Zakupy płytowe (temat ogólny)
-
Re: Zakupy płytowe (temat ogólny)
Z ciekawych przypadkow, znalazlem plyte swiateczna Norah Jones:
https://muzyka.sklep.pl/jazz-blues/nora ... ld-version
Wlasnie czekam na 3 egzemplarz..
Dwa poprzednie mialy w miare w tym samym miejscu taki artefakt (białe zmatowienie)
na plycie nr 1 na 1 stronie. Wizualnie mialbym gdzies, ale lekko smazy w przez te kilka okrazen.
Dziwny przypadek, nie wiem czy wada matrycy czy czegos innego ?
Jutro bedzie szt nr 3 i ciekaw jestem rezultatu.
Pozdr
AK
https://muzyka.sklep.pl/jazz-blues/nora ... ld-version
Wlasnie czekam na 3 egzemplarz..
Dwa poprzednie mialy w miare w tym samym miejscu taki artefakt (białe zmatowienie)
na plycie nr 1 na 1 stronie. Wizualnie mialbym gdzies, ale lekko smazy w przez te kilka okrazen.
Dziwny przypadek, nie wiem czy wada matrycy czy czegos innego ?
Jutro bedzie szt nr 3 i ciekaw jestem rezultatu.
Pozdr
AK
Dual + MacabRiaa
-
Zaimponowałeś mi. W sumie nie po raz pierwszydarkman pisze: ↑18 gru 2024, 18:11Um, no dobrze zacząłeś, bo to się właśnie tamponuje. Żmudnie, bo punkt po punkcie. dobrze jest zacząć od czegoś mniej agresywnego i zrobić próbę w miejscu mniej eksponowanym czyli np w środku gate lub na back side coveru.
Jednak aceton to środek zbyt mocny i mamy od razu vulgar dispaly of power. Zaczynamy od sody kaustycznej skropionej sokiem z cytryny - tamponujemy i chwilę czekamy, slad powinien zacząć blednąć, niestety jest to proces kilkuetapowy.
Silniejszy roztwór to soda/ocet/nieco kwasku cytrynowego - lekko żrący i tamponujemy, tylko tamponujemy bez przecierania (przecieramy podłogę.. ale mopem)
W zależności od efektu zabrudzenia dobry efekt daje też roztwór amoniaku, tu uwaga na oczy - jest to środek grzybobójczy i lotny / może mieć i ma negatywne działanie na organ wzroku (!). (amoniak występuje w wersji pachnącej jako środek chemii domowej do szkła gospodarczego).
Dość dobry jest też Tymol C10OH140, to dwu izopropylo pięciometylofenol - preparat biohumusowy w kryształkach - Uwaga, również niebezpieczny dla oczu. Nakładamy kryształki i czekamy na uwolnienie. Można też zrobić roztwór z łyżeczką wody i nakładać pędzelkiem lub wacikiem (do dostania w Pewexie : ), roztwór wyciąga przebarwienie po jakimś czasie - niestety nie należy dopuszczać do przemoknięcia kartonu.
To co się już zepsuło - aceton rozpuścił najprawdopodobniej pierwszą warstwę lakierowanej powłoki okładki (prawdopodobnie wytworzyłeś powłokę styropianową).
Co można zrobić?
(musiałbym to widzieć fuzycznie)
- jakoś z tym żyć
- bardzo lekko natłuścić oliwą - efekt przetarcia i rozpuszczenia będzie mniej widoczny, ale nadal zostanie
inna metoda:
- w zależności czy powłoka jest matowa czy błyszcząca - można ją werniksować, pędzelkiem, a werniks "dla plastyków" mat lub błyszczący j.w. i oczywiście przezroczysty.
To dość dobra metoda, choć nie idealna. Oczywiście wcześniej robimy próbę i pozostawiamy do wyschnięcia.
Niestety renowacja kartonów to bodaj mierzenie się z najtrudniejszym materiałem do usuwania plam i zabrudzeń.
Są też korektory do usuwania śladów flamastra, ale raczej spirytusowego.. no ale to już masz usunięte i nawet widać![]()
Spray do usuwania naklejek odradzam w takim i innych przypadkach do okładek albumów, bo bardzo łatwo przesącza karton, zostawia plamę i jest trudny do wysuszenia, choć samą powierzchnię naklejki można tym potraktować.
UWAGA ogólna - niczego nie przecieramy! Wszystko tamponujemy patyczkiem higienicznym.
Aha, dla śladu naniesionego pisakiem olejowym dobry efekt może też dać tamponowanie perhydrolem. Zapach wyjątkowo silny i paskudny, działam na wolnym powietrzu, podwórko - balkon. Zmycie/rozpusczalnik to woda. Perhydrol powinien podnieść drobiny warstwy samego czynnika flamastra.

- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
A to mów tak do mnie. Tu temat jest do ogarnięcia. (jak napisałem musiałbym to widzieć), ale kupujesz sobie poniższy zestaw lub podobny - akryle i werniks. Czym więcej kolorów to łatwiej dobrać. Jeśli płyta cenna, to warto.
Dobierasz kolor - czasem trzeba zmieszać jak Leonardo i dodać nieco np białego, kładziesz dwie warstwy "tamponisage" i drugą pędzelkiem na "gładko". czekasz do wysuszenia i kładziesz werniks (błysk lub mat - na fotce nie widzę jaką masz aplę lakierowaną). Efekt może być całkiem fajny. Nie dawno usuwałem kumplowi paskudne plamy na okładce ecru (trudny kolor do zmieszania) i co prawda nie zdążyłem już werniksować, ale wyszło całkiem znośnie.
Moim zdaniem warto zrobić próby w miejscu niezależnym.
- Załączniki
-
- IMG_3370.JPG (33.57 KiB) Przejrzano 2512 razy
-
Wszystko co niezbędne jest w domu. Siądę w weekend i się pobawię. Jeszcze raz dziękuję
-
A płaciłeś może polską kartą w PLN? Zastanawiam się czy oni faktycznie pobiorą płatność w PLN w takiej kwocie jak zaprezentowana na stronie czy to będzie przewalutowanie z innej waluty i później bank doliczy swoje dodatkowe koszty.net pisze: ↑18 paź 2024, 10:46Ja zrobiłem zakup, ale to jest przedsprzedaż. Płytę dostanę w połowie listopada.CRX2 pisze: ↑18 paź 2024, 10:08Czy ktoś może kupował jakieś płyty online w https://imusic.pl/ ? (imusic.dk)
Mają dużo dostępnych ciekawych albumów, ale czy oni nie działają na takiej zasadzie jak rodzimy fan.pl, który niby mówi, że coś ściągnie od dystrybutora, a po miesiącu mówi, że nigdzie tego nie ma i zostaje się z niczym? Czy jednak działają dużo sprawniej?
Tutaj masz sporo opinii na temat sklepu https://pl.trustpilot.com/review/www.imusic.dk
Na ich stronie brak takiej informacji.
---
EDIT:
Teraz doczytałem w innym poście, że płaciłeś poprzez Paypal. Tam miałeś podpiętą kartę polską w PLN? Czy np. Revolut?
- Dario Antonio
- Gramofon: Akai AP-100c
Tania płytka .
https://allegro.pl/oferta/cassandra-wil ... 5055249893
https://allegro.pl/oferta/cassandra-wil ... 5055249893
Najbardziej boję się whisky , bo po niej , nie boję się niczego . 

- pablos
- Gramofon: Technics SL-100c
Wczoraj premiera. Płyta dostępna jeszcze w oficjalnym sklepie https://shop.yello.com/
Technics SL-100C, Focal Aria 936, ASR Emitter 1 plus, Phase Tech ea-3ii, Cambridge Audio Azur 840C
-
Zajrzałem wczoraj do przybytku 2 w 1, to jest z towarem i używanym, i nowym. Było trochę płyt. Wybrałem trzy longi jazzowej wokalistki Cleo Laine, bo cena 29 zł za płytę - brytyjskie tłoczenia w ładnych stanach - wydała mi się śmiesznie niska. Przy kasie okazało się, że jest promocja 50%, więc zapłaciłem za wszystko "aż" 43,50. Nawet żona nie marudziła, jak pochwaliłem się zakupem 

- Dario Antonio

- pablos
- Gramofon: Technics SL-100c
15 euro zapłaciłem przy 2 płytach
Technics SL-100C, Focal Aria 936, ASR Emitter 1 plus, Phase Tech ea-3ii, Cambridge Audio Azur 840C
- Dario Antonio

- Dario Antonio
Premiera była w piątek , to myślę , że jeszcze nie dostał .

- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
No jak nie dostał jak zdjęcie wrzucił...Dario Antonio pisze: ↑02 mar 2025, 15:43Premiera była w piątek , to myślę , że jeszcze nie dostał .![]()

JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- Dario Antonio
No tak , kurna ślepym

Ale nic nie pisze jak to gra .