Jestem z siebie dumny ... (przełącznik kolumn)

Jak to wszystko połączyć?
Awatar użytkownika
Regsoft
Posty: 2619
Rejestracja: 05 wrz 2015, 17:20

Jestem z siebie dumny ... (przełącznik kolumn)

Post autor: Regsoft » 13 paź 2015, 18:55

Potrzebujesz schemat wyprowadzeń tego przełącznika.
Pomijając rozkład pinów to musi łączyć w ten sposób :
4P3T.jpg
Jak nie masz dostępu do schematu to sam musisz sobie sprawdzić które wyprowadzenia się łączą ...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
amrowek
Posty: 2072
Rejestracja: 21 maja 2015, 09:04
Lokalizacja: mazowsze płd-zach 40 km od stolicy - Żyrardów

Jestem z siebie dumny ... (przełącznik kolumn)

Post autor: amrowek » 13 paź 2015, 19:06

Obrazek

jak to połączyć?
Dual CR1780, TFK RA200, Heco vitas 200 , Phonar Laser 50, wisienka(i) na torcie Heco B158/8 i Dual Cl620 Metz 4635 :D , AKAI 37 i Grundig CD 5200 Rotel RCD855. Onkyo TX2500, Luxman R1033 , ITT8033, Dual CR5950RC nowy Dual CD1065 czasu brak

Awatar użytkownika
Regsoft
Posty: 2619
Rejestracja: 05 wrz 2015, 17:20

Jestem z siebie dumny ... (przełącznik kolumn)

Post autor: Regsoft » 13 paź 2015, 19:17

W takim układzie wyjść pewnie każdy środkowy pin łączy się albo z lewym albo z prawym pinem w zależności od położenia dźwigni. Weź miernik i sprawdź. Bez sprawdzenia nie ma sensu cokolwiek łączyć. Jeśli jest tak jak sądzę to kolumny dajesz do środkowych pinów, jeden wzmak do lewych a drugi do prawych pinów ...

Awatar użytkownika
chudy_b
Posty: 2651
Rejestracja: 05 lis 2013, 14:54

Jestem z siebie dumny ... (przełącznik kolumn)

Post autor: chudy_b » 13 paź 2015, 19:27

Regsoft pisze:Weź miernik i sprawdź
Sprawdź dobrze i porządnie podłącz. Potem znowu sprawdź. Wzmacniacz śmierdzi trupem jak coś pomylisz :D Ten przełącznik ze zdjęcia ma bardzo blisko od siebie wyprowadzenia. Może być ciężko podłączyć grube głośnikowe przewody. Oczywiście na zdjęciu nie ma skali, ale tak coś mi się wydaje

Awatar użytkownika
Krzysztof_67
Posty: 110
Rejestracja: 10 sty 2013, 11:39
Lokalizacja: Łódź

Re: Jestem z siebie dumny ... (przełącznik kolumn)

Post autor: Krzysztof_67 » 13 paź 2015, 20:56

Regsoft pisze: A tak zrobiłem oddzielnie przełączanie dla lewego i prawego kanału. Mogę każdą kolumnę popędzić innym wzmacniaczem :dance:
W tej sytuacji to faktycznie nie ma problemu i tylko jakaś mechaniczna awaria może zaszkodzić (oby nigdy się nie pojawiła).
chudy_b pisze: Może być ciężko podłączyć grube głośnikowe przewody. Oczywiście na zdjęciu nie ma skali, ale tak coś mi się wydaje
Regsoft używa chyba wtyków bananowych więc kwestia odległości między gniazdami nie jest krytyczna, ale fakt, przy "uniwersalnych" zastosowaniach może być za ciasno. Mimo to powiem jeszcze raz - fajna skrzyneczka :clap:

Awatar użytkownika
Regsoft
Posty: 2619
Rejestracja: 05 wrz 2015, 17:20

Jestem z siebie dumny ... (przełącznik kolumn)

Post autor: Regsoft » 13 paź 2015, 21:00

chudy_b pisze:Ten przełącznik ze zdjęcia ma bardzo blisko od siebie wyprowadzenia. Może być ciężko podłączyć grube głośnikowe przewody.
Wcale nie są tak blisko. Właśnie dzięki temu, że to dwa 6 pinowe stosunkowo łatwo sobie z lutownicą poradziłem. Powiedzmy że skręcona plecionka 1.5mm2 pokryta cyną zajmuje połowę odległości pomiędzy pinami ... :?

Awatar użytkownika
Myszor
Posty: 3316
Rejestracja: 30 paź 2014, 18:44
Gramofon: Wintydżytsu
Lokalizacja: San Escobar

Jestem z siebie dumny ... (przełącznik kolumn)

Post autor: Myszor » 14 paź 2015, 00:04

O takim dokładnie ustrojstwie myślałem do testowania 2 preampów podłączonych do tego samego gramofonu :)

Awatar użytkownika
Regsoft
Posty: 2619
Rejestracja: 05 wrz 2015, 17:20

Jestem z siebie dumny ... (przełącznik kolumn)

Post autor: Regsoft » 14 paź 2015, 00:17

Krzysztof_67 pisze:Regsoft używa chyba wtyków bananowych więc kwestia odległości między gniazdami nie jest krytyczna
Uch. Dopiero teraz zrozumiałem o co chudy_b pytał. Nie chodziło mu o wyprowadzenia samego przełącznika dźwigniowego tylko o te gniazda na wyjściu ze skrzynki. Odległość między osiami bananów w poziomie to 2cm. Niby taka sama jak we wzmacniaczu ale te gniazda są sporo szersze i stąd to wygląda dosyć wąsko. Tym nie mniej spokojnie można wkręcać kable a ja faktycznie używam tylko bananów :D

Awatar użytkownika
chudy_b
Posty: 2651
Rejestracja: 05 lis 2013, 14:54

Jestem z siebie dumny ... (przełącznik kolumn)

Post autor: chudy_b » 14 paź 2015, 01:21

Nie, nie. Nie o to mi chodziło. Ktoś podlinkował przełącznik:

https://sklep.avt.pl/przelacznik-kn3b-4 ... -5218.html

Wydaje mi się, że tam rozstaw konektorów jest tak mały, że podpięcie 2 - 2,5 mm przewodów może być trudne.

Awatar użytkownika
Regsoft
Posty: 2619
Rejestracja: 05 wrz 2015, 17:20

Jestem z siebie dumny ... (przełącznik kolumn)

Post autor: Regsoft » 14 paź 2015, 08:09

chudy_b pisze:Nie o to mi chodziło. Ktoś podlinkował przełącznik:
Jakiś byłem mało przytomny. To pewnie wina nowej wkładki Denona :D

Miałem chyba taki lub bardzo podobny przełącznik w łapach.
Nie ma problemu z kablami. Miejsca dużo na lutowanie po wywaleniu tych śrub. Można też dolutować lizaki do kabli i dokręcić śrubami ale to nie moja metoda ;)

Problem w tym, że on wymagał sporej siły do przełączania więc mi się nie spodobał.
Tylko nie jestem pewny czy to ten sam ... :?

ahaja
Posty: 985
Rejestracja: 18 paź 2011, 15:11
Lokalizacja:

Re: Jestem z siebie dumny ... (przełącznik kolumn)

Post autor: ahaja » 14 paź 2015, 10:42

Przy takim przełączniku należy porządnie zaizolować piny. Dobrze dołożyć też podkładki sprężynowe coby się nie odkręcało.

Myszor:
jak zastosujesz takie coś do preampów to musiałbyś oprócz przełączanych sygnałów również przełączać masy.
Inną kwestią jest ile po drodze syfu i śmieci złapiesz ... ;-)

Awatar użytkownika
Myszor
Posty: 3316
Rejestracja: 30 paź 2014, 18:44
Gramofon: Wintydżytsu
Lokalizacja: San Escobar

Re: Jestem z siebie dumny ... (przełącznik kolumn)

Post autor: Myszor » 14 paź 2015, 12:42

Nie mogą mieć wspólnej masy ? W końcu masa to masa nie ?

Awatar użytkownika
Regsoft
Posty: 2619
Rejestracja: 05 wrz 2015, 17:20

Re: Jestem z siebie dumny ... (przełącznik kolumn)

Post autor: Regsoft » 30 paź 2015, 22:52

Myszor pisze:O takim dokładnie ustrojstwie myślałem do testowania 2 preampów podłączonych do tego samego gramofonu :)
Przełącznik przydał się do testów : http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=12 ... 56#p110756

Acid
Posty: 53
Rejestracja: 06 paź 2015, 22:16
Gramofon: Dual CS 455
Lokalizacja: Lublin

Jestem z siebie dumny ... (przełącznik kolumn)

Post autor: Acid » 14 sty 2016, 22:37

Poszedłem w ślady kolegi Regsoft'a i podjąłem próbę zbudowania przełącznika kolumn między dwoma źródłami (wzmacniacz stereo/amplituner), a wyszło coś takiego.

https://picasaweb.google.com/1084428934 ... 7701466594

https://picasaweb.google.com/1084428934 ... 7734061618

https://picasaweb.google.com/1084428934 ... 9681442898

https://picasaweb.google.com/1084428934 ... 0063245538

Jako że obudowa jest dość małych rozmiarów, to byłem zmuszony zrobić wejścia po obu stronach. Jak by nie patrzeć była to moja pierwsza zabawa z lutownicą, a najważniejsze jest to że prototyp działa :)
Ostatnio zmieniony 14 sty 2016, 22:54 przez Acid, łącznie zmieniany 2 razy.
Dual CS 455 / TRIANGLE ALTEA EX / Canton Chrono 502 / Rotel RA-980BX / Rotel RCD-965BX /
Marantz PM 410 / Denon AVR-X2200W

Awatar użytkownika
Regsoft
Posty: 2619
Rejestracja: 05 wrz 2015, 17:20

Jestem z siebie dumny ... (przełącznik kolumn)

Post autor: Regsoft » 15 sty 2016, 00:18

Gratulacje ! :D
Mój już spełnił swoje zadanie (sprawdzałem różnicę pomiędzy wzmacniaczami przełączając również źródło w locie) ale nigdy nie wiadomo kiedy się jeszcze przyda ... :mrgreen: