Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Jak to wszystko połączyć?
Awatar użytkownika
Reymont
Posty: 1550
Rejestracja: 17 lut 2012, 10:41
Lokalizacja: Łódź

Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Post autor: Reymont » 13 kwie 2012, 11:54

Dzisiaj będę walczył z okablowaniem. Lutownica już jest, nowe kable też. Gramofon sl-1500 mk2.
Czy macie jakieś wskazówki w tym temacie?
Gdzieś przeczytałem, że powinno się lutować w ten sposób, że podgrzewamy styk i kabelek i dopiero wtedy przykładamy cynę. Prawda to?
Właśnie, cynę. Jaką kupić?
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2012, 14:03 przez Reymont, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Bergen
Posty: 62
Rejestracja: 23 lis 2011, 22:04
Lokalizacja: Wrocław

Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Post autor: Bergen » 13 kwie 2012, 16:10

Kupujesz pastę lutowniczą i tinol - cynę z topnikiem. Rozgrzewasz dobrze lutownicę, grotem roztapiasz pastę, zanurzasz w roztopionej paście styk i przewód. Potem pokrywasz cyną styk i przewód. Następnie dodajesz w lutowane miejsca jeszcze troszeczkę pasty i z dodatkiem cyny lutujesz wszystko razem. Zlutowane elementy muszą wystygnąć same, lut musi być pewny, wykonany gorącą lutownicą. Powodzenia.
Fonica G-8010, AT-95E, Audioquest Sidewinder, Onkyo Integra A-8250, AKG K270 Playback

Awatar użytkownika
Reymont
Posty: 1550
Rejestracja: 17 lut 2012, 10:41
Lokalizacja: Łódź

Re: Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Post autor: Reymont » 14 kwie 2012, 12:21

Klęska. Jeden głośnik nie pracuje. Igła pogięta.
Ja chcę Technicsa ze sklepu :(

ahaja
Posty: 1000
Rejestracja: 18 paź 2011, 15:11
Lokalizacja:

Re: Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Post autor: ahaja » 14 kwie 2012, 12:47

Napisz może precyzyjniej , które kable wymieniasz i w jaki sposób.

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 24238
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Post autor: Wojtek » 14 kwie 2012, 13:07

I jakim cudem igła się pogięła? :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268

Awatar użytkownika
Reymont
Posty: 1550
Rejestracja: 17 lut 2012, 10:41
Lokalizacja: Łódź

Re: Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Post autor: Reymont » 14 kwie 2012, 14:17

ahaja pisze:Napisz może precyzyjniej , które kable wymieniasz i w jaki sposób.
No te co wychodzą z gramofonu i kończą się dwoma cinchami. Rozgrzaną lutownicą je odlutowałem z płytki i zastąpiłem nowymi. Dziwną kwestią jest natomiast mostek jakby dodany, niefabryczny. Łączył miejsca przyłączenia mas z czerwonym sygnałowym. To jest taki sprytnie wygięty drucik podlutowany do tych miejsc. Niby podłączyłem tak samo jak było a tu lipa.

Wojtek pisze:I jakim cudem igła się pogięła? :)
Chciałem ją zdjąć, żeby się nie uszkodziła i mój niezdarny paluch się omsknął :?

ahaja
Posty: 1000
Rejestracja: 18 paź 2011, 15:11
Lokalizacja:

Re: Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Post autor: ahaja » 14 kwie 2012, 14:54

Zerknij sobie tam raz jeszcze.
kable z ramienia:
czerwony - sygnał kanału prawego
zielony - masa kanału prawego
biały - sygnał lewego kanału
niebieski - masa lewego kanału

Skoro zwarłeś czerwony wychodzący z ramienia z masą, to zwarłeś sygnał prawego kanału do masy - dźwięku nie będzie z tego kanału.

Zrób może jakieś zdjęcie tego miejsca z tymi kablami. To pomoże w diagnozie.

Jak się grzebie w gramofonie to powinno się dopiąć headshell z wkładką ... tak dla spokojności. ;-)

Awatar użytkownika
Reymont
Posty: 1550
Rejestracja: 17 lut 2012, 10:41
Lokalizacja: Łódź

Re: Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Post autor: Reymont » 14 kwie 2012, 15:26

OK niby tak, ale jak bez tego mostka podłączałem to buczało. Więc czy ja go źle wlutowałem ponownie? Czy powinien łączyć tylko masy? Po co?

Na szczęście jest fotka zrobiona przed rozlutowaniem stanu pierwotnego. Chyba czułem, że coś spartolę..
Wrzucę później.

Jak się grzebie w gramofonie to powinno się odpiąć headshell z wkładką ... tak dla spokojności
na to nie wpadłem :oops:

ahaja
Posty: 1000
Rejestracja: 18 paź 2011, 15:11
Lokalizacja:

Re: Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Post autor: ahaja » 14 kwie 2012, 15:54

W 1500 II powinno to wyglądać tak jak na rysunku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ahaja
Posty: 1000
Rejestracja: 18 paź 2011, 15:11
Lokalizacja:

Re: Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Post autor: ahaja » 14 kwie 2012, 17:51

... Ale co tam kabelki ... najważniejsze że Polacy zwyciężyli z resztą świata :-) .

Awatar użytkownika
Reymont
Posty: 1550
Rejestracja: 17 lut 2012, 10:41
Lokalizacja: Łódź

Re: Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Post autor: Reymont » 14 kwie 2012, 20:46

Tak to wyglądało przed wymianą.
http://i40.tinypic.com/4cd4.jpg
Więc chyba coś poknociłem.
Po co jest ten mostek?

ahaja
Posty: 1000
Rejestracja: 18 paź 2011, 15:11
Lokalizacja:

Re: Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Post autor: ahaja » 14 kwie 2012, 21:16

Zdjęcie jest średnie ale z tego co widzę to po prostu spina wszystkie masy razem.
Czyli nie masz dodatkowego przewodu wyjściowego jako uziemienie?

Licząc od prawej masz na pcb:
masa lewego, sygnał lewego, sygnał prawego, masę prawego i GND czyli mase gramofonu/ramienia.

Jeśli tego mostka nie będzie to od lewej ścieżki GND musisz wyprowadzić osobny przewód do zacisku GND w preampie. I musi być cisza.

Awatar użytkownika
Reymont
Posty: 1550
Rejestracja: 17 lut 2012, 10:41
Lokalizacja: Łódź

Re: Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Post autor: Reymont » 14 kwie 2012, 22:06

Zdjęcie jest średnie ale z tego co widzę to po prostu spina wszystkie masy razem.
na to wygląda
Czyli nie masz dodatkowego przewodu wyjściowego jako uziemienie?
brak
Jeśli tego mostka nie będzie to od lewej ścieżki GND musisz wyprowadzić osobny przewód do zacisku GND w preampie. I musi być cisza.
czy to jest fabryczne rozwiązanie?

pawel0777
Posty: 329
Rejestracja: 24 wrz 2011, 00:34

Re: Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Post autor: pawel0777 » 14 kwie 2012, 22:16

Reymont pisze:
czy to jest fabryczne rozwiązanie?
Fabryczne rozwiązanie jest na rysunku od ahaja.Nie jest problemem dołożenie dodatkowego przewodu i wyrzucenie mostka.
W sumie w tej całej operacji którą przeprowadziłeś trudno cokolwiek spaprać i sprawić żeby jeden z kanałów nie grał.Jedyne co przychodzi mi do głowy to to ,że przy lutowaniu mostka przegrzałeś izolację na którymś z przewodów doprowadzając do zwarcia ;)

ahaja
Posty: 1000
Rejestracja: 18 paź 2011, 15:11
Lokalizacja:

Re: Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.

Post autor: ahaja » 14 kwie 2012, 23:20

Jeśli sygnał ma wychodzić kablem zakończonym DIN, to łączy się masy w gramofonie i jedna masa leci takim kablem.

Jeśli sygnał wychodzi kablami rca to mas nie powinno się łączyć. Lewa, prawa i GND osobno. GND jak pisałem osobnym kablem.
I tak jest na rysunku z serwisówki.