Pink Floyd - Wish You Were Here 50

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Denon DP-1300M

Pink Floyd - Wish You Were Here 50

Post autor: pavlos »

...czyli wydanie na 50-lecie, premiera 12.12.2025.
Już niektórzy rozpakowali winyle, a inni niektórzy już przesłuchali w streamingu - dostępnym od północy. Północy lokalnej, bo np. dla tych w Bobmaju było dostępne już parę godzin przed naszą północą i dla skończonych fanów oznaczało to możliwość posłuchania przedpremierowo na VPN-ie :shock:
Chyba nie do końca legalnie, ale ...

Więc część 1-sza, czyli oryginalna płyta - brzmienie bardzo poprawne, ładne, wysoka rozdzielczość streamingu 24bit 192kHz. Przewidywalnie i bez zakłóceń.

Część 3-cia, nagrania koncertowe, w jakości 24bit 96 kHz. Ponad 2 godziny grania w ich okresie świetności. Jakościowo - no tak to kiedyś nagrywano...

Ale absolutnym skarbem i game-changerem jest część 2-ga, czyli inne "tejki". W zasadzie to powinien być temat do dalszych dyskusji, rozpraw i doktoratów. Istne skarby. Zaskoczenia, odkrycia, opady szczęki. Koniecznie do wielokrotnego i wnikliwego przesłuchania! Na ten przykład - skrzypce Stefana Grappellego w "Wish you were here". Dla niektórych - świętokradztwo. Dla mnie - majstersztyk. Tym bardziej, że to nagrania z epoki, oryginalne, z udziałem TYCH artystów, a nie żadne "ajaj". W rozdzielczości 24bit 192kHz, oczywiście.
Uwaga, w "The Machine Song (Demo #2, Revisited)" efekty subsoniczne, aż nogawki furkoczą. Ale smaczek... :dance:

Polecam całość.

I czekam na doniesienia jak tłoczenia i mastering winylowy.
Awatar użytkownika
winylowy_luke
Gramofon: Technics SL-1210GR
Kontakt:

Re: Pink Floyd - Wish You Were Here 50

Post autor: winylowy_luke »

Mikołaja poprosiłem o BluRaya ;)
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 IV-MR/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
Schiit Kara F pre / HusaRIAA v2 phono / Topping E50 DAC
Fosi V3 Mono / Polk Audio Reserve R700 / Sennheiser HD 660S
Awatar użytkownika
pavlos

Czytam po różnych forach i podzielam tu i tam przytaczane opinie, że - przynajmniej w wersji cyfrowej - remaster katalogowej wersji płyty nie różni się od wcześniejszych wydawnictw, to z grubsza remaster z 2011 roku. Ktoś gdzieś robił porównania na próbkach i podobno to jest to samo. A więc - totalna ściema. Stąd na gorąco taka moja opinia do części 1-szej - po prostu poprawnie. Dupy nie urywa.

No bo weźmy z części drugiej "Shine On You Crazy Diamond (Pts. 1-9, New Stereo Mix)". Dlaczego całość nie została zremixowana w TAKI właśnie sposób? To dopiero by zabrzmiało! Bo brzmi jakby Rick Wright wdrapał się na organy w archikatedrze oliwskiej, włączył "wszystko", na full rozkręcił dmuchawę, a następnie - tam gdzie trzeba - przydeptywał pedały. Mało chóru nie urwie !!!
Więc ostrożnie! Radzę wyłączyć subwoofery. Bo szklanki w kredensie pospadają...
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Właśnie się zastanawiam, czy ja potrzebuję kolejnego wydania Wish You?
Gruby ten box? Pewnie nie wiecie jak ja, ale Daru wie bo ma.
Ja ostatnio kupuję płyty na grubość, jak chuda to ne biorę :D No ale tu 3 LP i makulatura to spine ze 2 centymetry must fuckin'!
No nie wiem.. inne plany albumowe miałem, droga nie jest jak na to wydanie, nie mozna marudzić jak na nowego Gilmoura.. no i zaoszczędziłem już na nim właśnie, to może Se kupię.. no nie wiem, ja nie przepadam za outake'ami, a reedycję masterowaną 2016 mam.. no to Q dla samej okładki brać?
:doh:
:think:
biednemu kolekcjonerowi, to Q zawsze wiatr w oczy i piachem.. mać!
Awatar użytkownika
Bart_S
Gramofon: SONY PS-X60

Post autor: Bart_S »

darkman pisze:
13 gru 2025, 11:38
biednemu kolekcjonerowi, to Q zawsze wiatr w oczy i piachem.. mać!
hm, to u mnie na mazowieckiej wsi mawiano "jak nie cielę obsra to szlaban przyciśnie", ewentualnie z wiatrem "jak nie wiatr w oczy to ch.. w d..."... ale ad vocem - apple music ewentualnie CD... nie będę się szarpał na kolejne LPs raczej, tak jak u przedpiścy mało miejsca się robi kruca bomba...
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + ATL 304 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Bart_S pisze:
13 gru 2025, 16:48
nie będę się szarpał na kolejne LPs raczej
Bart jeszcze za wcześnie na noworoczne postanowienia :D , ale podniosłeś mnie na duchu. Może bym też fajki rzucił. Pomyśl coś proszę.
Twonk

Post autor: Twonk »

Dark, rzuciłem fajki 9 lat temu - po 25 latach jarania - i była to jedna z lepszych decyzji w moim życiu (a czasami 2 paczki dziennie spokojnie szły), więc polecam. Ale chyba se ten album kupię :lol:
Metz TX 4963,VM520EB, VM540ML, ZEN Phono 3, NAD C356BEE, KEF iQ9
Dual CS 607, Phono Box S, Cambridge Audio A1, Kef iQ7
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Waham się, bo zbieram na dużego Milesa. :roll: mam 1st UK, 1st JAP, 2016 i zdaje się 2nd US czy coś, hm..
no ale jeszcze poczekam na opinie chłopaków. W sumie nie zając :D tylko króliczek, a to się goni.

BYW Panowie, widzę wydanie 50'es (1LP ze stickersem) na żółtym winylu i w głowę zachodzę w czym rzecz?
Na H tak to wydali? I po co to komu?.. żółte bo na rynek azjatycki czy Q co? Świat komercji oszalał już dawno, ale żółta? (jest mi znane takie wydanie z epoki i chyba 1ka w edycji Izraela, ale to tylko okładka na jasno żółtym kartonie, płyta normalna, znaczy jak @DarioAntonio pisuje: "okrągła i czarna".
Awatar użytkownika
Dario Antonio
Gramofon: Akai AP-100c

Post autor: Dario Antonio »

Zestaw obejmuje płytę Blu-Ray z miksem Dolby Atmos przygotowanym po raz pierwszy przez Jamesa Guthrie, a także 25 dodatkowych utworów: dziewięć rarytasów studyjnych oraz 16 nagrań koncertowych zarejestrowanych przez legendarnego bootleggera Mike’a Millarda podczas koncertu Pink Floyd w Los Angeles Sports Arena, 26 kwietnia 1975 roku. Nagrania koncertowe zostały starannie odrestaurowane i zremasterowane przez Stevena Wilsona. Na krążku Blu-Ray znajdują się również trzy filmy wyświetlane na ekranach podczas trasy zespołu w 1975 roku oraz krótkometrażowy film Storma Thorgersona.
Poza tym w boksie znajdują się dwie płyty CD oraz 4 przezroczyste winyle, które zawierają oryginalny album oraz dziewięć bonusowych utworów studyjnych. Tylko w tym zestawie znalazł się czwarty winyl – Live At Wembley 1974, a także replika japońskiego 7-calowego singla „Have A Cigar” / „Welcome To The Machine”, twarda oprawiona książka z niepublikowanymi zdjęciami, komiksowy program trasy koncertowej oraz plakat z Knebworth.
Najbardziej boję się whisky, bo po niej, nie boję się niczego . 8-)
Awatar użytkownika
daru0105

Post autor: daru0105 »

darkman pisze:
13 gru 2025, 11:38
Właśnie się zastanawiam, czy ja potrzebuję kolejnego wydania Wish You?
Gruby ten box? Pewnie nie wiecie jak ja, ale Daru wie bo ma.
Jam musiałem kupić. Obowiązkowy zakup. Kocham PF i wszystko chcę mieć co wydane :)

darkman pisze:
13 gru 2025, 19:55
:roll: mam 1st UK, 1st JAP, 2016 i zdaje się 2nd US czy coś, hm..
Mam 1st UK, inne i też to: :0
w stanie MN :)
https://www.discogs.com/release/3048254 ... 7%E3%81%84

I uwierz wymiata :dance:
Nie znam lepszego wydania WYWH
Thorens TD160B MkII, Jelco 750D, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

daru0105 pisze:
13 gru 2025, 23:51
I uwierz wymiata
No wierzę. Czemu nie?
Ale znam te piosenki już. Grają jakieś nowe? :D :D

Tych bootlegerów, które to nagrania opisał Antoni, to ja już mam od dawna. Co prawda nowe mixy zapewne ciekawe, ale mnie to akurat nie bierze. Blue ray z tego wydaje się najciekawszy.
W sumie skoro nalegacie, to mogę sobie kupić. :D, żeby nie było. Majątek to to nie jest.
Ten pełny box z przezroczystymi to odpada w przedbiegach - "nie biere mnie", nie lubię takich ani nie zbieram. Box 3LP, jeśli już to tak.
:) :)
p.d.D_Antonio ale Ty napisałeś o tym żółtym? bo nadal nie wiem po co to jest żółte?
Ja pytałem o żółte 50's ale zwykłe 1LP.
https://www.youtube.com/watch?v=dv_fRpY0zQc
:roll: :| .. na chusteczkę haftowaną to komu??
Awatar użytkownika
SimonTemplar

Post autor: SimonTemplar »

daru0105 pisze:
uwierz wymiata
Też się zastanawiałem nad zakupem ale mocno wyhamowała mnie informacja że jest to ten sam master co w 2016 roku… :think: Oczywiście cała reszta materiału dodanego robi robotę na plus :handgestures-thumbupright:
Awatar użytkownika
Dario Antonio
Gramofon: Akai AP-100c

Post autor: Dario Antonio »

darkman pisze:
wczoraj, 07:57
bo nadal nie wiem po co to jest żółte
Ja pisałem o box-ie, a żółwta to jedna płyta, wyjątkowa bo żółwta ;) Nie widać rys :!:
Czarne tylko w trzypłytowym wydaniu. :) To chyba najlepsze.
Ostatnio zmieniony 14 gru 2025, 14:11 przez Dario Antonio, łącznie zmieniany 1 raz.
Najbardziej boję się whisky, bo po niej, nie boję się niczego . 8-)
Awatar użytkownika
daru0105

Post autor: daru0105 »

SimonTemplar pisze:
wczoraj, 09:00
daru0105 pisze:
uwierz wymiata
Też się zastanawiałem nad zakupem ale mocno wyhamowała mnie informacja że jest to ten sam master co w 2016 roku… :think: Oczywiście cała reszta materiału dodanego robi robotę na plus :handgestures-thumbupright:
darkman pisze:
wczoraj, 07:57
daru0105 pisze:
I uwierz wymiata
No wierzę. Czemu nie?
Panowie, nie zrozumieliśmy się
To wydanie japońskie wymiata :)
https://www.discogs.com/release/3048254 ... 7%E3%81%84

A nie to nowe 3 LP, którego jeszcze nie słuchałem :)
Thorens TD160B MkII, Jelco 750D, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
Awatar użytkownika
pavlos

daru0105 pisze:
Jam musiałem kupić. Obowiązkowy zakup. Kocham PF i wszystko chcę mieć co wydane :)
Już słuchałeś?
A jeśli już, to jakie wrażenia, dwóch kwestiach:
- porównanie płyty zasadniczej ze wspolczesnymi wydaniami, 2016 albo 2011/13
- odnośnie remixu SOYCD połączonych części 1-9

Spodziewam się, że - w tej drugiej kwestii - opinie mogą być podzielone... Jak dzisiaj puściłem (w wersji cyfrowej) na sprzęcie w pokoju slołowym, to... muszę jeszcze raz przemyśleć.
Ktoś gdzieś w necie użył treściwego angielskiego określenia "bastardized" - to było do remixu innego dzieła innego artysty.

Niby się zgadza, ale jakoś tak słuchane z odległości kuchni - jakieś artefakty mi się pojawiły...
Nic. Niech gra. Te 9 dodatkowych ścieżek usprawiedliwia zakup winyla. Wersja 3-plytowa trafia na listę prezentów dla mnie :lol:
ODPOWIEDZ