Hej, a mógłbyś opisać przełączanie pomiędzy wejściem coax a optycznym? Mam Wiim Pro Plus i niestety automatyczne nie działa, a klikanie z kolei na pilocie jest strasznie upierdliwe:(
DAC Fiio K11 R2R
-
- Gramofon: SONY PS X50
Re: DAC Fiio K11 R2R
DL103R/PSX50/ISKRA/EL34 by MISSE/TL800
WiiM Pro Plus
WiiM Pro Plus
- pablos
- Gramofon: Technics SL-100c
Bardzo łatwo i przyjemnie się to robi. Gdy sobie tak słucham w fotelu z CD po optycznym i chcę zmienić na Coax, to wstaję i podchodzę do CD. Wyłączam CD . Zmieniam klikając na Fiio zmiene źródła na Coax ( raz i pokrętłem, chyba że mi się pomyli to wtedy dwa razy) . I ruszam w drogę powrotną na fotel gdzie zostawiłem telefon i wrzucam sobie z Tidal czy Spotify co tam chcę.
Także szybka piłka...
Technics SL-100C, Luxman PD-444, Audio Craft AC-400, Audio Craft AC-3000, Focal Aria 936, ASR Emitter 1 plus, Phase Tech ea-3ii, Cambridge Audio Azur 840C
-
- Gramofon: SONY PS X50
Dzięki, już wcześniej myślałem o zakupie i chyba tak zrobię.Bardzo łatwo i przyjemnie się to robi. Gdy sobie tak słucham w fotelu z CD po optycznym i chcę zmienić na Coax, to wstaję i podchodzę do CD. Wyłączam CD . Zmieniam klikając na Fiio zmiene źródła na Coax ( raz i pokrętłem, chyba że mi się pomyli to wtedy dwa razy) . I ruszam w drogę powrotną na fotel gdzie zostawiłem telefon i wrzucam sobie z Tidal czy Spotify co tam chcę.
Także szybka piłka...
DL103R/PSX50/ISKRA/EL34 by MISSE/TL800
WiiM Pro Plus
WiiM Pro Plus
-
Szczęść Boże!
Dzięki miłościwe nam panującym przepisom, pozwoliłem sobie przetestować ów sprzęt.
W moim odczuciu K11 brzmi zdecydowanie bardziej analogowo od SMSL SU1.
Przy długich odsłuchach nie męczy...
Co do upgrade zasilania, na kanale YT iiWi Reviews jest zaproponował ifi powerX
Dzięki miłościwe nam panującym przepisom, pozwoliłem sobie przetestować ów sprzęt.
W moim odczuciu K11 brzmi zdecydowanie bardziej analogowo od SMSL SU1.

Przy długich odsłuchach nie męczy...
Co do upgrade zasilania, na kanale YT iiWi Reviews jest zaproponował ifi powerX
- Jaculek
- Gramofon: Dual 704, 721
No to zakupiłem sobie K11 R2R. Jutro ma dotrzeć. Mam też aktualnie w domu SU-1 to sobie porównam. Słuchanie muzyki przez SU-1 było dla mnie całkiem miłym przeżyciem. Zastosowany w nim przetwornik AKM brzmi dla mnie całkiem "analogowo" w porównaniu z Wolfsonem WM8741 zaimplementowanym w moim CD17. Jeżeli Fiio zagra lepiej, to może być naprawdę ciekawie. Zasilacz liniowy mam prawie gotowy, więc powinienem poznać pełnię możliwości tego DACa.
Jeżeli polegnie w konfrontacji SMSLem to trzeba będzie wypróbować procedurę zwrotu dla zakupu on-line

Jeżeli polegnie w konfrontacji SMSLem to trzeba będzie wypróbować procedurę zwrotu dla zakupu on-line

Analog: Dual 704&721+DenonDL301/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP >PreamP Dyskretniok DIY> DH-101>DH-220>Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
Cyfra: Arcam FMJ CD17 - DIY Mod & Yamaha WXAD-10
- kolimator
- Jaculek
Odebrałem DACa wczoraj z paczkomatu. Podłączyłem do systemu w miejsce SMSLa SU-1, po złączu optycznym do CD z oryginalnym zasilaczem.
Na pierwszy ogień poszła AM Jopek z Patem. Uważam te płytę za świetnie zrealizowaną i wręcz wypełnioną różnymi smaczkami. Na SMSLu brzmiała świetnie. Tutaj... słabo. Nie porwała. Może za wiele oczekiwałem a może warunki do odsłuchu nie były dość dobre (za dużo krzątaniny w salonie). Szczególnie zawiodła góra pasma ale także tak chwalone nasycenie i muzykalność (zostawiłem fabryczny tryb OS, bo w nim góra pasma ma brzmieć lepiej). Kolejne płyty (Camel Moonmadness, Marillion Script..) nie były zagrane lepiej.
No cóż, trzeba zmienić zasilanie. Dokończyłem zasilacz liniowy. Wyszedł bardzo liniowy
, mnóstwo w nim linii:
istna pajęczyna
ale działa, daje 12V i pozwala wyciągnąć 2A, bo taką wydajność ma oryginalny (choć nie wydaje mi się, by DAC aż tyle potrzebował).
Wróciłem do Marilliona. I teraz już było lepiej. Góra pasma magicznie się wyczyściła, talerze perkusji uzyskały barwę (harmoniczne stały się czytelne). Dalej jednak nie umiałem znaleźć zdecydowanych przewag na SMSLem.
Dla sprawdzenia stereofonii (lokalizacja źródeł, szerokość sceny) zapuściłem Vangelisa z Andersonem (Friends of Mr Cairo) w I'll find My Way Home dźwięki latały po całym pokoju
wyraźne, skupione źródła pozorne. O dziwo coraz więcej ciekawostek zaczynałem też zauważać w dole pasma.
Na koniec do CDka wjechał Oldfield z Songs of Distant Earth. Na tej płycie też dużo się dzieje oprócz samej muzyki. No i wreszcie dotarło do mnie, że jest ciekawie. Wreszcie pojawiło się to "nasycenie" dźwięku a góra ładnie wybrzmiewała. Jak widać sprzęt musi trochę pograć, żeby się ułożyć. To jeszcze oczywiście wymaga weryfikacji (powrót do AM Jopek).
Tyle na gorąco, pierwsze wrażenia. Na pewno warto do tego FIIO dodać lepszy zasilacz. Możliwe, że i na oryginalnym po kilku godzinach dźwięk by się poprawił ale raczej nie w wyższych rejestrach. Tu zmiana zasilania od razu przyniosła poprawę. Gdybym miał zadecydować w ciągu godziny czy dwóch i na oryginalnym zasilaczu na pewno bym tego DACa nie brał. Na dobrym zasilaczu i po "wygrzaniu" to jest inna bajka
CDN...
Na pierwszy ogień poszła AM Jopek z Patem. Uważam te płytę za świetnie zrealizowaną i wręcz wypełnioną różnymi smaczkami. Na SMSLu brzmiała świetnie. Tutaj... słabo. Nie porwała. Może za wiele oczekiwałem a może warunki do odsłuchu nie były dość dobre (za dużo krzątaniny w salonie). Szczególnie zawiodła góra pasma ale także tak chwalone nasycenie i muzykalność (zostawiłem fabryczny tryb OS, bo w nim góra pasma ma brzmieć lepiej). Kolejne płyty (Camel Moonmadness, Marillion Script..) nie były zagrane lepiej.
No cóż, trzeba zmienić zasilanie. Dokończyłem zasilacz liniowy. Wyszedł bardzo liniowy

ale działa, daje 12V i pozwala wyciągnąć 2A, bo taką wydajność ma oryginalny (choć nie wydaje mi się, by DAC aż tyle potrzebował).
Wróciłem do Marilliona. I teraz już było lepiej. Góra pasma magicznie się wyczyściła, talerze perkusji uzyskały barwę (harmoniczne stały się czytelne). Dalej jednak nie umiałem znaleźć zdecydowanych przewag na SMSLem.
Dla sprawdzenia stereofonii (lokalizacja źródeł, szerokość sceny) zapuściłem Vangelisa z Andersonem (Friends of Mr Cairo) w I'll find My Way Home dźwięki latały po całym pokoju

Na koniec do CDka wjechał Oldfield z Songs of Distant Earth. Na tej płycie też dużo się dzieje oprócz samej muzyki. No i wreszcie dotarło do mnie, że jest ciekawie. Wreszcie pojawiło się to "nasycenie" dźwięku a góra ładnie wybrzmiewała. Jak widać sprzęt musi trochę pograć, żeby się ułożyć. To jeszcze oczywiście wymaga weryfikacji (powrót do AM Jopek).
Tyle na gorąco, pierwsze wrażenia. Na pewno warto do tego FIIO dodać lepszy zasilacz. Możliwe, że i na oryginalnym po kilku godzinach dźwięk by się poprawił ale raczej nie w wyższych rejestrach. Tu zmiana zasilania od razu przyniosła poprawę. Gdybym miał zadecydować w ciągu godziny czy dwóch i na oryginalnym zasilaczu na pewno bym tego DACa nie brał. Na dobrym zasilaczu i po "wygrzaniu" to jest inna bajka

CDN...
Analog: Dual 704&721+DenonDL301/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP >PreamP Dyskretniok DIY> DH-101>DH-220>Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
- kolimator
Mam pytanie - jaki to był CDek ??? czy modyfikowany ??? jaki wzmak i jakie kolumny ????Z recenzji internetowych recenzentów hi-fi tez to wynika ze jednak cena robi swoje, i za dobre r2r trzeba dopłacic i to słono ....pozdr.
- Jaculek
Za transport robi Arcam FMJ CD17. Wzmacniacz : pre DH101, końcówka DH220 (Hafler). Kolumny: Monitor Audio SIlver RX-5
Co do samego DACa to z czasem robi się lepiej. To dopiero wstępne wrażenia.
Inne R2R zaczynają się od 4 tyś (Denafrips Enyo 15th) czyli prawie 5x drożej.
Co do samego DACa to z czasem robi się lepiej. To dopiero wstępne wrażenia.
Inne R2R zaczynają się od 4 tyś (Denafrips Enyo 15th) czyli prawie 5x drożej.
- Dario Antonio
- Gramofon: Akai AP-100c
- Jaculek

Nie bez kozery dałem tam cudzysłów, bo nie wierzę w audioczary ale kilka godzin pod napięciem wpływa na charakterystykę kondensatorów elektrolitycznych i tu bym upatrywał przyczyn delikatnych zmian w brzmieniu.
Niestety wczoraj nie miałem możliwości kontynuowania odsłuchów, bo kącik audio współdzielę z kącikiem telewizyjnym, a właśnie trwa Liga Narodów VNL i żona zawłaszczyła tę przestrzeń po całości