Potrzebne kompletne okablowanie

Jak to wszystko połączyć?
sajmons
Posty: 3
Rejestracja: 09 wrz 2018, 01:47

Potrzebne kompletne okablowanie

Post autor: sajmons » 09 wrz 2018, 02:19

Witam wszystkich obecnych :) trafiłem tutaj, ponieważ dobranie odpowiedniego okablowania do sprzętu Technics, który posiadam chyba przekracza moje możliwości. Chodzidnie o: gramofon SL-QD33, stereo cassette deck RS-TR373, compact disc player sl-ps840, AV Control stereo reciver SA-GX550. Nie mam kompletnie żadnego kabla. Jedynie kablem zasilającym sprawdziłem, że wyświetlacze, diody i przyciski(nie wszystkie mogłem oczywiście sprawdzić) są w pełni sprawne jednak chciałbym przywrócić ten sprzęt do życia. Głównie zależy mi na sprawdzeniu gramofonu, do którego już zakupiłem nową igłę (stara była zużyta). Czy jest mi ktoś w stanie przedstawić co się z czym je, może podesłać jakiś link do zakupu odpowiednich kabli? Zastanawiam się również nad sprzedażą tego zestawu, jednak ostateczną decyzję podejmę po kompletnym jego sprawdzeniu.
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc 8-)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
chudy_b
Posty: 3048
Rejestracja: 05 lis 2013, 14:54

Re: Potrzebne kompletne okablowanie

Post autor: chudy_b » 09 wrz 2018, 03:12

Jakbyś wrzucił zdjęcie od tyłu tych sprzętów, to by znacząco ułatwiło sprawę. Tak na szybko, to pewnie będziesz potrzebował garść kabli 2x RCA-2xRCA

sajmons
Posty: 3
Rejestracja: 09 wrz 2018, 01:47

Re: Potrzebne kompletne okablowanie

Post autor: sajmons » 09 wrz 2018, 03:37

Jasne, nie pomyślałem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
chudy_b
Posty: 3048
Rejestracja: 05 lis 2013, 14:54

Re: Potrzebne kompletne okablowanie

Post autor: chudy_b » 09 wrz 2018, 05:23

Potrzebujesz trzech przewodów RCA np. takich po taniości, jeśli chcesz podpiąć nagrywanie na kaseciaku, to czterech:

https://allegro.pl/vitalco-kabel-przewo ... 80402.html

No i czterech zasilających np.:

https://allegro.pl/przewod-kabel-zasila ... 73175.html

Do wzmacniacza przydałby się lepszej jakości (droższy), bo w tych tanich chińskich żyła ma grubość włosa.

Nie napisałeś czy masz jakieś kolumny. Do tego też potrzebujesz przewody. Wystarczą zwykłe z Castoramy.

sajmons
Posty: 3
Rejestracja: 09 wrz 2018, 01:47

Re: Potrzebne kompletne okablowanie

Post autor: sajmons » 09 wrz 2018, 14:11

Ok, dzięki za odpowiedź, a pytanie mam jeszcze odnośnie kabla uziemiającego do gramofonu. Szukałem go na różnych stronach jednak nie znalazłem. Jedyną drogą jest samodzielne wykonanie?

Awatar użytkownika
appel
Posty: 144
Rejestracja: 06 lis 2017, 19:37

Re: Potrzebne kompletne okablowanie

Post autor: appel » 09 wrz 2018, 14:30

Wg mnie tak. Oryginalny kabel jest od dawna wykupiony, jakieś samoróby można kupić w USA - u mnie wystarcza kawał drutu tak dopasowany, by nie wypadał z gniazda w gramofonie.

Peliks
Posty: 270
Rejestracja: 29 lis 2017, 17:13
Gramofon: PD-284 PD-289
Lokalizacja: Wejherowo

Re: Potrzebne kompletne okablowanie

Post autor: Peliks » 09 wrz 2018, 15:46

sajmons pisze:
09 wrz 2018, 14:11
Ok, dzięki za odpowiedź, a pytanie mam jeszcze odnośnie kabla uziemiającego do gramofonu. Szukałem go na różnych stronach jednak nie znalazłem. Jedyną drogą jest samodzielne wykonanie?
A na Allegro nie spojrzałeś ? https://allegro.pl/kabel-uziemiajacy-do ... 40020.html
W sumie to u tego sprzedawcy możesz zamówić wszystko czego potrzebujesz i to w dowolnych wymiarach. Pozdrawiam. Marek.
Luxman Pd-289 +AT 33ML + Luxman C02 i M02 + ATL HD310
Luxman Pd-284 + Denon DL-110,AT-MV8,3200,72K,1001JWS, Sony XL-15,
+ CA 551p + Zenco Class A + Sven Monitor
Marantz CD5400 ST400

Awatar użytkownika
appel
Posty: 144
Rejestracja: 06 lis 2017, 19:37

Re: Potrzebne kompletne okablowanie

Post autor: appel » 09 wrz 2018, 16:24

Peliks pisze:
09 wrz 2018, 15:46
A na Allegro nie spojrzałeś ? https://allegro.pl/kabel-uziemiajacy-do ... 40020.html
Niestety to nie taki kabel. W sl-qd jest inne gniazdo. Tam pasuje coś takiego:
https://www.turntableneedles.com/SJPB7M ... _3819.html
a tak poza tym to chyba wystarczy drut.