preamp Rotel RQ970 BX

Żeby nie było za cicho
ODPOWIEDZ
Klacia74
Gramofon: Onkyo Integra CP1057

preamp Rotel RQ970 BX

Post autor: Klacia74 »

dzień dobry, mam prośbę dotycząca preampa Rotel RQ970BX. Posiadam takiego, wcześniej używałem go okazjonalnie w zestawie Rotel A14 mkII i Gramofon Dual 455 Gold / Grundig 3500. Aktualnie "wypiąłem" go z zestawu i planuje przełożyć do drugiego zestawu użytkowanego na co dzień: Denon PMA 1600NE + Onkyo Integra CP1057F + kolumny IQ AT5180
Zaznaczam że na "moje" niezbyt audiofilskie ucho oba gramofony grały przyzwoicie zarówno na wejściu Phono jak i z wykorzystaniem preampa, nie zauważyłem rzucającego na glebę efektu WOW!
Na tym forum jest dużo informacji o upgradowaniu toru audio o preamp, ale o samym preampie Rotela RQ 970 bx w zasadzie tylko jeden wątek, który nie rozwiewa wątpliwości (czy to zwykły budżetowy pre, czy już coś przyzwoitego?). Wiem że ten model jest nietypowy, rzadko pojawia się się w sprzedaży, mało o nim opinii, taki dobry, że nikt nie chce go sprzedać?, czy taki słaby że wstyd o nim dyskutować na tym forum?. To był chyba jakiś poboczny produkt w stajni Rotela i raczej nie był rozwijany
I tu pytanie: podepnę, przesłucham parę płyt, które znam. Jeżeli brzmienie mnie nie zachwyci, to co zaproponowalibyście do takiego zestawu żeby efekt był rzeczywiście słyszalny?
Posiadałem już preampa DIY, oraz Esdarek 3, teraz ten Rotel, chyba czas przesiąść się na coś docelowego. Wiem że padnie pytanie o budżet, max 2000. Pozdrawiam
Ja nie boję się nikogo i niczego, oprócz żony jak za późno wracam do domu ...
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Re: preamp Rotel RQ970 BX

Post autor: Bacek »

Ile tam Black Gatów w środku. Jak by to było nowe to z racji już tylko tego kosztował by fortunę.
Także górę zamienić na plexi, wrzucić podświetlanie i kto je zna będzie się ślinił :D.
Generalnie preamp jak preamp, podstawowa konstrukcja z przyzwoitym zasilaniem. Wada to to że nie ma żadnych ustawień pod wkładkę więc dostosowanie tylko z lutownicą w ręku. Ale w wypadku MM to też niewiele zmienia.
A z nowości to lepiej coś pożycz i posłuchaj u siebie, bo po wydaniu taczki kasy zawsze możesz stwierdzić że nie było warto.

Jak jesteś za pan brat z lutownicą to tu masz opis upgradu (nie tylko magiczne części ale też i małe faktyczne zmiany)

https://www.hifi-archiv.info/Rotel/0-pd ... Review.pdf
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Klacia74
Gramofon: Onkyo Integra CP1057

Re: preamp Rotel RQ970 BX

Post autor: Klacia74 »

dzięki, lubię nietypowe rzeczy.... Niestety moje doświadczenie z lutownicą to najprostsze majsterkowanie typu, oblutowanie końcówek, zlutowanie kabelków itp. Raczej nie zabiorę się na "modyfikację" elektroniki ale kierunek fajny. Może znasz kogoś na Śląsku komu można by powierzyć takie zadanie. Mam magika od gramofonów w Gliwicach (serwisowałem już u niego 3 gramofony i wszystko działa) ale jest trochę "zarobiony" i nie wiem czy podjąłby się... Pozdrawiam
Ja nie boję się nikogo i niczego, oprócz żony jak za późno wracam do domu ...
ODPOWIEDZ