Testowałem kilka dni więc kila słów mogę powiedzieć. Nie będę opowiadał o brzmieniu to pozostawiam do oceny własnej. Pomijam też wady i zalety, które możemy sobie wyczytać bezpośrednio ze specyfikacji czy obejrzeć na youtube. Z aspektów typowo technicznych mam kilka plusów i minusów.
Na plus:
- w mojej sieci wi-fi Wiim jest bardzo stabilny, aplikacja widzi go cały czas, spotify connect i tidal connect również
- bardzo dobra integracja z Amazon Alexa - kupiłem go z powodu tej funkcji i sprawdza się świetnie. Wiima dodałem do multirooma razem z trzema Echo Dotami i synchronizacja dla muzyki ze Spotify jest idealna
- pilot głosowy z Alexą także działa wyśmienicie
- bardzo dobrze zrobiona aplikacja do obsługi Wiima, wszystko co klikamy w aplikacji zmienia się natychmiast na urządzeniu. Aplikacja wygodna, dużo opcji konfiguracji
- szybkie uruchamianie Wiima i muzyki z trybu czuwania uruchamiając muzykę przez wi-fi
Na minus:
- opcja wykrywania sygnału na wejściu optycznym i uruchomienia Wiima z moim TV działa losowo także póki co jest bezużyteczna
- na chwilę obecną brak możliwości wyłączenia HDMI-CEC po stronie Wiima czyli jeżeli podłączymy TV przez HDMI to, np. w moim przypadku nawet jak Wiim jest w trybie czuwania to na TV wywoła przełączenie wyjścia dźwięku na niego i przy każdym uruchomieniu TV trzeba ręcznie przełączać dźwięk na głośniki TV. To jest ważna dla mnie funkcjonalność i korespondowałem na ten temat z pomocą Wiima. Mają to zmienić w kolejnych aktualizacjach - zobaczymy
- wejście phono i wyjście słuchawkowe niskiej jakości, jak ktoś nie ma to od biedy może skorzystać ale moim zdaniem mogłoby ich nie być
- room correction do usunięcia, to co robi z dźwiękiem to delikatnie mówiąc rzeźnia ale w sumie czego się spodziewać po pomiarach robionych mikrofonem ze smartfona
- EQ jest i działa ale jego jakość też pozostawia wiele do życzenia, większość opcji powoduje, że wszystko brzmi sztucznie
- stosunkowo wolne ręczne przełączanie między źródłami
- gorsza antena wi-fi niż w Raspberry Pi 4 zamkniętej w obudowie Modushopa
Jeżeli coś mi jeszcze przyjdzie do głowy to dopiszę. Podsumowując jest to fajny i na tle konkurencji niedrogi streamer all-in-one ze sporą ilością zalet ale i kilkoma wadami.
W moim przypadku, gdyby nie bardzo dobra integracja z Amazon Alexa w Wiimie to zostałbym przy Raspberry Pi z moodeAudio, bo jako streamer malinka jest tak samo funkcjonalna, tańsza i daje wolność w doborze oprogramowania i dodatków. Jednakże możliwość połączenia mojego zestawu audio z salonu z pozostałymi głośnikami w domu w multiroom oraz opcja sterowania głosowego muzyką w dowolnym miejscu w domu sprawiają, że Wiim Ultra zostaje ze mną.