Chore ceny płyt na Allegro/eBay

Wszystko na temat kupowania płyt
ODPOWIEDZ
vinyl_freak

Lista nieuczciwych sprzedawców online

Post autor: vinyl_freak »

krolix pisze:Uwielbiam takie odpowiedzi.
Kolego nie ograniczaj się do jednej strony. Masz dostęp do Internetu to poszukaj.
krolix pisze:Problem w tym, że discogs podaje, że pierwsze wydanie amerykańskie ukazało się właśnie w 1971 roku i pod takim numerem katalogowym jaki podaje sprzedawca
A w którym miejscu jest napisane na discogs, że to jest pierwsze wydanie? Powtórzę jeszcze raz - to nie jest pierwsze wydanie.
krolix pisze:Dlatego zarzucanie nieuczciwości werwie jest dla mnie nie w porządku, nawet jeśli discogs się myli.
Jeśli sprzedam Ci płytę w stanie G a w aukcji napisze że jest M to co to będzie, pomyłka?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

eenneell ma rację, takie wpisy to się raczej nadają do "Ale jaja" aniżeli na liście nieuczciwych sprzedawcó, gdzie piszemy o wałkach do których rzeczywiście doszło, a nie snujemy przypuszczenia. Dlatego też całą debatę przeniosłem tutaj, do gadce o chorych cenach, bo zakładam że o to vinyl_freakowi chodzi, że ktoś chce wkręcić wznowienie po cenie first pressa.
vinyl_freak pisze:Znajdziesz to w książkach dotyczących płyt wydanych w US. W Internecie pewnie też.
To żeś nam udowodnił... ;)

Skoro jesteś pewien swego i masz jakiś niezbity dowód to może lepiej to pokaż albo rzuć konkretami zamiast pisać "a idź sobie poszukaj...".
Bądźmy poważni.

Też się zgadzam z poprzednikami, że takie "oskarżenie" jest zbyt słabe by mówić otwarcie, że werwa to nieuczciwy sprzedawca.

Poza tym również zgadzam się i powtórzę swoją mantrę, że discogs to nie wyrocznia.
vinyl_freak pisze:Jeśli sprzedam Ci płytę w stanie G a w aukcji napisze że jest M to co to będzie, pomyłka?
Może być, czemu nie? Przecież mogło się Tobie coś pomylić. Jesteś człowiekiem, prawda? ;)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
krolix

Re: Lista nieuczciwych sprzedawców online

Post autor: krolix »

vinyl_freak pisze:
krolix pisze:Uwielbiam takie odpowiedzi.
Kolego nie ograniczaj się do jednej strony. Masz dostęp do Internetu to poszukaj.
To samo można zastosować do potencjalnych nabywców - masz internet, sprawdź czy to naprawdę pierwszy press. Zwłaszcza jak płyta ma kosztować kilka stów.
A w którym miejscu jest napisane na discogs, że to jest pierwsze wydanie? Powtórzę jeszcze raz - to nie jest pierwsze wydanie.
Na discogs nie ma podanego wcześniejszego amerykańskiego wydania niż te, które jest oferowane w omawianej aukcji na allegro. Wiele osób korzysta z tej bazy zatem zarzucanie komuś nieuczciwości tylko dlatego, że prawdopodobnie stamtąd zaczerpnął (faktycznie błędne) dane do opisu aukcji wydaje mi się przegięciem.
Jeśli sprzedam Ci płytę w stanie G a w aukcji napisze że jest M to co to będzie, pomyłka?
Nie da się porównać tych sytuacji. A to dlatego, że w przeciwieństwie do faktycznego stanu krążka, dane podane w opisie aukcji można dość łatwo zweryfikować w sieci, co chyba uczyni każdy, zanim wyda na płytę kilkaset złotych.
vinyl_freak

Wojtek pisze: że ktoś chce wkręcić wznowienie po cenie first pressa.
W przypadku werwy nie jest to pierwszy raz.
Wojtek pisze:Bądźmy poważni.
Oryginalnie ten tytuł ukazał się w 1968 roku i w US został wydany przez Sire (SES 97012). Werwa sprzedaje reedycję.
Wojtek pisze:Może być, czemu nie? Przecież mogło się Tobie coś pomylić. Jesteś człowiekiem, prawda?
:-) Ja tak, ale werwa jest handlarzem i powinien brać odpowiedzialność za to co wypisuje.
krolix pisze: Na discogs nie ma podanego wcześniejszego amerykańskiego wydania niż te, które jest oferowane w omawianej aukcji na allegro. Wiele osób korzysta z tej bazy zatem zarzucanie komuś nieuczciwości tylko dlatego, że prawdopodobnie stamtąd zaczerpnął (faktycznie błędne) dane do opisu aukcji wydaje mi się przegięciem.
Jak napisał Wojtek discogs to nie wyrocznia. Ciekaw jestem gdybyś kupił tą płytę bo zaufałeś super sprzedawcy i później odkrył że padłeś ofiarą "wałka" to też byś był taki miły i wyrozumiały dla sprzedawcy? Skąd wiesz skąd czerpał informacje? Ja uważam, ze specjalnie opisał to jako 1st ponieważ wiedział, że discogs (z którego naiwnie sporo osób korzysta jak z księgi prawdy) nie wspomina o wydaniu Sire.
vinyl_freak

krolix pisze: dane podane w opisie aukcji można dość łatwo zweryfikować w sieci, co chyba uczyni każdy, zanim wyda na płytę kilkaset złotych.
Jak widzisz wcale nie tak łatwo. Tobie się nie udało i wielu innym zainteresowanym tez mogło się nie udać.
Awatar użytkownika
krolix

Re: Chore ceny płyt na Allegro/eBay

vinyl_freak pisze:
krolix pisze: dane podane w opisie aukcji można dość łatwo zweryfikować w sieci, co chyba uczyni każdy, zanim wyda na płytę kilkaset złotych.
Jak widzisz wcale nie tak łatwo. Tobie się nie udało i wielu innym zainteresowanym tez mogło się nie udać.
Litości, przecież napisałem, że opis jest "faktycznie błędny". :roll:
Ja uważam, ze specjalnie opisał to jako 1st ponieważ wiedział, że discogs (z którego naiwnie sporo osób korzysta jak z księgi prawdy) nie wspomina o wydaniu Sire.
Nigdy nie twierdziłem, że discogs jest wyrocznią, natomiast od zawsze twierdzę, że jest przydatny. Nie zakładam też od razu złej woli sprzedającego, który mógł wydanie sprawdzić tylko w tym właśnie, najpopularniejszym portalu.
kielek

Post autor: kielek »

Chyba nie było by tematu,gdyby sprzedający w opisie napisał,że jest to first press na podstawie danych z discogs ;)
Awatar użytkownika
Winters

Post autor: Winters »

O werwie nie mogę powiedzieć zbyt wiele dobrego - mam wrażenie, że na przestrzeni lat jego oceny płyt totalnie oderwały się od rzeczywistości. Kupiłem od niego conajmniej kilka płyt i o ile na początku jego "VG+" było mniej więcej miarodajne, to teraz chyba poleciał w kosmos. Ostatni zakup poczyniłem jakoś w czerwcu 2012, po czym stwierdziłem, że koniec z zakupami u tego sprzedawcy. Jego "excellent" z "bardzo dynamicznego amerykańskiego tłoczenia" to w mojej ocenie jakieś "G+". Szkoda, bo repertuar ma dla mnie bardzo kuszący.
DIOMEDES KATO
Darek

Post autor: Darek »

vinyl_freak pisze:Oryginalnie ten tytuł ukazał się w 1968 roku i w US został wydany przez Sire (SES 97012). Werwa sprzedaje reedycję.
Dodam jeszcze 2 grosze do tego.
Discogs juz dawno przestal byc (przynajmniej dla mnie) wyrocznia. Wiele czytalem i widzialem ze wiele osob daje linki i opiera sie na tym serwisie.
Niepowiem mozna tam popatzrec ale opierac sie to przesada ( wylacznie moje zdanie )
vinyl_freak ma racje, plyta ta zostala wydana w USA przez SIRE - SES 97912 w 1968 roku a cena wystawiona na All to jest .... gosciu szuka leszcza :lol: Fakt ze pieczatka ale bez przesady. Polecam zaopatrzenie sie w Goldmine Record Album (70 000 plyt). Mozna go kupic za kilkanascie $ i problem zniknie w duzej czesci. Ja mam akurat odnosnie plyt wydanych w USA ale sa tez inne. Sprawdzenie tej plyty zajelo 2min. ;)
Awatar użytkownika
krolix

Darek pisze: Dodam jeszcze 2 grosze do tego.
Discogs juz dawno przestal byc (przynajmniej dla mnie) wyrocznia. Wiele czytalem i widzialem ze wiele osob daje linki i opiera sie na tym serwisie.
Niepowiem mozna tam popatzrec ale opierac sie to przesada ( wylacznie moje zdanie )
vinyl_freak ma racje, plyta ta zostala wydana w USA przez SIRE - SES 97912 w 1968 roku
Albo mi się wydaje, albo wszystko powyższe już stwierdziliśmy. Problem dotyczy tego, czy werwę można tak po prostu nazwać sobie oszustem czy też nie. Jak dla mnie sprawa jest mocno dyskusyjna, a jak przycina Was na stanach płyt, to wpisujcie mu negatywy, bo coś na allegro nie ma ich za wiele.
Darek

krolix pisze:czy werwę można tak po prostu nazwać sobie oszustem czy też nie
a jak udowodnic ze zrobil to swiadomie? czy wiadomo naczym sie wzorowal? niech ktos wysle zapytanie do sprzedawcy
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

No właśnie udowodnić się nie da, można co najwyżej przypuszczać, że koleś robi magiel :)

Tak swoją drogą to ja mu nie bronię, że sprzedaje first press reedycji :) O tym czy jest to pierwsze wydanie czy nie akurat już nie pisze :D
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Darek

Wojtek pisze:No właśnie udowodnić się nie da, można co najwyżej przypuszczać, że koleś robi magiel :)

Tak swoją drogą to ja mu nie bronię, że sprzedaje first press reedycji :) O tym czy jest to pierwsze wydanie czy nie akurat już nie pisze :D
Racja. :)
vinyl_freak

---> Winters
Dawno temu jak mi przysłał wycierucha to odesłałem i oddał kasę.
krolix pisze:Problem dotyczy tego, czy werwę można tak po prostu nazwać sobie oszustem czy też nie
W tym wypadku tak.
Darek pisze:niech ktos wysle zapytanie do sprzedawcy
Obawiam się że odpowiedź, która by przyszła nie była by szczera.
Awatar użytkownika
Winters

Post autor: Winters »

vinyl_freak pisze:---> Winters
Dawno temu jak mi przysłał wycierucha to odesłałem i oddał kasę.
Zrobiłem tak samo i w sumie nie było większego problemu, ale zawyżone oceny to fakt.
DIOMEDES KATO
ODPOWIEDZ