Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Jak to wszystko połączyć?
Awatar użytkownika
ROCHO
Posty: 556
Rejestracja: 19 cze 2014, 16:51
Gramofon: DUAL 721

Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Post autor: ROCHO » 26 lip 2014, 14:25

ahaja pisze:Uziemienie:
puszczasz osobnym przewodem, linką. Nie dawaj za cienkiego bo możesz mieć problem z przydźwiękiem.
Jaki kabel jest polecany ? czy nie brać tego pod uwagę.Kabel to kabel na uziemienie ?

Awatar użytkownika
ROCHO
Posty: 556
Rejestracja: 19 cze 2014, 16:51
Gramofon: DUAL 721

Re: Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Post autor: ROCHO » 19 sie 2014, 12:01

czy to jest dobrze zrobione ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ahaja
Posty: 987
Rejestracja: 18 paź 2011, 15:11
Lokalizacja:

Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Post autor: ahaja » 19 sie 2014, 14:54

Na 1 zdjęciu pierwszy kabel od góry po lewej to GND >> uziemienie.
Może być dowolny 0.5-1mm^2.

Awatar użytkownika
yamahafan
Posty: 245
Rejestracja: 23 lut 2013, 12:01
Gramofon: 1019
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Post autor: yamahafan » 24 paź 2014, 21:55

A podpinając się nieco pod temat kabli: czy oryginalnie w Dualu 1246 kabel sygnałowy powinien mieć osobne / zewnętrzne wyjście GND do podpięcia np do obudowy wzmacniacza, czy tez jest to jakoś inaczej rozwiązane ? Pytam bo akurat wpadł mi ostatnio ten egzemplarz w ręce, nawet gra :D ale kabel, który tam jest z dwiema wtyczkami RCA to jakaś "amatorszczyzna". nie wiem czy ma 0,75mm na żyle, podejrzewam że nie bardzo. Nie znając oryginału nic z tym nie robiłem ale wydaje mi się, że wymiana nie zaszkodzi, zwłaszcza sądząc po Waszych wcześniejszych wpisach. Bo jakos tak dziwnie bez tej masy ...
Pozdrawiam,
Piotr.

Moje cuda "under re-construction": Dual 1019 & 1229 / Yamaha A-700/T-700/K-700/KX-930 RS/Denon DCD-1015/EPI120C

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 23953
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Post autor: Wojtek » 24 paź 2014, 23:17

Jak ktoś to dobrze zrobi to oddzielny przewód uziemiający nie jest konieczny, jednak fabrycznie Duale z 2xRCA miały wyprowadzony kabelek masy.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268

Awatar użytkownika
yamahafan
Posty: 245
Rejestracja: 23 lut 2013, 12:01
Gramofon: 1019
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Post autor: yamahafan » 03 lis 2014, 15:48

Wojtek pisze:Jak ktoś to dobrze zrobi to oddzielny przewód uziemiający nie jest konieczny, jednak fabrycznie Duale z 2xRCA miały wyprowadzony kabelek masy.
No właśnie widzę, że moje obecne złącza RCA na pewno nie są fabryczne, przewód jest cieniutki i raczej marnej jakości no i bez uziemienia. Tak więc czeka mnie robota i wymiana. Pytanie: jest jakieś optymalne najlepsze rozwiązanie, sprawdzone przez użytkowników forum w tej kwestii?
Pozdrawiam,
Piotr.

Moje cuda "under re-construction": Dual 1019 & 1229 / Yamaha A-700/T-700/K-700/KX-930 RS/Denon DCD-1015/EPI120C

Awatar użytkownika
yamahafan
Posty: 245
Rejestracja: 23 lut 2013, 12:01
Gramofon: 1019
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Post autor: yamahafan » 15 paź 2015, 11:54

Zabrałem się właśnie za wymianę przewodów w Dualu 1019. Czas zamienić wszystkie oryginalne nowymi, jako że mam DK3 to właśnie jego zamierzam użyć. Aktualny stan rzeczy wygląda jak na załączonym zdjęciu - wynika z tego że masy sygnałowe i gramofonu nie są rozdzielone. I tu mam zagwozdkę: rozdzielać czy nie ? A jeśli tak to czy wystarczy jedynie przeciąć połączenie pomiędzy T1 i T2 czy również pomiędzy T1 i masą gramofonu (śruba z trzema sterczącymi końcówkami) ?
Dual_1019_01.jpg
Ostatecznie mogę całkowicie wylutować drut robiący za mostek. Z tego co widzę, 1 i 2 to prawy i lewy kanał. Schemat rozdzielenia który podrzucił Ahaja chyba już rozumiem ... ale właśnie chyba, dlatego pytam ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam,
Piotr.

Moje cuda "under re-construction": Dual 1019 & 1229 / Yamaha A-700/T-700/K-700/KX-930 RS/Denon DCD-1015/EPI120C

Awatar użytkownika
chudy_b
Posty: 2652
Rejestracja: 05 lis 2013, 14:54

Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Post autor: chudy_b » 15 paź 2015, 12:35

Możesz bardzo łatwo eksperymentalnie sprawdzić czy rozdzielenie mas coś da. Wystarczy że usuniesz tę drucianą zworkę. Albo przetniesz w dwóch miejscach. Jak coś będzie nie tak, bez problemu wrócisz do poprzedniego układu. Pamiętaj o dodatkowym przewodzie masowym jeśli masy rozdzielisz.

ahaja
Posty: 987
Rejestracja: 18 paź 2011, 15:11
Lokalizacja:

Re: Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Post autor: ahaja » 15 paź 2015, 13:10

Dokładnie - rozpiąć , sprawdzić.

Jeśli rozdzieli masy sygnałowe od masy gramofonu i sygnały puści Schulzem to ekranem puszcza masę gramofonu (GND) i dodatkowy kabel nie jest potrzebny. Jedynie kawałki przewodów od strony wtyków rca dolutowane do ekranów i spięte razem.

Awatar użytkownika
Bacek
Posty: 576
Rejestracja: 04 gru 2013, 22:06

Re: Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Post autor: Bacek » 15 paź 2015, 14:14

A idzie tam w ogóle jakiś kabelek masowy a w zasadzie dwa od wkładki bo widzę tylko dwa z sygnałem. Bo jak nie to samo rozdzielenie tu wiele sensu nie wnosi.

ISOPHON
Posty: 136
Rejestracja: 23 lis 2013, 12:57

Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Post autor: ISOPHON » 15 paź 2015, 17:45

Mam 1019,zdecydowanie rozdzielić..umyj styki wyciszające środkiem do czyszczenia srebra+KONTAKT.I KONIECZNIE !!! wymień te stare przewody w ramieniu.Dopiero usłyszysz co potrafi 1019.A...silnik+przekładnia też musi być przejrzana.
TELEFUNKEN S-600,LENCO L-75,DUAL 701,DUAL 731Q,DUAL 1019,DUAL 1229,TANDBERG TR-2025,KIRKSAETER LAB-12B,JECKLIN FLOAT ELECTROSTAT II,ISOPHON BS 7502,DYNACO A-35.

ISOPHON
Posty: 136
Rejestracja: 23 lis 2013, 12:57

Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Post autor: ISOPHON » 15 paź 2015, 17:48

A...jak posiadasz miernik to sprawdż headshell/półkoszyk/-rezystancję.Większość headshelli trzeba od nowa kablować.
TELEFUNKEN S-600,LENCO L-75,DUAL 701,DUAL 731Q,DUAL 1019,DUAL 1229,TANDBERG TR-2025,KIRKSAETER LAB-12B,JECKLIN FLOAT ELECTROSTAT II,ISOPHON BS 7502,DYNACO A-35.

Awatar użytkownika
Tadeiro
Posty: 33
Rejestracja: 28 lut 2015, 21:56
Gramofon: Grundig PS1/DUAL1019
Lokalizacja: Śląsk

Re: Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Post autor: Tadeiro » 15 paź 2015, 19:25

Ja w moim 1019 też rozdzieliłem i odseparowałem od obudowy masy sygnałowe. Masę chassis puściłem osobnym przewodem. Po tym zabiegu żadnego brumienia. Cisza jak makiem zasiał.

Awatar użytkownika
yamahafan
Posty: 245
Rejestracja: 23 lut 2013, 12:01
Gramofon: 1019
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Post autor: yamahafan » 15 paź 2015, 20:08

ISOPHON pisze:Mam 1019,zdecydowanie rozdzielić..
Ok, zatem i ja rozdzielę masy od siebie.
ISOPHON pisze:umyj styki wyciszające środkiem do czyszczenia srebra+KONTAKT.
Masz na myśli te blaszki w headshellu ? Środek do czyszczenia srebra - możesz coś polecić ?
ISOPHON pisze:I KONIECZNIE !!! wymień te stare przewody w ramieniu.Dopiero usłyszysz co potrafi 1019.
No właśnie z tym mam problem i w sumie nie zamierzałem tego robić ... Ahaja stwierdził nawet że w tym modelu to przerost formy nad treścią. Pierwotnie planowałem wymienić również i kable w ramieniu ale nie bardzo wiem czym je dokładnie zamienić i jak to zrobić ... jestem gotów na walkę ale byłbym wdzięczny za sugestię - najlepiej tu, żeby nie mieszać tematów na forum: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=14&t=6364
ISOPHON pisze:A...jak posiadasz miernik to sprawdż headshell/półkoszyk/-rezystancję.Większość headshelli trzeba od nowa kablować.
Posiadam ;) podpowiesz, jakie powinny być docelowe wartości i jak się do tego zabrać ?
Pozdrawiam,
Piotr.

Moje cuda "under re-construction": Dual 1019 & 1229 / Yamaha A-700/T-700/K-700/KX-930 RS/Denon DCD-1015/EPI120C

Awatar użytkownika
chudy_b
Posty: 2652
Rejestracja: 05 lis 2013, 14:54

Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Post autor: chudy_b » 15 paź 2015, 20:19

yamahafan pisze:Pierwotnie planowałem wymienić również i kable w ramieniu ale nie bardzo wiem czym je dokładnie zamienić i jak to zrobić

ymahafan Widziałeś ten wątek?

http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=14 ... ana#p80122

Gramofon zupełnie inny, ale ogólna zasada jest taka sama. Na okablowanie ramienia użyta jest tam lica nawojowa w bawełnie, którą kupisz na Allegro za grosze.