Zagadki i łamigłówki dot. płyt winylowych

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mrcnoos
Gramofon: Składak

Re: Zagadki i łamigłówki dot. płyt winylowych

Post autor: mrcnoos »

darkman pisze:
23 lis 2023, 20:01
The Beatles White Album na ch.. zdjęciu i nie widać reliefiu, a wydanie trochę późniejsze bo brak wklęsłego numeru, ale widzę, że płyta gruba i podwójna! ;)
Wiedziałem, że gdzieś widziałem te okładkę :lol: :lol:
Czyli jednak nie Lejdi Pank :cry:
Awatar użytkownika
kinky
Gramofon: Philips 5877

Post autor: kinky »

darkman pisze:
23 lis 2023, 20:20
jaka taktyka
Yyy... :think: Zadajesz zagadkę Panie Darku? :)
Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

No tak, a chcecie dzisiaj? Bo mi się nie chce wstać z kanapy.. znaczy szezlonga, Se leże pół, jak stara odaliska po 30 latach intensywnej pracy w zawodzie. :hand:
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

kinky pisze:
23 lis 2023, 20:40
darkman pisze:
23 lis 2023, 20:20
jaka taktyka
Yyy... :think: Zadajesz zagadkę Panie Darku? :)
Chyba chodzi o Empty Spaces :D :D
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
----------------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

No dobra, to fotki nie będzie, ale damy radę.

Płyta znana i lubiana. Wielka jak dawniej Polska od morza do morza. (Nie pragnę wcale byś była taką tylko proszę wróć definitywnie!), albumowi towarzyszy plakat w sporym formacie i jest biały, co by nawiązać do poprzedniej zagadki, nie o plakat tu jednak idzie lecz o fotografię towarzyszącą oryginalnemu wydaniu tej płyty, którą dołączono do pierwszego wydania, a może i późnej też.
Format mały coś jak pocztówka z Wish You Were Here, ale czarno biała i na zdjęciu jest pewien zwierzak domowy.
Proszę podać tytuł albumu i wykonawcę.

Teraz ułatwienie w przemiłym stylu Mejwa: Czy ja mam tę płytę, a może dwie? no wel.. to może być podchwytliwe jak te droższe pytania w Milonerach, bo o niektórych wykonawcach pisałem kilukrotnie, że ich nie zbieram i nie mam ani jednej płyty, choć lubię i doceniam, a nawet lubię posłuchać, np Queen.
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Dobra chłopaki, podpowiedź będzie.
Zwierz z fotografii to nie jest koń czy kura, ani nawet pyton. Tudzież chomik czy papuga.
Się nie ma kompletnych wydań to się nie wie? No Panowie.. :D
:animals-chickencatch:
Awatar użytkownika
Mawis

Cat. Cat Stevens :)
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Mawis pisze:
23 lis 2023, 23:45
Mejwi wziąłeś tabletki? bo pleciesz.. ;) Yousef ma tylko dwie wielkie płyty:
Tea for Tillerman i Teaser for firecat (pisownia z pamięci - wybaczcie).
To już Deep Purple lepiej pasuje fajerbol 8-)
Awatar użytkownika
Mawis

darkman pisze:
23 lis 2023, 23:50
Mawis pisze:
23 lis 2023, 23:45
Mejwi wziąłeś tabletki? bo pleciesz.. ;) Yousef ma tylko dwie wielkie płyty:
Tea for Tillerman i Teaser for firecat (pisownia z pamięci - wybaczcie).
To już Deep Purple lepiej pasuje fajerbol 8-)
Mialo byc zwierze domowe :mrgreen: No chyba ze masz na mysli Camel, pokrętne są myśli Twe... :D

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Mawis pisze:
24 lis 2023, 07:18
pokrętne są myśli Twe... :D
Nie, ale jak tęsknisz za tego rodzaju poetyką, to znam tu parę osób i gdy tylko Woj otworzy jeden z wątków, mogę Ci je wskazać. hehe.
Mawis pisze:
24 lis 2023, 07:18
Mialo być zwierzę domowe
W przyrodzie to Maćku nigdy nie możesz być pewien co tam komu się uważa.
Swego czasu jak byłem piękny i młody zdarzyło mi się schodzić z jednej nie małej góry samotnie, bo byłem chory i szybko musiałem się znaleźć w cywilizacji jako takiej, a przede wszystkim stracić wysokość. Szedłem w śniegu solidnym dość, ot takim powyżej pasa ale na szczęście to był puch świeżego opadu. Dolina się nazywa do dziś Marsyangdi i jest mocno wcięta i zdecydowanie dzika.
Jak zwał, tak zwał, długa jest cholera i w górnej części niezamieszkała. Się Panie sprężyłem na maksa co by przed zmrokiem zejść poniżej granicy śniegów, bo to oznaczało życie po prostu. Rzutem na taśmę udało mi się zejść do koryta stromego potoku z ogromnymi głazami, a woda była śladowa i zamarznięta. Pomyślałem sobie, jest Q dobrze i gdybym miał fajki to pewnie bym zajarał po katolicku jak dorosły mężczyzna, choć kraj był mocno innego wyznania, że aż trudno się w tym połapać. No nic fajek nie miałem, ale potok doprowadził mnie lasu rododenronów, a trzeba Ci wiedzieć Maćku, że to jakoś maj był przed monsumem i te cholery akurat kwitły. Czerwone, różowe i głównie białe, spadały na ziemię, ścieląc się kobiercem wielu kolorów i nie wiadomo było jak przejść by ich nie deptać. Kwiatów po kostki, a fajek brak! Proza. Zwykła i dotkliwa.
No nic. Wstąpiłem na ścieżkę, spojrzałem na działon..tegoż potoku i nic. Nie mam szans na dojście do pierwszej wioski. Trzeba będzie się zacząć rozglądać za biwakiem, co by dupa nie zmarzła i ugotować się wodę dało. Ze dwie tytki herbaty jeszcze miałem i trochę witamin C, to się opierdoli na kolację, pomyślałem i lulu do brzasku jak ten królewicz jakiś z bajki.
Idę jeszcze trochę i pacze, pacze, a tu szałas Panie! No spory nawet jak na szałas niby pasterski i strumyk żwawo sobie pluska wartkim nurtem. Uff.. ludzie!
Podchodzę i z daleka drę ryja: Namaste! Składając dłonie jak do pacierza co Dzidek Wojciech (ten od Legionów, tata mojej Mamy) mnie nauczył dawno temu. Namaste, takie Szczęść Boże po naszemu lub Krist Got po krzyżacku w narzeczu Austro Węgierskim.
[Nanasteii] z przeciagłą końcówką słyszę, znaczy można podejść bezpiecznie.
Jest dobrze.
Szałas, dwa obszary podzielone jakby płotkiem w środku, a tam mężczyzna.. lokals jakiś i dzieciak około sześcioletni. Wieczór już i zmierzcha.
Zdejmuję plecak. Ulga. Uruchamiam swój akdemicki angielski i pytam czy mogę przysiąść i zanocować skrajem.
Gość rzuca parę słów w niezrozumiałym dla mnie języku. Aha mówi tylko po Nawarsku, pomyślałem, ale uśmiecha się w kodzie międzynarodowym i czytam w jego oczach jakby tekst:
"Usiądź wędrowcze, a odpoczyń sobie, przeca widzę żeś wyrąbany jak chodnik w prozie Morcinka. Pokój z tobą".
No to się rozglądam za tym pokojem i jest drugie pomieszczenie za tą drabinką z faszyny, w nim dwa Yaki młode sobie postękują. Chłopiec i dziewczynka. Zgadnijcie po czym poznałem?
Wyciągam karimat i śpiwór, i moje witaminy C.. no o czymś gospodarza trzeba poczęstować. Widzę zaskoczenie w jego oczach i po Navarsku gest - nic nie trzeba. Dostaję herbatę po lokalnemu. Znaczy tija się to nazywa i jest z solą i masłem z mleka jaczego, jest też wersja z cukrem ale nie marudzę. Pije i spać wedle Yaka tego czystszego jak mi się zdawało.
Rano wstaję, rozglądam się po sypialni. Hm.. Yaki jeszcze śpią, ale gospodarz już na nogach. Szybciutko się zbieram, bo droga daleka jeszcze, a już brzask jak nie wiem co.. i nie chcę żeby gościu sobie pomyślał, Eauropejczyk pewnie.. śpioch jakiś. Zapijam serwatką i wyciągam parę monet miejscowych by za gościnę podziękować, ale właściciel posesji odmawia gestem i uśmiechem, który zdaje się mówić: Idź w pokoju, być może kiedyś ja będę potrzebował Twojej gościny.
Idę.
Idę dalej. Jest dobrze po paru kilometrach widzę niskie zabudowania górskiej szkoły, a po drodze mijam dzieciaki roześmiane idące w jej kierunku. Wszystkie wołają do mnie Namaste i give me your stick.. Znaczy cywilizowane. Co szkoła to szkoła! Może we wsi jest jakiś medyk i sklep z fajkami, a może chociaż tragarza sobie wynajmę, bo już nie daję rady plecakowi tyko on mnie. Eh przygoda dopiero się zaczyna!

No co powiesz Maćku? Czy Yak to zwierzę domowe? Świat jest spory. Nie ma letko'

OK, podpowiedź będzie do kawy porannej. Zwierzak z fotografii mały nie jest, ale jakoś specjalnie wielki też nie. Album jest wielki i kultowy. A gość na okładce miał mieć chmury w oczach, ale nie ma.
Awatar użytkownika
Mawis

Darku piekna opowieść :clap: :clap: Zazdraszczam choc nie lubie zimna. Yak - zwierze udomowione w tamtych rejonach. Pytanie Yak czy Jak? No i Yak żyć? Czy może Jak rzyć? :D To pytanie niebanalne o hemoroidy :lol: No ale to juz bysmy weszli w strefe prywatno medyczną a nie chcialbym aby nasze peregrynacje az tak zaszły...głeboko? :D :D
Wiec zostanmy przy udomowionym w Azji Camelu zwanym tamze Yakiem ;)
Howgh!

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Pisownia miejscowa to yak/ Yak, używana w wielu opcjach, agencje, knajpki, księgarnie, hotele i zwierzaki, choć te to najczęściej bawoły wodne, taka udomowiona wersja yaka.
Yaki żyją na ternach nico wyższych i są włochate, są też udomowione do transportu le żyją też w stanie wolnym.

Podpowiedź kolejna. Zwierzu z albumu to świnka.
Awatar użytkownika
trafalgar
Gramofon: Kenwood KP 990

Post autor: trafalgar »

Pink Floyd- Animals?
Awatar użytkownika
Bart_S
Gramofon: SONY PS-X60

Post autor: Bart_S »

jeżeli kartka ze zdjęciem w środku, to może świnka w towarzystwie Johna Lennona? Imagine.
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
Awatar użytkownika
kinky
Gramofon: Philips 5877

Post autor: kinky »

bms01pl pisze:
24 lis 2023, 12:07
Imagine
No raczej :clap:

3.jpg
Ostatnio zmieniony 24 lis 2023, 12:29 przez kinky, łącznie zmieniany 1 raz.
Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
ODPOWIEDZ