Odtwarzacz sieciowy, pytania, zakup.
- blispx
Re: Odtwarzacz sieciowy, pytania, zakup.
ta modulacja stosowana jest tylko przy SACD i ogólnie dla DSD więc średnio trafiony argument nie ma to nic wspólnego z czystym Raw PCM, chodzi o wyrzucenie błędów kwantyzacji do poziomu nieodbieranego przez ludzkie ucho, stąd te "kosmiczne rate" dla DSD
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
- pavlos
- Gramofon: Denon DP-1300M
Ależ oczywiści masz rację.
Upieram się jednak, że ja też, a chodzi mi o powszechnie stosowaną w DAC-ach AKM i ESS najpierw konwersję sygnału PCM na DSD i dopiero jego zamianę na sygnał analogowy. I dalej masz rację
https://www.google.com/search?q=jak+dzi ... elta-sigma
Upieram się jednak, że ja też, a chodzi mi o powszechnie stosowaną w DAC-ach AKM i ESS najpierw konwersję sygnału PCM na DSD i dopiero jego zamianę na sygnał analogowy. I dalej masz rację

https://www.google.com/search?q=jak+dzi ... elta-sigma
- blispx
u siebie używam DSD Native a nie DoP , chcąc przełożyć DSD256 (mam takich sporo) w DoP do PCM potrzebowałbym powyżej 352khz a tego mój DAC nie umi.. mało który DAC to umi 

DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
- pavlos
No i piekło zamarzło!
https://highfidelitynews.pl/pliki-hi-re ... m-spotify/
I taki przed chwilą widok na mojej komórce po odpaleniu apki.
-
Też mi się to dzisiaj pojawiło. Zobaczymy. Niby Denon ma obsługiwać pytanie czy z marszu, czy będzie potrzebna aktualizacja albo, gorzej, kilkuletnie urządzenia nie będą obsługiwać.
Metz TX 4963,VM520EB, ZEN Phono 3, NAD C356BEE, KEF iQ9, Denon X2700H, Kef iQ3, Kef iQ2c
Dual CS 607, Phono Box S, Cambridge Audio A1, Kef iQ7
- klin
- Gramofon: Thorens 125 MK II
Zobaczymy co to według nich jest ta "bezstratna jakość"
Myślę, że i tak Tidal będzie miał więcej do zaoferowania w kwesti jakości...

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Wiesz, ciężko oczekiwać żeby stary sprzęt który nie ma dość mocy by obsłużyć bezstratne formaty mógł nagle ogarniać temat.
Kwestia aktualizacji oprogramowania już jest niezależna od twórców aplikacji/usług - zależy od producenta i jego polityki.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Tak właśnie jest. Poglądowo można to odnieść do upgrade telefonów czy systemów laptopów.
BTW, a w temacie ostatnio czytałem analizę rynku streamerów gdzie tę uznano za najszybciej rozwijającą się obecnie dziedzinę transmisji (poza dronami). Konkluzja była taka by zwracać uwagę na segment produkcji oraz rok projektowy. Sugerowano też bardzo szybkie spadki cen urządzeń o starszej proweniencji.
Cokolwiek to znaczy, bo od raz skoczyłem "na interesujące mnie urządzenia i..", no, hm.. na razie słabo z tymi obniżkami.
Jednak istotna wymowa wzmiankowanego art., to właśnie czasowe tylko wspieranie "starych platform" i wzmiankowana niemoc obsługowa. To zresztą całkiem naturalne.
Stety lub niestety, ale tak właśnie.
BTW, a w temacie ostatnio czytałem analizę rynku streamerów gdzie tę uznano za najszybciej rozwijającą się obecnie dziedzinę transmisji (poza dronami). Konkluzja była taka by zwracać uwagę na segment produkcji oraz rok projektowy. Sugerowano też bardzo szybkie spadki cen urządzeń o starszej proweniencji.
Cokolwiek to znaczy, bo od raz skoczyłem "na interesujące mnie urządzenia i..", no, hm.. na razie słabo z tymi obniżkami.

Jednak istotna wymowa wzmiankowanego art., to właśnie czasowe tylko wspieranie "starych platform" i wzmiankowana niemoc obsługowa. To zresztą całkiem naturalne.
Stety lub niestety, ale tak właśnie.
-
No niby tak ale liczę na to, że skoro obsługuje bezproblemowo z Tidala FLAC 192 kHz/24 bit, to dlaczego nie miałoby obsługiwać ze Spotify Flaczki 44.1 kHz/24-bit ?
Metz TX 4963,VM520EB, ZEN Phono 3, NAD C356BEE, KEF iQ9, Denon X2700H, Kef iQ3, Kef iQ2c
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
No to jest wysoka szansa że obsłuży.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Frey
- Gramofon: Dual 604
Dlatego ja wychodzę z założenia, że jak kupować streamer to nie za miliony monet z super hajendowymi DACami i ficzerami rodem z NASA. Trzeba brać z głową. Fajnie jak będzie miał dobre oprogramowanie z jakąś szansą na dłuższe wsparcie. Fajnie jak będzie miał wyjście cyfrowe do jakiegoś przyzwoitego DACa. Fajnie jak będzie miał intuicyjną aplikację do jego obsługi. To w zasadzie tyle. Czy zapłacimy 1000 zł czy 10000 zł to oba za 5-10 lat będą warte grosze albo nic jak tylko stracą wsparcie producenta czy wyjdzie nowa super platforma, którą chcemy, a której już nie obsłużą.
To nie wzmacniacze czy gramofony, że jak zadbamy to i 50 lat będą śmigać.
Streamery nie będą. Każdy jeden będzie ubity programowo, bo wsparcie to koszty, a żaden producent nie będzie za nie płacił dłużej niż to konieczne.
Dual 604 || Dual M20E || Buphono
Audiolab 6000CDT || Wiim Ultra || Denafrips Enyo 15th
Atoll PR200 Signature || Atoll AM100 Signature || Infinity RS6000A
Fostex TH-610 || Audio-Technica ATH-AD500X || Sennheiser Momentum M2 || Bowers&Wilkins PX7 S2
Audiolab 6000CDT || Wiim Ultra || Denafrips Enyo 15th
Atoll PR200 Signature || Atoll AM100 Signature || Infinity RS6000A
Fostex TH-610 || Audio-Technica ATH-AD500X || Sennheiser Momentum M2 || Bowers&Wilkins PX7 S2
- pavlos
...najlepszy streamer to DIY na bazie malinki lub mini-peceta. Co też sprzętowo nie jest za friko, bo trzeba zadbać o dobre interfejsy sieciowe i USB, a przede wszystkim o zasilanie liniowe. Ale software'owo mam wtedy pełną kontrolę. A DAC z zasady niech pozostanie osobnym urządzeniem.
Dodam, że software to nie od razu roon za kupę kapusty, bo jest soft bezpłatny do celów domowych, a do tego bardziej uniwersalny.
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Z cyklu Złote Myśli i Porady, będzie:
Czytajcie Frey'a, bo wie co mówi.
Miałem to wczoraj dopisać do swojego postu, ale mi się zapomniało. Co się odwlecze to nie uciecze.
Czytajcie Frey'a, bo wie co mówi.
Miałem to wczoraj dopisać do swojego postu, ale mi się zapomniało. Co się odwlecze to nie uciecze.