Przeskakująca igła
-
Przeskakująca igła
Hej,
w ostatnim tygodniu przeskoczyła mi igła na 2 płytach kupionych niedawno. Wcześniej kiedy słuchałem tych LP (pewnie ze 2 razy) to mankamentu nie zauważyłem. No ale wiecie jak to jest czasami, a to żona zawoła albo się człowiek zamyśli itp, więc myślę - no nie zauważyłem wcześniej. Mimo koniecznej wizyty u okulisty zacząłem przyglądać się płytom i za cholery rys się dopatrzyć nie mogę. Czysto. Puszczam jeszcze raz płyty na gramofon i przeskok jak gdyby w tym samym miejscu się powtarza.
Wyciągnąłem z czeluści szuflady starą igłę, którą w sumie wymieniłem bo była lekko skrzywiona, ale zostawiłem do zadań specjalnych i .....przeskoków brak.
Nie wiem czy tyle informacji wystarczy do diagnozy online, ale czy to znak że obecna igła dokonuje żywotu czy szukać problemu gdzie indziej ? AS ?
w ostatnim tygodniu przeskoczyła mi igła na 2 płytach kupionych niedawno. Wcześniej kiedy słuchałem tych LP (pewnie ze 2 razy) to mankamentu nie zauważyłem. No ale wiecie jak to jest czasami, a to żona zawoła albo się człowiek zamyśli itp, więc myślę - no nie zauważyłem wcześniej. Mimo koniecznej wizyty u okulisty zacząłem przyglądać się płytom i za cholery rys się dopatrzyć nie mogę. Czysto. Puszczam jeszcze raz płyty na gramofon i przeskok jak gdyby w tym samym miejscu się powtarza.
Wyciągnąłem z czeluści szuflady starą igłę, którą w sumie wymieniłem bo była lekko skrzywiona, ale zostawiłem do zadań specjalnych i .....przeskoków brak.
Nie wiem czy tyle informacji wystarczy do diagnozy online, ale czy to znak że obecna igła dokonuje żywotu czy szukać problemu gdzie indziej ? AS ?
- winylowy_luke
- Gramofon: Technics SL-1210GR
- Kontakt:
Re: Przeskakująca igła
Musisz podać więcej detali:
Zacznij od: model gramofonu, model wkładki, igła oryginał czy zamiennik - jak zamiennik to jaki konkretnie, jak wkładka ustawiona (geometria oraz nacisk).
Zacznij od: model gramofonu, model wkładki, igła oryginał czy zamiennik - jak zamiennik to jaki konkretnie, jak wkładka ustawiona (geometria oraz nacisk).
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 IV-MR/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
HusaRIAA v2
Topping E50 / Fosi V3 Mono / Polk Audio Reserve R700 / Sennheiser HD 660S
HusaRIAA v2
-
Wkładka z igłą działała poprawnie 2-3 lata, więc chyba to nie kwestia ustawień.
Gramofon Sl Q2 z wkładką Technics 270c i igłą pewnie zamiennik - eliptyk kupowany na North. Nacisk 1,5g.
Gramofon Sl Q2 z wkładką Technics 270c i igłą pewnie zamiennik - eliptyk kupowany na North. Nacisk 1,5g.
- winylowy_luke
- Kontakt:
Obstawiam problem z zamiennikiem - nacisk 1.5g jest za mały.
To ta? https://north.pl/karta/eps270ed-igla-gr ... -0035.html
Najlepiej było by zrobić test trackingu płytą testową np. Ortofon Test Record i dobrać nacisk aby chociaż te 60um czytała bez zniekształceń.
To ta? https://north.pl/karta/eps270ed-igla-gr ... -0035.html
Najlepiej było by zrobić test trackingu płytą testową np. Ortofon Test Record i dobrać nacisk aby chociaż te 60um czytała bez zniekształceń.
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 IV-MR/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
HusaRIAA v2
HusaRIAA v2
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
A czubek nadal jest przyklejony do igły bo to pewnie bonded? Ostatio widziałem jak ktoś próbował na czymś takim grać i czasem grało (choć dziwnie) a czasem jeździło po płycie. Nie powinien bo to oranie płyt ale się uparł że wszysko jest ok.
Zmieniałeś coś ostatnio w systemie?
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- winylowy_luke
- Kontakt:
Dlaczego? Kupiłeś wszak dwie nowe płyty, które wykazały jakiś problem którego wcześniej nie znałeś.czarnaplyta pisze: ↑19 sie 2025, 10:19Wkładka z igłą działała poprawnie 2-3 lata, więc chyba to nie kwestia ustawień.
Możliwe, że reszta płyt nie ma takiej modulacji jak te dwie. Możliwe, że to problem z tłoczeniem samych płyt, ale trafić dwa trefne pod rząd to trzeba mieć szczęście!

HusaRIAA v2
HusaRIAA v2
-
albumy z epoki, które przy pierwszych 2 odsłuchach nie przeskakiwaływinylowy_luke pisze: ↑19 sie 2025, 12:10Dlaczego? Kupiłeś wszak dwie nowe płyty, które wykazały jakiś problem którego wcześniej nie znałeś.czarnaplyta pisze: ↑19 sie 2025, 10:19Wkładka z igłą działała poprawnie 2-3 lata, więc chyba to nie kwestia ustawień.
Możliwe, że reszta płyt nie ma takiej modulacji jak te dwie. Możliwe, że to problem z tłoczeniem samych płyt, ale trafić dwa trefne pod rząd to trzeba mieć szczęście!Jakie to albumy konkretnie?
-
w systemie nic nie zmieniałem ostatnio. Sprawdzę ten czubek.Bacek pisze: ↑19 sie 2025, 11:33A czubek nadal jest przyklejony do igły bo to pewnie bonded? Ostatio widziałem jak ktoś próbował na czymś takim grać i czasem grało (choć dziwnie) a czasem jeździło po płycie. Nie powinien bo to oranie płyt ale się uparł że wszysko jest ok.
- winylowy_luke
- Kontakt:
To może płyty brudne?czarnaplyta pisze: ↑19 sie 2025, 14:21albumy z epoki, które przy pierwszych 2 odsłuchach nie przeskakiwały

HusaRIAA v2
HusaRIAA v2
-
umyte miksturą zaraz po przybyciuwinylowy_luke pisze: ↑19 sie 2025, 14:53To może płyty brudne?czarnaplyta pisze: ↑19 sie 2025, 14:21albumy z epoki, które przy pierwszych 2 odsłuchach nie przeskakiwały![]()

-
- Gramofon: Technics D202, Q202
Zbyt mały nacisk igły, uszkodzony tip, uszkodzenie łożyskowania ramienia, uszkodzony lub skrajnie źle ustawiony antyscating, skrajnie niewypoziomowany gramofon. Czynników może być wiele.
- winylowy_luke
- Kontakt:
Też stawiam na nacisk, ale wciąż nie wiemy co to za igła konkretnie i czy jej producent określił zakres zalecanego nacisku.
Wypoziomowanie gramofonu to też bardzo celna uwaga! Ogólnie zadbanie o poprawność podstawowych ustawień z reguły niweluje większość jak nie wszystkie bolączki tego typu.
Wypoziomowanie gramofonu to też bardzo celna uwaga! Ogólnie zadbanie o poprawność podstawowych ustawień z reguły niweluje większość jak nie wszystkie bolączki tego typu.
HusaRIAA v2
HusaRIAA v2
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Ew jeszcze wibracje z tego na czym stoi gramofon od głośniejszej muzyki (w połączeniu lub nie ze złymi ustawieniami).
Z innych rzeczy do sprawdzenia, możesz przeciwwagę ustawić tak żeby ramie swobodnie lewitowało (zabezpiecz igłę żeby przypadkiem jeje nie urwać), wyłączyć antyskating i delikatnie popychająć (im lżej tym lepiej) patrzeć czy płynnie dochodzi do środka i na zwewnątrz.
Ew przy igle nad środkiem płyty delikatnie podnieść antyskating z zera na coś więcej i patrzeć czy płynie ładnie na zewnątrz.
A to przeskakiwanie to do tyłu rozumiem a nie do przodu?
Z innych rzeczy do sprawdzenia, możesz przeciwwagę ustawić tak żeby ramie swobodnie lewitowało (zabezpiecz igłę żeby przypadkiem jeje nie urwać), wyłączyć antyskating i delikatnie popychająć (im lżej tym lepiej) patrzeć czy płynnie dochodzi do środka i na zwewnątrz.
Ew przy igle nad środkiem płyty delikatnie podnieść antyskating z zera na coś więcej i patrzeć czy płynie ładnie na zewnątrz.
A to przeskakiwanie to do tyłu rozumiem a nie do przodu?
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
-
Igła na 90 % ta co podlinkował winylowy luke
https://north.pl/karta/eps270ed-igla-gr ... -0035.html
Teoria z naciskiem mi się nie klei - grało super przez xxx godzin i nagle zły nacisk hmmmm. Gramofon wypoziomowany.
Bacek - przeskok do przodu.
Przyjrzałem się obu igłom, które posiadam.
Stara odchodzi pod większym kątem od wkładki, a ta obecna (przeskakująca) jest jakby bardziej poziomo - ale nie iem czy to może mieć znaczenie.
No nic pewnie najlepszym rozwiązaniem będzie zakup nowej igły i przy okazji jakiś serwis gramofonu pod kątem choćby AS.
https://north.pl/karta/eps270ed-igla-gr ... -0035.html
Teoria z naciskiem mi się nie klei - grało super przez xxx godzin i nagle zły nacisk hmmmm. Gramofon wypoziomowany.
Bacek - przeskok do przodu.
Przyjrzałem się obu igłom, które posiadam.
Stara odchodzi pod większym kątem od wkładki, a ta obecna (przeskakująca) jest jakby bardziej poziomo - ale nie iem czy to może mieć znaczenie.
No nic pewnie najlepszym rozwiązaniem będzie zakup nowej igły i przy okazji jakiś serwis gramofonu pod kątem choćby AS.
- winylowy_luke
- Kontakt:
Napisałeś, że grasz na niej na nacisku:czarnaplyta pisze: ↑21 sie 2025, 09:20Teoria z naciskiem mi się nie klei - grało super przez xxx godzin i nagle zły nacisk hmmmm.
a producent z linku od Ciebie zaleca zakres min. 1.5gr max 2.5gr.
Więc grasz na minimalnym gdzie dobrą praktyką jest stosowanie nacisku uśrednionego - czyli 2.0gram w Twoim przypadku. Zwiększ i sprawdź czy dalej przeskakuje.
HusaRIAA v2
HusaRIAA v2