Wiim ultra

Żeby nie było za cicho
Awatar użytkownika
Frey
Gramofon: Dual 604

Re: Wiim ultra

Post autor: Frey »

Frey pisze:
07 gru 2024, 14:01
PS. W przyszłym tygodniu postaram się opisać swoje wrażenia z Wiima Ultra. Ogólnie jest nieźle chociaż ma kilka wad technicznych.
Testowałem kilka dni więc kila słów mogę powiedzieć. Nie będę opowiadał o brzmieniu to pozostawiam do oceny własnej. Pomijam też wady i zalety, które możemy sobie wyczytać bezpośrednio ze specyfikacji czy obejrzeć na youtube. Z aspektów typowo technicznych mam kilka plusów i minusów.

Na plus:
- w mojej sieci wi-fi Wiim jest bardzo stabilny, aplikacja widzi go cały czas, spotify connect i tidal connect również
- bardzo dobra integracja z Amazon Alexa - kupiłem go z powodu tej funkcji i sprawdza się świetnie. Wiima dodałem do multirooma razem z trzema Echo Dotami i synchronizacja dla muzyki ze Spotify jest idealna
- pilot głosowy z Alexą także działa wyśmienicie
- bardzo dobrze zrobiona aplikacja do obsługi Wiima, wszystko co klikamy w aplikacji zmienia się natychmiast na urządzeniu. Aplikacja wygodna, dużo opcji konfiguracji
- szybkie uruchamianie Wiima i muzyki z trybu czuwania uruchamiając muzykę przez wi-fi

Na minus:
- opcja wykrywania sygnału na wejściu optycznym i uruchomienia Wiima z moim TV działa losowo także póki co jest bezużyteczna
- na chwilę obecną brak możliwości wyłączenia HDMI-CEC po stronie Wiima czyli jeżeli podłączymy TV przez HDMI to, np. w moim przypadku nawet jak Wiim jest w trybie czuwania to na TV wywoła przełączenie wyjścia dźwięku na niego i przy każdym uruchomieniu TV trzeba ręcznie przełączać dźwięk na głośniki TV. To jest ważna dla mnie funkcjonalność i korespondowałem na ten temat z pomocą Wiima. Mają to zmienić w kolejnych aktualizacjach - zobaczymy
- wejście phono i wyjście słuchawkowe niskiej jakości, jak ktoś nie ma to od biedy może skorzystać ale moim zdaniem mogłoby ich nie być
- room correction do usunięcia, to co robi z dźwiękiem to delikatnie mówiąc rzeźnia ale w sumie czego się spodziewać po pomiarach robionych mikrofonem ze smartfona
- EQ jest i działa ale jego jakość też pozostawia wiele do życzenia, większość opcji powoduje, że wszystko brzmi sztucznie
- stosunkowo wolne ręczne przełączanie między źródłami
- gorsza antena wi-fi niż w Raspberry Pi 4 zamkniętej w obudowie Modushopa

Jeżeli coś mi jeszcze przyjdzie do głowy to dopiszę. Podsumowując jest to fajny i na tle konkurencji niedrogi streamer all-in-one ze sporą ilością zalet ale i kilkoma wadami.

W moim przypadku, gdyby nie bardzo dobra integracja z Amazon Alexa w Wiimie to zostałbym przy Raspberry Pi z moodeAudio, bo jako streamer malinka jest tak samo funkcjonalna, tańsza i daje wolność w doborze oprogramowania i dodatków. Jednakże możliwość połączenia mojego zestawu audio z salonu z pozostałymi głośnikami w domu w multiroom oraz opcja sterowania głosowego muzyką w dowolnym miejscu w domu sprawiają, że Wiim Ultra zostaje ze mną.
Ostatnio zmieniony 18 gru 2024, 10:52 przez Frey, łącznie zmieniany 1 raz.
Dual 604 by Olsza || Dual M20E || Buphono by Wydra
Audiolab 6000CDT || Wiim Ultra || Denafrips Ares II
Atoll PR200 Signature || Atoll AM100 Signature || Infinity RS 6000A by Martynka
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator

Post autor: Wojtek »

Frey pisze:
17 gru 2024, 13:59
- na chwilę obecną brak możliwości wyłączenia HDMI-CEC po stronie Wiima
Wydawało mi się że jest opcja wyłączająca HDMI-CEC w aplikacji Wiim Home :think:
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Frey
Gramofon: Dual 604

Post autor: Frey »

Tak ale tylko w drugą stronę, czyli włączenie/wyłączenie wybudzania Wiima przez TV. Generalnie to co opisałem trzeba raczej traktować w kategorii buga, że Wiim w trybie czuwania wywołuje jakąkolwiek akcję na innym urządzeniu. W każdym razie Wiim potwierdził, że jest z tym problem.
Dual 604 by Olsza || Dual M20E || Buphono by Wydra
Audiolab 6000CDT || Wiim Ultra || Denafrips Ares II
Atoll PR200 Signature || Atoll AM100 Signature || Infinity RS 6000A by Martynka
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator

A nie jest to kwestia konfiguracji TV w tym wypadku?
Wsparcie finansowe forum
fazior13

Post autor: fazior13 »

Wojtek pisze:
15 gru 2024, 22:39
Połącz choćby tymczasowo po kablu. Przynajmniej wykluczysz że to nie wina WiFi.

To że twój telefon czy laptop ma takie transfery nie znaczy że ciepnięty w kąt Wiim też takie ma ;)
Dzisiaj miałem trochę czasu, żeby przepiąć WIIMa na kabel... no i udało się załatwić 10m paczkorda (nie wiem czy przy tej długości można to tak nazywać), ale do rzeczy.

Okazuje się, że w moim przypadku, ani przy połączeniu przez wifi, ani po kablu i używaniu TiDAL z apki TiDAL na telefonie nie da się przesłuchać więcej niż dwa kawałki :?
Sytuacja zmienia się natomiast, kiedy używam klienta TiDAL wbudowanego w apke WIIMa. W takim połączeniu działa to wyśmienicie nawet na wifi. Wcześniej tego nie sprawdziłem, bo raczej wole apki dedykowane do serwisów sieciowych.

Czy ktoś może potwierdzić, że też tak ma?

Dzięki!
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator

fazior13 pisze:
21 gru 2024, 21:25
Okazuje się, że w moim przypadku, ani przy połączeniu przez wifi, ani po kablu i używaniu TiDAL z apki TiDAL na telefonie nie da się przesłuchać więcej niż dwa kawałki :?
Sytuacja zmienia się natomiast, kiedy używam klienta TiDAL wbudowanego w apke WIIMa. W takim połączeniu działa to wyśmienicie nawet na wifi. Wcześniej tego nie sprawdziłem, bo raczej wole apki dedykowane do serwisów sieciowych.
Zakładałem że Tidal działa u Ciebie jak Spotify i ciągnie bezpośrednio, a nie że to telefon wysyła dane do Wiima.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
sk-victor
Gramofon: Technics SL-1500C

Post autor: sk-victor »

fazior13 pisze:
21 gru 2024, 21:25
Okazuje się, że w moim przypadku, ani przy połączeniu przez wifi, ani po kablu i używaniu TiDAL z apki TiDAL na telefonie nie da się przesłuchać więcej niż dwa kawałki
Przy używaniu tak Tidal Connect czy Spotify Connect telefon poza "wskazaniem" urządzeniu skąd i co ma grać nie bierze udziału w transferze danych. Możesz nawet wyłączyć telefon. Nie da się przesłuchać więcej niż dwa... Bo??? Co się dzieje
fazior13

sk-victor pisze:
22 gru 2024, 10:28
Przy używaniu tak Tidal Connect czy Spotify Connect telefon poza "wskazaniem" urządzeniu skąd i co ma grać nie bierze udziału w transferze danych. Możesz nawet wyłączyć telefon. Nie da się przesłuchać więcej niż dwa... Bo??? Co się dzieje
... bo apka TiDAL na telefonie się zawiesza/zaczyna kręcić ikonką ładowania na danej piosence (zazwyczaj na 3 z kolei na albumie) i nie gra dalej. Pomaga ponowne uruchomienie apki i można grać dalel, ale tylko 2 kolejne kawałki.
Przy plikach w gorszej jakości tego problemu nie ma, tak samo Spotify.
HI-RESy da się odtwarzać tylko przez klienta wbudowanego w apke WIIMa.

Zasadę działania znam (telefon jako "pilot" za resztę odpowiada urządzenie), używam streamerów od kilku lat, i szczerze tylko tu mam problem.
Ostatnio zmieniony 22 gru 2024, 22:05 przez fazior13, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
cobra
Gramofon: PS-T15, GS464

Post autor: cobra »

fazior13 pisze:
22 gru 2024, 21:32
apka TiDAL na telefonie się zawiesza/za syna kręcić ikonką
No ale apka na telefonie nie jest już do niczego potrzebna, telefon można wyłączyć, może go nie być.
Czy w takim razie streem jest na pewno ciągnięty przez wiima?
Sony PS-T15, Benz Micro Silver / Empire 4000 / Z-4s, PreamP THT, Denon DRA-F109 / lampa SE, STX F-200n
Awatar użytkownika
TomekT

Post autor: TomekT »

No chyba że apka do wiima pcha po bluetooth-ie…
Pozdroofka
Bo w życiu chodzi o to, żeby nadać mu sens...
Obrazek
Technics SL-1600mk2 + Jogurt DL-301 II + PreamP Combo
Emotiva PT-100/A-300 -> Castle Knight 5
fazior13

TomekT pisze:
22 gru 2024, 23:49
No chyba że apka do wiima pcha po bluetooth-ie…
Nie, telefon nie jest z nim połączony przez BT, co więcej, nie pcha też do WIIMa żadnych danych po wifi
Awatar użytkownika
domibobi
Gramofon: Sony PS X65

Post autor: domibobi »

A mógłbyś innym telefon nagrać proces włączenia muzyki z telefonu przez aplikację Tidal. To co opisujesz wydaje się dość zrozumiałe jeśli chodzi o Twój przekaz, mimo wszystko ciężko zrozumiałe jako problem, gdyż nikt inny się z tym nie boryka. Może takie wideo jakoś na natchnie :)
analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
cyfra: Tidal / WiimPro / MusicalFidelityV90DAC

Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
fazior13

domibobi pisze:
23 gru 2024, 10:48
A mógłbyś innym telefon nagrać proces włączenia muzyki z telefonu przez aplikację Tidal. To co opisujesz wydaje się dość zrozumiałe jeśli chodzi o Twój przekaz, mimo wszystko ciężko zrozumiałe jako problem, gdyż nikt inny się z tym nie boryka. Może takie wideo jakoś na natchnie :)
Nagrałem filmik z telefonu. Tak to wygląda na aplikacji Tidal. Tym razem udało się przesłuchać 3 kawałki.

https://youtu.be/1fNcjzzIQcs?feature=shared

Mam nadzieję, że pomoże.
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

Nie wiem na ile ma to sie do tego przypadku ale u mnie tak sie zdarza jak puszczam Tidal z telefonu przez Chromecast via wzmacniacz. Zawiesza sie czasem jak siada wifi w domu oraz jak telefon jest zalogowany do jednej sieci wifi a chromecast do drugiej. Moze to jest jakiś trop🤔?
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
blispx

Post autor: blispx »

bo wifi to zuo , nawet te nowe modulacje ax, jak syf jest to nie przeskoczysz do tego strasznie się apki grzeją bo najtańsze Qualcommy wszędzie porównywać to z BTS operatorskimi to czysta głupota, streamer stacjonarny podłącza się kablowo a nie że się nie da..
DDX-1000, 2xRMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Mutec MC3, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo