Oczyszczacz powietrza
- pavlos
- Gramofon: Denon DP-1300M
Oczyszczacz powietrza
Nie umiałem znaleźć hasła na forum, a temat wydaje się dotyczy wszystkich winylomaniaków, bo kurz to upierdliwa sprawa... Aż dziw, że temat nie był poruszony, jeśli rzeczywiście prawidłowo nie znalazłem.
Czy stosujecie oczyszczacze powietrza? Z jonizacją? Jest sens?
Jeśli tak, to jaki?
Nie jestem alergikiem, więc hasła HEPA itd. mnie nie poruszają.
Czy stosujecie oczyszczacze powietrza? Z jonizacją? Jest sens?
Jeśli tak, to jaki?
Nie jestem alergikiem, więc hasła HEPA itd. mnie nie poruszają.
- Dario Antonio
- Gramofon: Akai AP-100c
Re: Oczyszczacz powietrza
Nie są to urządzenia bezszelestne

Najbardziej boję się whisky, bo po niej, nie boję się niczego . 

- pavlos
No i to jest jedna z większych tajemnic natury - skąd do cholery bierze się ten kurz? Czy nie wystarczy nastawić raz na dobę, np. na godzinę? Np. podczas robienia zakupów w B... lub L...? A potem cieszyć się ciszą i czystym powietrzem? Czemu co 20 minut?Dario Antonio pisze: ↑21 cze 2025, 23:11urządzenie musi przelecieć kubaturę pomieszczenia ze 3 razy na godzinę
Przeglądam alledrogo i są urządzenia ciche, np. 23dB, gdzieś leniwie pompujące powietrze. Rozumiem, że z definicji nieefektywne do pomieszczenia większego od kibla...
No i jeszcze ta opcja jonizacji. Pożądane dla nas, czy wręcz przeciwnie? Bo zjonizowane powietrze niesie ładunki elektrostatyczne... Bredzę?...
(PS. Druga tajemnica natury to gdzie w pralce giną skarpetki. Ale to nie ten wątek.)
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Mogę polecić serię Electrolux Pure, ale jeszcze nie wpadłem na to by połączyć to jakoś z hobby winylowym 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Dario Antonio
- Gramofon: Akai AP-100c
Wierzysz w św. Mikołaja? Jak cicho, to słabo ssie, musi mlaskać.

Zewsząd

Nie co 20 minut, tylko wydajność musi mieć taką, żeby w ciągu godziny przefiltrował 3x kubaturę danego pomieszczenia.
Włączyć możesz podczas nieobecności, ale za długo nie pocieszysz się czystym powietrzem, możesz zmniejszyć moc, będzie ciszej.
Raczej zobacz:https://www.czystytlen.pl/kategoria-pro ... ieszkania/
No, w pralce.

Elektryczne chyba

Czyli chyba urządzenie czyszcząco jonizujące jest skuteczniejsze, bo czego nie wciągnie, to rzuci na glebę.
Najbardziej boję się whisky, bo po niej, nie boję się niczego . 

- pavlos
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
A zatem możesz sobie w ogóle odpuścić temat. Całkowicie kurzu nie wyeliminujesz - pojedyncze drobinki i tak będą na płytach. Niektóre płyty mam ostatni raz myte w 2017 roku, nie stosuję żadnych oczyszczaczy ani nawet szczotek do płyt, nie jestem też szczególnie porządnicki, a i tak po wyjęciu z okładki na płytach są tylko pojedyncze drobinki, które wystarczy zdmuchnąć lub zebrać ściereczką do okularów.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
- dale
Jeśli oczyszczacz jest sensownie dobrany do gabarytów i włączany zgodnie z zaleceniami, wtedy na pewno auważysz mniej kurzu na meblach. Tyle że rachunek za prąd wzrośnie. Coś, za coś...
- daru0105
Taki oczyszczacz to niezbędny sprzęt gdy ktoś mieszka blisko dmów gdzie palą weglem lub innymi śmieciami.
Szybko pozbywa sie smrodu, gdy wietrzysz mieszkanie i smrodu akurat naleci.
Norma dopuszczalna PM 2,5 5 i 10 jest przekarczana wielokrotnie. A w zime jak nawet specjalnie nie czuć nosem to i tak ta norma jest ogromnie przekroczona. Warto mieć i ja przed spaniem sprawdzam jak jest ze smogiem, a zawszę przed spaniem wietrze więc zawsze muszę raczej odświerzaczem jeszcze poprawić powietrze. Niesety mieszkam w starej dzielnicy domków i to jest niezbędne
Nie pomyslałem nawet, żeby wąłczać przed słuchaniem winyli. Ciekawe
Szybko pozbywa sie smrodu, gdy wietrzysz mieszkanie i smrodu akurat naleci.
Norma dopuszczalna PM 2,5 5 i 10 jest przekarczana wielokrotnie. A w zime jak nawet specjalnie nie czuć nosem to i tak ta norma jest ogromnie przekroczona. Warto mieć i ja przed spaniem sprawdzam jak jest ze smogiem, a zawszę przed spaniem wietrze więc zawsze muszę raczej odświerzaczem jeszcze poprawić powietrze. Niesety mieszkam w starej dzielnicy domków i to jest niezbędne
Nie pomyslałem nawet, żeby wąłczać przed słuchaniem winyli. Ciekawe

Thorens TD160B MkII, Jelco 750D, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
- pavlos
Akurat także mieszkam wśród osiedli o zabudowie segmentowo-jednorodzinnej, więc szkaradne smrody nie tylko zimowe także mi dokuczają. Np. dogrzewanie tuneli foliowych starymi meblami. Strach się bać...Taki kraj...
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Wyngiel drogi to pod piłę i do pieca trafia wszystko co popadnie 

Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
- dale
A jaki to miało by mieć sens? Poza tym psychologicznym?
Takie urządzenie jeśli będzie używane zgodnie z zaleceniami może zmniejszyć osiadanie kurzu w pomieszczeniu, wpływać na wilgotność, czy "elektryzowanie się". Ale musi mieć szansę oczyszczenia całego powietrza w pomieszczeniu, odpowiednie filtry itp.
- daru0105
Mam bardzo wydajny i wszystkie odpowiednie filtry. Na wyświetlaczu mam aktualne wskazania pyłów PM 2,5, PM 5 i PM 10dale pisze: ↑25 cze 2025, 18:42A jaki to miało by mieć sens? Poza tym psychologicznym?
Takie urządzenie jeśli będzie używane zgodnie z zaleceniami może zmniejszyć osiadanie kurzu w pomieszczeniu, wpływać na wilgotność, czy "elektryzowanie się". Ale musi mieć szansę oczyszczenia całego powietrza w pomieszczeniu, odpowiednie filtry itp.
Fajne urządzonko i szybko w sypialni robi porządek.
W salonie ze sprzętem zrobi to wolniej, ale też sobie poradzi.
Tylko pytanie czy właśnie to ma sens i mniej winyle sie będa pylić. Jadę zawsze na otwartej pokrywie
Thorens TD160B MkII, Jelco 750D, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer