Szumy po umyciu płyty :(
-
Witam
Umyłem płytę taką mieszanką:
- Alkohol izopropylowy ok 40 %
- Woda destylowana ok 60 %
Myłem wacikiem kosmetycznym
Po umyciu, ostatni utwór na płycie (ten przy samym końcu) szumu (nie jestem w 100% pewnien czy przedtem nie szumiało), zastanawiam się czy z byt dużę stężenie alkoholu mogło uszkodzić płytę ???
Czy użycie np. 100% Alkohol izopropylowy du umycia uszkodzi płytę ??
Płyta IRON MAIDEN - IRON MAIDEN utwór który szumi tez IRON MAIDEN ;D
Umyłem płytę taką mieszanką:
- Alkohol izopropylowy ok 40 %
- Woda destylowana ok 60 %
Myłem wacikiem kosmetycznym
Po umyciu, ostatni utwór na płycie (ten przy samym końcu) szumu (nie jestem w 100% pewnien czy przedtem nie szumiało), zastanawiam się czy z byt dużę stężenie alkoholu mogło uszkodzić płytę ???
Czy użycie np. 100% Alkohol izopropylowy du umycia uszkodzi płytę ??
Płyta IRON MAIDEN - IRON MAIDEN utwór który szumi tez IRON MAIDEN ;D
- JacK
- Gramofon: Kuzma Stabi S
Re: Szumy po umyciu płyty :(
Nawet 100% IPA nie uszkodzi winylu.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
-
Każda ściereczka czy jeszcze gorzej wacik zostawia w rowkach włoski ... takich rzeczy się nie robi (!).
-
To czym mam myć i wycierać ??
I szumy są tylko w ostatnim utworze, na żadnej innej płycie się to nie zdarzyło, a czyściłem tak samo.
I szumy są tylko w ostatnim utworze, na żadnej innej płycie się to nie zdarzyło, a czyściłem tak samo.
- Waluch
podstawowym narzedziem jest myjka KNOSTI
jeśli masz zmysł DIY możesz samodzielnie wykonać myjkę z odsysaniem, która będzie jeszcze bardziej skuteczna
ale mycie wacikiem, czy szmatka czy czymś innym nie ma sensu
jeśli masz zmysł DIY możesz samodzielnie wykonać myjkę z odsysaniem, która będzie jeszcze bardziej skuteczna
Jesli masz szczoteczke do plyt to mozesz przeczyscic plyte dodatkowo (na sucho) powinno usunac po czesci jakies pylki ktore mogly pozostac po waciku. Dobrze by bylo umyc ja w myjce od plyt. Ewentualnie juz nic nie pomoze gdy masz uszkodzenie w tej czesci plyty. Przykre ale prawdziwe.Woland pisze:zumy są tylko w ostatnim utworze, na żadnej innej płycie się to nie zdarzyło, a czyściłem tak samo.
- JacK
- Gramofon: Kuzma Stabi S
Jeżeli zrobisz tak jak wcześniej koledzy napisali i nadal będzie szum to oznacza że przed myciem też szumiało i masz tak uszkodzony egzemplarz.Woland pisze:
Po umyciu, ostatni utwór na płycie (ten przy samym końcu) szumu (nie jestem w 100% pewnien czy przedtem nie szumiało)...
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Właśnie! Czy odsłuchałeś w ogóle płytę przed potraktowaniem jej wacikiem? 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Robert007Lenert
- Kontakt:
Ma sens. Tylko trzeba wiedziec czym myc i jak wysuszyc. Wacik odpada!!! Pozostawia mikroelementy i zaszumia. Zle wysuszenie , ktore pozostawia zacieki tez zaszumia.Waluch pisze:podstawowym narzedziem jest myjka KNOSTI
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Sory Robert, ale skoro wacik odpada to szmatka raczej także 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Robert007Lenert
- Kontakt:
Jest taki material mikrofibra /ale tylko sciereczki przypominajace wygladem mini recznik frottowy, nigdy inne!!/. Sprawdza sie idealnie w myciu plyt i ich osuszaniu. Umylem w ten sposob setki winyli. Efekt znakomity, oczywiscie jesli porafi sie to dobrze zrobic. Ja osobiscie nie wierze plynom do mycia plyt /czesto pozostaje lekki szum/. Ciepla woda / najlepiej destylowana, lecz niekoniecznie/Wojtek pisze:Sory Robert, ale skoro wacik odpada to szmatka raczej także
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
A jakie stosowałeś?Robert007Lenert pisze: Ja osobiscie nie wierze plynom do mycia plyt /czesto pozostaje lekki szum/.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Robert007Lenert
- Kontakt:
Dalem kiedys koledze do umycia 5 Lp i jednego maxi singla. Kumpel ma myjke i... jakies plyny. Nie bylem zadowolony. Owszem trzaski zniknely, ale na rozbiegowkach i pomiedzy utworami bylo slychac bardzo delikatny szmer. Jaki plyn byl uzywany pojecia nie mam. Wczesniej w latach 80-tych kupilem jakis plyn... i to byl dramat! Pozostawial zacieki....no i mam uraz. A co Wojtku polecasz?
-