Niezłe! A czym wytwarzasz podciśnienie do odsysania? Jakąś pompą?Sulik pisze: ↑03 mar 2019, 08:59Rozwiązanie na bazie Emanuela, pędzelek elektrostatyczny miękki do czyszczenia układów elektronicznych, odsysanie na złączkach kanalizacyjnych, ramię odsysania odchylane z podpórką o regulowanej wysokości ( w zależności od grubości płyty ) . Silnik się wyrabia o ile ciśnienie ssanie nie jest zbyt duże. Koszt: Gramofon 30 PLN, pędzelek 4 PLN, złączki 20 PLN, nowa mata ( oryginalnie płyta jest podparta na 3 gumkach - kołyszę się ) 12 PLN, mikstura firmowa, czas mycia około 3-4 min. Myje i odsysa super !
Jak czyścić płyty winylowe?
- Tarkus
Re: Jak czyścić płyty winylowe?
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.
Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/
O MNIE I "CZARNYM CHEVROLECIE" (free)
Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/
O MNIE I "CZARNYM CHEVROLECIE" (free)
-
- Gramofon: Jakieś Viekowe Cudo
Mama mówiła, że alkohol problemów nie rozwiązuje

A jednak trochę pomogło. To znaczy syf zmyty, niestety okazało się, że pod nim jest jakby "wyżarta" dziura...
Szczęście w nieszczęściu, że to ostatni kawałek na płycie. Muszę pamiętać, żeby się zwlec z fotela i wyłączyć sprzęta, zanim igła na to najedzie.
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
To by znaczyło, że substancja była natury żrącej lub złośliwej.
Ewentualnie był to defekt samego granulatu, a zmycie usunęło jego powierzchniową, już zdegradowaną warstwę.
Mieliśmy takie przypadki zarówno w myjkach ręcznych jak i może zwłaszcza przy sonicznych, które rozbijają czasem już osłabioną strukturę granulatu (np pęcherzyki powietrza itp).
Uważaj na igłę.
Ewentualnie był to defekt samego granulatu, a zmycie usunęło jego powierzchniową, już zdegradowaną warstwę.
Mieliśmy takie przypadki zarówno w myjkach ręcznych jak i może zwłaszcza przy sonicznych, które rozbijają czasem już osłabioną strukturę granulatu (np pęcherzyki powietrza itp).
Uważaj na igłę.
- curieux
Widzę, że mycie to temat bez końca
Zastanawiam się nad zasadnością stosowania myjki - czy przy zadbanej kolekcji w stanie prawie miętowym takie duże kąpiele są potrzebne? Ma to znaczący wpływ na żywotność komponentów, czy to tylko chwyt marketingowy?

- Peter007
- Gramofon: Dual 721
Kolekcja, żeby była zadbana to właśnie musi być myta. Nie trzeba uwalić płyt majonezem, żeby nastała konieczność ich mycia. Jak się naelektryzuje to wciągnie wszystko
A jakąś szczotką to pewnie można skutecznie ubić ten syf w rowkach. Człowiek jak tylko leży to też wypadałoby go czasem umyć.

-
Pytanie do użytkowników myjki Knostii.
Też macie tak, że podczas mycia płyn przedostaje się przez ten "ochraniacz labela" ?
Myje płyty w miksturze forumowej i czasami (w zasadzie to w 75%) plyn dociera do labela i powoduje ze tworzy się w zamoczonych miejscach pełno "mikro bąbli". Nie wiem czy tam klej puszcza czy co się z tym dzieje. Po wyschnięciu efekt słabnie, ale patrząc pod odpowiednim kątem widać że ten label jest zdeformowany.
Też macie tak, że podczas mycia płyn przedostaje się przez ten "ochraniacz labela" ?
Myje płyty w miksturze forumowej i czasami (w zasadzie to w 75%) plyn dociera do labela i powoduje ze tworzy się w zamoczonych miejscach pełno "mikro bąbli". Nie wiem czy tam klej puszcza czy co się z tym dzieje. Po wyschnięciu efekt słabnie, ale patrząc pod odpowiednim kątem widać że ten label jest zdeformowany.
Pioneer PL-505 - AT VM540ML - Taga HArmony HTA-1200 - Gale 3040 / ATH msr7
- Michal35
Na ten temat napisano na tym forum już masę wiadomości. Poszukaj.
Gramofon: Sony PS-X 60, AT 440 Mlb, AT 33ML i wiele innych
Nuda dual mono.
Hitachi HMA 7500 + HCA 7500 MK II
Dali Ikon 6
Nuda dual mono.
Hitachi HMA 7500 + HCA 7500 MK II
Dali Ikon 6
-
- Gramofon: Technics D202, Q202
Kup krążki od myjki analogis. Podobno sa większe i chronią cały lebel. Dokupienie samych uszczelek do oryginalnych uchwytów nie załatwia sprawy bo krążki są za małe.tomi911 pisze: ↑14 kwie 2019, 20:33Pytanie do użytkowników myjki Knostii.
- Peter007
- Gramofon: Dual 721
Mogę potwierdzić powyższą opinię. Wannę mam knosti a zaciski analogis i jest ok
-
Ok, dzięki. Rozważalem właśnie taką opcję.
Pioneer PL-505 - AT VM540ML - Taga HArmony HTA-1200 - Gale 3040 / ATH msr7
-
- Gramofon: na początek L-3807
...no i przebrnąłem do 97 strony...
Mam pytania - co do Knosti lub Analogisa (jeśli ktoś posiada jakieś elementy)
1. Zaciski większe Analogisa i szczelniejsze - pasują bezproblemowo do wanienki Knosti ?
(aktualnie w sprzedaży są obie same wanienki Analogisa i Knosti
https://winyle.pl/search?controller=sea ... it_search=)
2. Do zacisków Knosti sprzedawane są zamienne uszczelki - czy zaciski Analogisa też posiadają takie czy trzeba w nich coś podpiłowywać do lepszej szczelności?
3. Czy wewnętrzne szczotki Analogisa mają podobną budowę w wanience jak Knosti? Chodzi o powierzchnię (chyba więcej to lepiej).
Aktualnie szczotki do wanienki Analogisa można kupić oddzielnie a do Knosti tylko w komplecie z dodatkami)
4. Na ile wystarczają te szczotki (w końcu są ciągle zanurzone w tej chemii) ?
Mam pytania - co do Knosti lub Analogisa (jeśli ktoś posiada jakieś elementy)
1. Zaciski większe Analogisa i szczelniejsze - pasują bezproblemowo do wanienki Knosti ?
(aktualnie w sprzedaży są obie same wanienki Analogisa i Knosti
https://winyle.pl/search?controller=sea ... it_search=)
2. Do zacisków Knosti sprzedawane są zamienne uszczelki - czy zaciski Analogisa też posiadają takie czy trzeba w nich coś podpiłowywać do lepszej szczelności?
3. Czy wewnętrzne szczotki Analogisa mają podobną budowę w wanience jak Knosti? Chodzi o powierzchnię (chyba więcej to lepiej).
Aktualnie szczotki do wanienki Analogisa można kupić oddzielnie a do Knosti tylko w komplecie z dodatkami)
4. Na ile wystarczają te szczotki (w końcu są ciągle zanurzone w tej chemii) ?
- Dragant
- Gramofon: Sony PS-X70
Nie. Zacisk od Analogisa trzeba dopasować do wanienki Knosti, albo odwrotnie. Ja podpiłowałem wanienkę.
Zacisk analogisa ma oryginalne uszczelki. Do Knosti nie kupowałem, więc nie mam porównania. Natomiast te Analogis nie przeciekają.
Tego nie wiem.
Hm... ja tam płyn zlewam po każdej sesji kąpielowej. Umyłem kilka tysięcy płyt w szczotkach Knosti przez okres 2-3 lat. Nie widzę pogorszenia jakości mycia.
Sony PS-X70, Nagaoka MP-110+JNP-200/Denon DL301 MKI, Nuda Mini, Rotel RA971, Canton Karat 300, Rotel RCD-930AX
- zelazny
Obadałem cościk. Mając szczotkę taką jak na zdjęciu, czyściłem ją z kurzu wilgotną gąbką, głównie te włoski ale i płaską powierzchnię. Włoski zlepiają się i po wyschnięciu nie mają już takiej samej zbieralności kurzu. Żeby temu jakoś zaradzić postanowiłem użyć sprężonego powietrza. No i efekt jest natychmiastowy.
Użyłem powietrza takiego jak do czyszczenia kompa, z rureczką. Nie miałem pojęcia czym te włoski rozdzielić.
Miałem już kupować nową ale okazało się, że powietrze sprawdza się znakomicie. Nie da się czyścić szczoteczką w nieskończoność nie zbierając zgromadzonego na niej kurzu.
To tyle, może kogoś oświeciłem.
Użyłem powietrza takiego jak do czyszczenia kompa, z rureczką. Nie miałem pojęcia czym te włoski rozdzielić.
Miałem już kupować nową ale okazało się, że powietrze sprawdza się znakomicie. Nie da się czyścić szczoteczką w nieskończoność nie zbierając zgromadzonego na niej kurzu.
To tyle, może kogoś oświeciłem.

-
- Gramofon: NAD 533
Po nieudanym myciu Adelki (płyta żony) u znajomego w myjce pochodnej knosti (podejrzewam że mikstura była już niezdatna i bardziej pobrudziła niż pomogła) poczyniłem takie oto coś.
W związku z tym mam pytanie do blispx, ew. innych osób używających myjek sonicznych, jakich używacie ustawień czasu i temp. oraz prędkości obrotowej ?
Mogę ustawić prędkość od 1/5 obr/min do 5 obr/min. Pierwsze próby z najniższą prędkością i miksturą forumową (nie zdobyłem jeszcze fotonalu) pomogły większości płyt ale póki co Adelki nie uzdrowiły, więc albo żona mi łeb urwie albo muszę odkupić nową.W związku z tym mam pytanie do blispx, ew. innych osób używających myjek sonicznych, jakich używacie ustawień czasu i temp. oraz prędkości obrotowej ?
analogowo: NAD533/Goldring 1012GX -> Onkyo A-8650 -> Sony SS-E 455V, ew. AVT2744 + Pioneer SE-A1000,
cyfrowo: Daphile -> XQ-50 Pro2 -> Onkyo ...itd.
cyfrowo: Daphile -> XQ-50 Pro2 -> Onkyo ...itd.
- zelazny