Transcriptor vestigial okablowanie

Jak to wszystko połączyć?
Piotr Seb

Transcriptor vestigial okablowanie

Post autor: Piotr Seb »

Dzień dobry. Chciałbym wymienić okablowanie ramienia vestigial. Stare rozsypało się ze starości. Na początku oczywiście przygotowałem się na wymianę czterech oddzielnych przewodów w rurce ramienia, ale po rozebraniu tego co zostało okazało się, że przewody masowe wkładki są połączone i dolutowane do rurki ramienia. Wygląda to tak jak na rysunku. Zdziwiłem się, napisałem do transcriptor i otrzymałem odpowiedź, że tak mam być...I teraz nie wiem, robić oddzielne żyły plus masa, czy zrobić jak oryginał bez przewodu masowego?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Re: Transcriptor vestigial okablowanie

Post autor: Bacek »

A jest w tym ramieniu osobny przewód masowy? Ale w sumie wydaję mi się że wbrew pozorom pytasz albo ich pytałeś o o dwie sprawy.
1. Czy łączyć masy wkładki
2. Czy masa wkładki powinna być dołączona do ramienia.

Ja osobiście porozdzielał bym wszysko i łączył dopiero w pre.
Ostatnio zmieniony 16 gru 2024, 11:35 przez Bacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Piotr Seb

Jest masa przymocowana do podstawy ramienia, ale nie wychodzi z gramofonu. Praktycznie z gramofonu wychodzą tylko kable sygnałowe.
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Piotr Seb pisze:
16 gru 2024, 11:34
Jest masa przymocowana do podstawy ramienia
ktróa masa? Sygnału? Może rozrysuj wszystko albo porób fotki żeby było jasne.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Piotr Seb

Masy sygnałowe, + i - z wkładki są połączone i przylutowane do rurki ramienia. I dalej pociągnięte z rurki już jako jeden przewód mas sygnałowych.
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

Piotr Seb pisze:
16 gru 2024, 10:31
Zdziwiłem się, napisałem do transcriptor i otrzymałem odpowiedź, że tak mam być...I teraz nie wiem, robić oddzielne żyły plus masa, czy zrobić jak oryginał bez przewodu masowego?
A grało źle? Miałeś na co marudzić? Jakieś brumy, przydźwięki, czy inne artefakty w muzyce? Jeśli było dobrze, nie poprawiał bym projektantów. Ramię nie wygląda aby było projektowane przez kucharza, do spółki z księgowym. Więc chyba wiedzieli co robią.
Jeśli u Ciebie nie zagrało, tak jak byś oczekiwał, wtedy można poprawiać fabrykę.
Ewentualnie, możesz im odpisać że się nie znają i są tumany.
Piotr Seb

Bron Boże! Nie mam zamiaru poprawiać dobrego! Ale chciałem się upewnić, że nic nie namieszałem. A pytając o połączenie mas wkładki i wspólną masę na rurce ramienia otrzymałem taką odpowiedź.
"The part indicated is an earthing point for the arm. The earth is then taken onto the cartridge." Jednym słowem nie ma co się przejmować, że masy sygnałowe wkładki są na jednym przewodzie, który ponadto jest przylutowanu do rurki ramienia...
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

Jest to jeden ze sposobów podłączenia wkładki, owszem można to przerobić, też będzie działało, ale, nic na siłę i bez przyczyny. Ja np. przerobiłem u siebie całą instalację, ale tylko dlatego że sporo kombinowałem z elektroniką swojego składaka i chciałem całkowicie odizolować sygnał, mimo że fabrycznie ramię było podobnie (nie identycznie) rozwiązane.

Przy okazji, chętnie bym popatrzył na zdjęcia Twojego gramofonu, oczywiście jak już ogarniesz wszystko, bo z tego co widziałem na rycinach w sieci, ciekawe rozwiązanie :).
Piotr Seb

Ok. Jak tylko go jakoś poskładam, to wrzucę kilka zdjęć.
Piotr Seb

Wszystko jasne. Masa sygnałowa z wkładki jest na jednym przewodzie. Przewód ten jest zmasowany do rurki ramienia, przewód ten jest również zmasowany do rurki osi ramienia, a od osi ramienia zabrana jest masa na oś talerza. Z gramofonu wychodzą tylko dwa kable sygnałowe, nie ma żadnego dodatkowego przewodu z masą.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.