Podłączenie kolumn do wzmacniacza

Jak to wszystko połączyć?
Funfi
Posty: 6
Rejestracja: 05 mar 2018, 17:05

Podłączenie kolumn do wzmacniacza

Post autor: Funfi » 09 mar 2018, 17:22

Cześć i czołem!

Mam pewien (pewnie banalny) problem z wejściem głośnikowym we wzmacniaczu. Nie spotkałem się w życiu z takim wejściem, nie mam pojęcia jak do tego podejść, czy jest na to jakiś sposób. Zdjęcie wejścia znajduje się w załączniku. Próbuję podłączyć do niego kable głośnikowe, ale nic nie szumi, nic nie buczy. Nie mam pojęcia jak z tym sobie poradzić. Podobno są jakieś wtyki do tego (pytanie jakie). Czy istnieje jakiś 'domowy' sposób, by to działało? A może po prostu ja tego nie umiem podłączyć? : D Pozdrawiam!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Regsoft
Posty: 4009
Rejestracja: 05 wrz 2015, 17:20

Re: Podłączenie kolumn do wzmacniacza

Post autor: Regsoft » 09 mar 2018, 17:26

Możesz podłączyć 2 zestawy kolumn stereo A i B.
Chcą podłączyć dwie kolumny (stereo) używasz gniazd Right-A i Left-A.
Na jedno gniazda DIN-2 masz jedną kolumnę.
http://allegro.pl/wtyk-glosnikowy-na-ka ... l#imglayer

Awatar użytkownika
metallsnow
Posty: 711
Rejestracja: 25 paź 2016, 20:26
Gramofon: Wega 301P

Re: Podłączenie kolumn do wzmacniacza

Post autor: metallsnow » 09 mar 2018, 17:31

To DIN2, kropka +, kreska -. Możesz wsadzić gołe kable byle nie zrobić zwarcia. Albo kupić wtyki na alle http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7011999509
Wega Modul 301P+AT13EaV/OM10, Marantz PM 45, Philip CD 723, Pioneer F-676, JVC TD-X502 , Sony MDS-JE520, Hilton Fairline FLS 70
Hitachi HA-250, RFT Corona, i pecet :D

Funfi
Posty: 6
Rejestracja: 05 mar 2018, 17:05

Re: Podłączenie kolumn do wzmacniacza

Post autor: Funfi » 09 mar 2018, 17:38

Próbuję wsadzać te gołe kable tak, jak na zdjęciu, przełączam pokrętło na "A" ale niestety nic z tego, ani szumu...

Patrząc na te wtyki, które wrzuciliście, widzę, że on ma tak jakby 'dwa kawałki drutu' (nie wiem jak to nazwać), które wchodzą w te wejście. Wsadziłem kable tylko w te poniżej, może tu tkwi błąd?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Regsoft
Posty: 4009
Rejestracja: 05 wrz 2015, 17:20

Re: Podłączenie kolumn do wzmacniacza

Post autor: Regsoft » 09 mar 2018, 17:45

Funfi pisze:
09 mar 2018, 17:38
tu tkwi błąd?
Tak

Funfi
Posty: 6
Rejestracja: 05 mar 2018, 17:05

Re: Podłączenie kolumn do wzmacniacza

Post autor: Funfi » 09 mar 2018, 17:49

Głupi ja! Jest jakiś domowy sposób, by to zrobić, czy muszę te przejściówki załatwiać?

kriss
Posty: 587
Rejestracja: 05 paź 2017, 17:58
Gramofon: Sony PS-X4

Re: Podłączenie kolumn do wzmacniacza

Post autor: kriss » 09 mar 2018, 17:54

nie możesz wpakować dwóch przewodów w jedno gniazdo, muszą być rozdzielone. Czerwony w gorny mały otwór a czarny w dolny większy otwór.
Ostatnio zmieniony 09 mar 2018, 17:57 przez kriss, łącznie zmieniany 1 raz.
Sony PS-X4 + Stanton 680 / Kenwood KA 7100 /ATL HD310i/Akai AT 2400/ Yamaha TX 550/ CA DacMagic100

Funfi
Posty: 6
Rejestracja: 05 mar 2018, 17:05

Re: Podłączenie kolumn do wzmacniacza

Post autor: Funfi » 09 mar 2018, 17:56

Rozumiem. Dzięki wielkie! Będę jutro szukał tego u siebie w mieście. Pozdrawiam gorąco i dzięki raz jeszcze za pomoc!

grzehu82
Posty: 368
Rejestracja: 27 wrz 2016, 18:42

Re: Podłączenie kolumn do wzmacniacza

Post autor: grzehu82 » 27 mar 2018, 17:58

Tu masz, jak nie znajdziesz "na mieście"
http://allegro.pl/wtyk-glosnikowy-na-ka ... 74613.html

Awatar użytkownika
amrowek
Posty: 3425
Rejestracja: 21 maja 2015, 09:04
Lokalizacja: mazowsze płd-zach 40 km od stolicy - Żyrardów

Re: Podłączenie kolumn do wzmacniacza

Post autor: amrowek » 27 mar 2018, 19:30

wygląda mi to na hardcor :D
plus to ten mały a minus ten duzy płaski
Metz TX4693, Heco B158/8 i Dual Cl620 Metz 4635 Quinto 510, Universum 6000, WHD :D , AKAI CD37/1100 iGrundig CD 8150 Rotel RCD855. Onkyo TX2500, Luxman R1033 L210 , ITT8033, Dual CR1780/5960/5900, CD5070/5150, TFK RA200 czasu brak