NIKKO NA-990 problem z basem

Żeby nie było za cicho
Awatar użytkownika
Kondzioo
Posty: 76
Rejestracja: 05 kwie 2020, 09:09
Gramofon: Technics SL- D202

NIKKO NA-990 problem z basem

Post autor: Kondzioo »

Siemano ,
tak jak w temacie . Problem jest na pewno w wzmacniaczu dlatego że zmieniałem podłączenie kolumn z lewo na prawo i dziwny przydźwięk jest na lewym kanale . Przy podłączeniu innego wzmacniacza nic się nie dzieje .Pojawiło się jakieś dziwne zniekształcenie , pyknięcie nie wiem . Dziś go złożyłem i jedyne co wykonałem to czyszczenie potencjometrów volume i balance . Może ktoś z was podpowie co sprawdzić w drodze audio czy mogą mieć wpływ kondensatory albo coś innego ?
Wrzucam dwa filmy , linki są bezpieczne . Jeżeli jest to zły hosting proszę o podanie innej strony na które wgrać filmy .

Tutaj słuchać awarie :
https://megawrzuta.pl/download/e7c6ec7a ... abfad.html
Tutaj jest ok
https://megawrzuta.pl/download/07742db8 ... 6cff5.html
Technics SL-D202 + AT95 , Heco Precision 300 , Nikko NA990 , Nikko NT-990 , Sony TA-F670ES .
Awatar użytkownika
Kondzioo
Posty: 76
Rejestracja: 05 kwie 2020, 09:09
Gramofon: Technics SL- D202

Re: NIKKO NA-990 problem z basem

Post autor: Kondzioo »

Temat do zamknięcia .
Technics SL-D202 + AT95 , Heco Precision 300 , Nikko NA990 , Nikko NT-990 , Sony TA-F670ES .
Awatar użytkownika
dot87
Posty: 1443
Rejestracja: 04 wrz 2017, 17:37
Gramofon: Akai AP D33/Technics
Lokalizacja: Warszawa

Re: NIKKO NA-990 problem z basem

Post autor: dot87 »

Skoro do zamknięcia to co było przyczyną? Bo ciekawy jestem
Luxman L230/Rotel RA820Bx3/Wega P120SH/Pickering V15/Stanton 680/Shure m75/Dual CD 1065/HK 27
Philips LFD 3428/Somic V2/AKG 240 Studio/Beyerdynamic DT 770/990 Pro
Awatar użytkownika
Kondzioo
Posty: 76
Rejestracja: 05 kwie 2020, 09:09
Gramofon: Technics SL- D202

Re: NIKKO NA-990 problem z basem

Post autor: Kondzioo »

Wstępnie to zmieniłem podłączenie z A na B i problem zniknął , ale na chwilę .. .. :roll: .Na chwilę muszę jeszcze wykluczyć DAC'a bo na wejściu phono nic się nie dzieje . Być może jest coś z sekcją AUX albo sygnał z kart dźwiękowej jest inny przy basie(większej częstotliwości ) . Jak nie to zaraz nagram filmik lepszej jakości i da się usłyszeć problem.
Technics SL-D202 + AT95 , Heco Precision 300 , Nikko NA990 , Nikko NT-990 , Sony TA-F670ES .
Awatar użytkownika
Bacek
Posty: 1631
Rejestracja: 04 gru 2013, 22:06
Gramofon: 1210 MK2

Re: NIKKO NA-990 problem z basem

Post autor: Bacek »

Może jakieś styki lub potencjometry tracą kontakt.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
Bastech
Posty: 112
Rejestracja: 13 lis 2020, 10:34
Gramofon: Technics SL-D3
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: NIKKO NA-990 problem z basem

Post autor: Bastech »

W moim po zakupie problem wyglądał tak, że prawy kanał nie reagował na przełącznik Tone Defeat. Pomogło czyszczenie i konserwacja przełącznika. Przy okazji zrobiłem tak ze wszystkimi isostatami, żmudna praca ale teraz jest wszystko ok.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Technics SL-D3 | Onkyo A-8650 | Nikko NA-990 | Quadral Tribun 120
Awatar użytkownika
Kondzioo
Posty: 76
Rejestracja: 05 kwie 2020, 09:09
Gramofon: Technics SL- D202

Re: NIKKO NA-990 problem z basem

Post autor: Kondzioo »

Dziwna sytuacja u mnie z tym wzmacniaczem . Wczoraj po testach zauważyłem że problem występuje losowo . Raz poleci dobrze , a przy tym samym utworze za jakiś czas pojawi się problem . Myślę że wzmacniacz jako urządzenie w pełni "mechaniczne "nie może działać raz dobrze raz nie . Gdyby doszło do awarii elementów elektronicznych sytuacja miała by miejsce cały czas . Pewnie to jest mój Dac i dzieje się coś na prawym kanale . Muszę go wyłączyć z obwodu i podłączyć komputerek bezpośrednio przez Jack .
Technics SL-D202 + AT95 , Heco Precision 300 , Nikko NA990 , Nikko NT-990 , Sony TA-F670ES .
Awatar użytkownika
SimonTemplar
Posty: 3642
Rejestracja: 24 gru 2015, 14:28
Lokalizacja: Sudbury U.K.

Re: NIKKO NA-990 problem z basem

Post autor: SimonTemplar »

Kondzioo pisze:
23 lip 2021, 08:30
Myślę że wzmacniacz jako urządzenie w pełni "mechaniczne "nie może działać raz dobrze raz nie
Nic takiego :naughty:
Kondzioo pisze:
23 lip 2021, 08:30
Raz poleci dobrze , a przy tym samym utworze za jakiś czas pojawi się problem
Z tego co piszesz to bym obstawił zimne luty, problem z potencjometrami i na końcu wada jakiegoś elementu.
Awatar użytkownika
Kondzioo
Posty: 76
Rejestracja: 05 kwie 2020, 09:09
Gramofon: Technics SL- D202

Re: NIKKO NA-990 problem z basem

Post autor: Kondzioo »

Dobrze przetestuje i odezwę się co odkryłem . Jak uda się nagrać filmik w sensownej jakości to wrzucę na forum .
Technics SL-D202 + AT95 , Heco Precision 300 , Nikko NA990 , Nikko NT-990 , Sony TA-F670ES .
Awatar użytkownika
dot87
Posty: 1443
Rejestracja: 04 wrz 2017, 17:37
Gramofon: Akai AP D33/Technics
Lokalizacja: Warszawa

Re: NIKKO NA-990 problem z basem

Post autor: dot87 »

Tak jak pisał @Simon też bym podejrzewał zimne luty. Jeszcze trzeba sprawdzić czy np problem nie pojawia się częściej bezpośrednio po włączeniu a później zanika (przy zimnych lutach i tak czasami bywa)
Luxman L230/Rotel RA820Bx3/Wega P120SH/Pickering V15/Stanton 680/Shure m75/Dual CD 1065/HK 27
Philips LFD 3428/Somic V2/AKG 240 Studio/Beyerdynamic DT 770/990 Pro
Awatar użytkownika
Bacek
Posty: 1631
Rejestracja: 04 gru 2013, 22:06
Gramofon: 1210 MK2

Re: NIKKO NA-990 problem z basem

Post autor: Bacek »

dot87 pisze:
23 lip 2021, 11:22
czy np problem nie pojawia się częściej bezpośrednio po włączeniu a później zanika (przy zimnych lutach i tak czasami bywa)
Na odwrót też może być, na ciepło tracić kontkakt.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
Kondzioo
Posty: 76
Rejestracja: 05 kwie 2020, 09:09
Gramofon: Technics SL- D202

Re: NIKKO NA-990 problem z basem

Post autor: Kondzioo »

Witam ;)
dziś przestał grać lewy kanał ...... i przyszedł czas na pstryczek przekaźniczek . Po wyczyszczeniu problem zniknął , gra tak jak powinno nie zniekształca basu :D :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Technics SL-D202 + AT95 , Heco Precision 300 , Nikko NA990 , Nikko NT-990 , Sony TA-F670ES .
Awatar użytkownika
Kondzioo
Posty: 76
Rejestracja: 05 kwie 2020, 09:09
Gramofon: Technics SL- D202

Re: NIKKO NA-990 problem z basem

Post autor: Kondzioo »

Halo , Halo , cześć i czołem . Kontynuacja dziwnego tematu , udało mi się nagrać jakiś tam dźwięk i uwaga . Taki utwór Sting - A Thousand Years na samym początku słuchać jakiś dziwny chrobot . Co najlepsze że jak podłącze telefon pod AUX
i puszczę ten sam utwór nic się nie dzieje , na winylu nie odkryłem odchyłów ani na tunerze . Jak myślicie może to być wina karty dźwiękowej w serwerze daphile z terminala ?
Technics SL-D202 + AT95 , Heco Precision 300 , Nikko NA990 , Nikko NT-990 , Sony TA-F670ES .
Awatar użytkownika
amrowek
Posty: 5865
Rejestracja: 21 maja 2015, 09:04
Lokalizacja: mazowsze płd-zach 40 km od stolicy - Żyrardów

Re: NIKKO NA-990 problem z basem

Post autor: amrowek »

u mnie cos takiego było bo selektor wejsc był brudny , ale nie musi byc to to
Obecnie jest-Metz TX4693, Palladium NSP730 Metz 4635 Quinto 510, Universum 6000, HK DVD25mod ,AVM A2, AKAI CD37/1100 , Rotel RCD855.Dual CR1780/5960,CV 5650/5670, CD5070/5150, Luxman L210, Saba Mi215, Scott A440/A460 JVC ax555. czasu brak
Awatar użytkownika
Kondzioo
Posty: 76
Rejestracja: 05 kwie 2020, 09:09
Gramofon: Technics SL- D202

Re: NIKKO NA-990 problem z basem

Post autor: Kondzioo »

:think: właśnie nie wiem z której strony to ugryźć . Powiem szczerze że już mnie coś trafia . Ostatnio po czyszczeniu przekaźnika grało na tym utworze ok , zaraz znowu dzieje się to samo . Możliwe jest to że podłączony telefon pod to samo gniazdo generuje mniejszą wartość sygnału (nie wiem jak to nazwać) i gra to dobrze ?
Technics SL-D202 + AT95 , Heco Precision 300 , Nikko NA990 , Nikko NT-990 , Sony TA-F670ES .