Jak czyścić płyty winylowe?
- jpablo
- Michal35
Re: Jak czyścić płyty winylowe?
Nie. Jeżeli masz czyste umyte płyty i dbasz o nie czyli chowasz w okładki i zamykasz pokrywę to szczotka jest zbędna. Przynajmniej ja tak mam.
Gramofon: Sony PS-X 60, AT 440 Mlb, AT 33ML i wiele innych
Nuda dual mono.
Hitachi HMA 7500 + HCA 7500 MK II
Dali Ikon 6
Nuda dual mono.
Hitachi HMA 7500 + HCA 7500 MK II
Dali Ikon 6
- jpablo
Zamierzam o nie dbać, ale na wszelki wypadek coś tam bym chciał mieć do czyszczenia.
- jogurteq
- Gramofon: Pioneer PL-50L II
Ja tam szczotkę carbonową mam i czasem zamiotę bo kurz u mnie siada jak cholera - mega suche powietrze + śląsk
.

Pioneer PL-50L II - Kenwood KA-9150 - Kenwood KT-7550 - Sansui A-80 - Onkyo TX-NR686 - Klipsch RP-8000F - RP-500C - RP-400M - Klipsch R-115SW - Bang&Olufsen S60 - Philips CD473 - Chromecast Audio (2015)
- koscidogitary
Ja nie Śląsk, ale też mam naprawdę duże problemy z kurzem. Postanowiłem więc zainwestować w oczyszczacz powietrza i zamówiłem prosty model "siaomi" - teraz czekam na dostawę... Jak przyjdzie to napiszę czy coś pomógł na kurzenie się płyt.
A tymczasem przed opuszczeniem igły zrzucam kurz z płyty szczotką ale aksamitną lub ewentualnie z koziego włosia - aksamitna (welurowa) jest tańsza i lepiej mi się sprawdza. Mam i karbonową analogisa ale jej nie lubię - twarda jest.
Dodatkowo, jak tych kłaków trafi się więcej lub elektrostatyka okaże się nad wyraz silna (bo i z tym miewałem problemy - TV siał mi po aparaturze odsłuchowej), to spryskuję miękką bawełnianą ściereczkę 50% izopropylem i tym przecieram. - Mam malutką buteleczkę z atomizerem, jeden "psik" wystarcza aż nadto. Czekam chwilę aż odparuje i zapodaję odsłuch

- koscidogitary
Ja kupiłem (akurat nie Knosti tylko podobną - od Analogisa) i bardzo się przydaje. Zauważyłem, że głęboko "wklepanego" brudu nie usunie, ale i tak jak na tanie rozwiązanie, to jest to bardzo dobra opcja.
Teraz przymierzam się do podciśnieniowej ProJect...
- Mam nadzieję, że wkrótce taką kupię.

- RadTang
- Gramofon: Technics SL-D303
- Kontakt:
Najtańsze chyba kosztują ok. 1000 zł ale te to są samoróbki. Pro-Ject to inna liga cenowa bo i markowa.
Ja nie mam miejsca na taką u siebie w pokoju.
Ja nie mam miejsca na taką u siebie w pokoju.

- dareksu
- Gramofon: SL1210GR
Dla tych co uważają że nowych płyt nie trzeba myć 

SL1210 + MaCaBRiaa + NAD C326/C356/Misse + NAD C565
- eu4yaon
- Gramofon: Pioneer
Ja bym to zdmuchnął 

Pioneer PL 50L II + Hana EH + Husariaa v2 + Atoll IN 100SE + JBL TLX8
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Na meble też dmuchasz żeby były czyste? 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- eu4yaon
- Gramofon: Pioneer
Wojtek nie załapał sarkazmu
ja nawet myje płytę jak ktoś mówi że była myta i nie trzeba 

Pioneer PL 50L II + Hana EH + Husariaa v2 + Atoll IN 100SE + JBL TLX8
-
Mam problem i naprawdę nie wiem jak mam sobie z nim poradzić. Myję płyty Static Cleanerem w spreju i szczotką welurową. Jakiś czas temu popełniłem błąd i część płyt zbyt szybko włożyłem do koszulek (zarówno papierowo-foliowych jak i foliowych). Płyty po pewnym czasie przebywania na półce poprzyklejały się do folii, co pozostawiało na ich powierzchni wężykowate bądź proste ślady. Powierzchnia płyty domywa się błyskawicznie, nawet folię czyszczę na mokro od wewnątrz, ale po pewnym czasie folia znów się przykleja. Już nie nadążam z ich myciem. Dotyczy to wszystkiego rodzaju kopert z folią w środku. Czy ktoś mi może coś poradzić? Może wszystkie te płyty po prostu umyć w myjce (bo szczotka z płynem może tylko rozmazuje tłusty brud)? Pytanie tylko, co wtedy zrobić z koszulkami? Kilka już wymieniłem na nowe i niektóre płyty też się przykleiły, stąd mój wniosek, że problem jest raczej w płytach. Dodam tylko, że ślady na płytach nie mają, jak na moje ucho, specjalnie ujemnego działania na odsłuch, nie mniej obawiam się, że z czasem płyta może wejść w reakcję z folią i dojdzie do jakiegoś groźniejszego zmatowienia czy zeszklenia.
- koscidogitary
Kup myjkę typu Knosti lub podobną Anogis, zrób miksturę forumową (20% IPA, woda demi i kilka /3/ kropel Mirosalu/Fotonalu na litr), umyj płyty, wysusz, wymień koszulki na nowe.
Wygląda na to, że nie można mokrych płyt wkładać do koszulek i/lub coś jest nie tak z tym Static Cleanerem
Edit: żeby nie było, też popełniłem parę błędów przy myciu.
Wygląda na to, że nie można mokrych płyt wkładać do koszulek i/lub coś jest nie tak z tym Static Cleanerem

- koscidogitary
-
koscidogitary pisze: ↑22 wrz 2020, 12:42Kup myjkę typu Knosti lub podobną Anogis, zrób miksturę forumową (20% IPA, woda demi i kilka /3/ kropel Mirosalu/Fotonalu na litr), umyj płyty, wysusz, wymień koszulki na nowe.
Kiedy je wkładałem wyglądały bardzo czysto i sucho. Wygląda na to, że ten preparat jest dość tłusty i przez jakiś czas wychodzi, więc płytę powinno się z godzinę podsuszyć.