Oczyszczacz powietrza

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Denon DP-1300M

Oczyszczacz powietrza

Post autor: pavlos »

Nie umiałem znaleźć hasła na forum, a temat wydaje się dotyczy wszystkich winylomaniaków, bo kurz to upierdliwa sprawa... Aż dziw, że temat nie był poruszony, jeśli rzeczywiście prawidłowo nie znalazłem.

Czy stosujecie oczyszczacze powietrza? Z jonizacją? Jest sens?
Jeśli tak, to jaki?

Nie jestem alergikiem, więc hasła HEPA itd. mnie nie poruszają.
Awatar użytkownika
Dario Antonio
Gramofon: Akai AP-100c

Re: Oczyszczacz powietrza

Post autor: Dario Antonio »

pavlos pisze:
21 cze 2025, 21:38
Jest sens?
Nie są to urządzenia bezszelestne ;) Tak 60-65 dB napierdziela, urządzenie musi przelecieć kubaturę pomieszczenia ze 3 razy na godzinę, żeby miało sens. Miałem, byłem zadowolony, ale bardziej jak sprzedałem. :lol:
Najbardziej boję się whisky, bo po niej, nie boję się niczego . 8-)
Awatar użytkownika
pavlos

Dario Antonio pisze:
21 cze 2025, 23:11
urządzenie musi przelecieć kubaturę pomieszczenia ze 3 razy na godzinę
No i to jest jedna z większych tajemnic natury - skąd do cholery bierze się ten kurz? Czy nie wystarczy nastawić raz na dobę, np. na godzinę? Np. podczas robienia zakupów w B... lub L...? A potem cieszyć się ciszą i czystym powietrzem? Czemu co 20 minut?

Przeglądam alledrogo i są urządzenia ciche, np. 23dB, gdzieś leniwie pompujące powietrze. Rozumiem, że z definicji nieefektywne do pomieszczenia większego od kibla...

No i jeszcze ta opcja jonizacji. Pożądane dla nas, czy wręcz przeciwnie? Bo zjonizowane powietrze niesie ładunki elektrostatyczne... Bredzę?...

(PS. Druga tajemnica natury to gdzie w pralce giną skarpetki. Ale to nie ten wątek.)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Mogę polecić serię Electrolux Pure, ale jeszcze nie wpadłem na to by połączyć to jakoś z hobby winylowym :D
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Dario Antonio
Gramofon: Akai AP-100c

Post autor: Dario Antonio »

pavlos pisze:
21 cze 2025, 23:59
ciche, np. 23dB
Wierzysz w św. Mikołaja? Jak cicho, to słabo ssie, musi mlaskać. ;)
pavlos pisze:
skąd do cholery bierze się ten kurz?
Zewsząd :lol:
pavlos pisze:
Czy nie wystarczy nastawić raz na dobę, np. na godzinę? Np. podczas robienia zakupów w B... lub L...? A potem cieszyć się ciszą i czystym powietrzem? Czemu co 20 minut?
Nie co 20 minut, tylko wydajność musi mieć taką, żeby w ciągu godziny przefiltrował 3x kubaturę danego pomieszczenia.
Włączyć możesz podczas nieobecności, ale za długo nie pocieszysz się czystym powietrzem, możesz zmniejszyć moc, będzie ciszej.
pavlos pisze:
Przeglądam alledrogo
Raczej zobacz:https://www.czystytlen.pl/kategoria-pro ... ieszkania/
pavlos pisze:
gdzie w pralce giną skarpetki
No, w pralce. 8-)
pavlos pisze:
zjonizowane powietrze niesie ładunki elektrostatyczne
Elektryczne chyba ;) Jonizatory produkują jony ujemne przyciągające zanieczyszczenia. Jak taki anion napotka pyłek, to go wytenteguje, że pyłek straci ochotę na swobodne fruwanie w pomieszczeniu i spadnie na powierzchnie płaską, ot zasada działania jonizatora.
Czyli chyba urządzenie czyszcząco jonizujące jest skuteczniejsze, bo czego nie wciągnie, to rzuci na glebę.
Najbardziej boję się whisky, bo po niej, nie boję się niczego . 8-)
Awatar użytkownika
pavlos

No widzisz.. Dzięki ;)
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

Wojtek pisze:
22 cze 2025, 00:21
ale jeszcze nie wpadłem na to by połączyć to jakoś z hobby winylowym
Dokładnie... właśnie założyłem w pokoju z gramofonem klimatyzację, ma jonizację, plazmowe wypalanie kurzu, filtry... i teraz się okazuje że poprawi mi to dźwięk :)
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Post autor: Obywatel »

pavlos pisze:
21 cze 2025, 21:38
Nie jestem alergikiem, więc hasła HEPA itd. mnie nie poruszają.
A zatem możesz sobie w ogóle odpuścić temat. Całkowicie kurzu nie wyeliminujesz - pojedyncze drobinki i tak będą na płytach. Niektóre płyty mam ostatni raz myte w 2017 roku, nie stosuję żadnych oczyszczaczy ani nawet szczotek do płyt, nie jestem też szczególnie porządnicki, a i tak po wyjęciu z okładki na płytach są tylko pojedyncze drobinki, które wystarczy zdmuchnąć lub zebrać ściereczką do okularów.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Awatar użytkownika
dale

Jeśli oczyszczacz jest sensownie dobrany do gabarytów i włączany zgodnie z zaleceniami, wtedy na pewno auważysz mniej kurzu na meblach. Tyle że rachunek za prąd wzrośnie. Coś, za coś...
Awatar użytkownika
daru0105

Post autor: daru0105 »

Taki oczyszczacz to niezbędny sprzęt gdy ktoś mieszka blisko dmów gdzie palą weglem lub innymi śmieciami.
Szybko pozbywa sie smrodu, gdy wietrzysz mieszkanie i smrodu akurat naleci.
Norma dopuszczalna PM 2,5 5 i 10 jest przekarczana wielokrotnie. A w zime jak nawet specjalnie nie czuć nosem to i tak ta norma jest ogromnie przekroczona. Warto mieć i ja przed spaniem sprawdzam jak jest ze smogiem, a zawszę przed spaniem wietrze więc zawsze muszę raczej odświerzaczem jeszcze poprawić powietrze. Niesety mieszkam w starej dzielnicy domków i to jest niezbędne
Nie pomyslałem nawet, żeby wąłczać przed słuchaniem winyli. Ciekawe :)
Thorens TD160B MkII, Jelco 750D, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
Awatar użytkownika
pavlos

Akurat także mieszkam wśród osiedli o zabudowie segmentowo-jednorodzinnej, więc szkaradne smrody nie tylko zimowe także mi dokuczają. Np. dogrzewanie tuneli foliowych starymi meblami. Strach się bać...Taki kraj...
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Post autor: Obywatel »

Wyngiel drogi to pod piłę i do pieca trafia wszystko co popadnie :lol:
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Awatar użytkownika
dale

daru0105 pisze:
25 cze 2025, 15:29
A jaki to miało by mieć sens? Poza tym psychologicznym?
Takie urządzenie jeśli będzie używane zgodnie z zaleceniami może zmniejszyć osiadanie kurzu w pomieszczeniu, wpływać na wilgotność, czy "elektryzowanie się". Ale musi mieć szansę oczyszczenia całego powietrza w pomieszczeniu, odpowiednie filtry itp.
Awatar użytkownika
daru0105

Post autor: daru0105 »

dale pisze:
25 cze 2025, 18:42
daru0105 pisze:
25 cze 2025, 15:29
A jaki to miało by mieć sens? Poza tym psychologicznym?
Takie urządzenie jeśli będzie używane zgodnie z zaleceniami może zmniejszyć osiadanie kurzu w pomieszczeniu, wpływać na wilgotność, czy "elektryzowanie się". Ale musi mieć szansę oczyszczenia całego powietrza w pomieszczeniu, odpowiednie filtry itp.
Mam bardzo wydajny i wszystkie odpowiednie filtry. Na wyświetlaczu mam aktualne wskazania pyłów PM 2,5, PM 5 i PM 10
Fajne urządzonko i szybko w sypialni robi porządek.
W salonie ze sprzętem zrobi to wolniej, ale też sobie poradzi.
Tylko pytanie czy właśnie to ma sens i mniej winyle sie będa pylić. Jadę zawsze na otwartej pokrywie
Thorens TD160B MkII, Jelco 750D, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
ODPOWIEDZ