Ramię antystatyczne

Czyścimy i dbamy o naszą kolekcję
Awatar użytkownika
caveas
Posty: 562
Rejestracja: 07 sty 2015, 18:32
Gramofon: Bambino 2

Re: Ramię antystatyczne

Post autor: caveas » 23 kwie 2017, 00:14

Jak masz kapcie na gumie to robisz za kondensator, który rozładuje się przy najbliższej okazji. miłego pstryk - dobrze ożywia.
Ja jako urodzony elektronik mam zwyczaj łapania wszystkiego za masę najpierw. Przy elektrostatyce istnieje niezerowe prawdopodobieństwo uszkodzenia kart SD, SIM a nawet pamięci flash o bebechach z komputerów nie wspominając.
Mister HIT71
2x Eltron30

Awatar użytkownika
blispx
Posty: 3494
Rejestracja: 26 paź 2014, 22:32

Re: Ramię antystatyczne

Post autor: blispx » 23 kwie 2017, 00:17

Racja ale to trochę temat na inną dyskusję. W dobrym tonie jest wszelkie części elektroniczne łapać w rękawiczkach antystatycznych ale nie popadajmy w zbytnią paranoję
"First press fajny jest" Paulo Coelho

Sprzedam: Lar LPS-1, Yamaha AS-300, Monitor Audio Bronze BX2, standy
PS3, RBSXT, RTX2060+GTX760, 3xHD 2TB

Awatar użytkownika
Myszor
Posty: 9332
Rejestracja: 30 paź 2014, 18:44
Gramofon: Wintydżytsu
Lokalizacja: San Escobar

Re: Ramię antystatyczne

Post autor: Myszor » 02 kwie 2018, 12:29

Na niektórych płytach (głównie nowych grubasach) mam czasem problem ze statyką.
Szybko się po myciu elektryzują.
Regularnie wtedy słychać „pykanie”. Seria z milty pomaga ale na 2-3 utwory.
To chyba przez ten drewniany headshell mi się robi róznica potencjałów między wkladką a płytą.
Albo ja jestem jakiś elektryczny bo czasem ja złapię za klamkę to mnie prąd normlanie kopie.
Nie wiem. No tak czy siak kupiłem to ramię antystatyczne by sprawdzić. Kabelek podłączyłem do masy pre.
I kurde to działa! Po pykaniu nie ma słychu. Mogę sobie przestawiać ramię gdzie chcę bo nie jest przymocowane tylko stoi sobie. Takie tanie gówienko a może pomóc w potrzebie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
cobra
Posty: 695
Rejestracja: 16 lut 2018, 22:25
Gramofon: PS-T15, GS464
Lokalizacja: W-wa

Re: Ramię antystatyczne

Post autor: cobra » 02 kwie 2018, 21:41

U mnie występowały pojedyncze trzaski (kilka razy na stonie płyty) od elektrostatyki. Szczególnie w mroźne dni, gdy wilgotność powietrza była niższa.
Skleciłem sobie taką szczotkę rozładowującą, podłączoną do masy systemu:
20180306_190018.jpg

Od tej chwili nie usłyszałem nawet jednego trzasku od elektrostatyki :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Sony PS-T15 + Nagaoka MP-110 / Shure M75, BUphonoAMP 4.1, Denon DRA-F109 / SE 6N9S/6P6S, STX F-200n

Awatar użytkownika
Myszor
Posty: 9332
Rejestracja: 30 paź 2014, 18:44
Gramofon: Wintydżytsu
Lokalizacja: San Escobar

Re: Ramię antystatyczne

Post autor: Myszor » 02 kwie 2018, 22:12

cobra pisze:
02 kwie 2018, 21:41
U mnie występowały pojedyncze trzaski (kilka razy na stonie płyty) od elektrostatyki. Szczególnie w mroźne dni, gdy wilgotność powietrza była niższa.
Skleciłem sobie taką szczotkę rozładowującą, podłączoną do masy systemu:
20180306_190018.jpg
Od tej chwili nie usłyszałem nawet jednego trzasku od elektrostatyki :D
Fajna. Byle pozbyć się statyki bo przy mc trzask bywa jak strzał z pistoletu.

dale
Posty: 1251
Rejestracja: 21 lut 2017, 07:56
Gramofon: Daniel, JW 1200
Lokalizacja: Lublin

Re: Ramię antystatyczne

Post autor: dale » 03 kwie 2018, 10:35

Fajna, a z czego robiłeś?

mirhon
Posty: 211
Rejestracja: 25 lis 2017, 13:00

Re: Ramię antystatyczne

Post autor: mirhon » 03 kwie 2018, 10:56

Myszor pisze:
02 kwie 2018, 12:29
Kabelek podłączyłem do masy pre.
I kurde to działa! Po pykaniu nie ma słychu. Mogę sobie przestawiać ramię gdzie chcę bo nie jest przymocowane tylko stoi sobie. Takie tanie gówienko a może pomóc w potrzebie.
Czyli jednak działa, w przeciwieństwie tego co piszą na wcześniejszych 2 stronach wątku...

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 33728
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Ramię antystatyczne

Post autor: Wojtek » 03 kwie 2018, 12:31

A kto niby twierdził na poprzednich stronach że nie działa?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268

Awatar użytkownika
klin
Posty: 2070
Rejestracja: 12 kwie 2014, 23:36
Gramofon: Thorens 125 MK II
Lokalizacja: Wrocław

Re: Ramię antystatyczne

Post autor: klin » 03 kwie 2018, 13:05

U mnie wręcz elektryzowało płyty badziewie ;)
Ale u Myszora może faktycznie wszystko zmienia ten headshell drewniany. Inna sprawa, że Myszorowi trza dać te pare dni, bo jak go znam to może zmienić jeszcze zdanie :D

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 33728
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Ramię antystatyczne

Post autor: Wojtek » 03 kwie 2018, 13:09

klin pisze:
03 kwie 2018, 13:05
Ale u Myszora może faktycznie wszystko zmienia ten headshell drewniany. Inna sprawa, że Myszorowi trza dać te pare dni, bo jak go znam to może zmienić jeszcze zdanie :D
Ooooj tak :morda:
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268

Awatar użytkownika
cobra
Posty: 695
Rejestracja: 16 lut 2018, 22:25
Gramofon: PS-T15, GS464
Lokalizacja: W-wa

Re: Ramię antystatyczne

Post autor: cobra » 03 kwie 2018, 13:13

Fajna, a z czego robiłeś?

Szczotka rozładowująca (listwa alu z włóknami węglowymi) używana w sprzęcie poligraficznym do zdejmowania statyki z kartek papieru. Reszta to wydruk 3D.
Sony PS-T15 + Nagaoka MP-110 / Shure M75, BUphonoAMP 4.1, Denon DRA-F109 / SE 6N9S/6P6S, STX F-200n

Awatar użytkownika
wydra
Posty: 1229
Rejestracja: 01 sty 2015, 19:32
Gramofon: Lenco L236
Lokalizacja: Warszawa

Re: Ramię antystatyczne

Post autor: wydra » 03 kwie 2018, 16:18

U mnie na elektrostatykę pomogło podłączenie kabelka to talerza, (do jego łożyska) i pomogło, kabelek podłączyłem razem z rożnymi innymi metalowymi rzeczami w środku gramofonu także z ramieniem w tak zwaną gwiazdę do masy idącej do PREampa.
Lenco L236
CEC MC20,AT95EX,AT120E
Marantz PM80MK2
Buphono MC/MM

Instrukcja BUphono MC/MM
https://drive.google.com/file/d/1C97HQF ... sp=sharing

Awatar użytkownika
Myszor
Posty: 9332
Rejestracja: 30 paź 2014, 18:44
Gramofon: Wintydżytsu
Lokalizacja: San Escobar

Re: Ramię antystatyczne

Post autor: Myszor » 03 kwie 2018, 18:12

klin pisze:
03 kwie 2018, 13:05
U mnie wręcz elektryzowało płyty badziewie ;)
Ale u Myszora może faktycznie wszystko zmienia ten headshell drewniany. Inna sprawa, że Myszorowi trza dać te pare dni, bo jak go znam to może zmienić jeszcze zdanie :D
Widocznie ci nie przewodziło. Fizyka panie. Piorunochron i te sprawy. ;)

Awatar użytkownika
wydra
Posty: 1229
Rejestracja: 01 sty 2015, 19:32
Gramofon: Lenco L236
Lokalizacja: Warszawa

Re: Ramię antystatyczne

Post autor: wydra » 03 kwie 2018, 22:58

Dla was to pewnie oczywiste ale ja dowiedzialem sie na jednym z AVS ze przed kazdym puszczeniem plyty/strony warto energicznie dmuchnac w igle na niej to sie zbiera troche towaru szczegolnie po odsluchu starych plyt :) a wraz ze wzrostem jego ilosci zwieksza sie masa i traci sie na dynsmice i ubywa gory :)
Lenco L236
CEC MC20,AT95EX,AT120E
Marantz PM80MK2
Buphono MC/MM

Instrukcja BUphono MC/MM
https://drive.google.com/file/d/1C97HQF ... sp=sharing

Awatar użytkownika
zbyszek1982
Posty: 4197
Rejestracja: 31 gru 2012, 19:11
Gramofon: Thorens | Braun
Lokalizacja: Okolice Krakowa

Re: Ramię antystatyczne

Post autor: zbyszek1982 » 03 kwie 2018, 23:29

Dmuchnąć to możesz w balonik. Do igieł są specjalne szczotki. :mrgreen:
Thorens TD150/125 | SME 3009 II | Braun PS500 | Ortofon 2M Bronze | Audio-Technica AT440mlb | Braun CSV13 | Rotel CD14 | Snell E/III