens TD-160 MK-II

Post autor: pavlos »

Gdy wszedłem w posiadanie Adama, to szukałem czegokolwiek z funkcją preamp MM (mój Musical Fidelity A3 z wbudowanym preampem MM/MC nieodwracalnie urządził się w pokoju stołowym) i wpadł mi w ręce - bez żadnego wcześniejszego studiowania internetów - Edwards Audio Apprentice MM, pierwsza wersja z zewnętrznym dedykowanym zasilaczem, za bodajże dwie stówki. Gościu mówił mi przez telefon, że "spoko", niewiele ryzykowałem, wziąłem "w ciemno" jako "starter".

No ale przecież nie będę jechał na "starterze", gdy do nabytej potem nowej/starej zabawki Thorens TD-160 zawiesiłem AT-VM740ML. Skandaliczny mezalians - nieprawdaż?
No więc w te pędy do salonów i brutalnie przywlokłem na przesłuchania właśnie przedmiotowego Pro-Jecta Phono BOX DS2 oraz Iskrę. Taki sobie założyłem budżet - skok do 1500 zł.
I wiecie co?
Obydwaj podejrzani zostali oczyszczeni z zarzutów "bycia lepszym" i wrócili do salonów. Pro-Ject zagrał zupełnie nieprzekonująco, sucho i technicznie. Iskra niby OK, obydwa wygrywały możliwościami regulacji, jednak nie było tego odejścia jakościowego, na które czekam.
Podnoszę budżet do coś poniżej 5kPLN za używkę i na razie ...zbieram kasę. Póki co ten maluch z Edward Audio na prawdę daje radę...
Mam już jakąś wstępną listę podejrzanych do wznowienia śledztwa, ale na razie cieszę się tym, co mam...

Więc mój przekaz w temacie - jeśli nie masz obecnie nic, to poszukaj jakiegoś sensownego "startera", używkę oczywiście. W kwocie poniżej. Cierpliwie poczekać i się trafi. A jeśli coś już gra, to nie wymieniaj za te pieniądze. Żeby było na poważnie - zdecydowanie podnieś budżet.
Awatar użytkownika
pavlos

sk-victor pisze:
17 lis 2024, 14:18
...Ale nie chcę absolutnie kupować nic co mi się tylko wydaje ;) Dlatego pytam bardziej doświadczonych.
Nie ma to jak własne doświadczenie. Weź i posłuchaj ;)
Awatar użytkownika
darkman

pavlos pisze:
17 lis 2024, 15:19
to poszukaj jakiegoś sensownego "startera",
Witek już ma sensownego startera albowiem gdyż, Yamaha A-S1200 posiada wewnętrzną sekcję MM/MC. W dodatku całkiem przyzwoitą. Starter nie da jej rady.
pavlos pisze:
17 lis 2024, 15:19
Więc mój przekaz w temacie
A to mój :)
Awatar użytkownika
pavlos

Zatem starter już jest. I to spoko-starter. Tym bardziej należy go (ten starter) docenić porównując osobiście i na miejscu z rzeczonym Pro-Jectem, bo coś misię wydaje, że Yamaszka oczyści Austriaka z podejrzeń (o bycie lepszym).

Ten mój przekaz to "Ja bym szukał wyżej. Sporo wyżej."
Rudinho
Gramofon: Micro Seiki DD-7

Post autor: Rudinho »

Ja to nie kumam... Jest Buphono, preamP, zajebiste klony robi Marek MISSE a Wy chcecie kupować jakiś seryjny szajs... No kurde nie wierzę, że coś sklepowego za circa 5 koła zagra lepiej niż którykolwiek z naszych forumowych produktów. Nie wierzę i już.
Sony PS-X75 [Empire 2000] // Restek Tensor // Restek Vector // preamp klon Audio Note by MISSE // Infinity RS II

Micro Seiki DD-7 [Ortofon 2m Black] // NAD 160A // Buphono // Monitor Audio Silver 6G 200
Awatar użytkownika
darkman

pavlos pisze:
17 lis 2024, 16:42
Ten mój przekaz to "Ja bym szukał wyżej. Sporo wyżej."
Czyżbyś sądził, że szukam przewodnika duchowego w internetach?
To tak dla porządku tylko :D
Po prostu by wskazać do czego może doprowadzić eskalacja tego obszaru napiszę tak:
Jeśli już, choć to atematyczne to kandydatów na owego przewodnika dobieram sobie znacznie staranniej.
Po koleżeńsku odradzam ten kierunek polemiki.
Awatar użytkownika
pavlos

@darkman,
chyba się nie zrozumieliśmy... mam na myśli autora wątku i do niego kieruję "przekaz", raczej jako osobistą refleksję a nie coś uniwersalnego...
i najdalej mi do przewodnictwa duchowego komukolwiek, nie w moim wieku... więc - pax. :wink:
Awatar użytkownika
sk-victor

Rudinho pisze:
17 lis 2024, 19:17
Ja to nie kumam... Jest Buphono, preamP, zajebiste klony robi Marek MISSE a Wy chcecie kupować jakiś seryjny szajs... No kurde nie wierzę, że coś sklepowego za circa 5 koła zagra lepiej niż którykolwiek z naszych forumowych produktów. Nie wierzę i już.
Wiesz kupując preampa rozumuję podobnie jak gdy kupuje wzmacniacz, kolumny, gramofon, CD itd. Szukam jakiegoś modelu, czytam, czytam, czytam, woda z mózgu, czytam... i w końcu kupuję. Tutaj temat trochę inny, bo preampa idzie wyprodukować nawet samemu i jest większe pole manewru jeżeli chodzi o radosną, niemasową twórczość. Ale trzeba mieć świadomości. Więc nie krzycz "NIE KUMAM, NIE WIERZĘ" tylko oświeć, wytłumacz, podpowiedz od czego zacząć. W końcu nie założyłem wątku pt. huuuuurrra kupiłem Art Dj Pre.