Jestem z siebie dumny ... (przełącznik kolumn)

Jak to wszystko połączyć?
Awatar użytkownika
cooledit
Posty: 1505
Rejestracja: 13 lut 2016, 15:02
Gramofon: Acoustic Solid
Lokalizacja: Kraków

Re: Jestem z siebie dumny ... (przełącznik kolumn)

Post autor: cooledit » 17 kwie 2016, 14:29

W końcu dokopałem się do pudła ze zwrotnicami. Już byłem w strachu, że poszły do kosza przez przypadek a amoku porządków w piwnicy. Ale byłby wstydzior :oops: :oops: . Napisał, obiecał i ....klapa. Ale na szczęście się udało.
_1011958.JPG
_1011959.JPG
_1011962.JPG
_1011965.JPG
_1011970.JPG
_1011971.JPG
_1011974.JPG
- przekaźniki są przeznaczone do pracy w sprzęcie audio bo jak wyczytałem w specyfikacji, mają odpowiednio zabezpieczone styki przed wypalaniem i iskrzeniem.
- kabel sygnałowy to Chord Carnival Silver Screen
- wtyki bananowe Neutrika - później coś zmieniałem dlatego na zdjęciu są różne inne
- gniazda głośnikowe kupione na Allegro ale nie pamiętam nazwy ani ceny

W każdym razie działało to bardzo dobrze bez ujemnego wpływu na dźwięk w całej jego rozciągłości zwłaszcza jeśli chodzi o mikro dynamikę jeśli tak to się fachowo nazywa.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Acoustic Solid Classic Wood Black + Rega 303 + Goldring 2100 --> Graham Slee Era Gold V + PSU 1 --> Primare CD32 + I32 --> Focal CHORUS 836VW i kilka drucików z Acoustic Zen i Tara Labs

Awatar użytkownika
tuczi77
Posty: 87
Rejestracja: 26 paź 2017, 15:16
Gramofon: Dual CS 741Q
Lokalizacja: Wrocław

Re: Jestem z siebie dumny ... (przełącznik kolumn)

Post autor: tuczi77 » 26 lip 2018, 11:40

Radmor 5412 + 5740
Tonsil Zg40C115
Dual CS 741Q + TKS 390 + DN 390 E

Awatar użytkownika
Regsoft
Posty: 3913
Rejestracja: 05 wrz 2015, 17:20

Re: Jestem z siebie dumny ... (przełącznik kolumn)

Post autor: Regsoft » 26 lip 2018, 12:47

tuczi77 pisze:
26 lip 2018, 11:40
Chińczyk na pilota
Fajny choć jak patrzę na te przekaźniki to zastanawiam się ile A to przeżyje … zwróć uwagę, że w części specyfikacyjnej napisali 10W na kanał … :think:

Awatar użytkownika
tuczi77
Posty: 87
Rejestracja: 26 paź 2017, 15:16
Gramofon: Dual CS 741Q
Lokalizacja: Wrocław

Re: Jestem z siebie dumny ... (przełącznik kolumn)

Post autor: tuczi77 » 26 lip 2018, 14:08

Regsoft pisze:
26 lip 2018, 12:47
w części specyfikacyjnej napisali 10W na kanał
A jak Amper

Tutaj jest że "do 200W/kanał"
https://www.audiophonics.fr/en/source-s ... 12462.html
Radmor 5412 + 5740
Tonsil Zg40C115
Dual CS 741Q + TKS 390 + DN 390 E

Awatar użytkownika
Regsoft
Posty: 3913
Rejestracja: 05 wrz 2015, 17:20

Re: Jestem z siebie dumny ... (przełącznik kolumn)

Post autor: Regsoft » 26 lip 2018, 14:53

tuczi77 pisze:
26 lip 2018, 14:08
A jak Amper
Wiem, wiem … a W jak wat :D
To wyraz mojego ograniczonego zaufania do chińskiej specyfikacji.
Piszą to co klient sobie życzy, a niekoniecznie jak jest w realu ...
Jednak ktoś chyba musiałby przyjrzeć się z bliska tym przekaźnikom bo ich zespawanie nie było by miłe dla wzmacniaczy … :think:

PS. A chodziło o ten fragment :

aaa.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Dragant
Posty: 768
Rejestracja: 14 cze 2014, 13:26
Gramofon: Sony PS-X60
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jestem z siebie dumny ... (przełącznik kolumn)

Post autor: Dragant » 26 lip 2018, 16:24

Robiłem taki selektor jakiś czas temu i zastosowałem przekaźnik 7A z czterema kanałami przełącznymi. Gra (mam nadzieję) nadal u jednego z Forumowiczów. Nie ufam rzeczom z Chin, które są podejrzanie tanie - sorry :roll:
Sony PS-X60, Nagaoka MP-110/Sony XL15+ND25e/XV-15, Nuda Mini, Rotel RA971, Canton Karat 300, Rotel RCD-930AX

Awatar użytkownika
tuczi77
Posty: 87
Rejestracja: 26 paź 2017, 15:16
Gramofon: Dual CS 741Q
Lokalizacja: Wrocław

Re: Jestem z siebie dumny ... (przełącznik kolumn)

Post autor: tuczi77 » 27 lip 2018, 08:50

Ten chiński knypek był testowany tydzień temu na spotkaniu fejsbukowej grupy audio w Dobieszkowie i nie słyszałem żeby ktoś na niego narzekał.
Radmor 5412 + 5740
Tonsil Zg40C115
Dual CS 741Q + TKS 390 + DN 390 E

bms01pl
Posty: 135
Rejestracja: 20 mar 2017, 10:44

Re: Jestem z siebie dumny ... (przełącznik kolumn)

Post autor: bms01pl » 27 lip 2018, 15:44

stoję przed podobnym dylematem i jak patrzę na przekrój moich "klotz'y" porównując je z tymi cieniutkimi kabelkami w chińskich cackach to zastanawiam się jak to może dobrze zabrzemieć?

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 26868
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jestem z siebie dumny ... (przełącznik kolumn)

Post autor: Wojtek » 28 lip 2018, 01:29

Nie wiem jak dla reszty, ale dla mnie opinia "vintage elyty" z facebooka (wiem dokładnie o jaką grupę chodzi, obserwuję) nie robi żadnego wrażenia :)

Rozbawił mnie pilot zdalnej obsługi tego cacka. Tyle przycisków! :morda:
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268

Awatar użytkownika
wydra
Posty: 271
Rejestracja: 01 sty 2015, 19:32
Gramofon: Lenco

Re: Jestem z siebie dumny ... (przełącznik kolumn)

Post autor: wydra » 14 sie 2018, 11:16

Tutaj zbudowany selektor ma jedna dużą przewagę nad tym chińskim, całe sterowanie trafo i inne pierdoły są w innej ekranowanej obudowie nie wpływając na sygnał idący przewodami do kolumn. Oczywiście przewody złącza i inne rzeczy na pewno też są lepsze. Jak byś wsadził do swojego urządzenia takie coś
https://www.google.pl/search?q=gniazdko ... BDq0QRzQcM:
rozebrał i podłączył odpowiednio też miałbyś pilota ;)
Ja bym jeszcze dołożył po przekaźniku i dodał opcje One-Wire/Bi-Wire nie które amplitunery nie maja sekcji A/B głośników frontowych
Ostatnio zmieniony 14 sie 2018, 12:27 przez wydra, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
darkman
Posty: 7410
Rejestracja: 02 paź 2015, 09:23
Gramofon: Cielęcina 2.01
Lokalizacja: Topanga Corral

Re: Jestem z siebie dumny ... (przełącznik kolumn)

Post autor: darkman » 14 sie 2018, 12:12

Oczywiście można rozbudowywać opcje wielorako. Przy projektowaniu bardzo ważne wydaje się być określenie celu jakiemu ma służyć.
Tutaj chodzi jednak o prosty przełącznik kolumn lub wzmacniaczy, zbudowany na bdb komponentach. Zależy co kto potrzebuje?
Ja potrzebowałem selektor wzmacniaczy. Obiecałem przedstawić swój w dziale DIY i to zrobię. Po urlopie :)
Pracuje już kilka miesięcy i sprawdza się doskonale.
Sony PS-X60, Nuda Dual Mono MM/MC, Denon DL103R, Step-Up Sony HA-T10