Listwa zasilająca

sk-victor
Gramofon: Technics SL-1500C

Re: Listwa zasilająca

Post autor: sk-victor »

Ryszard13 pisze:
27 paź 2023, 20:50
Co mi ta listwa dała , mam stałe napięcie wąchające się w przedziale 232-235 V
Hmm. Listwa ci napięcia ustabilizowała? Proszę Cię nawet nie pisz takich rzeczy bo jeżeli tak twierdzisz to stawia to pod znakiem zapytania sens czytania reszty wrażeń... Abstrahując w kondycjoner sieciowy wierzę pod warunkiem, że stosowany jest z liniowymi zasilaczami ale... kable sieciowe? Linia energetyczna, transformatory, przyłącza, rozdzielnice, instalacje domowe, gniazdka... kilometry kabli a ktoś słyszy zmianę ostatnich 50cm. Audiofilia (choroba) nie lubi się z fizyką i logiką.
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

kinky pisze:
28 paź 2023, 16:59
U mnie pojawiło się niedawno "puknięcie" w głośnikach przy włączaniu wentylatora w łazience :roll: I od czasu do czasu samo z siebie "puknie".
Przypuszczam, że jakieś zwarcie we włączniku lub samym wentylatorze tak mi sieje. Się zabieram i nie mogę się zabrać, przypomina mi się jak puknie, bo nie zawsze się to zdarza :doh:
Kombinowałem z przepinaniem w listwach, ale bez zmian, trza rozebrać te ustrojstwa, a jak nie pomoże to szukać dalej.
A to w torze gramofonowym czy ogólnie? U mnie kiedyś łazienka hałasowała elektrycznie w głośnikach (wentylator) i koniec końców problemem była źle połączona masa w torze gramofonowym.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
MaciejT
Gramofon: PS-X70

Post autor: MaciejT »

TomekT pisze:
30 paź 2024, 09:24
Na stronie w specyfikacji też jest,
No faktiko jest info o ochronie przed przepięciami. A jak korzystać z funkcji detektora fazy? Pali się jakaś dioda czy jak?
Awatar użytkownika
TomekT

Post autor: TomekT »

Z instrukcji:
Wskaźnik LED fazy - wskaźnik zaświeci się, gdy faza jest nieprawidłowa.

Ja mam model 500 i na ścianie podwójne gniazdko z bolcem. W jednym się pali, a w drugim nie (obrót wtyczki o 180 st.).
Zostawiłem, żeby się LED nie palił.
Pozdroofka
Bo w życiu chodzi o to, żeby nadać mu sens...
Obrazek
Technics SL-1600mk2 + Jogurt DL-301 II + PreamP Combo
Emotiva PT-100/A-300 -> Castle Knight 5
Awatar użytkownika
MaciejT
Gramofon: PS-X70

Post autor: MaciejT »

Oki, dziękuję.
Awatar użytkownika
kinky
Gramofon: Philips 5877

Post autor: kinky »

Bacek pisze:
30 paź 2024, 10:14
w torze gramofonowym czy ogólnie?
Ogólnie.
Mam wszystko do jednego wzmaka podłączone, gramofon, cd, radio, stream, tv... i ten sam efekt.
Awatar użytkownika
blispx

Post autor: blispx »

MaciejT pisze:
30 paź 2024, 08:34
Panowie, czy listwa TAGA Harmony PF-2000 poza filtrowaniem posiada zabezpieczenie przeciwprzepięciowe? W maju jak grzmotnęło koło chałupy to wszystkie korki poszły i zasilacz od myjki padł, reszta sprzętu wstała, ale myślę co by się może zabezpieczyć na przyszłość. Czy taka listwa spełni oczekiwania w tym zakresie?
na burze tylko prawidłowa instalacja odgromowa, która ma szanse zadziałać a nie jakieś listwy.. a jak nie ma to odłączanie wszystkiego od sieci podczas burzy pozostaje, mi kiedyś jarało radiolinię bo pierdolneło i nie zdążył zadziałać bezpiecznik gazowy co dopiero jakieś gówno w listwie
DDX-1000, 2xRMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator

Post autor: Wojtek »

blispx pisze:
31 paź 2024, 17:13
na burze tylko prawidłowa instalacja odgromowa, która ma szanse zadziałać a nie jakieś listwy
Dokładnie. Jeśli ktoś ma takie problemy z instalacją to niestety trzeba zacząć od rozdzielni itd., a nie od gniazdek.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268
Awatar użytkownika
Ukaniu
Gramofon: 701,701,721,701,721

Post autor: Ukaniu »

Wojtek pisze:
31 paź 2024, 18:54
Dokładnie. Jeśli ktoś ma takie problemy z instalacją to niestety trzeba zacząć od rozdzielni itd., a nie od gniazdek.
Poważniejsze podejście do ochrony przeciw przepięciom stosuje się w zasilaniu instalacjach stacji bazowych telefonii komórkowej.
Ja u siebie w domu mam podobne zabezpieczenia oparte na systemie Dehnguard i Dehngap. Za licznikiem jest jeden solidny zestaw, w szafce rozdzielczej w domu drugi i przy gniazdach sieciowych Dehnflex trzeci. Trzeba mieć też świadomość, że jeśli piorun uderzy blisko - setki woltów generują się na metrze przewodu i istotą jest minimalizowanie pętli, wynikających z różnych tras kabli itd.
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Awatar użytkownika
blispx

Post autor: blispx »

swego czasu robiłem instalację odgromową ze 30 m bednarki z 8 szpil, natyrałem się jak dziki osioł, na pomiarach rezystancji dupa, bo to margiel to trza głębiej etc, dałem sobie siana bo to ciężka i dość droga zabawa przy starym komunistycznym zabudowaniu, a bez tego nawet najszybsze bezpieczniki nie zadziałają te moje leciały co burza a to jakieś Simensa były nie pamiętam już która to była klasa ochronności baa nawet różnicy potencjałów na tym nie mogłem wyrównać z kilku lanowych przewieszek
DDX-1000, 2xRMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo