Piraty?

Wszystko na temat kupowania płyt
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Re: Piraty?

Post autor: Obywatel »

kaZ pisze:No to faktcznie wtopa.Coś często się zdarza ,że są jaja z tą płytą.
Po prostu mało wyszło tego albumu na winylu. To był zły czas dla czarnych płyt. Za dobre oryginalne wydanie The Division Bell trzeba niestety słono zapłacić:
http://www.allegromat.pl/aukcja74665

Tymczasem CD mamy za jedyne 54,99:
http://merlin.pl/The-Division-Bell_Pink ... tml#utwory

Gdyby mi ktoś w 1994 roku powidział, ze tak się kiedyś będą kształtować ceny za różne nośniki tego albumu, to bym mu się popukał w czoło ;)
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Awatar użytkownika
V126

Piraty?

Post autor: V126 »

Wiesz, czasami zdarza się trafić okazję. Wychodzi na to, że jest to tak jak z kupowaniem samochodu. Można trafić okazję i "okazję". Problem w tym, że ta pierwsza trafia się rzadko. Ja myślałem, że ją trafiłem. :roll:

EDIT:

Czy może się zdarzyć, że jakaś płyta może nie mieć numeru seryjnego? Moim zdaniem, nie, ale zapytam dla pewności...
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Piraty?

Post autor: Wojtek »

Płyty nie miały numerów seryjnych :) Co najwyżej może mylisz pojęcie z numerem matryc. Nie spotkałem się z płytą bez takiego wybitego numeru.

Zresztą, my tego pirata Division Bell chyba omawialiśmy już na łamach tego wątku :) Szkoda że wcześniej nie pojawiłeś się na forum.

Zawalcz ze sprzedawcą :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
V126

Piraty?

Tak, pomyliłem z numerami matryc.
Awatar użytkownika
loamesoile
Kontakt:

Piraty?

Post autor: loamesoile »

Ja też bym reklamował, zwłaszcza, że aukcja zaczyna się od słów, że płyta jest oryginalna, a jak się okazuje wszystko wskazuje na to, że nie jest.
Awatar użytkownika
JacK
Gramofon: Kuzma Stabi S

Post autor: JacK »

Pirat czy nie pirat bezwzględnie trzeba reklamować skoro dźwięk jest do bani.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
Awatar użytkownika
V126

Piraty?

Płyta odesłana, pieniądze zostaną zwrócone, a jak poznałem bardzo fajne forum i jestem bogatszy o doświadczenie w kwestii zakupów.
Darek

Post autor: Darek »

V126 pisze:Płyta odesłana, pieniądze zostaną zwrócone, a jak poznałem bardzo fajne forum i jestem bogatszy o doświadczenie w kwestii zakupów.
Masz szczescie. Daj negatywa i wpisz go tutaj http://winyl.net/viewtopic.php?f=31&t=706

Cena za ten album byla smieszna. Moja poszla za 75 euro
Allegro :doh: Allegro :doh: Allegro :doh:
Awatar użytkownika
V126

Piraty?

Była śmieszna, bo czyhałem na okazję. Ogólnie wydawanie setek złotych na płytę jest dla mnie trochę niezbyt zgodne z moją polityką, ale...
Założenie było proste kupić Division Bell pierwsze wydanie na granatowym winylu do 200zł. Gdy myślałem, że się udało, to wyszło, że d...

Misja będzie kontynuowana, ale z większą ostrożnością, a póki co nagram album z FLACa na szpulę. :mrgreen:
Pech w tym, że sprzedałem szpulowca i teraz szukam drugiego. :whistle:

Rejestrując się na forum miłośników płyt winylowych miałem pewne obiekcje na temat czy nie trafię na bandę snobów z przerośniętymi portfelami, ale na szczęście tak się nie stało, więc powiem wam tak. Jestem studentem, nie pracuję, a winyle i sprzęt grający kupuję za pieniądze ze stypendium. Trudno poszaleć za stypendium naukowe mając tak kosztowne pasje (kupując jedną szpulę do magnetofonu 10,5" jestem o 100zł lżejszy), dlatego nie biję się z ludźmi o płyty za 700zł, bo jak ktoś ma kasę to kupuje. Niestety wraca moda na czarne płyty i mnóstwo nowobogackich kupuje to za wszelką cenę, tylko po to, żeby być fajnym? Nie mam pojęcia...

EDIT:

Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jeszcze jedną prostą rzecz: dlaczego niektóre reedycje albumów kisną na aukcjach nietykane i aukcje się kończą nierozstrzygnięte z ceną wywoławczą 99zł, a niektóre reedycje przełamują 500zł? Tego nie jestem w stanie pojąć. Oczywiście obie płyty były tak samo wydane i były nieużywane.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Piraty?

Post autor: Wojtek »

V126 pisze:Rejestrując się na forum miłośników płyt winylowych miałem pewne obiekcje na temat czy nie trafię na bandę snobów z przerośniętymi portfelami, ale na szczęście tak się nie stało
Staramy się jak możemy :)
V126 pisze:Niestety wraca moda na czarne płyty i mnóstwo nowobogackich kupuje to za wszelką cenę, tylko po to, żeby być fajnym? Nie mam pojęcia...
Nie zapominaj o kolekcjonerach. Moim zdaniem tu raczej nie chodzi o nowobogackość czy "bycie trendy" :)
Swoją drogą, stary winyl to także dobra inwestycja na przyszłość.
V126 pisze:Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jeszcze jedną prostą rzecz: dlaczego niektóre reedycje albumów kisną na aukcjach nietykane i aukcje się kończą nierozstrzygnięte z ceną wywoławczą 99zł, a niektóre reedycje przełamują 500zł? Tego nie jestem w stanie pojąć. Oczywiście obie płyty były tak samo wydane i były nieużywane.
Totalnie nie na temat. Załóż nowy wątek (serio).
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
V126

Wojtek pisze:Staramy się jak możemy :)
Dobrze wam wychodzi. :mrgreen:

EDIT:

Założyłem nowy temat z pytaniem stosownym oraz z wątpliwością czy nie kupić reedycji albumu. Odnośnie zakładania nowych tematów jestem raczej nieśmiały, bo jestem moderatorem na pewnym dużym forum, gdzie pełno ludzi zakłada mnóstwo nowych tematów o tematyce (trochę masło maślane :mrgreen: ) wałkowanej setki razy. Wiem jak to jest jak trzeba to kasować albo scalać, więc wolałem nie narażać się na gniew moderatorów. ;)
Darek

Piraty?

Post autor: Darek »

V126 pisze:Była śmieszna, bo czyhałem na okazję. Ogólnie wydawanie setek złotych na płytę jest dla mnie trochę niezbyt zgodne z moją polityką, ale...
Założenie było proste kupić Division Bell pierwsze wydanie na granatowym winylu do 200zł. Gdy myślałem, że się udało, to wyszło, że d...
Moge dac Ci znac jak bede mial na niebieskim winylu do tej ceny, a jest to calkowicie realne gdyz mozna juz dostac ta plyte za ok 30-40E. Ze Stanow maja mi przyslac Division Bell "picture disc" ale zatrzymuje dla siebie Kosztuje 55$+przesylka
Awatar użytkownika
V126

Piraty?

PD bym nie chciał, ale jeśli miałbyś Division Bella oryginał (mniejsza w jakim kolorze), to JA JESTEM CHĘTNY!!! :dance:
Awatar użytkownika
Jaskier

Post autor: Jaskier »

V126 pisze:Jestem studentem, nie pracuję, a winyle i sprzęt grający kupuję za pieniądze ze stypendium.
Zaczynałem w podobny sposób. Ach, piękne czasy. Wtedy szedłem na ilość, liczyło się żeby płyta była w miarę słyszalna, teraz powoli acz sukcesywnie, wymieniam je na pierwsze wydania ;)
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Piraty?

Post autor: Obywatel »

V126 pisze:Niestety wraca moda na czarne płyty i mnóstwo nowobogackich kupuje to za wszelką cenę, tylko po to, żeby być fajnym?
Nowobogaccy raczej lubują się w cyfrowych brzmieniach - wypasionych systemach audio polecanych im przez salony audio albo modnych multimedialnych gadżetach. Winyle to raczej domena ludzi pozytywnie zakręconych - to oni polują na okazje na aukcjach - nierzadko wydając na upatrzone płyty ostatni grosz. Oczywiście są wśród miłośników winyli ludzie bogaci, ale raczej nie są to jacyś prymitywni nuworysze lecz ludzie mający pewne muzyczne i akustyczne wyrobienie.

Inną grupą winylowców są osoby zupełnie nie w temacie, które znajdują gdzieś na strychu karton z płytami Połomskiego i kupują stylowy gramofon Hyundai do ich odtwarzania :P
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
ODPOWIEDZ