Wiim ultra

Żeby nie było za cicho
Awatar użytkownika
blispx

Re: Wiim ultra

Post autor: blispx »

Mesh to takie szumnie nazwane WDS imho, nasra się tych apków obsra się to a później nie wiadomo gdzie i co jak siadło, nawet te oczojebne kontrolery mesh to tylko ładna nakładka nie mająca nic wspólnego z rzeczywistością

to co stacjonarne podłączać kablowo jak się da, wifi tylko w razie w

smartfona używam w audio tylko jako pilota i to rzadko więc mnie on generalnie loto, nie przesadzajmy to wiele pasma nie zabiera..
DDX-1000, 2xRMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Mutec MC3, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Awatar użytkownika
daru0105

Post autor: daru0105 »

Wiem, że wstawię tu tym wpisem kij w mrowisko :)
Chciałbym trochę ostudzic zapały tym, którzy mają ochotę na to dosyć fajne cacko-kombajn, ale jeszcze się nie zdecydowali.
Ostatnio czytałęm na temat tego streamera trochę na AS
I tu ciekawy wpis użytkownika, któego cenię za fachowość i wiarygodność wpisów. A jestem tam prawie 19 lat i dobrze znam ludzi po wpisach.
Poczynił wstępny opis po zakupie, podzielił się spostrzeżeniami i oddał streamer do sklepu.
Jest spory wątek założony przez niego. Na PW mogę dać namiar.
Jest tego 47 stron i pewnie wielu to zainteresuje. Wypowiadają się naprawdę tam ludzie, co przerzucili masę streamerów
Zacytuje jak to się zaczęło;

"Witam. Chciclabym się podzielić szerzej spostrzezeniami nt. tego cuda dzisiejszej inżynierii strimingowej i nie tylko. Zakupiulem to ustrojstwo w celu transportu do mojego systemu i tylko w tej kwestii będę się wypowiadał. Nie testowałęm urządzenia po RCA ani jako Pre i już mnie będę, bo właśnie to odesłałem po początkowym małym zachwycie.

Na początek pare techniczno/użytkowych uwag. Piszę to z mojego kilkudniowego doświadczenia z tym cudem. Ekran 3.5" praktycznie zbędny, bo z dwoch metrów nie wiele już na nim widać, a niestety nie ma tam opcji żeby tylko pokazywał np wykonawce czy tytul w postaci dużego przewijanego teskstu. Tak przynajmniej mozna by bylo rozczytać chociaż część czegokolwiek, ale dostajemy wszszystko (okladki, tytuly, czas) czyli nic. Druga rzecz pilot. Na bluetooth chyba, wiec jak ktos np ma Harmony to juz se nie zaprogramuje. Poza tym jeśli ktoś bedzie chcial tego używać jako Pre to OK. Jest reg vol, skip. To chyba najważniejsze. Natomiast jako zwykly strimer to na niewiele on się przyda. Mamy skip i 4 klawisze pod które mozna zaprogramwac np aż 4 stacje radiowe... Po trzecie nie mogłęm w żaden sposob zmusic Wiim do wspolpracy z moim NASem Synology, odpalla jeden utwor i doslownie zawieszal mi NASa na 2 godziny. Próbowałem kilka razy rozwiązać problem, ale nic z tego nie wyszło. Strimer Onkyo i Marantza działają bez zarzutu. Po czwarte. Wejście HDMI ARC. Nie ukrywam że kupiłem to urządzenie też po to by krosować je z innymi gratami. Po spięciu TV z Wiim po HDMI ARC na glosniki szły takie trzaski (nawet przy odtwarzaniu z Tidal) że myślałęm ze mi spali tweetery. Nie dało sie słuchać muzyki po Coaxialu, Optyk działał prawidłowo. Nie wiem, ale wygładało to tak jakby coaxial zbierał jakies zakłocenia.

No i po piąte brzminie. Na początku myślałem że Boga za nogi złapałem. Podpiełęm urządzenie do swego DAC, włączam. Katastrofa, jak to zle brzmi. No to w ruch korekcja pomieszczenia przy pomocy smartfona. Oczywiscie nie ma co się spodziewac po takich pomiarach cudów, ale cos tam zmierzyl, ustalił. No rzeczywiście zagrało lepiej. Po wyłaczeniu korekcji dzwiek ktastrofa. Pomyślałem, nawet to daje radę. Więc wzielem się za edycje, pokręciłęm coś na ucho i nawet nieźle to wyszlo. Po wyłaczeniu korekcji nie dało sie słuchać. Zaczolem się zastanawiuać jak ja słuchałem wczesniej z tego starego Onkyo w tak ch... jakości? Przecież "cyfra to cyfra", to tylko transport, więc po wyłączeniu korekcji ten Wiim powinnien grać jak kazdy inny transport, czyli stosunkowo przeźroczyście. No własnie... Powinien... Dziś mnie coś tknęło w końcu. Wyciągnelem spowrotem dziadka Onkyo i podłączyłęm go po Coax rownież jako transport pod drugie wejście. Załaczylem Tidal na obu urządzeniach i mnie otumaniło. Onkyo zagrał na prawie takim samym poziomie jak Wiim po tych całych korekcjach, na które poświęciłem kilka dni! Myslalem ze poprawiam brzmienie systemu, a wyszło na to że przez ten cały czas starałem sie tylko po to by wrócic do punktu wyjścia! Cyrk. Jeden wniosek tylko płynie z tego. Czy Wiim to taki katastrofalny transport? Gdy gra bez żadnej korekcji jest katastrofa. Srednicy nie ma, wokal na wysokości kolan, brzminie tak wyprane z dynamiki, czegokolwiek ze nie wiem jak to opisać. Najśmieszniejsze jest to ze jak baran spinałem to ustrojstwo docelowo juz ze wszystkim, wczoraj ściagałem TV ze sciany z żona zeby podpiąć HDMI ARC. Myślałem ze zajebiście poprawiłem brzmienie systemu, a okazało sie że tylko wróciłem do tego co było. 😄 A najlepsze jest to ze Onkyo vs Wimm po korekcji zagrał prawie tak samo! Tak bardzo zbliżyłem się brzmieniem przez te kilka dni.

Ja nie wiem o co chodzi... Dlaczego ten Wiim gra tak fatalnie w "neutralu"? Choć przeczuwam... Bo dzis strimery to nie sa normalne klocki audio. To piepszone komputery. "
Thorens TD160B MkII, Jelco 750D, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
Awatar użytkownika
sk-victor
Gramofon: Technics SL-1500C

Post autor: sk-victor »

blispx pisze:
25 gru 2024, 13:04
Mesh to takie szumnie nazwane WDS imho, nasra się tych apków obsra się to a później nie wiadomo gdzie i co jak siadło, nawet te oczojebne kontrolery mesh to tylko ładna nakładka nie mająca nic wspólnego z rzeczywistością
WDS? Mylisz pojęcia. WDS jest używany do połączeń bridgowych punktów dostępowych. A mesh, konfigurowałeś? Używasz? Czy słyszałeś od kogoś ;) Tu wszystko jest widoczne. Roaming jest przejrzysty, widzisz które urządzenie jest "przerzucane" pomiędzy końcówkami. Możesz zarządzać, przypisywać na sztywno, jeżeli jest taka potrzeba. Masz jedno SSID na cała sieć. Niezależnie czy 2,4 czy 5 i niezależnie czy urządzeń końcowych jest 3 czy 200. GSM tak działa od dawna.
blispx pisze:
nawet te oczojebne kontrolery mesh to tylko ładna nakładka nie mająca nic wspólnego z rzeczywistością
Czyli jednak nic o tym nie wiesz ;)
Awatar użytkownika
blispx

ty już wiesz czy ja to konfigurowałem z grubsza to po co mam się trudzić...

tak klienckie Unifi z firmy Ubiquity w kilku biurach i fabrykach z tym że klienckie to tam tylko z nazwy bo wyszło drogo jak na sprzęt kliencki bo żeby to jakoś działało trzeba było to i tak podzielić na więcej hopów, stacje łączyły się w sposób losowy a kontroler nie posiadał funkcjonalności sprawiedliwego podziału "komórki" radiowej , jak sobie to porównasz z BTS i funkcjonalnością sektora operatorskiego to wyjdzie bieda ot taki plastic fantastic

ale my nie o tym, tylko o sprzęcie soho zabawki typu Tplink Omada itpe i tego typu to można wsadzić gdzie światło słoneczne nie dociera, niestety ale często muszę klientów uświadamiać że takie coś to nie ma prawa poprawnie działać bo z grubsza 3 stacje spięte jedna do drugiej po wifi plus dostęp kliencki do każdej z nich to nic innego jak wds, tyle z praktyki a nie z handlowego bełkotu który ty widać łykasz jak pelikan
daru0105 pisze:
25 gru 2024, 14:22
"Witam. Chciclabym się podzielić szerzej spostrzezeniami nt. tego cuda dzisiejszej inżynierii strimingowej i nie tylko. Zakupiulem to ustrojstwo w celu ...
z tego co pamiętam to na tym forum ten co to pisał był raczej odosobniony w tym temacie to jest jak grał, dac ma ten sam raczej co ES a ten nie gra źle jak na delta sigma
DDX-1000, 2xRMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Mutec MC3, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Awatar użytkownika
sk-victor
Gramofon: Technics SL-1500C

Post autor: sk-victor »

blispx pisze:
25 gru 2024, 19:29
tyle z praktyki a nie z handlowego bełkotu który ty widać łykasz jak pelikan
Ale to nie do mnie tak, do mnie nie.... Kolego od lat 90 zajmuję się sieciowymi rozwiązaniami konsumenckimi. Parę zębów na tym zjadłem niestety. To że mesh jest jakby rozwinięciem WDS to oczywiste ale WDS jako taki jest stworzony do pracy w szkieletowej wartstwie sieci. Nie jest zadaniem WDS dynamiczny przydział kilenta do danego BTS. To jest stricte rozszerzenie typowego bridge, który nie autoryzuje, nie bawi się w przydziały. Sieć mesh to rozwiązanie soho, którego działanie jest poza standardem 802.11 stąd niekompatybilność tego rozwiązania pomiędzy firmami. Zresztą o to chodzi kupisz router danej firmy, jesteś skazany na resztę. Z praktyki... z domowych urządzeń trzymam się i nie zakrawa się abym zmienił zdanie ASUSA. W wypadku sieci mesh rozwiązanie ASUSA jest najstabilniejsze. Wstawiasz konfigurujesz, zapominasz.
Awatar użytkownika
blispx

dobra to inaczej...wybacz ale wqrwia mnie marketingowy bełkot po którym klient leci do sklepu i kupuje jakiegos Tplinka Deco czy inne Omada i twierdzi że ma mesha, później płacz i dzwoni i głowę zawraca, ale sprzedawca zachwala i mówi panie to ma modulację pełne OFDM jak w GSM z najwyższym poziomem QAM i możliwością ustawienia priorytetów DS a nie tego nie mówi bo o tym Tplink nie napisał bo za trudne słowo, na koniec okazuje się że te omada wchodzi u klienta na nośna tvnu z Hotbirda... bez urazy ty masz swoje racje i ja też
Awatar użytkownika
Frey
Gramofon: Dual 604

Post autor: Frey »

metallsnow pisze:
24 gru 2024, 11:31
Problemem okazały się ustawienia routera. A konkretnie DNS. Dopiero zmiana na DNS od googla pomogła.
Najprawdopodobniej tutaj jest problem. Potwierdzałaby to informacja, że z apki Wiima, gdzie domyślnie ustawione jest 8.8.8.8 Tidal działa prawidłowo, a problem jest po Tidal Connect. Pewnie ignoruje ustawienia Wiima i lata po domyślnym DNS od operatora. Czemu wybucha akurat po 2-3 utworach? Cholera wie :x
fazior13 pisze:
24 gru 2024, 14:08
No to chyba będę musiał zainwestować w router, bo ten z Orange ma zablokowane DNS :/
Gdzieś tu już na forum pisałem ale uważam, że 90% problem z klientami w sieci jest po stronie routera/ustawień routera/dostawcy. Niestety dostawcy z reguły wciskają nam routery najgorszego sortu czasem od biedy zapakowany w customową obudowę dostawcy żeby jakkolwiek wyglądał. Zawsze jak szukam dostawcy internetu to pierwsze o co pytam to czy można ustawić ich router w tryb bridge i do tego podpinam swój router wi-fi. Przyzwoite routery od TP-Linka czy Asusa które spokojnie ogarniają mieszkanie czy parterowy dom to koszt 200-300 zł.
blispx pisze:

to co stacjonarne podłączać kablowo jak się da, wifi tylko w razie w

smartfona używam w audio tylko jako pilota i to rzadko więc mnie on generalnie loto, nie przesadzajmy to wiele pasma nie zabiera..
Odpuść już ten bełkotliwy offtop w tym temacie, bo i tak 99% osób nie wie o co Ci chodzi :lol: Kup Wiima to razem sobie ponarzekamy na jego wady jak rasowy piwniczak z IT z drugim piwniczakiem z IT :lol:

Na poważnie to przy dobrze ogarniętej sieci domowej to spokojnie wszystko może latać po wi-fi i kabelki można sobie odpuścić. Najprościej jest przy jednym routerze. Jak wchodzi temat mesh to robi się trudniej ale dalej się da.
daru0105 pisze:
Wiem, że wstawię tu tym wpisem kij w mrowisko :)
Nie wstawiasz kija, bo temat tego wpisu był już poruszany w poście #71. Wtedy go już skomentowałem nie mając Wiima i w sumie teraz jako jego posiadacz potwierdzam swoją opinię. Akapit o brzmieniu, walce z room correction i ściąganiu TV to już perełka w trollingu :lol:
Dual 604 by Olsza || Dual M20E || Buphono by Wydra
Audiolab 6000CDT || Wiim Ultra || Denafrips Ares II
Atoll PR200 Signature || Atoll AM100 Signature || Infinity RS 6000A by Martynka
Awatar użytkownika
daru0105

Post autor: daru0105 »

blispx pisze:

z tego co pamiętam to na tym forum ten co to pisał był raczej odosobniony w tym temacie to jest jak grał, dac ma ten sam raczej co ES a ten nie gra źle jak na delta sigma
Czytałeś cały temat 47 str?
Thorens TD160B MkII, Jelco 750D, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
Awatar użytkownika
blispx

nie ja tamto widziałem gdy wątek był młody jeszcze, nie będę tam codziennie tych wywodów czytał jeden chce to drugi tamto a na koniec porównują malinę DIY, mnie ten Wiim i tak nie pasuje ze względu na brak NFS lub choćby SMBy, dlatego brałem EverSolo ale i tak wezmę chyba ostatecznie Holo Red jako sam transport , a ES sprzedam, bo DACa Holo Cyan 2 już mam ale to już nieco inna półka cenowa, nie stać Was :D

Frey litości na początek poczytaj co to jest routing i jak działa, niczego nie musi w bridge przestawiać może zrobić podwójny routing i NAT i w niczym to nie będzie przeszkadzać tyle że nie widzę sensu tego bo wątpię aby to była wina DNS bo to przeczy logice ale ok niech wam już będzie

kończę tu offtopować :lol:
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator

Post autor: Wojtek »

daru0105 pisze:
A jestem tam prawie 19 lat
Współczuję!
daru0105 pisze:
Jest spory wątek założony przez niego. Na PW mogę dać namiar.
A dlaczego tak cicho-ciemno? Publiczny wątek na AS to jakaś tajna dyskusja dla wybranych? :D Tu nie ma kar za takie rzeczy :D
Był już zresztą tutaj wrzucony przez kogoś.
Kuriozalnie - nie odstraszył mnie od zakupu :morda:

Dla mnie Wiim Ultra to pierwszy streamer i DAC w jednym pudełku, bo w streaming wszedłem względnie niedawno (jak kupiłem auto 2 lata temu i wspiera Car Play), a nie mam biblioteki plików muzycznych. Kolekcję CD mam zgraną do flaczków i to z grubsza tyle, ale mam też odtwarzacz CD, którego nie boję się używać :morda:

Kiedyś myślałem żeby sobie skręcić coś na malince, ale rozleniwiłem się :morda:

Na pewno nie będę przekonywał nikogo że to jest najlepszy sprzęt na świecie czy coś. Mi wystarczyła popularna opinia i to że "it just works".
Zwykle robię głęboki research przed zakupem sprzętu audio. Tutaj to był impuls na Black Friday, jak przypuszczam u wielu wątkowiczów.
blispx pisze:
No właśnie :D
Frey pisze:
25 gru 2024, 21:51
Odpuść już ten bełkotliwy offtop w tym temacie, bo i tak 99% osób nie wie o co Ci chodzi :lol: Kup Wiima to razem sobie ponarzekamy na jego wady jak rasowy piwniczak z IT z drugim piwniczakiem z IT :lol:

Na poważnie to przy dobrze ogarniętej sieci domowej to spokojnie wszystko może latać po wi-fi i kabelki można sobie odpuścić. Najprościej jest przy jednym routerze. Jak wchodzi temat mesh to robi się trudniej ale dalej się da.
Też prawda.
daru0105 pisze:
26 gru 2024, 00:44
Czytałeś cały temat 47 str?
A ty czytałeś? :D Bo jak nie to nie pytaj blisa czy jest na bieżąco :morda:
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
przybysz
Gramofon: thorens td320

Post autor: przybysz »

Mam wiima ultra i całkowicie nie zgadzam się z guru co na forum as pisuje fachowe wypociny. Już sam tekst o tym że mu trzeszczy po podpięciu tv przez HDMI arc, jest jakąś bzdurą, bo tylko jego egzemplarz trzeszczy. Na forum as nikt z posiadaczy wiima ultra, nie zauważył trzasków, a samo urządzenie może ideałem nie jest, ale w tej cenie to najlepszy wybór. Swojego ultra używam stricte jako transport streamer, podłączony do zewnętrznego dac. Działa idealnie, szybko i sprawnie, bez zawieszenia systemu itp. Brzmienie bez żadnych dodatków, czyste , klarowne. Mogę porównać do maliny pi3 z nakładką digi hat i z Advance Paris Wtx SteamPro, i żaden z nich nie pracował i nie brzmiał lepiej. Swoją drogą lepiej wypożyczyć ( przecież to tylko koszt przesyłki i kaucji) i spróbować w swoim systemie, niż powielać bzdurne opinie. Zawsze można kupić streamer za cenę 10 razy większą, ale czy wiim zagra 10 razy gorzej? Nie sądzę. Swoją drogą ilu piszących tyle opinii. Pozdro
Thorens TD320 MkIII,