Waxwing / old ver: Puffin ParksAudio LLC

Żeby nie było za cicho
Awatar użytkownika
R4F4L
Gramofon: Project Debut Carbon

Re: Waxwing / old ver: Puffin ParksAudio LLC

Post autor: R4F4L »

ciepok77 pisze:
26 lis 2024, 10:51
Witam, czy ktoś z szanownych forumowiczów posiada jeszcze to urządzenie, czy tylko kolega Twistman?
Właśnie zamówiłem "na próbę". Powinien dotrzeć do 9 grudnia. Jeśli się nie sprawdzić (a po opiniach wątpię, by tak się stało), to "pójdzie w obieg" ;)
GigaWatt PF-1e + Ricable Primus Power - Musical Fidelity m2si + Ricable Dedalus + Ever Solo DMP-A6 + Ricable H6S+MG3+BNH + KEF iQ 90 - Pro-ject Tube Box S2 (Mullard) + Ricable Dedalus + Pro-Ject High Power It + Debut Carbon Evo + 2m Black - Waxwing
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator

Post autor: Wojtek »

Projekt się jeszcze rozwija?
Ostatni "news" na stronie jest z lipca. Słabo by było jakby twórca już porzucał temat i nie było dalszych aktualizacji softu.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
R4F4L

Wojtek pisze:
28 lis 2024, 13:15
Projekt się jeszcze rozwija?
Nie mam pojęcia - nie sprawdzałem. Tzn. sprawdziłem, że jest apka do sterowania, bo to jest dla mnie najważniejsze. Myślę, że tego nie uwalą, a nie oczekuję rozwoju - wystarczy, jeśli będzie działać w takim kształcie, jaki jest dziś. Zobaczymy ;)

Ostatnia aktualizacja na stronie była około 2 miesiące temu (choć nie w formie nowego newsa).
GigaWatt PF-1e + Ricable Primus Power - Musical Fidelity m2si + Ricable Dedalus + Ever Solo DMP-A6 + Ricable H6S+MG3+BNH + KEF iQ 90 - Pro-ject Tube Box S2 (Mullard) + Ricable Dedalus + Pro-Ject High Power It + Debut Carbon Evo + 2m Black - Waxwing
ciepok77

Post autor: ciepok77 »

Zamówiłem i ja (ma być na 4 grudnia), co prawda dla szwagra, ale ma przyjść do mnie i do świąt będzie u mnie, więc też przetestuję 🙂
Awatar użytkownika
R4F4L

Super! Im więcej użytkowników, tym łatwiejszy self-service. :P
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Swoją drogą coraz więcej jest pre cyfrowych. Ostatnio miniDSP dołączyło. Elektrycznie jest lepsze od Puffina, ale nie ma tych wszystkich cyfrowych reduktorów śmieci także to nie do końca bezpośrednia konkurencja.

https://www.minidsp.com/products/usb-au ... face/adept
Awatar użytkownika
R4F4L

Bacek pisze:
29 lis 2024, 13:24
Swoją drogą coraz więcej jest pre cyfrowych. Ostatnio miniDSP dołączyło. Elektrycznie jest lepsze od Puffina, ale nie ma tych wszystkich cyfrowych reduktorów śmieci także to nie do końca bezpośrednia konkurencja.

Dzięki za info ;) Faktycznie decyzja zakupowa była spowodowana dwiema rzeczami: 1. funkcja magic, 2. mnogość opcji konfiguracji, więc - w sumie - nie żałuję (przynajmniej dopóki nie usłyszę tego sprzętu).
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator

Post autor: Wojtek »

Bacek pisze:
Ostatnio miniDSP dołączyło. Elektrycznie jest lepsze od Puffina, ale nie ma tych wszystkich cyfrowych reduktorów śmieci także to nie do końca bezpośrednia konkurencja.
Nie ma też wyjścia analogowego, więc trochę słabo bo trzeba kombinować jak sygnał przerzucić z powrotem do wzmaka co nie ma DACa :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
R4F4L

Wojtek pisze:
29 lis 2024, 13:35
Bacek pisze:
Ostatnio miniDSP dołączyło. Elektrycznie jest lepsze od Puffina, ale nie ma tych wszystkich cyfrowych reduktorów śmieci także to nie do końca bezpośrednia konkurencja.
Nie ma też wyjścia analogowego, więc trochę słabo bo trzeba kombinować jak sygnał przerzucić z powrotem do wzmaka co nie ma DACa :)
No właśnie! A kombinowałem, czy nie podłączyć mojego Tube Box do DMP-A6 (przed wzmacniaczem) i ogarnąć temat przez jego EQ/PEQ, ale doszedłem do wniosków, że to nie da takiego efekty, jak Waxwing. Poza tym wydłuża tor. Poza tym-2 EQ/PEQ w DMP-A6 nie działa dla urządzeń zewnętrznych (działa tylko dla ustawienia input na Internal Player), o czym dowiedziałem się w międzyczasie.
Awatar użytkownika
Bacek

Wojtek pisze:
29 lis 2024, 13:35
Nie ma też wyjścia analogowego, więc trochę słabo bo trzeba kombinować jak sygnał przerzucić z powrotem do wzmaka co nie ma DACa
Bo oni robią pod siebie, żeby to łatwiej walnąć pod korekcje akustyki i cyfrowe zwrotnice. Puffin w sumie też to robi (wyjście cyfrowe) więc featureów ma zdecydowanie więcej.
ADept natomiast ma też wejście liniowe więc sampolować można wszystko albo nawet używać do pomiarów. ADC ma bardzo przyzwoite.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

Bacek pisze:

Przede wszystkim, to jest konwerter analogowo - cyfrowy. Wchodzi analog, wychodzi cyfra. Inne przeznaczenie, inna funkcjonalność. To że ma wejście phono, nie czyni z niego jeszcze konkurencji dla waxwinga. Obawiał bym się tu pisać o jakiejkolwiek konkurencji.
Również argument o lepszości elektrycznej, przy wyjściu cyfrowym jest chybiony, chyba że zarzucasz waxwingowi wadliwość konstrukcji i działania? Miałem okazję słuchać efekt finalny całego toru, robił wrażenie. Nie będę się rozpisywał o wrażeniach, bo ani nie miejsce, ani sensu nie ma większego. Jedynie, o czym warto wspomnieć, to że właśnie te "ficzery" tak trochę lekceważone przez niektórych robią robotę, potrafią "naprawić" zjechaną płytę, wyeliminować słyszalne rysy i pomóc wydatnie ustawić idealnie wkładkę.

Osobiście, gdybym był mniej "ortodoksyjny" i dopuszczał takie świętokradztwo jak cyfra w torze gramofonowym, miał bym go już dawno.
Awatar użytkownika
Bacek

dale pisze:
29 lis 2024, 15:02
Również argument o lepszości elektrycznej, przy wyjściu cyfrowym jest chybiony, chyba że zarzucasz waxwingowi wadliwość konstrukcji i działania?
Zarzucam mu gorszy SINAD przy samplowaniu, to miałem na myśli o lepszości elektryczniej/pomiarowej. W wychodzącym sygnale jest więcej szumów własnych i zniekształceń urządzenia. Przy czym poziom z płyty, szumów i zniekształceń przykrywa i Puffin i to co z miniDsp wychodzi.
Oczywiście nie samym SINAD żyje człowiek.

Obydwa urządzenia są adresowane do dwóch różnych grup użytkowników.
Awatar użytkownika
dale

Bacek pisze:
29 lis 2024, 17:15
Przy czym poziom z płyty, szumów i zniekształceń przykrywa i Puffin i to co z miniDsp wychodzi.
No to jakie ma to znaczenie w praktyce?
Z jednej strony, fizyki nie przeskoczysz i dużo parametrów da się określić bezwzględnymi wartościami, z drugiej, liczy się efekt ostateczny, czyli nasze odczucia przy słuchaniu muzyki.
Awatar użytkownika
Bacek

Bo przy większych różnicach (innych pre) i cichszych materiałach i mocniejszym pogłośnieniu mimo wszystko może być to słyszalne. Najłatwiej jest to zauważalne w hummie. W moim setupie każdy pre który miałem na gościnnych występach głośniej hummiał od ifi iPhono np.

A jak ktoś ma nerwicę natręctw to ten szum w każdej ilości będzie słyszalny przy zmienianiu płyty :D.
Awatar użytkownika
dale

Nerwica natręctw raczej winylom nie sprzyja :) Dawno mierzyłeś tego waxwinga? No i to było u Ciebie słyszalne, czy nie? Bo napisałeś że może być.