Mikstura forumowa
-
Re: Mikstura forumowa
Kup wodę destylowaną i IPA Warchemu np.250ml tego 99,5%na znanym portalu i porównaj z zapachem tego technicznego. Czysta IPA ma specyficzny zapach. Techniczny wali często tak jak rozpuszczalnik nitro.. w którym aceton jest jednym z składników. A płyty które myłeś być może nie do końca sa wymyte oby...
Ostatnio zmieniony 12 sty 2025, 18:20 przez iras67, łącznie zmieniany 1 raz.
1965-1975 absolutnie i bezdyskusyjnie najlepsze lata dla uszu 

-
- Gramofon: PL70LII, PSX60
Przy tak opisanej procedurze nie.SmokDiplodok pisze: ↑12 sty 2025, 15:17Czy to możliwe by ten jeden procent skaził miksturę i wywołał taki efekt?
Jakie stężenie mixtury zrobiłeś?
A tak, techniczny różni się zapachem dość znacznie i wyraźnie. Sam jednak zapach nie ma wpływu na jakość mycia. Ta zawartość acetonu, jeśli publikowana jest również znikoma, choć wali po nosie na potęgę.
-
- Gramofon: Technics SL-1500C
Wcześniej płyty grały ok. Teraz nie daje się ich słuchać tak to rzęzi, więc to nie kwestia niedomycia tylko czegoś co się zadziało w trakcie.
Zgodnie z instrukcją. 400ml wody + 100ml izo + kilka kropel fotonalu.
Zgodnie z instrukcją. 400ml wody + 100ml izo + kilka kropel fotonalu.
-
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
A próbowałeś puścić jakąś płytę, której nie umyłeś?
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
-
Tak, niemyte grają dobrze.
-
Czy na igle zbiera się dużo zanieczyszczeń podczas słuchania tych umytych płyt?
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
-
- Gramofon: Thorens TD-160 MK-II
U mnie z kolei problemem okazała się zastosowana woda. Po samoczynnym wyschnięciu pozostawały na płytach nikłe plamki, ale najgorsze były trzaski. Nie jakieś głośne i ostre, ale dość gęste.SmokDiplodok pisze: ↑12 sty 2025, 19:11Zgodnie z instrukcją. 400ml wody + 100ml izo + kilka kropel fotonalu.
Kupiłem gdzie indziej wodę demineralizowaną, nowa mikstura, umycie i trzaski znikły. Co oznacza, że wcześniej coś się skrystalizowało w rowkach i zostało, a igła to wymacała, a ponowne umycie wypłukało osad.
Z racji proporcji mikstura jest dosyć czuła na zawartość minerałów w wodzie. Nie musi to być woda destylowana i biologicznie czysta, bo nie robię iniekcji, gdzie nie przeszkadza choćby ślad soli. Do higieny winyli musi być woda czysta chemicznie, żeby żaden osad nie pozostawał. Pisali o tym wcześniej...
Obecnie kąpię w mieszance z wody demineralizowanej "AGA-OPAK", producent w Zielonce oraz z IPA 99,9% "o wysokiej czystości", producent "KRYPTONEK" z Pabianic. Wodę kupiłem na stancji paliw, nie pamiętam jakiej. IPA z allegro, baniak 2 litry za około 5 dych, więc się łapie na smarta.
-
Jestem ślepy jak nietoperz i dysponuję tylko mikrolupką, ale wydaje mi się, że po włączeniu płyty z czystą igłą, po przesłuchaniu całej strony na igle zalega jakiś brud/osad.
Woda to warchem destylowana do analiz. Widziałem jej rekomendacje gdzieś na forum, więc problemu bardziej dopatruję w IPA.
-

-
- Gramofon: Technics SL-1510
Coś mnie podkusiło i kupiłem IPA 99,9% ... techniczny ... po otwarciu jechało acetonem, więc czujnie zrobiłem próbę na byle jakiej płycie.
Po wyschnięciu pojawiły się jasne odbarwienia na obwodzie płyty. Włączyłem gramofon => smażalnia jak w szczycie sezonu nad Bałtykiem
Już zamówiłem IPA w Warchemie, @iras67 dzięki za polecenie
Po wyschnięciu pojawiły się jasne odbarwienia na obwodzie płyty. Włączyłem gramofon => smażalnia jak w szczycie sezonu nad Bałtykiem

Już zamówiłem IPA w Warchemie, @iras67 dzięki za polecenie

Technics SL-1510 / Pickering XSV-3000 / PreamP Dyskretniok by Jaculek / Densen Beat B-100 / ATC SCM11
TAG McLaren CD20R / Naim ND5XS
-
- Gramofon: PL70LII, PSX60
Nie do wiary. Od IPA?
Długo już zmywam płyty i z czymś podobnym się nie spotkałem. Samo zło, pewnie zła płyta i złe mycie, choć obiektywnie muszę dodać, że samo suszenie grawitacyjne to główna bolączka zasychania "odpadu" ale i to jest kwestią samego procesu w mojej opinii nie zaś danego składnika mixtury.
-
Też jestem zdania, że izopropanol techniczny o zawartości 99,9% alkoholu nie jest w stanie tak zrujnować efektów mycia. Aktualnie korzystam z Cleansera IPA Art 102. Niby dobry, niby polecany, ale po kontakcie z plastikową butelką też wali nitro. Na efekty mycia nie ma to wpływu.
-
- Gramofon: Kenwood L-07D
Pytanieile jest prawdy w tym 99.9% i co to jest to pozostałe. Jeżeli to tak zasuwa nitro to podejrzewam że jest tam tego więcej niż 0.1%.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
-
- Gramofon: Technics SL-1510
Dokładnie tak.
Myję od niedawna, po lekturze forum zdecydowałem się na mycie dwuetapowe:
- krótkie namaczanie w miksturze forumowej i mycie ręczne szczotką MoFi Record Brush
- myjka ultradźwiękowa "po taniości" (Vevor z przystawką do winyli), pół godziny w temp. 28 st.C
Potem suszenie grawitacyjne.
Na początku korzystałem z Cleansera IPA Art 102 (jak Obywatel), umyłem ok. 80 winyli i było OK. Ale zachciało mi się przeczytać etykietę, nie było na niej żadnych konkretów => zacząłem kombinować i kupiłem coś takiego: Samo zło !!! Nie idźcie tą drogą

Proszę bardzo - oto efekt:
Niewykluczone - testowałem na winylu z bratniego ZSRR z lat 80-tych

Otóż to! Widocznie trafił się jakiś składnik bardzo nielubiący winyli

Dziś zrobiłem sesję mycia - tym razem do mikstury wykorzystałem IPA CZDA z Warchemu i jest OK

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Technics SL-1510 / Pickering XSV-3000 / PreamP Dyskretniok by Jaculek / Densen Beat B-100 / ATC SCM11
-
Po ponad 2 miesiącach mycia płyt starych pobrudzonych nawet bardzo mocno, kupionych używanych i profilaktycznie nowych , mikstura forumowa działa bardzo dobrze. Płyn Analogis Old Franks który nie jest ani tani ani skuteczny tak jakbym oczekiwał potrafi zostawić ślady po tłustych palcach i ich niedomyć nawet po wielokrotnym kręceniu płytą w ich myjce .Mikstura myje lepiej . na wielu płytach smażalnia prawie zanika albo się mocno wycisza. używam Woda destylowana Warchem, czysty alkohol iso 99 Warchem i Fotonal w proporcjach podanych na początku wątku. Jak długo używacie takiego roztworu ? alkohol z czasem odparowuje , chemiczne syfki które rozpuszczają się też zmieniają skład z czasem . Filtrowanie w lejku Analogis z zestawu oddziela tylko ciała stałe. Zatem ile taki płyn wytrzyma myć lub czasu?