Mikstura forumowa
-
- Paweł W
- Gramofon: SONY PS-X6
Re: Mikstura forumowa
Stosuję miksturę forumową. Wszystko jest ok. Nurtuje mnie jednak jeden drobny temat. Jak długo trzeba czekać, po zmieszaniu składników, by była gotowa do użycia?
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Prawie w ogóle. Gdy zmieszasz to po wlaniu np do wanienki Knosti jest gotowa do użycia zaraz po opadnięciu pianki tworzonej przez mirasol. (pojemnik z ozbaczeniami cl'ów).
Gdy robisz dla innej myjki np półautomatu, to mieszanie bezpośrednio w butelce - wstrząsasz solidnie i czekasz aż piana zniknie - ok. 1,5 minuty zaledwie (fot. butelka z miksturą).
BTW przy myciu w typie Knosti/analogis itp, dość dobre rozwiązanie to druga wanienka do samego płukania tylko, gdzie lejemy wodę demineralizowaną solo (czystą) i po płukaniu już ociekniętej wcześniej z mixta lekko płyty, odstawiamy na suszarkę. (zwykła plasticzana do talerzy jest dużo lepsza niż wielorakie wydumki).
Gdy robisz dla innej myjki np półautomatu, to mieszanie bezpośrednio w butelce - wstrząsasz solidnie i czekasz aż piana zniknie - ok. 1,5 minuty zaledwie (fot. butelka z miksturą).
BTW przy myciu w typie Knosti/analogis itp, dość dobre rozwiązanie to druga wanienka do samego płukania tylko, gdzie lejemy wodę demineralizowaną solo (czystą) i po płukaniu już ociekniętej wcześniej z mixta lekko płyty, odstawiamy na suszarkę. (zwykła plasticzana do talerzy jest dużo lepsza niż wielorakie wydumki).
- Paweł W
- Gramofon: SONY PS-X6
Dzięki za poradę Darkman. Drugiego płukania nie stosowałem. Tak na marginesie, przy proporcjach 500 ml, lepiej sprawdza się dawka Fotonalu (to akurat stosuje) w granicach 15 ml niż niższa.
- kraf101
Przecież funkcją i istotą dodatku fotonalu w miksturze jest właśnie poprawa suszenia, poprzez równomierne zwilżenie całej suszonej powierzchni i zapobieganie powstawaniu ewentualnych plam i zacieków. Dodatkowe płukanie w czystej H2O, jest raczej pozbawione sensu.
- darkman
- Kontakt:
Tak, to już stosujemy doświadczalnie i OK skoro Ci się sprawdza. Dla mnie zwiększenie dawki dawało czasem zbytnie pienienie (obecnie zwiększam dawkę IPA o jakieś 35% na set dedykowany). Drugie płukanie stosowałem zwykle gdy do mixta dodawałem jeszcze kroplę lub dwie detergentu, co poprawia skuteczność przy płytach i silnym i widocznym zabrudzeniu, zatem nie tylko kurz. Tę metodę stosowałem również z powodzeniem przy myciu ultrasonicznym dla również podgrzanej mikstury jeszcze w epoce gdy ultrasy były bez grzałek (ale to dawniejsze dzieje). Praktyka wsparta doświadczeniami z autopsji również przez @Blisapx, efekty dość wymierne i sensowne.
Wszystko zależy od efektu, który jest już dla nas zadowalający lub nie. W przypadkach szczególnych myjąc ręcznie stosowałem powtarzanie procesu mycia - czyli proces dwukrotny.
Natomiast z mojej praktyki tak czy siak największy efekt i tak osiąga się przez zastosowanie dodatkowej szczotki. W moim przypadku MoFi 55/90 mm z wymiennymi padami. Działa dobrze zarówno przy myjkach ręcznych jaki semi auto.
Obecnie od dawna nie myję w manualach, jednak w przypadkach trudnych czasem zdarza mi się wyciągnąć wanienkę. Co manual to manual, jak docisnąć szczotę, to nie ma bata

- Michal35
Ja odczekam trochę bo wiadomo alkohol z wodą "musi się przegryźć"

Wystarczy spojrzeć co się dzieje po wymieszaniu składników.
Gramofon: Sony PS-X 60, AT 440 Mlb, AT 33ML i wiele innych
Nuda dual mono.
Hitachi HMA 7500 + HCA 7500 MK II
Dali Ikon 6
Nuda dual mono.
Hitachi HMA 7500 + HCA 7500 MK II
Dali Ikon 6
- Bartek86
@darkman, moja wyobraźnia jest bardzo schematyczna i najwyraźniej nie wznosi się na taki poziom abstrakcji... możesz opisać w jaki sposób używałeś tych dodatkowych szczotek Mofi? Czy je jakoś gdzieś montowałeś? Czy używałeś dwóch na takiej samej zasadzie jak te dwie z kozim włosiem w wanience? I tak dla pewności, chodzi o te szczotki? https://www.winyle.pl/szczotki-do-plyt/ ... esults=147
Nurtuje mnie to bo będę właśnie kupował jeszcze jedną wanienkę do manuala. Mam Knosti i używam zacisków Analogis, ale już się tam powoli te gumowe oringi chyba wyrobiły, bo przy ostatnim myciu dostało się trochę wody z jednej strony, a jakże, czerwonemu labelowi Polskich Nagrań...
Wzmacniacz: NAD model 200, Gramofon: Kenwood KD 990, Wkładka: AT33PTG/II, Pre: ANK od Misse, SUT: Uesugi U-Bros-5, CD: Denon DCD 1600NE, Yamaha CDX 1060, Kolumny: Harbeth Monitor HL mk3
- darkman
- Kontakt:
Bartku to rozumiem.

A tego nie.

Tak to MoFi (obecnie cena znacznie wyższa niż kiedyś tam) z wymiennymi padami, można stosować dowolny nośnik padów aczkolwiek ten oryginalny w kształcie wpasowuje się idealnie niemal w skraj ramki wanienki knosti. Wystarcza jedna i wówczas docisk robisz sobie z buta' po prostu kciukiem (szerokość tej szczotki pokrywa obszar rowków płyty przy ustawieniu poziomym, a tak właśnie jej używamy/ używam.. bo patent wydaje się być oryginalnie mój, choć to bez znaczenia.
No well jeden obrazek za 1000 słów, ale mam fotę w telefonie i nie przerzucę tu bo:
a. oglądam film

b. nie chce mi się teraz

c. może ktoś z moich kumpli zechce wstawić fotę jak owo umieszczenie MoFi wygląda - prezentowałem Bartkowi i Kinkiemu o ile dobrze pamiętam, to pewnie mają w telefonach

d. możesz podesłać nr gsm na PW to jutro Ci podeślę foty bezpośrednio, bo dziś -> patrz wyżej a i b.

** do labeli "polskich" analogis się nie sprawdza idealnie, do tego służy @Kijek DIY. Zacisk od Piotrka jest szerszy i ma docisk na śrubę z motylkiem, a ranty są wyprofilowane, przy czym można też dać uszczelkę (ja nie dawałem, bo mój jest bdb dopasowany).
Nie kupuj, bo to trochę bez sensu. Swego czasu uzywałem dwóch bo dostałem od kolegi Maćka @Biogona (ponownie dziękuję) i potem podarowałem ją dalej Maćkowi @Mejwowi, jak się Mejwiemu znudzi to pewnie podaruje ją dalej (brązowa.. ładna).
Szkoda wydawać te parę groszy.
Kup sobie dodatkowe zaciski analogis. Można wtedy sprawniej suszyć w zaciskach bez zdejmowania. Używałem bodajże 4 + 2 stare orgi knosti czyli 6 płyt na gotowo, przerwa na fajek i potem zdejmowałem wszystkie i proces się powtarzał.
Obecnie nie używam już knosti od dawna, jakieś zaciski Analogis pewnie mam na zbyciu.
p.s.
- Bartek86
Dzięki darkman, mam nadzieję że film był fajny
Miło że pomimo zajętości chciało Ci się opisać Twój patent na stosowanie szczotki do myjki. Wiem już o co kaman. No, wydaje się, że ma to sens 
No i za namową starsz... znaczy bardziej doświadczonego kolegi, łodpuszczam zakup wanienki. Odezwę się na pw w sprawie zacisków, jeśli faktycznie Ci jakieś zostały to chętnie odkupię. Pójście ilościowo w zaciski może mieć jeszcze większy sens niż dodatkowa szczota.

No i za namową starsz... znaczy bardziej doświadczonego kolegi, łodpuszczam zakup wanienki. Odezwę się na pw w sprawie zacisków, jeśli faktycznie Ci jakieś zostały to chętnie odkupię. Pójście ilościowo w zaciski może mieć jeszcze większy sens niż dodatkowa szczota.
Wzmacniacz: NAD model 200, Gramofon: Kenwood KD 990, Wkładka: AT33PTG/II, Pre: ANK od Misse, SUT: Uesugi U-Bros-5, CD: Denon DCD 1600NE, Yamaha CDX 1060, Kolumny: Harbeth Monitor HL mk3
- daru0105
Jutro będę miał najczystszą wodę do mikstury forumowej jaka jest dostępna dla zwykłego śmiertelnioka 
Już ją widziałęm, ale nie chciało mi się tachać 10 l. od kolegi z domu bez wspomocy samochodu
Ciekawe czy zgadniecie co to za cudowna woda

Już ją widziałęm, ale nie chciało mi się tachać 10 l. od kolegi z domu bez wspomocy samochodu
Ciekawe czy zgadniecie co to za cudowna woda

Thorens TD160B MkII, Jelco 750D, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
- domibobi
- Gramofon: Sony PS X65
Święcona? 
A może z Lichenia? 

analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
cyfra: Tidal / Wiim Ultra
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
- TomekT
Z suszarki? Takiej na pranie…Ciekawe czy zgadniecie co to za cudowna woda

Pozdroofka
Bo w życiu chodzi o to, żeby nadać mu sens...

Technics SL-1600mk2 + Jogurt DL-301 II + PreamP Combo
Emotiva PT-100/A-300 -> Castle Knight 5
Bo w życiu chodzi o to, żeby nadać mu sens...
Technics SL-1600mk2 + Jogurt DL-301 II + PreamP Combo
Emotiva PT-100/A-300 -> Castle Knight 5
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
- darkman
- Kontakt: