Jak czyścić płyty winylowe?

Czyścimy i dbamy o naszą kolekcję
ODPOWIEDZ
Darek

Post autor: Darek »

Mozna tez filtrowac filtrem akwarystycznym. Daje dobre efekty, tylko wklad trzeba zrobic samemu. Zrobilem sobie 5 L i caly czas mycie i filtrowanie. Kilka plyt (10 ) i wymiana na nowy, kolejne 10 i wymiana na nowy a tamten sie filtruje
grummer pisze:A ja mam pytanie, czy zestaw składający się ze szczoteczki welurowej + szczoteczki do igły + mikstury forumowej zrekompensuje mi brak myjki?
ja myslisz? Gruntownie tym plyty nie wymyjesz. To jest dobre do profilaktycznego przeczyszczenia plyty
Awatar użytkownika
grummer

Re: Jak czyścić płyty winylowe?

Post autor: grummer »

Zdaję sobie sprawę, że nie będzie to tak doskonałe jak myjka :) Ta szczoteczka do czesania niemowląt nie rysowała Ci płyt?
Darek

grummer pisze:Zdaję sobie sprawę, że nie będzie to tak doskonałe jak myjka :) Ta szczoteczka do czesania niemowląt nie rysowała Ci płyt?
Nigdy nie uzywalem szczoteczki do czesania niemowlat ale wiem ze jest to dobry sposob na umycie plyty bez myjki. Kolega tak myje tzn. robi kapiel :lol: tak to nazywa :lol: ale efekt jest OK
*edit* nie ta szczoteczka nie rysuje plyt tylko prowadz ja wzdluz rowkow
Awatar użytkownika
zoombie

Post autor: zoombie »

grummer pisze:Ta szczoteczka do czesania niemowląt nie rysowała Ci płyt?
Nie. Tak jak napisał Daek, trzeba ją prowadzić wzdłuż rowków. Poza tym, o ile się nie mylę, szczotki w myjce Knosti są z podobnego materiału.
Natomiast nie potrafię porównać efektu do myjki bo nigdy takowej nie miałem. Ale ogólnie jestem zadowolony z efektu.
Awatar użytkownika
grummer

Post autor: grummer »

No i super! Jutro połażę po sklepach ;)

Obrazek
Awatar użytkownika
zoombie

Post autor: zoombie »

Dodam, że są twarde i miękkie. Mam obie, le jeszcze nie zdecydowałem, która lepsza :doh:
Awatar użytkownika
d-t-x

Post autor: d-t-x »

Nie wiem, czy już wspominałem, ale ja używam kuchennego, silikonowego pędzelka i mieszaniny forumowej. Pędzel nie rysuje płyt, a efekty są co najmniej zadowalające :)
Awatar użytkownika
hynas

Post autor: hynas »

Ponieważ nie mam żadnego sprzętu do czyszczenia płyt jak i igły trzeba dokonać zakupów.
Znalazłem chyba takie minimum które należałoby zakupić :
http://allegro.pl/szczoteczka-do-igly-f ... 52652.html
http://allegro.pl/szczotka-do-igly-scie ... 99253.html
http://allegro.pl/szczoteczka-do-plyt-l ... 23181.html

Nie jest to może najwyższa pólka renomowanych producentów, ale czy są jakieś bardzo zauważalne różnice gdy zakupię dwukrotnie droższą szczotkę np. thorens-a ?
Wszelkie uwagi dotyczące wybranego zestawu mile widziane.
Dodam że płyty otrzymały już kąpiel w wodzie destylowanej z ludwikiem.
Darek

hynas pisze:Ponieważ nie mam żadnego sprzętu do czyszczenia płyt jak i igły trzeba dokonać zakupów.
Znalazłem chyba takie minimum które należałoby zakupić :
http://allegro.pl/szczoteczka-do-igly-f ... 52652.html
http://allegro.pl/szczotka-do-igly-scie ... 99253.html

Nie jest to może najwyższa pólka renomowanych producentów, ale czy są jakieś bardzo zauważalne różnice gdy zakupię dwukrotnie droższą szczotkę np. thorens-a ?
Wszelkie uwagi dotyczące wybranego zestawu mile widziane.
Dodam że płyty otrzymały już kąpiel w wodzie destylowanej z ludwikiem.
Te dwie pozycje to totalna katastrofa.
1. wyglada jak szczoteczka co kobiety uzywaja do malowania rzes :D
2. czy to szczoteczka do zebow? :D :D :D

Kto to wymyslil ? :D :D :D
Awatar użytkownika
hynas

Darek pisze:Te dwie pozycje to totalna katastrofa. 1. wyglada jak szczoteczka co kobiety uzywaja do malowania rzes 2. czy to szczoteczka do zebow? Kto to wymyslil ?
Chodziło mi o szczoteczkę do igły na sucho, czyli na co dzień oraz coś do czyszczenia igły na mokro.
Co do wyglądu akurat dla mnie to jest bez większego znaczenia, może być to szczoteczka do tuszu, ważne aby działała.
Awatar użytkownika
DeWitt

Post autor: DeWitt »

Panowie, myśleliście o streszczeniu tego tematu do mniej lub bardziej złożonego artykułu? Mógłbym się podjąć przejechania tych 43 stron, bo i tak muszę to zrobić, a w nawyku mam robienie notatek. Tylko ktoś musiałby to potem poprawić i ładnie edytować.

Widziałem też kilka podobnych artykułów po angielsku, ale przyznaję, że zostałem zaskoczony przez hiszpańską inkwizycję specyficzne słownictwo. W wolnej chwili jednak mogę się pobawić.

Jak myślicie?
Awatar użytkownika
zaworhc

Post autor: zaworhc »

byłoby super ;)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

hynas pisze:ale czy są jakieś bardzo zauważalne różnice gdy zakupię dwukrotnie droższą szczotkę np. thorens-a?
Raczej nie.
hynas pisze:Dodam że płyty otrzymały już kąpiel w wodzie destylowanej z ludwikiem.
Już więcej takich kąpieli nie rób, jeśli możesz.
Darek pisze:Te dwie pozycje to totalna katastrofa.
Nie myl z karbonówkami ;)
Darek pisze:1. wyglada jak szczoteczka co kobiety uzywaja do malowania rzes :D
Co w tym złego?
Pod marką Reloop sprzedawany jest ten sam płyn i szczotka do mycia igieł.
Darek pisze:2. czy to szczoteczka do zebow? :D :D :D
Naprawdę nie widzisz tutaj szczotki do czyszczenia igły na sucho? :)
hynas pisze:Co do wyglądu akurat dla mnie to jest bez większego znaczenia, może być to szczoteczka do tuszu, ważne aby działała.
Otóż to.

A tak w ogóle hynas to mamy jeszcze taki wydzielony temat: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=26&t=1298
DeWitt pisze:Tylko ktoś musiałby to potem poprawić i ładnie edytować.
Mogę to zrobić. Jak skończysz to prześlij treść na PW np.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
hynas

Wojtek pisze:Już więcej takich kąpieli nie rób, jeśli możesz.
Czytałem o miksturze forumowej ale z braku składników kilka płyt nabardziej brudnych poszło w taką kąpiel.
Oczywiście płynu były dwie krople na litr wody destylowanej, do tego późniejsze płukanie. Największy tłusty syf zszedł bezproblemu.
Jak mnie pamięć nie myli kiedyś takie techiki były stosowane ale nie było nic lepszego.
Darek

Wojtek pisze:Co w tym złego?
Pod marką Reloop sprzedawany jest ten sam płyn i szczotka do mycia igieł.
Wojtku co z tego ze marka Reloop to wcale nie oznacza ze jest to dobre, a nawet jesli jest dobre to prakycznie sporo przeplacasz kupujac to czyli placisz za nazwe
Wojtek pisze:Naprawdę nie widzisz tutaj szczotki do czyszczenia igły na sucho?
moze i widac ale szczoteczka wyglada jak do zebow :D Czy nie lepiej majac szczoteczke karbonowa (jesli sie ma) przeczyscic igle na sucho a na mokro :D delikatna szmatka (drobna gabka) lekko nasaczona plynem do mycia plyt. Podlozone pod igle i opuscic kika razy na mokra czesc :D Zdaje to egzamin bez kupowania drogich produktow. Wiele igiel tak czyscilem gdy przynioslem do domu gram ktory stal niewiadomo ile Golym okiem bylo widac efekty
ODPOWIEDZ