Welur nie służy do pocierania na sucho, jak chcesz pozbyć się elektryczności statycznej to używasz szczotek z włókna węglowego, ludzkie ciało i jego pojemność zbierze taką statykę, nawet rzędu mA, w kilka ms, później przybijesz komuś grabę i przejdzie na niego
Jak czyścić płyty winylowe?
- blispx
Re: Jak czyścić płyty winylowe?
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
- Symik
- Gramofon: Thorens 125 , 320mk2
Witam Kolegów.
Szybkie pytanie. Czy warto dopłacić do myjki Knosti 2gen czy jedynka wystarczy. Różnią się czymś?
Szybkie pytanie. Czy warto dopłacić do myjki Knosti 2gen czy jedynka wystarczy. Różnią się czymś?
- Symik
Ok, już wiem, nabyłem. Zapytam o coś innego, może ktoś mieszka w Anglii. Jaki dodatek "smakowy" do mikstury forumowej? Wodę i isopropylen już mam.
- Peter007
- Gramofon: Dual 721
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Jeśli nie dostaniesz Mirasolu, to w sklepach z akcesoriami fotograficznymi pytaj o "wetting agent". W ostateczności użyj zwykłego "washing-up liquid" - tylko takiego zwykłego, klarownego - nie jakiegoś gówna typu z aloesem czy innym dodatkiem.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Jest: Technics SL-1610 MKII
- Symik
- Symik
Wetting agent jest na ebayu. To naprawdę się nada?
Rozumiem, że dozowanie takie jak Fotonal lub Mirasol?

- Symik
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Kup i nam powiedz. Drogie nie jest. Nie licz na to że ktoś tutaj przerabiał wszystko co dostępne w UK (i zwykle niedostępne w PL).
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Symik
Ok. Kupić kupię. Tyle że nie mam żadnego porównania
Ewentualnie napiszę jak poszło mycie. Jeśli będzie ok, to w zasadzie obojętne co dodam.
5 czerwca - przeczytałem temat od deski do deski, wiem już dużo więcej. Będę testował z płynem KOdak Flo.
Znalazłem na ebayu:
https://www.ebay.co.uk/itm/Pro-Liftable ... SwlN9cz6UV
Widziałem na forum, że ktoś już coś podobnego testował, nie wiem jak rezultaty? O, znalazłem - Ali przerabia główne urządzenie + własne dodatki.
jest także:
https://www.ebay.co.uk/itm/Ultrasonic-V ... SwDwdc5lPQ
no i jeszcze coś takiego:
https://www.ebay.co.uk/itm/Moth-MkII-Pr ... SwdytasSpr
Nie , żebym kupował albo zachęcał, ale może ktoś ma i podzieli się wrażeniami? Pomijam kwestię opłacalności, ale być może któreś z urządzeń jest wybitne i zasługuje na omówienie.
pozdrawiam Wszystkich

5 czerwca - przeczytałem temat od deski do deski, wiem już dużo więcej. Będę testował z płynem KOdak Flo.
Znalazłem na ebayu:
https://www.ebay.co.uk/itm/Pro-Liftable ... SwlN9cz6UV
Widziałem na forum, że ktoś już coś podobnego testował, nie wiem jak rezultaty? O, znalazłem - Ali przerabia główne urządzenie + własne dodatki.
jest także:
https://www.ebay.co.uk/itm/Ultrasonic-V ... SwDwdc5lPQ
no i jeszcze coś takiego:
https://www.ebay.co.uk/itm/Moth-MkII-Pr ... SwdytasSpr
Nie , żebym kupował albo zachęcał, ale może ktoś ma i podzieli się wrażeniami? Pomijam kwestię opłacalności, ale być może któreś z urządzeń jest wybitne i zasługuje na omówienie.
pozdrawiam Wszystkich
- Symik
Zakupiłem Knosti 2. Niestety, zabezpieczenie labela niby z silikonem, ale i tak nie zabezpiecza w 100%. Silkon nie jest na samej krawędzi a około1-2 mm bliżej środka krążka, czyli krawędź labela mokra. Czy krążki analogis są lepiej zrobione i radzą sobie z tym problemem, czy warto zakupić?
Trzpień analogis jest bez korbki. Czy da się przełożyć trzpień od Knosti 2 do krążków Analogis?
Żeby nie było, że tylko pytania - mycie płyt nawet (a może przede wszystkim) wyglądających idealnie DZIAŁA !!!!!!
Trzpień analogis jest bez korbki. Czy da się przełożyć trzpień od Knosti 2 do krążków Analogis?
Żeby nie było, że tylko pytania - mycie płyt nawet (a może przede wszystkim) wyglądających idealnie DZIAŁA !!!!!!
- MaciejT
- Gramofon: PS-X70
- Symik
- RadTang
- Gramofon: Technics SL-D303
- Kontakt:
Naszło mnie na przemyślenia. Zauważyłem, że chyba źle czyszczę płyty. Niby myję i wtedy widać, że jest ok (w miarę) - a na pewno nieco lepiej niż było.
Ja czyszczę tak: Kładę na stoliku / blacie (w każdym razie na twardej powierzchni) 3 kartki papieru A4 (od drukarki). Potem psikam "białym", przezroczystym spirytusem i wycieram płytę. Następnie przykrywam ją trzema kartkami papieru i zostawiam tak na 2 godziny i powtarzam proces, tym razem dla drugiej strony. Zdejmuję kartki i patrzę - na płycie dalej jest kurz.
Teraz myślę nad tym, gdzie popełniam błąd. Może papier się nie nadaje? Albo nie powinienem wycierać tylko mniej więcej popsikać na całą płytę i tak zostawić mokre do wyschnięcia? Może koniecznie trzeba w końcu zainwestować w myjkę do płyt? Teraz na nią powinno znaleźć się miejsce.
W temacie myjek wiem, że są 3 główne: Knosti, Analogis i Spin Clean. Ta ostatnia jest polecana na grupach winylowych na FB (zagranicznych) na których siedzę. Z tego co przeczytałem do tej pory, najlepsza właśnie będzie inwestycja w myjkę. Która według Was jest najlepsza? Na oko wyglądają w zasadzie identycznie.
Z góry dzięki za odpowiedzi!
Ja czyszczę tak: Kładę na stoliku / blacie (w każdym razie na twardej powierzchni) 3 kartki papieru A4 (od drukarki). Potem psikam "białym", przezroczystym spirytusem i wycieram płytę. Następnie przykrywam ją trzema kartkami papieru i zostawiam tak na 2 godziny i powtarzam proces, tym razem dla drugiej strony. Zdejmuję kartki i patrzę - na płycie dalej jest kurz.
Teraz myślę nad tym, gdzie popełniam błąd. Może papier się nie nadaje? Albo nie powinienem wycierać tylko mniej więcej popsikać na całą płytę i tak zostawić mokre do wyschnięcia? Może koniecznie trzeba w końcu zainwestować w myjkę do płyt? Teraz na nią powinno znaleźć się miejsce.
W temacie myjek wiem, że są 3 główne: Knosti, Analogis i Spin Clean. Ta ostatnia jest polecana na grupach winylowych na FB (zagranicznych) na których siedzę. Z tego co przeczytałem do tej pory, najlepsza właśnie będzie inwestycja w myjkę. Która według Was jest najlepsza? Na oko wyglądają w zasadzie identycznie.
Z góry dzięki za odpowiedzi!
- MaciejT
- Gramofon: PS-X70
Moim zdaniem wyważasz otwarte drzwi. O myciu płyt napisano tutaj już tyle, że powinieneś wiedzieć że myjemy w miksturze forumowej, przepis masz tutaj: viewtopic.php?f=26&t=1494
Każda z podanych przez Ciebie myjek się nada i umyje winyla, w przeciwieństwie do tego co dotychczas wyrabiasz
Ja bym wybrał analogis, ma szczelne zaciski zakrywające label, ale nie ma korbki z knostii wersja2 (no chyba że sobie dorobisz tak jak ja).
Każda z podanych przez Ciebie myjek się nada i umyje winyla, w przeciwieństwie do tego co dotychczas wyrabiasz

Ja bym wybrał analogis, ma szczelne zaciski zakrywające label, ale nie ma korbki z knostii wersja2 (no chyba że sobie dorobisz tak jak ja).