Jak czyścić płyty winylowe?
- radekcza
madelektronik, daj sobie spokój z płynem z Knosti od razu! Zacieki i przedewszystkim mega zaglucona igła! Na forumowej zobaczysz sporą różnice
- Gontar
A ja mam pytanko, czy np jak użyję jednorazowo do mikstury, wody destylowanej ze stacji benzynowej, to czy syf który w niej jest gdy zostanie w rowkach, może zjechać igłę
?

When I'm gone, no need to wonder if I ever think of You,
The same moon shines , the same wind blows for both of Us
And time is but a paper moon, be not gone...
- Winters
Serio?
Ja używam tylko i wyłącznie wody demineralizowanej ze stacji benzynowej, 4zł/5l i płyty wychodzą czyściutkie.
Ja używam tylko i wyłącznie wody demineralizowanej ze stacji benzynowej, 4zł/5l i płyty wychodzą czyściutkie.
DIOMEDES KATO
- Gontar
No właśnie ja też użyłem wody demineralizowanej ze stacji, płyta czyściutka, na igle nic nie zostaje, ale to już druga igła która zaczyna charczeć po tych płytach... dla pewności wyczyściłem igłę i na sucho szczoteczką i na mokro i nadal jest to samo. Igiełka nie ma jeszcze dwóch tygodni, a ja się zastanawiam nad nową...
((

- Winters
Albo coś nie tak z ustawieniem wkładki, albo źle dobrane proporcje mikstury.
DIOMEDES KATO
- Gontar
Proporcje takie jak na forum, wkładka ustawiona dobrze bez dwóch zdań... Już nie wiem co mam robic
No ale to nie rozmowa do tego tematu 

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie bardzo rozumiem tego pytania. Interpretuję to tak:Gontar pisze:A ja mam pytanko, czy np jak użyję jednorazowo do mikstury, wody destylowanej ze stacji benzynowej, to czy syf który w niej jest gdy zostanie w rowkach, może zjechać igłę?
"Jeśli umyję płytę to czy syf który w niej zostanie może zjechać igłę?"
W sensie czy może zjechać bardziej niż ten syf co już w płycie jest, przed umyciem? Raczej nie.
Woda demineralizowana (to nie to samo co destylka, ale prawie) ze stacji czy nie ze stacji nie robi tutaj aż takiego znaczenia.
Zgadza się.Gontar pisze:No ale to nie rozmowa do tego tematu
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Ja myję takim takim spiritem ...
I nie zgodzę się z Wojtkiem ,że woda nie robi aż takiego znaczenia...robi i to bardzo duże !

I nie zgodzę się z Wojtkiem ,że woda nie robi aż takiego znaczenia...robi i to bardzo duże !
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Chodziło mi o to, że nie ma znaczenia czy woda demineralizowana jest ze sklepu czy ze stacji itd.Robertson pisze:I nie zgodzę się z Wojtkiem ,że woda nie robi aż takiego znaczenia...robi i to bardzo duże !
Nie miałem na myśli różnicy między destylowaną, podwójnie destylowaną, osmotyczną, itd.
Ja tyle razy to tłumaczę w tym wątku Robertson, że naprawdę nie musisz mnie poprawiać

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
-
No dobrze, a jak często wymieniacie płyn już gotowy? Bo po umyciu to chyba wszyscy go filtrują nawet przy pomocy tego prowizorycznego filterka.
Zwracamy tu uwagę na czystość wody, demineralizowana, destylowana a po umyciu kilku brudnych winyli jakie to ma znaczenie.
Zwracamy tu uwagę na czystość wody, demineralizowana, destylowana a po umyciu kilku brudnych winyli jakie to ma znaczenie.
-
Syf to syf w każdej wodzie taki sam. Natomiast jakość płynu jest zupełnie inna w zależności od rodzaju wody jaką zastosujemy. Ja nie filtruje . Zlewam do odrębnego naczynka i po jakimś czasie jak cały syf osiądzie na dnie a wyklarowaną ciecz ponownie wykorzystuję do mycia 

-
Ja zawsze przelewam przez szmatkę. Zbrylony w wodzie kurz od razu na niej osiada i zostaje. A widać te farfocle przy myciu kolejnej już płyty jak pływają między ścianką myjki a winylem. Poza kurzem jak płyty są za brudne i płyn zaczyna robić się ciemny to go wymieniam na nowy. Staram się nawet przy zalaniu do myjki nowego płynu wpierw umyć kilka nowych, jeszcze nie mytych płyt a dopiero wtedy używane.
- grummer
Re: Jak czyścić płyty winylowe?
A ja mam pytanie, czy zestaw składający się ze szczoteczki welurowej + szczoteczki do igły + mikstury forumowej zrekompensuje mi brak myjki? Czytałem, że niektórzy z Was nawilżają szczoteczkę welurową roztworem i w ten sposób czyszczą płytę na mokro. Szczerze mówiąc obecnie nie mam ciśnienia, by posiadać myjkę, której użyję parę razy na rok. Za cenę tej myjki jak na razie wolałbym kupić jakiś odtwarzacz CD, bądź ukochaną płytę z Amazonii 

Winylowe szaleństwo indie-rockowe
https://www.facebook.com/groups/673101102788216/
http://www.discogs.com/user/Grummer/collection
https://www.facebook.com/groups/673101102788216/
http://www.discogs.com/user/Grummer/collection
- zoombie
Ja kiedyś próbowałem czyścić płyty szczoteczką welurową na mokro, wykorzystując stary gramofon, na którym kładłem i kręciłem płytę, namoczoną szczoteczką welurową wycierając powierzchnię kręcącej się płyty. Dużo lepiej jednak sprawdziła się szczoteczka z koziego włosia do czesania niemowląt firmy Canpol (koszt kilkanaście PLN) - gdzieś we wcześniejszych postach jest to opisane.grummer pisze:A ja mam pytanie, czy zestaw składający się ze szczoteczki welurowej + szczoteczki do igły + mikstury forumowej zrekompensuje mi brak myjki?