Jak czyścić płyty winylowe?
- MaciejT
- Gramofon: PS-X70
Re: Jak czyścić płyty winylowe?
Nie, nie jest to wcale skomplikowane. Powinieneś mieć jeszcze jakąś suszarkę do wyschnięcia umytych płyt. Ja mam taką:
https://allegro.pl/oferta/suszarka-do-p ... OTMzNzk%3D
ale możesz kupić jakąkolwiek inną, ludzie suszą w suszarce do naczyń.
sorki, kupiłeś zestaw ze stojakiem, tak że luz.
https://allegro.pl/oferta/suszarka-do-p ... OTMzNzk%3D
ale możesz kupić jakąkolwiek inną, ludzie suszą w suszarce do naczyń.
sorki, kupiłeś zestaw ze stojakiem, tak że luz.
- RadTang
- Gramofon: Technics SL-D303
- Kontakt:
Tak, specjalnie wziąłem ze stojakiem.
Na pewno lepszy niż papier...
Jak się rozkręcę to będę mógł umyć kilka płyt dziennie (z 10 chyba, tyle ile mieści się w tym stojaku od Knosti) a nie 2-3 tak mocno na "przysłowiowy" odpierdol "antymetodą RadTanga"
.

- eu4yaon
- Gramofon: Pioneer
I pamiętaj po mniej wiecej tylu płytach wymieniaj płyn. Niektorzy go filtruja czy coś ale ja radze zalewac świeżym

Pioneer PL 50L II + Hana EH + Husariaa v2 + Atoll IN 100SE + JBL TLX8
- MaciejT
Jak umyjesz dziesiątą to pierwsza pewnie będzie sucha, tak że możesz myć ile dasz radę
Ja czasem filtruję filtrem do ekspressu kawowego, ale pewnie lepiej zalać świeży, jak zaczniesz go sam robić to koszt jest naprawdę znikomy.

Ja czasem filtruję filtrem do ekspressu kawowego, ale pewnie lepiej zalać świeży, jak zaczniesz go sam robić to koszt jest naprawdę znikomy.
- RadTang
- Kontakt:
Dzięki! Wymiana będzie łatwiejsza niż przelewanie i filtrowanie. Zresztą lepiej dmuchać na zimne i wymieniać. No chyba, że ma się pewność, że płyty to same Mint lub NM i tam nic nie ma (poza muzyką
). A w moim przypadku to niemalże niemożliwe... 
Jutro wybiorę parę płyt do nauki mycia a potem dam im poschnąć. Jak długo trzymacie płyty na stojakach? Z "otwartym" labelem czy za każdym razem zabezpieczacie i pozwalacie odciec? Może odważę się umyć resztę płyt Kombi.. Nowy Rozdział jest w miarę czysta (powierzchnia a i igła wyzbierała co nieco w ciągu tych kilku odtworzeń). Spodobało mi się.

Jutro wybiorę parę płyt do nauki mycia a potem dam im poschnąć. Jak długo trzymacie płyty na stojakach? Z "otwartym" labelem czy za każdym razem zabezpieczacie i pozwalacie odciec? Może odważę się umyć resztę płyt Kombi.. Nowy Rozdział jest w miarę czysta (powierzchnia a i igła wyzbierała co nieco w ciągu tych kilku odtworzeń). Spodobało mi się.

- MaciejT
Po umyciu strząsam płyn z płyty nad miską, a reszta wysycha na suszarce z otwartym labelem. Wysycha szybko, ale to jest pewnie uzależnione od temperatury i wilgotności powietrza, myślę że ok 15 minut. Suszysz do skutku, tzn aż będzie zupełnie sucha. Pamiętaj że po umyciu wsadzasz płytę do nowej koszulki. To chyba tyle, żadna filozofia.
- cobra
- Gramofon: PS-T15, GS464
A ja ostatnio ostatnio, przed odłożeniem płyty na suszarkę, odwirowuję ją z pół minuty na szybszym biegu wkrętarki 

Sony PS-T15, Benz Micro Silver / Empire 4000 / Z-4s, PreamP THT, Denon DRA-F109 / lampa SE, STX F-200n
- RadTang
- Kontakt:
A to nie jest źle.
Ja suszyłem po dwie godziny na stronę przy mojej "antymetodzie".
Koszulki mam, foliowe. Zarówno na płyty jak i na pudełko z płytą.
W sumie powinienem całą kolekcję przemyć... ponad 500 płyt. 

- MaciejT
- cobra
- Gramofon: PS-T15, GS464
W zacisku od knosti. Dopiero po odwirowaniu wyjmuję płytę z zacisku.
Chyba pomyślę nad zrobieniem jakiejś wirówki, żeby nie trzymać wkrętarki w ręku.
Chyba pomyślę nad zrobieniem jakiejś wirówki, żeby nie trzymać wkrętarki w ręku.
Sony PS-T15, Benz Micro Silver / Empire 4000 / Z-4s, PreamP THT, Denon DRA-F109 / lampa SE, STX F-200n
- RadTang
- Kontakt:
Dla Was to zabrzmi jak oczywiście oczywista oczywistość ale dla mnie - to rewolucyjnie rewelacyjna zmiana. Czyszczenie płyt trwa dłużej (bo i kręcę długo - nie żałuję, im więcej tym lepiej, chyba
) ale za to każda wygląda jak co najmniej NM - nawet jeśli ma niezłe rysy. Jeden egzemplarz Bank - "Jestem panem świata" jest porządnie porysowany ale po umyciu ładnie wyglądał.
Martwi mnie tylko ten stojaczek. Trochę się obawiam, że mogę porysować płyty. Nie jest zachęcający ale na pewno lepszy niż kładzenie płyt na papierze...
No i mieści 8 płyt a nie 10. Po kolejnej serii 8 płyt będę zmieniać płyn. Taka butelka nie starcza na długo przy moich potrzebach a ja się obawiam o moje "zdolności chemiczne"...
Orłem z chemii nie byłem, co najwyżej może strusiem (nielot
) lub gołębiem. 
Komplet zdjęć dla zainteresowanych. Jak na razie - wydaje mi się, że żaden label nie ucierpiał. Obawiałem się o te tuszowe labele Wifonu ale nic im nie jest.

Martwi mnie tylko ten stojaczek. Trochę się obawiam, że mogę porysować płyty. Nie jest zachęcający ale na pewno lepszy niż kładzenie płyt na papierze...

Komplet zdjęć dla zainteresowanych. Jak na razie - wydaje mi się, że żaden label nie ucierpiał. Obawiałem się o te tuszowe labele Wifonu ale nic im nie jest.
- tuczi77
- Gramofon: Kenwood KD-7010
Ja ze swojej strony polecam tę suszarkę, którą wrzucił tutaj Diazo. Sprawdza się świetnie. Dokupiłem tylko podstawkę w OBI, żeby woda nie leciała na meble/dywan/panele.
Kenwood KD-7010 | Goldring 1042 | Schiit Mani | Kenwood KA-801 | Canton GLE 100
- RadTang
- Kontakt:
-
Dobrze się przyjrzyj, stojaczek mieści 15 szt płyt , wykorzystaj każdą przegródkę. Pozdrowienia w przygodzie.RadTang
No i mieści 8 płyt a nie 10. Po kolejnej serii 8 płyt będę zmieniać płyn.

- zelazny
Obadajcie co dziś kupiłem. Jak już dojdzie to dam znać jak się sprawuje. Obecnie posiadana szczoteczka nie nadaje się już do użytku. Spory jest ten pędzel.
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2019, 18:19 przez zelazny, łącznie zmieniany 1 raz.