Co kręcisz? (czyli czego aktualnie słuchamy na winylu)
- Dziadek
- Kontakt:
- Tarkus
Re: Co kręcisz? (czyli czego aktualnie słuchamy na winylu)
Exodus - The Most Beautiful Day
(Muza 1980)
(Muza 1980)
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.
Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/
O MNIE I "CZARNYM CHEVROLECIE" (free)
- rottensound
- Gramofon: Pro-Ject Debut III
- Kontakt:
Rotten Sound – Cycles (2008)
- Tarkus
Exodus - Supernova
(Muza 1981)
Druga i ostatnia, niestety. Ale miło pomyśleć, że to nie Anglicy, lecz my pierwsi mieliśmy u siebie Marillion.
(Muza 1981)
Druga i ostatnia, niestety. Ale miło pomyśleć, że to nie Anglicy, lecz my pierwsi mieliśmy u siebie Marillion.

- PhantomLord
- Gramofon: Kenwood KP-990
Finntroll - Blodsvept
Bardzo dobrze wydana płyta z 2013 roku - dźwięk jest doskonały przez cały album. Nie jestem pewien czy jest to inny master niż na CD, gdyż nie mam CD żeby porównać, ale płyta gra znakomicie i ani śladu inner groove distortion czy innych nieprzyjemności dźwiękowych. Wysokie i niskie częstotliwości są ładnie przeniesione, bez nadmiernych cięć czy wywindowań - dla mnie to naprawdę bardzo dobrze brzmiąca płyta.
Co do samego albumu, to szczerze godny polecenia dla wszystkich fanów fińskiego folk-metalu, dawka solidnego trolowego metalu, jeden z moich ulubionych albumów Finntroll.
Bardzo dobrze wydana płyta z 2013 roku - dźwięk jest doskonały przez cały album. Nie jestem pewien czy jest to inny master niż na CD, gdyż nie mam CD żeby porównać, ale płyta gra znakomicie i ani śladu inner groove distortion czy innych nieprzyjemności dźwiękowych. Wysokie i niskie częstotliwości są ładnie przeniesione, bez nadmiernych cięć czy wywindowań - dla mnie to naprawdę bardzo dobrze brzmiąca płyta.
Co do samego albumu, to szczerze godny polecenia dla wszystkich fanów fińskiego folk-metalu, dawka solidnego trolowego metalu, jeden z moich ulubionych albumów Finntroll.
- Tarkus
Coś lżejszego - tak dla odmiany:
VOX - Monte Carlo Is Great
(Wifon 1981)
VOX - Monte Carlo Is Great
(Wifon 1981)
- holy_shit_89
- lopek3
- Gramofon: SL-5300, PS-X60
Budka Suflera – Za Ostatni Grosz
Technics SL-5300 > Shure V15 III + VN-35HE > Nuda Mini > Onkyo A-8670 > Canton Quinto 520
Sony PS-X60 > Shure V15 III + VN-35HE > Nuda Mini > Onkyo A-8670 > AudioPro Avanto FS20
My Discogs
Sony PS-X60 > Shure V15 III + VN-35HE > Nuda Mini > Onkyo A-8670 > AudioPro Avanto FS20
My Discogs
- StarRock
J.J. CALE - Naturally
Słuchając swego Mistrza, myślami byłem z naszymi ORŁAMI, którzy na to miano, jak najbardziej zasługują. Brawo.

Słuchając swego Mistrza, myślami byłem z naszymi ORŁAMI, którzy na to miano, jak najbardziej zasługują. Brawo.

- rottensound
- Kontakt:
Jethro Tull – The Broadsword And The Beast (1982)
- rottensound
- Kontakt:

lopek3 pisze:Budka Suflera – Za Ostatni Grosz
- PhantomLord
- Gramofon: Kenwood KP-990
Gamma Ray - The Best Of
Limitowana ponoć kompilacja genialnego heavy - Gamma Ray i Kaia Hansena przedstawiać podejrzewam nie trzeba. Kompilacja złożona z 4 LP bardzo porządnie remasterowanych nagrań z całości twórczości zespołu. Moim zdaniem utwory dobrane idealnie, jeśli miałbym się przyczepić to brakuje mi wyłącznie kawałka "No World Order".
W temacie jakości nagrań: tak jak pisałem, remaster zrobiony prawidłowo co w przypadku kompilacji utworów rozrzuconych od 1990 do 2014 roku ma bardzo istotne znaczenie. Utwory brzmią spójnie i nie odczuwa się przeskoków ze 'starych' kawałków na 'nowe', mimo iż utwory są zdrowo przemieszane. Brak jest wprawdzie informacji, czy wersja na winyl była oddzielnie masterowana od wersji CD, ale wszystkie utwory brzmią wzorowo, jest sporo niskich częstotliwości, ale nie buczących a góra jest widoczna, acz nie piskliwa.
No i album w akcji...(LP2 strona D - "Heading For Tomorrow")
Limitowana ponoć kompilacja genialnego heavy - Gamma Ray i Kaia Hansena przedstawiać podejrzewam nie trzeba. Kompilacja złożona z 4 LP bardzo porządnie remasterowanych nagrań z całości twórczości zespołu. Moim zdaniem utwory dobrane idealnie, jeśli miałbym się przyczepić to brakuje mi wyłącznie kawałka "No World Order".
W temacie jakości nagrań: tak jak pisałem, remaster zrobiony prawidłowo co w przypadku kompilacji utworów rozrzuconych od 1990 do 2014 roku ma bardzo istotne znaczenie. Utwory brzmią spójnie i nie odczuwa się przeskoków ze 'starych' kawałków na 'nowe', mimo iż utwory są zdrowo przemieszane. Brak jest wprawdzie informacji, czy wersja na winyl była oddzielnie masterowana od wersji CD, ale wszystkie utwory brzmią wzorowo, jest sporo niskich częstotliwości, ale nie buczących a góra jest widoczna, acz nie piskliwa.
No i album w akcji...(LP2 strona D - "Heading For Tomorrow")
- kijek
- Gramofon: Pioneer PL-112D
Marek Grechuta - Droga za widnokres (PL, 2016)
Już trzeci raz dziś. Z tym, że wcześniej słuchałem wydań Pronitu i Muzy z 1973 roku. Dla mnie najbardziej wyjątkowa z wyjątkowych.
Już trzeci raz dziś. Z tym, że wcześniej słuchałem wydań Pronitu i Muzy z 1973 roku. Dla mnie najbardziej wyjątkowa z wyjątkowych.
Pioneer PL-112D (Shure M75ED) -> Kenwood KR-5200 -> Grado SR60e
Moja skromna kolekcja
Moja skromna kolekcja
- holy_shit_89
Dobre jest to wznowienie?kijek pisze:Marek Grechuta - Droga za widnokres (PL, 2016)
- kijek
- Gramofon: Pioneer PL-112D
Rzekłbym, że jest idealne. Brzmienie bardziej szczegółowe, jednak z zachowaniem tej ciepłej barwy. Choć mam wrażenie, że wokal jest delikatnie wycofany.holy_shit_89 pisze:Dobre jest to wznowienie?kijek pisze:Marek Grechuta - Droga za widnokres (PL, 2016)
No to lecimy dalej...
Marek Grechuta - Magia obłoków (PL, 2016)
Szkoda tylko, że przed ostatnim utworem trzeba będzie zmienić na wydanie z 1974

Pioneer PL-112D (Shure M75ED) -> Kenwood KR-5200 -> Grado SR60e
Moja skromna kolekcja
Moja skromna kolekcja