Bezstratny spotify

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wydra
Gramofon: Lenco L236

Bezstratny spotify

Post autor: wydra »

Jak tam testowaliście już bezstratny tryb w spotyfi? Ogólnie gra fajnie, jest lepiej ale oczywiście nie może być za dobrze... Wykrywa mi tryb bezstratny na telewizorze który mam podłączony do DAC ale już na chromecast audio nie działa, nie pozwala się przełączyć w tryb bezstratny. Ciekawe bo to flac 24bit 44.1khz, a chronecast łyka 24bit 96khz w trybie bitperfect i DAC mi to wysimwiwtla na ekranie więc gra to tak jak należy beż downsamplingu....
Analog:
Lenco L236 /CEC MC20,AT95EX,AT120E/ Buphono MC/MM
Marantz PM80MK2
DENON DR-M22
Cyfra:
Mytek Brooklyn DAC/ADC
DENON AVR 3803
DENON DCD 655

Instrukcja BUphono
https://drive.google.com/file/d/1C97HQF ... sp=sharing
Twonk

Re: Bezstratny spotify

Post autor: Twonk »

Denona musiałem zrestartować i na Heos działa flac 24bit 44.1khz. Na zwykłym chromecast po hdmi też pozwala wybrać ten tryb.
Metz TX 4963,VM520EB, ZEN Phono 3, NAD C356BEE, KEF iQ9, Denon X2700H, Kef iQ3, Kef iQ2c
Dual CS 607, Phono Box S, Cambridge Audio A1, Kef iQ7
Arkadyo

Post autor: Arkadyo »

wydra pisze:
06 paź 2025, 22:39
Jak tam testowaliście już bezstratny tryb w spotyfi? Ogólnie gra fajnie, jest lepiej ale oczywiście nie może być za dobrze... Wykrywa mi tryb bezstratny na telewizorze który mam podłączony do DAC ale już na chromecast audio nie działa, nie pozwala się przełączyć w tryb bezstratny. Ciekawe bo to flac 24bit 44.1khz, a chronecast łyka 24bit 96khz w trybie bitperfect i DAC mi to wysimwiwtla na ekranie więc gra to tak jak należy beż downsamplingu....
Ale system operacyjny tv domyślnie szatkuje wszystko na 48khz... Jak to omijasz?
Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
Ja błądzę gdzieś po środku...
Awatar użytkownika
Robert_p
Gramofon: Pionieer pl-30 II

Post autor: Robert_p »

U mnie niestety też wyświetla się, że chromecast audio nie obsługuje bezstratnego transferu. Czas pomyśleć o czymś innym do streamingu...
Pioneer PL-30L II, Telefunken S-800, Rotel 1592MK2, HD990, B&W 703 s3
Awatar użytkownika
wydra

Arkadyo pisze:
07 paź 2025, 08:18
wydra pisze:
Ale system operacyjny tv domyślnie szatkuje wszystko na 48khz... Jak to omijasz?
Stricte to nie tv tylko android box od canal plus. Puszczam sygnał po hdmi i tv po optyku. Musiałem tam namieszać w ustawieniu strimowania audio w tv zebyvtez DD i DTS szedł po optyku
Analog:
Marantz PM80MK2
DENON DR-M22
Cyfra:
Mytek Brooklyn DAC/ADC
DENON AVR 3803
DENON DCD 655

Instrukcja BUphono
Awatar użytkownika
MMarek
Gramofon: DP-59L / PS-X50

Post autor: MMarek »

Dzięki za info.
Nie wiedziałem o tym.
W domu potestuję jak i czy to u mnie chodzi :)

PF.png
Arkadyo

wydra pisze:
07 paź 2025, 11:26
Arkadyo pisze:
wydra pisze:
Stricte to nie tv tylko android box od canal plus. Puszczam sygnał po hdmi i tv po optyku. Musiałem tam namieszać w ustawieniu strimowania audio w tv zebyvtez DD i DTS szedł po optyku
Temat był już wałkowany na forum, nawet chyba kilkukrotnie i z tego co się orientuję, do dzisiaj nic się nie zmieniło. Środowisko systemu operacyjnego, czy jest to tv czy tv box nie ma znaczenia - wszystko jest resamplowane do 48/96khz (chromecast też). Nie idzie na tym uzyskać bit prefect i niestety resampling słychać tzn. jest wyraźne pogorszenie. Bezstratność w ustawieniach a bit perfect to nie to samo. Resampling w np androidzie z 44.1 khz na 48khz jest bezstratny i przy tym beznadziejny.
Na bit perfect sposobów jest kilka - albo gotowy streamer sieciowy, który w soft ma wbudowane wymuszanie bit prefect.
Na Windowsie i jego WASAPI można wymusić bit perfect, ale z tego co pamiętam tylko poprzez wyjście USB, więc potrzebny jest DAC, który się dogada poprzez to złącze z kompem albo wbudowana bardzo dobra karta muzyczna dorównująca zewnętrznemu DACowi.
Najlepiej pod tym względem wypadają streamery oparte na linuksach np. malinka albo tv boxy na których można postawić jakąś wersję linuksa.
Linuksowa ALSA bezproblemowo pozwala ustawić pit perfect na streamie i przesłać na wszystkie wyjścia jakimi dysponuje urządzenie np hdmi czy coaxial/toslink.
Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
Awatar użytkownika
wydra

Arkadyo pisze:
08 paź 2025, 08:19
wydra pisze:
Arkadyo pisze:

Temat był już wałkowany na forum, nawet chyba kilkukrotnie i z tego co się orientuję, do dzisiaj nic się nie zmieniło. Środowisko systemu operacyjnego, czy jest to tv czy tv box nie ma znaczenia - wszystko jest resamplowane do 48/96khz (chromecast też). Nie idzie na tym uzyskać bit prefect i niestety resampling słychać tzn. jest wyraźne pogorszenie. Bezstratność w ustawieniach a bit perfect to nie to samo. Resampling w np androidzie z 44.1 khz na 48khz jest bezstratny i przy tym beznadziejny.
Na bit perfect sposobów jest kilka - albo gotowy streamer sieciowy, który w soft ma wbudowane wymuszanie bit prefect.
Na Windowsie i jego WASAPI można wymusić bit perfect, ale z tego co pamiętam tylko poprzez wyjście USB, więc potrzebny jest DAC, który się dogada poprzez to złącze z kompem albo wbudowana bardzo dobra karta muzyczna dorównująca zewnętrznemu DACowi.
Najlepiej pod tym względem wypadają streamery oparte na linuksach np. malinka albo tv boxy na których można postawić jakąś wersję linuksa.
Linuksowa ALSA bezproblemowo pozwala ustawić pit perfect na streamie i przesłać na wszystkie wyjścia jakimi dysponuje urządzenie np hdmi czy coaxial/toslink.
Skoro na wyświetlaczu DAC wyświetla mi się 96k to znaczy że nie jest to 48k tak jak mówisz, ale tak jak pisałem to jest android box, tv to samsung na ichniejszym OSie, I tak jak mówiłem skoro tez puszczam film na Netflix który jest w 5.1 i na ampli wyświetla mi sie Dolby D i zapala mi się 5 głośniczków to jest to tez nie resamplowane. Poza tym istnieje torche aplikacji które omijają oryginalny sterownik androida najbardziej popularny niestety płatny ale działa USB audio Player, VLC tez sobie radzi jak i mconnect
Analog:
Marantz PM80MK2
DENON DR-M22
Cyfra:
Mytek Brooklyn DAC/ADC
DENON AVR 3803
DENON DCD 655

Instrukcja BUphono
Arkadyo

wydra pisze:
Skoro na wyświetlaczu DAC wyświetla mi się 96k to znaczy że nie jest to 48k tak jak mówisz, ale tak jak pisałem to jest android box, tv to samsung na ichniejszym OSie,
Ale jakie masz próbkowanie pliku źródłowego na odtwarzaczu, że DAC wyświetla Tobie 96khz?
I tak jak mówiłem skoro tez puszczam film na Netflix który jest w 5.1 i na ampli wyświetla mi sie Dolby D i zapala mi się 5 głośniczków to jest to tez nie resamplowane.
Ale co tu resamplować jak to bidny kodec AC3 w którym od źródła zaszyto 48khz?
Poza tym istnieje torche aplikacji które omijają oryginalny sterownik androida najbardziej popularny niestety płatny ale działa USB audio Player, VLC tez sobie radzi jak i mconnect
Działają od androida 14 i tylko po USB. Na wcześniejszych wersjach pomimo, iż DAC wyświetli źródłowe 44,1 to i tak przechodzi przez kodek systemowy i resampling na 48khz a potem jeszcze raz na 44,1khz
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Denon DP-1300M

Post autor: pavlos »

W linuxach w ogóle jest to sprawa pogmatwana i nie ma / nie może być prostych recept. A android korzysta przecież z jądra linuksowego.

Po pierwsze - prawdą jest, że w linuxach standardowo wszystkie strumienie audio z różnych aplikacji są domyślnie przepuszczane przez wspólny mikser systemowy, gdzie na wstępie są resamplowane do wspólnej częstotliwości. 48kHz jest domyślnie. Można (stosunkowo) łatwo skonfigurować, by była to wyższa częstotliwość, oczywiście kosztem CPU. Np. 192 kHz i wtedy jest lepiej, tzn. czyściej (ale patrz poniżej "po trzecie").

Po drugie - da się ten mikser systemowy obejść, aby dana aplikacja przejmowała urządzenie audio "na wyłączność" i wtedy jest bit-perfect. Nie we wszystkich aplikacjach. Wtedy DAC wyświetla i przełącza częstotliwości zgodnie z plikami źródłowymi. Również formaty PCM/DSD.

Po trzecie wreszcie (takich "po n-te" jest wiele) - bywa niestety, że nawet wtedy ten bit-perfect nie jest idealny, bo straszliwie sieje jitter-em. Znowu, wynika to z architektury systemu: w Windowsach można dość precyzyjnie ustawić przerwania, aby obsługa urządzenia audio była regularnie, a przypadku linuksów trzeba odpowiednio bawić się harmonogramowaniem na poziomie kernela. Na szczęście od paru lat aktualne wersje kernela stosują wydajne harmonogramowanie i moce CPU są wystarczające, by ten jitter minimalizować. Lekarstwem na to jest DAC z buforowaniem i retaktowaniem (nie resamplingiem) strumienia danych. Dlatego też Windows jest łatwiejszy do ogarnięcia jako "audiofilski" streamer.

Linuksy "malinkowe" dedykowane do audio są odpowiednio spreparowane i powyższe trudności są zminimalizowane do poziomów zapewniających granie na poziomach jakości analogicznych do streamerów opartych Windowsy. Już nie mówię o roon-ie, gdzie jest to jeden wielki "kastom" linuxowy.
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Robert_p pisze:
07 paź 2025, 11:10
U mnie niestety też wyświetla się, że chromecast audio nie obsługuje bezstratnego transferu. Czas pomyśleć o czymś innym do streamingu...
Jak nie obsługuje jak obsługuje. No chyba że próbujesz więcej niż 24/96.
W Tidalu nie mam najmniejszego problemu z graniem prosto na Chromecast Audio bezstratnie.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Arkadyo

Bacek pisze:
08 paź 2025, 10:20
Robert_p pisze:
07 paź 2025, 11:10
Jak nie obsługuje jak obsługuje. No chyba że próbujesz więcej niż 24/96.
W Tidalu nie mam najmniejszego problemu z graniem prosto na Chromecast Audio bezstratnie.
Hehe pisałem wyżej, że bezstratny i resamplowany to nie to samo. 16/44.1khz na 16/48khz jest bezstratne...
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Koledze zapewne chodziło o bitperfect. W każdym razie u mnie i bezstratny i nie resamplowany.
Arkadyo pisze:
08 paź 2025, 10:37
16/44.1khz na 16/48khz jest bezstratne...
Zależy jak kto resampluje. Puszczałem u siebie kiedyś dźwięk z taniego dvd na dac (odtwarzanie CD) i brzmiało fatalnie płasko. Dopatrzyłem że w ustawieniach ma wrzucone resamplowanie na 48, wyłączyłem i było dużo lepiej
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Denon DP-1300M

Post autor: pavlos »

Arkadyo pisze:
Nieprawda.
Pierwotne próbki są gubione. Tracone. W nowe punkty czasowe są aproksymowane inne wartości. Różne algorytmy resamplingu dają różne wartości.
[edit]
Poprawiam się - próbka oryginalna będzie z częstotliwością 48kHz-44,1kHz = 3,9kHz. Wszystkie pozostałe będą inne niż w oryginale.
Arkadyo

pavlos pisze:
08 paź 2025, 10:59
Arkadyo pisze:
Nieprawda.
Pierwotne próbki są gubione. Tracone. W nowe punkty czasowe są aproksymowane inne wartości. Różne algorytmy resamplingu dają różne wartości. Te pierwotne pozostają jedynie co NWW (44100, 48000)=7056000 próbek.
[NWW - Najmniejsza Wspólna Wielokrotność]
Liczba próbek się zwiększyła a ty się czepiasz, że straciłeś :)
A co na to FLAC który traci ogrom informacji bezpowrotnie a jest bezstratny :D
ODPOWIEDZ