KNOSTI vs. ANALOGIS - 2-ga generacja
-
- Gramofon: JVC QL-A75
KNOSTI vs. ANALOGIS - 2-ga generacja
Witajcie.
Jak w temacie - chcę zakupić myjkę i mam dylemat którą wybrać.
Z tego co pamiętam, w pierwszej wersji lepiej zabezpieczało przed zamoczeniem labela Analogis, natomiast konstrukcja wanny była lepsza Knosti.
Co niektórzy z Was tworzyli nawet hybrydę - uchwyt Analogis, a wanna Knosti.
Pytanie co wybrać teraz - na plus dla Knosti jest korbka przy uchwycie, ale czy poprawili uchwyt ?
Co w 2-giej wersji zmienił Analogis ?
Bardzo proszę o podzielenie się ewentualnymi doświadczeniami, może ktoś z Was miał okazję sprawdzić i porównać obie firmy.
Dzięki za odpowiedzi
Jak w temacie - chcę zakupić myjkę i mam dylemat którą wybrać.
Z tego co pamiętam, w pierwszej wersji lepiej zabezpieczało przed zamoczeniem labela Analogis, natomiast konstrukcja wanny była lepsza Knosti.
Co niektórzy z Was tworzyli nawet hybrydę - uchwyt Analogis, a wanna Knosti.
Pytanie co wybrać teraz - na plus dla Knosti jest korbka przy uchwycie, ale czy poprawili uchwyt ?
Co w 2-giej wersji zmienił Analogis ?
Bardzo proszę o podzielenie się ewentualnymi doświadczeniami, może ktoś z Was miał okazję sprawdzić i porównać obie firmy.
Dzięki za odpowiedzi
-
- Gramofon: Technics SL-1210GR
Re: KNOSTI vs. ANALOGIS - 2-ga generacja
Witaj,
kup myjkę pro-ject VCS

Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper@Shure V15 V-MR (SAS/B)/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
Dual 721/Philips GP500 mk2
NUDAmini Staccato OSH-S opamps/Fezz Silver Luna @Tung-Sol EL34B, Sovtek 12AX7LPS/Audiosymptom i8
S.M.S.L. T1/Sennheiser HD 660S
Dual 721/Philips GP500 mk2
NUDAmini Staccato OSH-S opamps/Fezz Silver Luna @Tung-Sol EL34B, Sovtek 12AX7LPS/Audiosymptom i8
S.M.S.L. T1/Sennheiser HD 660S
-
-
- Gramofon: mam
Bardzo dobre pytanie i podpinam się, bo też planuję zakup i też nie wiem, którą wybrać. 

-
- Gramofon: JVC JL-A1
Nie wiem jak sprawuje się korbka ale biorąc pod uwagę opór szczotek i lekkość całej konstrukcji wanny obawiam się (gdybam) że i tak wygodniej będzie kręcić płytą. Zwłaszcza jeżeli kręcisz rotacyjnie. Ja mam analogis, nie wiem której generacji i czy w ogóle którejś. Zacisk ok, nie zalałem żadnej z płyt. Nie wiem co z wanienką może być nie tak. Jedno na co trzeba zwrócić uwagę to osadzenie szczotek w szynach wanny. Jeżeli będą luźne to kręcąc płytą możesz wysunąć je do góry i metalowy rant będzie zdzierać plastik z zacisku, który to będzie dostawać się między włosie szczotki i powierzchnię mytej płyty. Szczotki muszą być osadzone ciasno, jeśli nie są to trzeba je osadzić tak aby były. To prymitywny dość sprzęt niezależnie od producenta.
JVC JL-A1|Shure M75|MMCF10|Dual CV 6020|Canton Karat 920
Milijon kabli..
Milijon kabli..
-
- Gramofon: Dual Fever
Ja od siebie dodam, że korbka to wygodna jednak sprawa. Ale te zaciski w Knosti II generacji (biała) to porażka. Teraz niby jest Knosti II generacji + i niby tu poprawili te uszczelki i dali większą średnicę zacisków. Przy okazji jak będę w siedzibie winyle.pl to zrobię upgrade i się przekonam.
NAD 160a / NUDAmini / Philips CD-350 / Braun LS 120
Dual 510, 601, 604, 704, 721, 1019, 1209, 1218, 1219, 1229, 1229, 1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34
Dual Fever
Dual 510, 601, 604, 704, 721, 1019, 1209, 1218, 1219, 1229, 1229, 1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34
Dual Fever
-
Może właśnie to .gravediggie pisze: ↑27 lis 2020, 08:35Nie wiem co z wanienką może być nie tak. Jedno na co trzeba zwrócić uwagę to osadzenie szczotek w szynach wanny.
-
- Gramofon: PS-X70
Korbka jest bardzo wygodna. Nawet mi do głowy nie przyjdzie teraz kręcić płytą. Patent jest bardzo prosty, kiedyś nawet o tym pisałem tutaj. Kupiłem pierwszą generację analogis, było najtaniej. Wkleiłem na super glue korbkę od latarki takiej co to ma korbkę i jak się nią kręci to świeci. Dałem dużo czasu klejowi by porządnie wyschnąć. Korbka przekręciła tysiące obrotów w obie strony w wanience i trzyma jak wściekła. Rozwiązanie właściwie bezkosztowe, myjka była tania a zaciski szczelne.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Dzięki za info. Tak jak napisałem - to tylko były moje przypuszczenia. Czy przy rotacyjnym (przód -tył) myciu również korzystasz z korbki?
To nie wina wanienki a samych szczotek. W moim przypadku tylko jedna szczotka była luźna - po prostu metalowy rant trzymający włosie był ciut mocniej sprasowany fabrycznie. Wanienka nie ma tu nic do tego.
Tak jak napisałem - to są dość prymitywne urządzenia, do tego dość tanie jak na produkty około-winylowe. W mojej ocenie najważniejsze aby zacisk trzymał szczelnie reszta to pierdoły.
Milijon kabli..
Milijon kabli..
-
- Gramofon: PS-X70
tak jak napisałem, klej wytrzymał tysiące obrotów w przód i tył.gravediggie pisze: ↑27 lis 2020, 10:28Czy przy rotacyjnym (przód -tył) myciu również korzystasz z korbki?
-
Ok. dzięki za info.
No to może faktycznie dobra opcja do rozważenia - przeróbka analogisa w tym zakresie. Jest zacisk sprawdzony plus chwalone przez Kolegów na forum rozwiązanie, zapożyczone od konkurencji.
No to może faktycznie dobra opcja do rozważenia - przeróbka analogisa w tym zakresie. Jest zacisk sprawdzony plus chwalone przez Kolegów na forum rozwiązanie, zapożyczone od konkurencji.
Milijon kabli..
Milijon kabli..
-
-
Zdecydowałem się na ANALOGIS i jestem bardzo zadowolony - efekty już przy pierwszym odsłuchu - nie zalało żadnego labela, więc zaciski są jak najbardziej szczelne. Braku korbki nie odczuwam ... bo nie mam porównania, ale obracanie palcami nie przeszkadza.
Niezdecydowanym zdecydowanie POLECAM !
Na razie korzystam z dołączonego płynu Analogis, ale będę ogarniał składniki na "miksturę firmową"
Niezdecydowanym zdecydowanie POLECAM !
Na razie korzystam z dołączonego płynu Analogis, ale będę ogarniał składniki na "miksturę firmową"