Witam
Posiadam wzmacniacz Rotel A10 i jakiś gramofon Technicsa z napędem paskowym. Na tą chwile oba urządzenia są połączone kabelkiem RCA Melodika z serii Sky blue. Jeszcze dodam że mam kolumny Dali Opticon 2 mk 2 połączone ze wzmakiem kabelkiem Ricable Primus Speaker. I jeszcze dodatkowo mam cd denona połączone ze wzmakiem kablem Ricable Magnus. Troche tych kabelków tej włoskiej firmy mam. I jak słucham muzyki z cd to jestem bardzo ale to bardzo zadowolony.
Natomiast wracając do gramofonu technicsa i kabelka Melodiki. To gra to nie najgorzej ale nie tak jak z cd. Nie wiem może za dużo wymagam? Ale nie jestem zadowolony. I jako że mam bardzo dobre opinie o Ricable więc czy zmiana na Ricable Turntable będzie ok? Słuchał ktoś tej Melodiki co mam teraz i ew. tego Ricable Turntable?
Kabelek RCA Melodika Sky Blue a Ricable Primus Turntable
-
- Gramofon: Technics SL-BD2
Kabelek RCA Melodika Sky Blue a Ricable Primus Turntable
Pozdrawiam
Tomasz
Tomasz
-
Re: Kabelek RCA Melodika Sky Blue a Ricable Primus Turntable
Ten gramofon to Technics SL-BD2.
Pozdrawiam
Tomasz
Tomasz
-
- Gramofon: Kenwood L-07D
1. W gramofonach to przede wszystkim słuchamy wkładek i to jest informacja którą powinieneś zamieścić. Zmiana wkładki przyniesie Ci zdecydowanie większą różnicę (na plus, minus lub równolegle) niż przemieszczenie się na dowolnie drogi kabelek.
2. Jedyny wyjątek to wtedy kiedy masz wkładkę MM a aktualny kabel ma bardzo dużą pojemność, ale wtedy też nie zmieniamy na markę ale na kabel z udokumentowaną pojemnością powiedzmy <100-125pF chyba że aktualna wkładka akurat lubi pojemność i tu wracamy znowu do wkładki jaką masz.
3. I nie będzie jak z CD. No ok są płyty które mam i miał bym problem z rozróżnieniem od równolegle grającego CD ale generalnie tak nie jest i nie będzie, będzie inaczej.
2. Jedyny wyjątek to wtedy kiedy masz wkładkę MM a aktualny kabel ma bardzo dużą pojemność, ale wtedy też nie zmieniamy na markę ale na kabel z udokumentowaną pojemnością powiedzmy <100-125pF chyba że aktualna wkładka akurat lubi pojemność i tu wracamy znowu do wkładki jaką masz.
3. I nie będzie jak z CD. No ok są płyty które mam i miał bym problem z rozróżnieniem od równolegle grającego CD ale generalnie tak nie jest i nie będzie, będzie inaczej.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
-
Ok tego nie wiedziałem. Dziękuję za info. Jaka tam jest wkładka to nie wiem. Jak to można sprawdzić? A co do kabla to ta Melodia kosztowała mnie jakieś 569 zł a na ten ricable chciałem przeznaczyć 1100 zł za 2 metrowy kabelek bo taki potrzebuje. To może zamiast na kabelek to kupie lepsza wkładka? Starczy mi na coś lepszego?
Pozdrawiam
Tomasz
Tomasz
-
Zdecydowanie lepszy pomysł, za 1100 można mieć już całkiem przyzwoitą wkładkę. Zrób fotkę z przodu i z boku i wrzuć. Co prawda zostanie Ci problem założenia i kalibracji wkładki ale to potem. I na Technicsie przynajmniej nie będzie problemu z szablonami do ustawiania. Na razie zobaczmy co tam masz.
A i raczej 2m kabelki nie są wskazane od gramofonu do pre gramofonowego. Pomiędzy pre a wzmacniaczem może być już dłużej.
W ostateczności na jakimś niskopojemnym kabelku a i tak lepiej nie. Lepiej opisz cały set sprzętu jaki tam masz.
-
Tzn. Ja mam przedwzmacniacz gramofonowy w rotel więc melodike mam jeden koniec podłączony pod gramofon a drugi pod wejście phono w rotel.
Pozdrawiam
Tomasz
Tomasz
-
Pozdrawiam
Tomasz
Tomasz
-
Sprzęt jaki mam to wzmak Rotel A10 , gramofon Technics, kolumny Dali Opticon 2 mk 2, kable głośnikowe Ricable Primus Speaker, interkonektor między wzmakiem a gramofonem to Melodika z serii Sky Blue. Oprócz tego mam jeszcze cd denona, minidisk i deck Nakamichi.
Pozdrawiam
Tomasz
Tomasz
-
Nie spojrzałem że to wkładka t4p. W tych się zupełnie nie orientuje. Przeczytaj ten wątek i wrzuć na koniec pytanie ze swoim budżetem, fotką aktualnej wkładki (bo może samą igłe idzie lepsza dobrać) i chłopaki coś pewnie podpowiedzą.
viewtopic.php?t=1999&start=360
viewtopic.php?t=1999&start=360