Foliowe okładki zewnętrzne, koperty wewnętrzne itd.

Czyścimy i dbamy o naszą kolekcję
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
JacK
Gramofon: Kuzma Stabi S

Re: Foliowe okładki zewnętrzne, koperty wewnętrzne itd. - gd

Post autor: JacK »

Widać ogromne zaangażowanie autora powyższej recenzji w temacie foliowych okładek. Na początku mojej winylowej drogi też tak miałem, nawet kopałem się z masterdisciem o jego wątpliwej jakości foliowe okładki, jednak teraz gdy nieco rozbudowałem kolekcje folie na okładki traktuje marginalnie. Mogą być nieco mleczne, grubsze, cienkie obojętnie. Doszło do tego że po prostu kupuje te aktualnie najtańsze. Powód jest prosty. Folia na okładke płyty ma za zadanie chronić tylko okładkę przed zarysowaniem i kurzem. Dlatego wkładam okładkę do folii w ten sposób że otwór folii jest u góry. W ten sposób łatwiej wsunąć płytę w regał nie ryzykując wysunięcia się okładki z folii co przy nieco luźniejszych foliach często się zdarzało mocno mnie irytując. Ten sposób wymusza jednak za każdym razem gdy chcę wysłuchać albumu to muszę pozbyć się folii, a po skończeniu słuchania ponownie ją nałożyć. Dlatego też wolę nieco luźniejsze folie aby zrobić to szybciutko, bez kombinowania z mozolnym naciąganiem. Wyjątki robię tylko dla naprawdę wartościowych albumów, te lądują w grubych foliach pvc (tych mlecznych, nieco chropowatych) i mają u mnie specjalną półkę za szkłem.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
Awatar użytkownika
wesh

Foliowe okładki zewnętrzne, koperty wewnętrzne itd. - gdzie?

Post autor: wesh »

Sprawiłem sobie knosti i sugerując się Waszymi postami postanowiłem poczekać z myciem płyt dopóki nie sprawię sobie nowych wkładek: Chciałbym kupić komplet 50 prostokątnych okładek z winyle.pl, ale są również półokrąglaki- stąd moje pytanie: Jak już kupować wkładki, to prostokątne, czy półokrągłe? Czy to jest tylko i wyłącznie kwestia gustu.
Nie lubię odkurzać!
...chyba, że półkę z płytami.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Kwestia gustu.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
wesh

Re: Foliowe okładki zewnętrzne, koperty wewnętrzne itd. - gd

Post autor: wesh »

...półokrągłe kojarzą mi się z foliami z Melodyji do których wszystko się przyczepia. Dziękuję Wojtek.
Nie lubię odkurzać!
...chyba, że półkę z płytami.
Awatar użytkownika
radekcza

Post autor: radekcza »

Ja od dłuższego czasu kupuję okładki od Wamata, wewnętrzne półokrąglaki wychodzi 1,0 - 1,5 zł za sztukę w zależności od ilości i zewnętrzne około 1zł za sztukę. Lub produkty "analogis" od Winyle. Dla mnie produkty z tych źródeł są praktycznie takie same :). Nie jest to może jakiś wypas, ale szczególnie wewnętrzne są super - płyty naprawdę się w nich nie elektryzują i są dość sztywne co ułatwia wkładanie płyt.
Jeśli chodzi o wewnętrzne foliowe to półokrąglaki są wygodniejsze bo się rogi nie zaginają podczas wkładania.
Awatar użytkownika
Winters

Post autor: Winters »

Czy ktokolwiek oferuje wewnętrzne folie, najlepiej zaokrąglone (tak jak Analogis) ale w rozmiarach 10" i 7"?
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Nie spotkałem się z takim wynalazkiem u nas, ale ogółem to robią takie rzeczy i można zaimportować.
Z 10'' może być gorzej, ale to dość oczywiste.
Wsparcie finansowe forum
jimmy_jones

Post autor: jimmy_jones »

Winters pisze:Czy ktokolwiek oferuje wewnętrzne folie, najlepiej zaokrąglone (tak jak Analogis) ale w rozmiarach 10" i 7"?
szału nie ma, ale są
http://allegro.pl/koperty-polokragle-we ... 74170.html
http://allegro.pl/koperty-polokragle-we ... 29947.html
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

A jednak :) Dzięki jimmy_jones.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Post autor: vinylpiotrek »

Tylko te 7" to oblesny PE rodem z EPek Muzy z lat 60.
Obrazek
jimmy_jones

Post autor: jimmy_jones »

vinylpiotrek pisze:Tylko te 7" to oblesny PE rodem z EPek Muzy z lat 60.
Fakt, choć te 7" kupiłem przy okazji i nie żałuję, tanie i jakoś tam chronią, te 10" wyglądają na mniejszych braci 12" z oferty masterdisca a te są w porządku, choć analogisa sprawiają lepsze wrażenie i ja osobiście w nie będę inwestował - wiadomo, okładki trza chronić ale można wybrać opcję ekonomiczną, ale jeśli chodzi o sam winyl to warto dołożyć i spać spokojnie :).
Loku

Post autor: Loku »

Czy ktoś z forumowiczów korzystał z okładek zewnętrznych na LP z oferty Masterdisc? Chodzi mi o okładki "dla wymagających" oraz "3w1". Czy jest znacząca różnica między tymi okładkami? Szukam okładek które nie będą zbyt cienkie ani też przesadnie grube. Niestety okładek które kiedyś kupowałem na allegro już nie ma tak więc nie chce kupować kota w worku żeby nie trafić na celofan z kwiaciarni stąd moja prośba o pomoc w doborze okładek :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Loku:
A przeczytałeś ten wątek od początku czy olałeś?

Ja od czasu do czasu kupuję folie od Masterdisc, ale już nie pamiętam jaki to był "rodzaj". Raczej ten "dla wymagających", bo chyba nigdy nie kupowałem od niego najtańszych folii. Są OK.
Nie kupowałem okładek każdego rodzaju (bo po co?) więc ciężko mi je ze sobą porównać.

Myślę, że jak napiszesz do sprzedawcy to on Tobie powie jakiej grubości są te okładki, o ile nie ma tego w opisie.
Wsparcie finansowe forum
jacekkudla

Post autor: jacekkudla »

Troszke odświezajac temat prosba o polecenie zewnetrznych jak i wewnetrznych okladek... Troche nie pochlebne opinie o masterdisc czytalem i pytanie czy moze cos pewniejszego znacie?

J
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Polecenia z poprzednich stron pewnie nadal są aktualne, a przynajmniej po wątku nie widać by ktoś ostatnio się skarżył co do jakiejś wymienionej wcześniej oferty.

Co to znaczy "coś pewniejszego" albo inaczej: co jest niepewnego w masterdisc?

Ja nadal nie mam problemu z kupowaniem folii od nich :)
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ