Dźwięk z gramofonu niewystarczająco głośny.
-
Re: Dźwięk z gramofonu niewystarczająco głośny.
Tak, dokładnie tak podłaczyłem. Dopisałem przed chwilą w poprzednim poście, że na słuchawkach ten problem nie występuje.
-
- Administrator
OK, ciekawe.
Gramofon i miniwieża z kolumnami stoją na jednej półce/meblu blisko siebie?
Gramofon i miniwieża z kolumnami stoją na jednej półce/meblu blisko siebie?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Tak, stoją na jednym meblu, kolumny są oddalone ok. 0,5m od gramofonu. Miniwieża jest trochę bliżej gramofonu. Głośniki stawiałem na taboretach, miniwieżę też odsuwałem i dalej to samo. Dziwne, że w słuchawkach tego nie ma przy bardzo głośnej muzyce. Bez słuchawek wystarczy opuścić igłe bez kręcenia się płyty i podkręcić potencjometr i mam brumienie.
-
Ja mam pytanie o głośność, ale różnych płyt. Mam np stare iron maiden piece od mind i nowe seventh son 180g. Te nowe gra ciszej, jak to jest możliwe? Różnice słyszę jeszcze na kilku innych płytach, jedne grają ciszej a drugie głośniej.
-
- Administrator
Proste - inny mastering i inne tłoczenie.
Nawet CDki potrafią być bardziej ciche lub głośniejsze, z tego samego powodu.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
A jak to się ma do loudness war?
-
- Administrator
Loudness war omija winyl, z przyczyn technicznych.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Myślałem, że różny poziom głośności jest niemożliwy między innymi przez loudness war. Dalej nie bardzo rozumiem co ma wpływ na głośność różnych płyt. Głębokość rowka?
-
- Administrator
Nie. Tak jak już napisałem - mastering i tłoczenie.
Z jednej strony masz materiał popełniony przez realizatora który służy jako źródło do tłoczeń (obojętnie na jakim nośniku), a z drugiej masz gościa który nacina płytę matkę która służy jako wzorzec do masowego wytłaczania płyt - on musi pilnować poziomu głośności, kompresji sygnału, itd.
Na tym między innymi polega fenomen tego że różne wydania czy tłoczenia z epoki czy współczesne grają inaczej - bo to nie są 1:1 kopie tylko robione z innych matryc. Oczywiście sprzęt też ma znaczenie, a nie tylko człowiek (mówię o procesie produkcji płyt, a nie o gramofonie w domu), stąd też inną jakość reprezentuje wydanie z Jugosławii, a inną takie z RFN czy UK.
Trochę wykraczamy poza ramy przegadywania wpływu przedwzmacniacza na sygnał. Jak chcesz więcej poczytać o zagadnieniu to mamy taki duży wątek o tym w dziale płytowym: viewtopic.php?f=28&t=396
Z jednej strony masz materiał popełniony przez realizatora który służy jako źródło do tłoczeń (obojętnie na jakim nośniku), a z drugiej masz gościa który nacina płytę matkę która służy jako wzorzec do masowego wytłaczania płyt - on musi pilnować poziomu głośności, kompresji sygnału, itd.
Na tym między innymi polega fenomen tego że różne wydania czy tłoczenia z epoki czy współczesne grają inaczej - bo to nie są 1:1 kopie tylko robione z innych matryc. Oczywiście sprzęt też ma znaczenie, a nie tylko człowiek (mówię o procesie produkcji płyt, a nie o gramofonie w domu), stąd też inną jakość reprezentuje wydanie z Jugosławii, a inną takie z RFN czy UK.
Trochę wykraczamy poza ramy przegadywania wpływu przedwzmacniacza na sygnał. Jak chcesz więcej poczytać o zagadnieniu to mamy taki duży wątek o tym w dziale płytowym: viewtopic.php?f=28&t=396
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum