Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Jak to wszystko połączyć?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 23952
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Post autor: Wojtek » 06 cze 2012, 12:09

Reymont pisze:Gramofon to nie całe moje życie.
Moje też nie, ale nie o to tutaj chodzi :)

A masz na stanie jakąś inną igłę bądź wkładkę by wymienić i sprawdzić?
Może spróbuj też ponownie wyważyć ramię i zmniejszyć nacisk?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268

Awatar użytkownika
Robert007Lenert
Posty: 1521
Rejestracja: 23 lis 2011, 12:49

Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Post autor: Robert007Lenert » 06 cze 2012, 12:33

Z opisu sytuacji wedle mnie wynika, ze jakies wibracje z napedu dostaja sie na plyte. Tak mi podpowiada logika.

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 23952
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Post autor: Wojtek » 06 cze 2012, 12:35

W najgorszym wypadku tak może być, ale póki nie wykluczymy kwestii wkładki/igły to nie stawiałbym takich tez :)
A przed wymianą kabli rozumiem, że było w porządku? :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268

Awatar użytkownika
Reymont
Posty: 1550
Rejestracja: 17 lut 2012, 10:41
Lokalizacja: Łódź

Re: Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Post autor: Reymont » 06 cze 2012, 16:10

Niestety nie mam nic na zmiane. Chyba po prostu bede musial kupic prosta igle pierw.
Wibracje napedu? No nie wiem. Gdy talerz stoi to tez buczy, chyba ze ruch nie ma tu nic do rzeczy.
Wydaje mi sie ze przed naprawa nie buczalo.

eenneell
Posty: 4157
Rejestracja: 25 maja 2011, 22:18
Lokalizacja: K-ków

Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Post autor: eenneell » 06 cze 2012, 16:46

To wygląda, że coś "niedolutowałeś"- poleciałeś "zimnym lutem"itp!

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 23952
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Post autor: Wojtek » 06 cze 2012, 19:42

Reymont pisze:Gdy talerz stoi to tez buczy, chyba ze ruch nie ma tu nic do rzeczy.
A to już jest ważna informacja. Jak rozumiem chodzi o sytuację kiedy masz igłę na płycie i wyłączysz gramofon?

Jeśli tak jest to jednak bardziej wskazuje to na kabel. Sprawdź uziemienie ;)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268

Awatar użytkownika
slide
Posty: 51
Rejestracja: 12 sie 2012, 15:58

Re: Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Post autor: slide » 16 sty 2013, 13:52

Witam
Pozwolę sobie napisać w tym temacie bo rzeczy dotyczy również wymiany kabli sygnałowych.
Obecnie mam na przedłużkach bo fabryczne są odrobine za krótkie. Faktem też jest że kabel sygnałowy w Technics 1200mk2 jest jego najsłabszym elementem. Z wymianą raczej sobie poradzę, jest masa tutoriali do tego gramofonu. Kupiłem już 5metrowy gotowy przewód z wtyczkami RCA, pomyślałem że nie bedę sie babrał w lutowanie końcówek. Zamierzam przeciąć w odpowiednim miejscu i już. Jakiej długości może być przewód sygnałowy bez jakichś strat czy zakłóceń? A co z kabelkiem uziemiającym, jaki on ma być, cienki gruby czy aby był? Obecnie jest, że też był przecinany i przedłużany. :cry: Widziałem też na youtube taki myk że uziemienie puszcza kablem sygnałowym, czy to lepsze rozwiązanie?

Awatar użytkownika
Kocewicz
Posty: 739
Rejestracja: 25 lip 2012, 19:12
Lokalizacja: Zgierz

Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Post autor: Kocewicz » 16 sty 2013, 14:09

slide pisze:Jakiej długości może być przewód sygnałowy bez jakichś strat czy zakłóceń?
Wydaje mi się, że 5 metrów to jednak trochę za dużo. Nie bez powodu producenci dawali kable sygnałowe o długości maks. 1,5 metra. Serio masz wzmacniacz 5 metrów od gramofonu?
Jeśli już ktoś ma taką sytuację i ma wydzielony przedwzmacniacz, to wtedy lepiej umieszczać go bliżej gramofonu i na większą odległość przesyłać już wzmocniony sygnał. Mniejsze ryzyko strat.
slide pisze:A co z kabelkiem uziemiającym, jaki on ma być, cienki gruby czy aby był?
Przewód uziemiający nie przenosi wysokich częstotliwości, więc grubość, użyty przewodnik oraz ilość żył ma drugorzędne znaczenie ;) Jak masz, to zastosuj taki kabelek, jaki siedzi w przewodach sieciowych, powinno być spoko.
slide pisze:Widziałem też na youtube taki myk że uziemienie puszcza kablem sygnałowym, czy to lepsze rozwiązanie?
Najlepiej będzie powiedzieć, że to zależy. Jednemu gra, innemu "buczy". Mam wrażenie, że brak w tym ścisłej zasady i wszystko zależy od gramofonu i wzmacniacza.
Are you Shure?

Awatar użytkownika
slide
Posty: 51
Rejestracja: 12 sie 2012, 15:58

Re: Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Post autor: slide » 16 sty 2013, 14:17

Kocewicz pisze: Wydaje mi się, że 5 metrów to jednak trochę za dużo. Nie bez powodu producenci dawali kable sygnałowe o długości maks. 1,5 metra. Serio masz wzmacniacz 5 metrów od gramofonu?
Jeśli już ktoś ma taką sytuację i ma wydzielony przedwzmacniacz, to wtedy lepiej umieszczać go bliżej gramofonu i na większą odległość przesyłać już wzmocniony sygnał. Mniejsze ryzyko strat.
Trochę doprecyzuję, Mam 2 gramofony i mixer, nie mam wzmacniacza. Niestety sprzęt nie jest ustawiony klasycznie (mixer pośrodku) ze względu na warunki mieszkaniowe. Ten orgyinalny kabel co jest w technicsie coś koło 1metra nie starcza, potrzebowałbym ok 1,5m.

Awatar użytkownika
Sindsoron
Posty: 1335
Rejestracja: 17 wrz 2010, 13:56
Lokalizacja: Wrocław

Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Post autor: Sindsoron » 16 sty 2013, 14:30

Co do długości to 2m to jest taki max na dobrym kablu który nie popsuje dźwięku, dłuższy kabel będzie sprawiał problemy (choćby poprzez zwiększoną pojemność :3). Co do uziemienia to starczy standardowy kabel, jak Kocewicz pisał, ogólnie dobrze jest kiedy cały gramofon jest uziemiony, łącznie z przewodami sygnałowymi, ale to najlepiej wytłumaczy (i rozrysuje) ahaja
Collection

Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST

Awatar użytkownika
slide
Posty: 51
Rejestracja: 12 sie 2012, 15:58

Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Post autor: slide » 17 sty 2013, 12:23

Pokusiłem się o sprawdzenie ile to mam tego kabla i teraz jest 2.5 metra. 1m oryginalny w technicsie +1.5m jakiegoś niedrogiego kabla poprzez taką niedrogą złączkę. Wystarczy mi spokojnie niecałe 2metry. To jak dam jeden krótszy i porządku to doznam jakiegoś szoku? Aż się boję.

ahaja
Posty: 987
Rejestracja: 18 paź 2011, 15:11
Lokalizacja:

Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Post autor: ahaja » 18 sty 2013, 12:53

Kabel im krótszy tym lepszy. Ale czasami nie ma wyjścia ... Wtedy należy kupić przewód o niskiej pojemności - gotowe przewody raczej tego warunku nie spełniają. Można o nich powiedzieć, że są tanie i działają, zazwyczaj ... ;-)
Jest to do zrobienia ale trzeba kupić odpowiedni kabel.

Pojemność takiego przewodu łącznie z indukcyjnością uzwojenia wkładki tworzy filtr. Wygląda to tak, że im jest ta pojemność kabla wyższa tym bardziej podbija pasmo 8-14kHz. Czasami nawet o kilka ładnych dB. Potem jest gwałtowny spadek.

Uziemienie:
puszczasz osobnym przewodem, linką. Nie dawaj za cienkiego bo możesz mieć problem z przydźwiękiem.
Nie puszcza się tego uziemienia masą sygnałową. Nie chodzi o przydźwięk, ale jakość dźwięku.
Taki 'myk' można stosować kiedy chodzi o to by to tylko działało. Ale wtedy wymiana okablowania nie ma sensu.

A - jak chcesz to zrobić to wywal ten stary kabel a ten nowy wlutuj w miejsce starego. Nie stosuj żadnych beznadziejnych przejściówek.

Awatar użytkownika
zbyszek1982
Posty: 2644
Rejestracja: 31 gru 2012, 19:11
Gramofon: Braun PS500
Lokalizacja: Kraków

Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Post autor: zbyszek1982 » 18 sty 2013, 13:27

Ja mam pytanie w tym temacie. Które rozwiązanie będzie lepsze?

1. Sygnał i masa każdego kanału osobno, ekran kabla połączony z masą kanału przy wtyczce RCA (ekran odseparowany od masy gramofonu),

2. Sygnał i masa każdego kanału osobno, ekran kabla połączony z masą gramofonu (ekran odseparowany od wtyczki RCA).
Braun PS500 | CD4 | CSV13 | L60
Nagaoka MP110, Audio-Technica AT440mlb, Ortofon 2M Bronze

ahaja
Posty: 987
Rejestracja: 18 paź 2011, 15:11
Lokalizacja:

Re: Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Post autor: ahaja » 18 sty 2013, 14:04

Punkt nr 2. Fajny kabel by to zrealizować to np Schulz DK3.

https://picasaweb.google.com/lh/photo/3 ... directlink na tym rysunku kabel do góry to połączenie standardowe. Ten poniżej zdecydowanie lepsze.

https://picasaweb.google.com/1154538399 ... 7574232994 takie połączenie jest najlepsze. Kable wychodzące z gramofonu bezpośrednio przylutowane do okablowania wychodzącego z ramienia. Wiele razy robiłem również wersję hard: kabelki wpięte z jednej strony do wkładki , a z drugiej do preampa. Bez jakichkolwiek złączek, lutów po drodze. Oczywiście z dołożonym ekranem.

Awatar użytkownika
zbyszek1982
Posty: 2644
Rejestracja: 31 gru 2012, 19:11
Gramofon: Braun PS500
Lokalizacja: Kraków

Re: Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Post autor: zbyszek1982 » 18 sty 2013, 14:21

Dziękuję bardzo, tak zrobię.

Zastanawiam się, czy będzie miało znaczenie, jeżeli użyję kabla typu mikrofonowego, tj. dwie żyły w pojedyńczym ekranie na kanał, czy lepiej użyć podwójnego kabla z osobnymi ekranami dla każdej z żył? W tym pierwszym przypadku chyba będzie łatwiej założyć wtyczkę?
Braun PS500 | CD4 | CSV13 | L60
Nagaoka MP110, Audio-Technica AT440mlb, Ortofon 2M Bronze