Jak czyścić płyty winylowe?
- dot87
- Gramofon: Akai AP D33/Technics
Re: Jak czyścić płyty winylowe?
Witam. Mam pytanie: noszę się z , zamiarem kupienia szczotki do winyli i pytanie jest następujące czy lepsza będzie czysto welurowa czy może węglowo welurowa np analogis brush 2?
Luxman L230/Rotel RA820Bx3/Wega P120SH/Pickering V15/Stanton 680/Shure m75/Dual CD 1065/HK 27
Philips LFD 3428/Somic V2/AKG 240 Studio/Beyerdynamic DT 770/990 Pro
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Różne szkoły, o ile welur dobrej jakości jest według obiegowej opinii uważany za OK, o tyle w stosunku do węglowych, zdania są podzielone, część twierdzi że z czasem włoski wykruszają się i zanieczyszczają płytę.
Osobiście używam i tego i tego. Ale szczotki mam kilku miesięczne.
Osobiście używam i tego i tego. Ale szczotki mam kilku miesięczne.
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
1.Używam takiej. Bardzo dobra.
2.Ze szczotką do winyli jest jak z piłką. Do metalu, do nogi? Zależy co i jak zamierzasz czyścić? Genralnie jedna szczotka nie jest wystarczająca.
BTW - może tego akurat nie wiesz - węglowej nie można moczyć czyli nie nadaje się do czyszczenia/zbierania na mokro.
- Hiper86
- Gramofon: Kenwood KP 990
Hej, ja używam takiej
Szczoteczka antystatyczna węglowa Dynavox Carbon plus Velvet 2w1
i sobie chwalę, kupiłem w winyle.pl
Pozdrawiam
Kenwood KP-990+Denon 103r +NUDAmini+Snell E III+ LAR IA 30mK2 +Rotel RCD 955
- dot87
- Gramofon: Akai AP D33/Technics
Dzięki za info:) szczególnie darkman za informację że nie można moczyć węglowej. W takim razie chyba oprócz analogis brush 2 zainwestuje również w analogis brush 3 szczególnie że nie są to jakieś duże pieniądze:)
Luxman L230/Rotel RA820Bx3/Wega P120SH/Pickering V15/Stanton 680/Shure m75/Dual CD 1065/HK 27
- StarRock
O tym, kiedy nie należy czyścić.
Gdy nasi wczoraj prowadzili 3:0, pomyślałem o kilku płytach gotowych do mycia, gdy w tym czasie za oknem szalał Ksawery. Biorąc z balkonu miksturę, poczułem się, jak pasażer statku w czasie sztormu. Ponieważ płyty myję w łazience, bo gdzież indziej, przygotowałem wszystko i do dzieła. Przy sztuce piątej (winyl) i czwartej naszej (gol) zgasło światło, ale nic to, od czego świeczki i latarka. Kontynuowałem wsłuchując się w posępne wycie orkanu dobiegające z kratki kanału wentylacyjnego, którą to, jakoby chciał wessać do środka. Skończyłem po ćmoku parę jeszcze płyt, a potem wędrowałem łazienka, pokój, coby obracać je ku lepszemu suszeniu. W połowie województwa brak prądu, a jedynym kontaktem było radio MP3, na szczęście naładowanej. Po godzinie przy pomocy latarki chciałem sprawdzić efekt suszenia. Snop światła na czarną powierzchnię płyty i szok. Efekt Black and White. Na czarnej połyskującej powierzchni tysiące białych punkcików, jakby ktoś se zrobił posypkę z kaszki mannej. Z niedowierzaniem oglądałem płytę po płycie i dotarło do mnie, iż to Ksawery spowodował takie zawirowania powietrza i cug, czego efektem jest, to co mam ręku. Dzisiaj na nowo robotę odwaliłem z efektem zadowalającym i szkoda tylko, że z braku naładowanego akumulatora nie pstryknąłem fotki.
Jaki z tej historii płynie morał.
Ano taki, gdy wchodzisz do łazienki zamykaj za sobą drzwi.
Gdy nasi wczoraj prowadzili 3:0, pomyślałem o kilku płytach gotowych do mycia, gdy w tym czasie za oknem szalał Ksawery. Biorąc z balkonu miksturę, poczułem się, jak pasażer statku w czasie sztormu. Ponieważ płyty myję w łazience, bo gdzież indziej, przygotowałem wszystko i do dzieła. Przy sztuce piątej (winyl) i czwartej naszej (gol) zgasło światło, ale nic to, od czego świeczki i latarka. Kontynuowałem wsłuchując się w posępne wycie orkanu dobiegające z kratki kanału wentylacyjnego, którą to, jakoby chciał wessać do środka. Skończyłem po ćmoku parę jeszcze płyt, a potem wędrowałem łazienka, pokój, coby obracać je ku lepszemu suszeniu. W połowie województwa brak prądu, a jedynym kontaktem było radio MP3, na szczęście naładowanej. Po godzinie przy pomocy latarki chciałem sprawdzić efekt suszenia. Snop światła na czarną powierzchnię płyty i szok. Efekt Black and White. Na czarnej połyskującej powierzchni tysiące białych punkcików, jakby ktoś se zrobił posypkę z kaszki mannej. Z niedowierzaniem oglądałem płytę po płycie i dotarło do mnie, iż to Ksawery spowodował takie zawirowania powietrza i cug, czego efektem jest, to co mam ręku. Dzisiaj na nowo robotę odwaliłem z efektem zadowalającym i szkoda tylko, że z braku naładowanego akumulatora nie pstryknąłem fotki.
Jaki z tej historii płynie morał.
Ano taki, gdy wchodzisz do łazienki zamykaj za sobą drzwi.

- Myszor
- Gramofon: PD-300
Dobre
czyli ksawery miał wpływ na winyle. U nas na wsi prądu nie odcięlo ale we wrocku u paru znajomych i owszem.
Ale dlaczego ty winyle w łazience myjesz ?

Ale dlaczego ty winyle w łazience myjesz ?
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- StarRock
- darkman
- Kontakt:
- amrowek
która
nr 1
http://allegro.pl/myjka-plyt-gramofonow ... 84988.html
nr 2
http://allegro.pl/myjka-do-plyt-winylow ... 90966.html
nr 3
https://www.amazon.com/Record-Cleaning- ... B01GOOAEVK
nr 1
http://allegro.pl/myjka-plyt-gramofonow ... 84988.html
nr 2
http://allegro.pl/myjka-do-plyt-winylow ... 90966.html
nr 3
https://www.amazon.com/Record-Cleaning- ... B01GOOAEVK
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
- darkman
- Kontakt:
Żadna.
wanna 89 - winyle
zacisk 27,90 - winyle
uszczelki < 3 w sklepie kan.
suszarka zbędna - jest beznadziejna(wypadają płyty), lepza do talerzy - plastiki od 8zeta
filtr jest beznadziejny - lejek o pojemności 500ml(wchodzi całość mixt na jeden raz+filtr do kawy.
a na winylach przy okazji jednego zakupu np: koperty wew. dobrej jakości
http://winyle.pl/189-knosti
wanna 89 - winyle
zacisk 27,90 - winyle
uszczelki < 3 w sklepie kan.
suszarka zbędna - jest beznadziejna(wypadają płyty), lepza do talerzy - plastiki od 8zeta
filtr jest beznadziejny - lejek o pojemności 500ml(wchodzi całość mixt na jeden raz+filtr do kawy.
a na winylach przy okazji jednego zakupu np: koperty wew. dobrej jakości
http://winyle.pl/189-knosti
- amrowek
czyli praktycznie myjka wychodzi w granicach
120 zł plus minus
ok thx
a mixtura?
120 zł plus minus
ok thx
a mixtura?
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
- blispx
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
- metallsnow
- Gramofon: Wega 301P
Wega Modul 301P+ADCQLM/AT13EaV/OM10, Sony TA-F570ES, Akai CD-62, JVC TD-X502, Pioneer N-30AE, Onkyo T-4270, Heco TE 1200
Marantz PM-45, Sony MDS-JE520, Summit Exclusive RF550 i pecet
Marantz PM-45, Sony MDS-JE520, Summit Exclusive RF550 i pecet